Nyheter 2022/05/17

Bredd når långt – Junis kommunrapport 2022

320 000 barn i Sverige har påverkats negativt av en förälders missbruk. De flesta kommuner erbjuder stödverksamhet för dessa barn, men endast runt en procent nås av samhällets stöd

Varje år undersöker Junis vilket stöd Sverige kommuner ger barn som växer upp i familjer med missbruk och sammanställer resultatet i en rapport. Nu har årets rapport, Bredd når långt, lanserats.  Förutom att undersöka stödverksamheten i kommunerna skriver vi om verksamheter som lyckats särskilt bra med att nå ut till fler barn, till exempel arbete inom Folktandvården och hur man i socialtjänsten i Lövgärdet ökat förtroendet för socialtjänsten. Stödverksamheten Lyktan i Sandviken har utökat sitt nätverk och knutit nya kontakter i föreningslivet så att fler barn och unga kunnat hitta till Lyktans stödverksamheter. Årets rapport fokuserar på hur breda insatser och samverkan mellan aktörer i olika delar av samhället kan nå de barn som behöver det – bredd når långt!

Här kan du beställa rapporten eller läsa den direkt på webben

Vi kan även ordna rapportpresentationer i er förening eller ert distrikt. Kontakta anna@junis.se om ni skulle vilja det.

Vit jul 2023 – ditt engagemang behövs

Vit jul gör skillnad för barn genom att sprida information, mana till reflektion och uppmana vuxna till att ta ställning för varje barns rätt att fira en trygg jul. Vit jul gör också skillnad för barn genom att anordna kostnadsfria aktiviteter under jullovet. Föreningar, distrikt, kårer och andra arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen arrangerar hundratals aktiviteter för barn, unga och familjer under lovet.

Häng med på höstens digitala ledarträffar

Bli peppad och fyll på med kunskap och inspiration i höst. Våra digitala ledarträffar har olika teman som utvecklar dig och ditt ledarskap. Träffarna hålls digitalt via Zoom och du deltar på det du vill och kan.

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2023, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.