Allt för Junis-föreningen

Här hittar du verktyg och information som du behöver för att driva din Junis-förening.

Årshjul och viktiga datum

Januari 

 • 10 januari är sista datum för att rapportera in medlemmar från förra året.
 • 11 januari öppnar det nya året i eBas. Ställ in årets medlemsavgift, kolla att onlineregistreringen är öppen och bjud in medlemmar att förnya sitt medlemskap.
 • Skicka ut kallelse till föreningsårsmöte.
 • Utbetalning av grundstöd.

Februari 

 • Genomför årsmöte innan sista februari. Enligt Junis stadgar ska protokollet inom tre veckor lämnas till revisorerna, förbundet (via eBas) och distriktet. Skicka in årsmötesrapport på eBas och ladda upp årsmötesprotokoll och verksamhetsberättelse senast den sista mars. Rapportera även in datum i stadgetexten om ni tog beslut om stadgarna.

Mars och april

 • Utforska vilka kommunala bidrag som er förening kan få och sök stöd.
 • Delta på distriktsårsmötet.

Löpande under året  

 • Rapportera in medlemmar om ni ej har onlineregistrering.
 • Bevaka granskningslistan i eBas om ni har faktura som ett alternativ i onlineregistreringen.
 • Uppdatera föreningens sociala medier.

Föreningsårsmöte

Enligt Junis stadgar ska alla föreningar genomfört årsmöte innan sista februari. Det krävs fem närvarande medlemmar och att mötet har kallats till senast fyra veckor innan utsatt datum, för att mötet ska vara beslutsmässigt.

För att ert årsmöte ska bli godkänt ska ni:

 1. Ladda upp årsmötesprotokoll i eBas.
 2. Ladda upp verksamhetsberättelse i eBas.
 3. Skriva in den nya styrelsen i årsmötesrapporten på eBas.
 4. Om föreningen inte har antagit egna stadgar ska detta tas beslut om. Beslutet måste framgå i årsmötesprotokollet. Datum för när ni antog stadgarna ska skrivas in i stadgarna på eBas.

Ekonomi och bidrag

Alla föreningar kan få ekonomiskt bidrag från förbundet varje år. Bidraget kallas för grundstöd och ges till godkända föreningar för bidragsberättigade medlemmar.

Grundstödet betalas ut i början av året och baseras på föregående års medlemsantal (bidragsberättigade medlemmar) och årsmöteshantering.

Mer om ekonomi och bidrag

Godkänd förening ska ha

 • minst 5 godkända medlemmar.
 • en styrelse med minst 3 ledamöter (en ledamot ska vara max 15 år och en ledamot måste vara myndig).
 • haft årsmöte samt skickat in årsmötesrapport, årsmötesprotokoll och verksamhetsberättelse (eller skrivit i protokollet vad som hänt under föregående år) på eBas.
 • ha antagit egna stadgar, t.ex. Junis normalstadgar.

Bidragsberättigad medlem

 • ska årligen betala eller bekräfta sitt medlemskap.
 • vara mellan 6 och 15 år.

Belopp
Varje förening som är godkänd får 150 kr per medlem, dock minst 4 000 kr. En medlem kan ha lokalt medlemskap i mer än en förening. Om medlemmen är bidragsberättigad kan bidrag för medlemmen delas ut till mer än en förening.

Övriga bidrag
Junis har sammanställt en lista över olika externa fonder och stiftelser som föreningar och distrikt kan söka bidra från. Du hittar listan här.

Klicka här för att få tips på var din förening kan söka bidrag och hur ni skriver en bra ansökan.

Administration i föreningen

Att driva förening kräver att man utför vissa administrativa moment, till exempel att samla in medlemsbekräftelser och ha styrelsemöten. I denna lista hittar du dokument och mallar som kan underlätta administrationen för dig som är föreningsaktiv.

Dokument och mallar för administration

Verksamhet

I Junis gör vi flera olika saker, vi kollar på film, anordnar disco, pysslar, bakar eller sportar. Oavsett vad barnen gör i sin förening så är läger mycket populärt. Många föreningar har blandad verksamhet. Här beskriver vi några av de vanligaste verksamheterna i Junis och vilka material som finns till hjälp för dig som ledare.

