Junis rapport 2021 - var med och gör skillnad!

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har namnet "Med makt kommer ansvar".

Junis står på barnens sida i alkoholdebatten och du är som ledare är en viktig bärare av Junis opinionsfrågor. Genom att du engagerar dig och sprider våra åsikter når vi fler och gör det lättare att påverka och göra skillnad för barnen.

Junis rapport är inte bara intressant läsning för dig som är intresserad av våra påverkansfrågor – det är också ett verktyg för att vara med och påverka i din närmiljö. Använd rapporten för att se vilket stöd dina närkommuner ger barn som växer upp i familjer med risk- eller missbruk och hjälp till att sprida resultatet.

Junis rapport kan du läsa och beställa gratis här. 


Här under hittar du några tips på hur du som Junis-ledare kan hjälpa till i arbetet med att fler barn som växer upp i familjer med risk- eller missbruk får det stöd de har rätt till!

Hjälp till att synliggöra frågan på sociala medier

Följ Junis på Facebook. Genom att du hjälper till att dela våra inlägg och evenemang bidrar du till att fler ser dem.


Byt omslagsbild på ditt Facebook-konto. Klicka för att förstora bilden innan du laddar ner den.


Lägg upp egna inlägg på dina sociala medier. Här är exempel på spridbild och text. Klicka på bilden för att förstora den innan du sparar ner den.

320 000 barn påverkas negativt av att någon vuxen hemma dricker för mycket alkohol. Många av barnen behöver hjälp och stöd i sin situation, men Junis undersökning visar att endast en procent av dem nås av kommunernas insatser. Vilket stöd får barnen i din kommun? Läs mer och beställ Junis rapport på www.junis.se/rapport


320 000 barn påverkas negativt av att en vuxen i hemmet dricker för mycket alkohol, men Junis undersökning visar att endast en procent av de barnen får stöd av sina kommuner. I många fall saknas de resurser som behövs för att upptäcka de barn som mår dåligt. Det är hög tid att de som har makten tar sitt ansvar för barnen, fattar beslut om resurser och hjälper till att göra skillnad. Läs mer i Junis rapport ”Med makt kommer ansvar”. Rapporten beställer du gratis här: www.junis.se/rapport

Arrangera ett lokalt rapportseminarium!

Efter rapportsläppet medverkar vi gärna på lokala seminarier där vi berättar om rapporten för deltagare som ni bjuder in. Det kan till exempel handla om att ordna seminarium för lokalpolitiker, andra organisationer eller personal inom en relevant yrkesgrupp. Erbjudandet är kostnadsfritt, men ni står för ev. lokaler, inbjudan, marknadsföring och övrigt praktiskt kring arrangemanget. Naturligtvis anpassas seminariet så att det blir relevant för just din kommun eller den yrkesgrupp du bjuder in. Under våren och sommaren sker seminarierna i första hand digitalt, där vi kan bistå med de tekniska lösningarna.

Är du intresserad och vill veta mer? Kontakta Anna Carlsson Cheikh, politisk sekreterare på Junis: anna@junis.se.

Skicka vår insändare till din lokala tidning

Ett bra sätt att synliggöra situationen för barn i familjer med missbruksproblem är genom att synas i lokalmedia. Vi har tagit fram en insändarmall som du gärna får använda och skicka in till din lokala tidning, undertecknad av dig.

Insändare (pdf)

Insändare (word)

 

Junis rapport – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Resultatet presenteras i skriften Junis rapport som i år har namnet Med makt kommer ansvar. Här får du som är Junis-ledare tips på hur du kan hjälpa till i opinionsarbetet.

Var med i konstutställningen Vi skapar framtiden

I konstutställningen ”Vi skapar framtiden” får din Junis-förening möjlighet att visa upp era egna teckningar och målningar tillsammans med konst av Henrik Jonsson som bland annat illustrerat PAX-böckerna, barnboksillustratören Matilda Ruta, serietecknaren Sara Olausson och flera andra kända konstnärer. Ni får ta del av en enkel verksamhetsmetod för att arbeta med de Globala målen och får dessutom möjlighet att samla in pengar till Världens Barn!

Allt om Junis kongress!

2-4 juli är det dags för Junis kongress! Här hittar du information om praktiska detaljer kring hur kongressen genomförs. Framöver lägger vi även upp kongresshandlingar och annan info här!

Digitala utbildningar för ledare

Succén med olika digitala utbildningar, workshops och samtal för dig som är ledare eller förtroendevald i Junis fortsätter. Alla föreläsningar, workshops och samtal ges i Zoom. Utbildningstillfällena passar både dig som är ny ledare liksom dig som har några års erfarenhet av att vara Junis-ledare.