Världens barn 2023

Världens Barn 2023

Situationen för barns rättigheter är akut på alltför många håll i världen. Till följd av konflikter, klimatförändringar och katastrofer tvingas miljontals barn fly från sina hem. Allt fler barn går och lägger sig hungriga. Detta är ohållbart. Därför är Junis en del av Världens Barn och samlar in pengar för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet världen över.

Du kan göra skillnad för någon annan! Här är några tips på hur du och  din Junis-förening kan engagera er:

 • Tipspromenad
  Är det kanske världens bästa insamlingsaktivitet? Tre riktigt bra saker i en: Alla får röra på sig, lära sig något viktigt – och bidra till barns rättigheter! Dessutom kan ni vara registrera er distans och vara en del av Jorden runt för Världens Barn. Sätt upp en klassisk tipspromenad eller kör den digitalt – alla frågor och annat marknadsföringsmaterial, så som affischer, finns att ladda ner eller beställa här.
 • Junis springer för Världens Barn
  En kul aktivitet för att uppmärksamma Världens Barn är att arrangera ett kort lopp där alla barn kan delta. Ni kan samla in pengar på olika sätt, till exempel genom en låg startavgift, frivilliga bidrag i bössan eller genom att sälja fika/korv med bröd. Anpassa sträckan till barnens ålder och passa på att informera om Junis ordinarie verksamhet. När barnen går i mål får alla ett diplom.
 • Panta
  Panta burkar är både bra för miljön och en riktigt bra – och ganska enkel – insamlingsaktivitet! Be Junisarna fråga sin familj och grannar om pant som ni samlar in i samband med föreningens verksamhet. Antingen går några barn gemensamt med en ledare och pantar, får pengarna och skickar in pengarna till Världens Barn. Eller så samlar en ledare in all pant, pantar och redovisar för alla medlemmar hur mycket pengar det blev till Världens Barn.
 • Digital insamlingsbössa
  Junis har startat en digital insamlingsbössa dit ni kan uppmuntra föräldrar och andra att skänka pengar. Här kan ni också sätta in pengar ni på olika sätt har samlat in – till exempel genom att samla pant, sälja fika eller ta inträde. Om ni vill kunna se hur mycket just er förening eller insamlingsevent drar in till Världens Barn kan ni också starta er egen bössa här.

Junis gör skillnad i Kenya

I Kenya lever många barn i hem där det förekommer våld och missbruk av alkohol och droger. Användning av alkohol och andra droger är vanligt förekommande i Kenya. Även barn – så unga som runt 10 till 11 år – utvecklar missbruk. Junis systerorganisation erbjuder barnen i staden Kisumu i Kenya en trygg plats där man genom lek och glädje, undervisning och samtal stärker barnens självkänsla.

Projektet handlar om att hjälpa ca 150 barn och deras familjer att ta sig ur missbruk. I projektet får barnen kunskap, pepp och vägledning av utbildad, trygg personal.

Ordna en Junis-träff om Kenya

Vad lyssnar man på för musik i Kisumu? Vad leker man för lekar? Och hur ser det ut med alkohol och andra droger? Ordna en Junis-träff där ni reser i fantasin till Kenya och möter några av barnen i Junis systerorganisation.

Vi har tagit fram en färdigplanerad träff där ni genom lekar, diskussionsfrågor och bildspel reser till Kenya och får ta del av hur barnen i Kisumu lever. Avsluta träffen med att göra en insamling för Världens Barn, så att verksamheten i Kisumu kan fortsätta!

Material och bildspel till träffen hittar du här

Viktiga datum

Insamlingen för Världens Barn pågår under hela året, men årets insamlingskulmen ligger vecka 39 och 40 (25 september–8 oktober).

Sveriges Television har program om Världens barn under kampanjen:

 • 29 september - Världens Barn Startskottet, kl. 18:45
 • 7 oktober - Tillsammans för Världens Barn, TV-gala, kl. 20.00
 • 8 oktober - Världens Barn Summeringen, kl. 18:15

Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete

Vit jul 2023 – ditt engagemang behövs

Vit jul gör skillnad för barn genom att sprida information, mana till reflektion och uppmana vuxna till att ta ställning för varje barns rätt att fira en trygg jul. Vit jul gör också skillnad för barn genom att anordna kostnadsfria aktiviteter under jullovet. Föreningar, distrikt, kårer och andra arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen arrangerar hundratals aktiviteter för barn, unga och familjer under lovet.

Häng med på höstens digitala ledarträffar

Bli peppad och fyll på med kunskap och inspiration i höst. Våra digitala ledarträffar har olika teman som utvecklar dig och ditt ledarskap. Träffarna hålls digitalt via Zoom och du deltar på det du vill och kan.

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2023, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.