Lekar

Lekar i någon form förekommer i den mesta av vår verksamhet. Det kan vara inom- eller utomhuslekar, lugna eller fartfyllda lekar, kluriga eller fysiska lekar. Det kan vara lära känna-lekar eller samarbetslekar. Huvudsaken är att alla lekar är inkluderande, ej prestationsbaserade och schyssta – precis som all vår verksamhet!

Här hittar du häftet ”Schyssta lekar” med massvis av tips och på olika typer av lekar.

Film
Vi har avtal med Swedish Film och får visa nästan vilka filmer som helst – men bara för de som är medlemmar i Junis! Vi har lovat att inte konkurrera med biograferna och får därför inte annonsera offentligt om exakt vilka filmer vi tänker visa. Förutom att se film, pratar vi om filmerna och gör ibland också egna filmer. 

Läs mer i ”Kolla på film”-foldern som du läser eller beställer här.

Skapis
Med färger, papper, skinn, trä, pärlor, gips, stenar, pinnar och massor av annat släpps kreativiteten fri att göra spännande, roliga, praktiska och vackra saker!

Många pysseltips finns i Skapis-foldern du kan läsa eller beställa här.

Disco
I Junis är alla discon inkluderande och schyssta. Vi gör disco till de senaste låtarna med lekar och barnens uppträdanden. Till discot behövs förberedelser som barnen kan vara med och göra i olika grupper. Då blir discot mer än bara ett vanligt disco! Junis avtal med Stim innebär att Junis föreningar och distrikt får använda musik i verksamheten. Det gäller så länge Junis är anordnare av arrangemanget eller verksamheten. Avtalet kan inte användas om Junis endast är medarrangör. 

Här kan du ladda ner en namnbingo som passar utmärkt på disco.

Läs mer i ”Häng med på disco”-foldern som du läser eller beställer här.

Läger
För nybörjarna och de yngsta kan det vara lagom med övernattning i hemmalokalen. När de blir äldre och alla har lärt sig att sova borta blir det dags för helg- och veckoläger med innehåll från vår verksamhet. En del läger är dagkollon där barnen sover hemma.

Friskus
Rörliga lekar inom- och utomhus. Allt från kull, fem-kamper, lekar med ballonger, bollar eller rockringar, en hinderbana av stolar och bord till varianter på brännboll, innebandy och fotboll eller olika former av friluftsliv. Man kan hitta på allt möjligt. Tävla på lika villkor för alla – alla ska kunna vara med!

Showkids 
Showkids är för barn som gillar att dansa, sjunga och uppträda. Vill ni göra en hel musikal är det bäst att hitta på en helt egen. Ska en redan känd musikal sättas upp måste föreningen skaffa tillstånd från musikalens upphovsman, för att få spela upp den (kan vara svårt). Kolla med www.atr.nu om du vill använda färdiga manus.

Cirkus
Jonglera med bollar och dukar, balansera på styltor och enhjuling, trolla, bli clown eller akrobat och mycket mer är vad som ingår i cirkus.

Teater 
I Junis teater kan barnen spela de välkända berättelserna om Pippi, Emil och de  andra figurerna i Astrid Lindgrens berättelser. Det är viktigt att föreningar spelar upp föreställningar som Junis har rättigheter till, det bästa är att använda de manus Junis har eller skriva egna föreställningar. Om du spelar Astrid Lindgren-förställningar utifrån Junis manus så ska du årligen rapportera till Junis om detta.

Manus inom Junis scenverksamhet

I Junis finns det flera manus. De flesta grundar sig på Astrid Lindgrens värld (ALV). Det finns manus utifrån cirkus och showkids. Du kan utan kostnad beställa utskrivna manus. Beställ genom att mejla info@junis.se. Vi kan inte sprida manus digitalt av rättighetsskäl. Du kan däremot beställa utskrivna exemplar.

