Nyheter 2021/02/01

Frågor och svar om Corona-pandemin

Junis har tagit fram svar på frågor vi ofta får från våra ledare, föreningar och distrikt om den pågående Corona-pandemins påverkan på vår verksamhet. Har du en fråga som saknar svar? Mejla din fråga till info@junis.se

Gäller regeln om max 8 personer även barnverksamhet? 
Nej, det gäller enbart vid allmänna sammankomster. Junis verksamhet är ingen allmän sammankankomst. Regeringen har särskilt uppmanat till att idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter för barn födda 2005 eller senare, såväl inomhus som utomhus, ska hållas öppet. Men självklart gärna ute om det går – och att vi måste tänka igenom det vi gör så det blir tryggt och säkert.
Läs gärna mer här om definitionen av allmän sammankomst.
Läs gärna mer om här om att barns fritidsverksamhet ska hålla öppet.

Gäller regeln om minst 10 m2 för varje person, för inomhusverksamhet? 
Nej, det gäller inte för fritidsverksamhet för barn födda 2005 och senare. Däremot kan det finnas lokala eller regionala riktlinjer där denna regel gäller.

Får vi bedriva Junis-verksamhet inomhus? 
Ja, i mindre grupper som håller avstånd och om ni anpassar verksamheten samt är noga med till exempel handtvätt och att alla stannar hemma vid minsta symptom.

Får vi ha föreningsårsmöte inomhus? 
Ja, med samma restriktioner som vid frågan om det går att bedriva Junis-verksamhet inomhus.

Vad betyder Junis rekommendation om “mindre grupper”? 
Junis tycker att det är upp till varje ledarteam att utifrån sin lokals samt sina ledares förutsättningar anpassa gruppernas storlek när verksamhet bedrivs.

Får vi ses fysiskt och ha ledarsamlingar eller ledarutbildningar? 
Nej, just nu avråder Junis från alla fysiska samlingar som är enbart för ledare. Träffas gärna, men gör det digitalt.

Var kan jag läsa mer om vad som gäller? (Notera att Folkhälsomyndigheten och Krisinformation inte alltid är så tydliga med undantag för barn i fritidsverksamhet)
Junis riktlinjer och riskanalysverktyg
Folkhälsomyndigheten
Krisinformation.se

Kommer vi att kunna ha läger i sommar?  
Ja, det hoppas vi! Under 2020 gick smittan ner kraftigt under sommaren, trots att restriktionerna minskade. Många Junisläger genomfördes, och utifrån vad vi vet skedde ingen smittspridning på dem. Junis ställde om många läger, till exempel att man genomförde flera kortare läger med färre deltagare i stället för ett stort, långt läger, enbart dagläger i stället för läger med övernattning mm. Ledare planerade med omsorg hur handhygien skulle skötas, hur mat skulle serveras och annat för att göra sommaraktiviteterna trygga för ledare och deltagare. Så utifrån samma tänk tror vi att det kommer gå att genomföra läger även under senare delen av våren och sommaren.

Exklusivt förhandssläpp av Junis rapport

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Resultatet presenteras i skriften Junis rapport. Nu bjuder vi in dig som är Junis-ledare eller annan medlem i IOGT-NTO-rörelsen till ett exklusivt digitalt förhandssläpp av rapporten.

Digitala utbildningar för ledare

Succén med olika digitala utbildningar, workshops och samtal för dig som är ledare eller förtroendevald i Junis fortsätter. Alla föreläsningar, workshops och samtal ges i Zoom. Utbildningstillfällena passar både dig som är ny ledare liksom dig som har några års erfarenhet av att vara Junis-ledare.

Skapa äventyr med Junis skattjakt

Nu börjar skattjakten! Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet ska kunna delta i. Med en gemensam skattkarta och fina vinster i prispotten ordnar vi tillsammans det häftigaste äventyret för alla junisar!