Världens Barn 2022

Utmaningarna för barns rättigheter är just nu många och stora. Fler människor än någonsin befinner sig på flykt på grund av konflikter, fattigdom och klimatförändringar. I många delar av världen har pandemin och konflikten i Ukraina lett till prisökningar och brist på mat och andra förnödenheter. Pågående krig och konflikter leder till otrygghet och psykisk ohälsa. Den totala påverkan på barns rätt till hälsa, skola och trygghet är stor.

Barns framtid i fokus
Barn ska skyddas extra mycket, överallt, i hela världen. Ändå är det ofta de som drabbas hårdast. Under en pandemi. Under ett krig. Under hungersnöd. Barn ska få uppleva hälsa, de ska få gå i skolan och de ska få känna sig trygga. Junis arbetar tillsammans med många andra organisationer i Världens barn-kampanjen. Tack vare oss får barn det bättre nu, och de får också en bättre framtid! Var med och gör en insats för fler trygga, friska och skrattande barn i hela världen!

Mona Örjes
Förbundsordförande Junis

Så här kan du och din Junis-förening engagera er!

 • Tipspromenad 
  Är det kanske världens bästa insamlingsaktivitet? Tre riktigt bra saker i en: Alla får röra på sig, lära sig något viktigt – och bidra till barns rättigheter! Dessutom kan ni vara registrera er distans och vara en del av Jorden runt för världens barn. Sätt upp en klassisk tipspromenad eller kör den digitalt – alla frågor och annat marknadsföringsmaterial, så som affischer finns att ladda ner eller beställa här.
  P.S Kanske kan ni göra ett skattjaktsevent med Världens Barn tema?
  Läs mer här. D.S
 • Junis springer för Världens Barn
  En kul aktivitet för att uppmärksamma Världens Barn är att arrangera ett kort lopp där alla barn kan delta. Ni kan samla in pengar på olika sätt, till exempel genom en låg startavgift, frivilliga bidrag i bössan eller genom att sälja fika/korv med bröd. Anpassa sträckan till barnens ålder och passa på att informera om Junis ordinarie verksamhet. När barnen går i mål får alla ett diplom.
 • Panta
  Panta burkar är både bra för miljön och en riktigt bra – och ganska enkel – insamlingsaktivitet! Be Junisarna fråga sin familj och grannar om pant som ni samlar in i samband med föreningens verksamhet. Antingen går några barn gemensamt en ledare och pantar, får pengarna och skickar in pengarna till Världens Barn. Eller så samlar en ledare in all pant, pantar och redovisar för alla medlemmar hur mycket pengar det blev till Världens Barn.
 • Digital insamlingsbössa
  Junis har startat en digital insamlingsbössa dit ni kan uppmuntra föräldrar och andra att skänka pengar. Här kan ni också sätta in pengar ni på olika sätt har samlat in – till exempel genom att samla pant, sälja fika eller ta inträde.

Häng med på höstens digitala ledarträffar

Fyll på med höst-pepp, kunskap och inspiration med våra digitala ledarträffar! Träffarna hålls digitalt via Zoom eller Teams. Du deltar på det du vill och kan.

Vit jul 2022 – ditt engagemang behövs!

Vit jul-kampanjen handlar om att alla barn har rätt att se fram emot och få uppleva, en trygg och mysig jul. Alltför många barn känner oro inför ett stundande jullov och räknar inte med det som många andra barn tar för givet. Vit juls aktiviteter gör skillnad genom att skapa fina julminnen för fler barn.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Var med i Junis skattjakt!

Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet kan delta i! I Junis Skattjakt placerar Junis ledare ut skatter runt om i sitt närområde - skatter som junisarna sen med hjälp av vår skattkarta kan leta reda på! Här beställer du ditt skattjaktspaket!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2022, har varit eller är aktiv i Junis.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.