 • Bondlurken och riddardottern
 • Bröderna Lejonhjärta
 • Cirkus del 1 Tekniker
 • Cirkus del 2 Leka
 • Cirkus del 3 Trolleri
 • Cirkus del 4 Clown
 • Emil i Lönneberga
 • Emil och griseknoen
 • Hujedamej och andra visor
 • Jul i Bullerbyn
 • Karlsson på taket
 • Madicken
 • Mio min mio
 • Pippi går på surkus
 • Pippi Långstrump
 • Pippi på de sju haven
 • Rasmus på Luffen
 • Robin Hood
 • Ronja rövardotter
 • Tjolahoppsan sa och andra visor
 • Victor Hugo – Ringaren i Notre Dame
 • Voffor då då och andra visor

Verksamhetsträffar och tipsrundor

För dig som letar efter färdigplanerade verksamhetsträffar så finns det färdigplanerade Junis-träffar. Här kan du också ladda ner tipsrundor som du kan använda i Junis-verksamheten.

Junis-träffar och tipsrundor

För dig som Junis-ledare som vill ha tips och inspiration så finns det olika färdigplanerade träffar som du kan använda i Junis-verksamheten. Träffarna utgår från Junis-ramen som du som ledare själv kan använda för att planera verksamheten.

Junis-träffar

Tipsrundor

Junis rådslagsmaterial

I Junis kan föreningar eller verksamhetsgrupper genomföra rådslag inför sitt föreningsårsmöte, terminsplaneringen eller bara för att komma på nya idéer. Du kan ta del av materialet som består av instruktion för dig som ledare, föreläsarmanus, power point presentation och åhörarkopior.

Junis rådslagsmaterial

Junis rådslagsmaterial är ett sätt att arbeta med demokrati i föreningen. Materialet kan användas inför föreningsårsmöten, terminsplanering eller bara för att komma på nya idéer.

Hjälpledarutbildning

I Junis har alla godkända ledare möjlighet att genomföra hjälpledarutbildning för medlemmar som har avlagt Junis medlemslöfte. Hjälpledare i Junis är medlemmar som t.ex. leder lekar, hjälper till i fiket på discot eller har andra mindre uppgifter till ansvar. Hjälpledare ska alltid ha sällskap av äldre ledare och får aldrig lämnas ensamma i verksamhet.

Materialet hämtar du här.

Trygga Möten

Du som ledare i Junis kan genomföra Scouternas webbkurs Trygga Möten. Webbkursen riktar sig till alla barn- och ungdomsledare (både inom Scouterna och från andra organisationer). Den är tillgänglig via dator och bygger på att du som användare lyssnar dig genom delarna. I webbkursen Trygga Möten får du lära dig hur du kan skapa en trygg miljö för barn och ungdomar, hur du kan förebygga övergrepp och hur du kan bete dig om du tror att någon far illa. Webbkursen riktar sig till alla som jobbar med barn och unga eller möter barn och unga i sitt ideella uppdrag. Du registrerar dig här.

Junis ledarforum

800 Junis-ledare är samlade i en Facebook-grupp som är för dig som är ledare. Här delas verksamhetstips och idéer från verksamhet i hela landet.
Du kan bli medlem i Junis Ledarforum här.

E-nytt

Junis nyhetsbrev skickas ungefär 10 gånger per år till dig som ledare. Det innehåller aktuell information, verksamhetstips och kampanjinformation.
Mejla till info@junis.se om du inte får E-nytt, så läggs du till på sändlistan.

Junis försäkring

Junis har en försäkring som gäller vid alla arrangemang som arrangeras av Junis. Om er förening hyr eller äger lokal behöver ni dock ha en egen separat försäkring, är ni t.ex. medlemmar i Våra Gårdar kan ni via deras avtal teckna en förmånlig försäkring. Föreningen eller distriktet behöver också ha en egen försäkring om ni äger dyra eller många saker t.ex. discoanläggning, släpvagn eller andra föremål. Junis försäkring i första hand en personförsäkring. För mer information eller för att komma i kontakt med vårt försäkringsbolag kontakta info@junis.se eller 08-672 60 70.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Växjö, Härnösand och Trosa!

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.