Nyheter 2021/02/11

Dags för årsmöten i föreningarna

Det är årsmötestider och här på hemsidan hittar du många verktyg som underlättar mötet i föreningen och hjälper dig som ledare att inkludera barnen i demokratiarbetet.

Under ”Driva förening” hittar du bland annat följande material:

Junis demokratiblad

En handledning som beskriver vilka moment som måste ingå i ett årsmöte, tips på arbetsformer under mötet och verktyg för att göra barnen mer delaktiga i besluten.

Junis sedlar

Skriv ut och använd Junis sedlar för att göra budgeten och den ekonomiska berättelsen mer begriplig för barnen.

Mallar för möteshandlingar

Använd gärna de framtagna mallarna för föredragningslista, protokoll, verksamhetsberättelse, budget m.m.

Mallar för inbjudan

I Junis bildbank hittar du mallar att använda när du bjuder in till årsmötet.

I år uppmuntrar vi till att genomföra föreningsårsmötena utomhus eller digitalt.

Tips för ett bättre utomhus-årsmöte:

  • Planera årsmötet så att barnen rör på sig så att ingen börjar frysa i onödan. Lek lekar så det går fort att få upp värmen.
  • Gör årsmötet som en tipsrunda: sätt upp alla frågor och låt barnen gå en slinga och rösta genom att sätta ett klistermärke på lapparna.
  • Gott fika som passar för att vara utomhus, till exempel korvgrillning, göra hajkbananer, grilla marshmallows, pinnbröd med mera.

Tips för att genomföra ett digitalt årsmöte

  • Skicka hem ett paket till medlemmarna med t.ex. en rolig hatt, en godispåse och något enklare pyssel att sysselsätta sig med under årsmötet.
  • Använd en plattform barnen är vana vid, till exempel Zoom eller Teams.
  • Försök att vara effektiv och väl förberedd, tålamodet med digitala möte varierar hos både barn och vuxna. Ungefär en timme kan vara tillräckligt.

Dela gärna med er av era bästa egna tips i Junis ledarforum på Facebook

Exklusivt förhandssläpp av Junis rapport

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Resultatet presenteras i skriften Junis rapport. Nu bjuder vi in dig som är Junis-ledare eller annan medlem i IOGT-NTO-rörelsen till ett exklusivt digitalt förhandssläpp av rapporten.

Digitala utbildningar för ledare

Succén med olika digitala utbildningar, workshops och samtal för dig som är ledare eller förtroendevald i Junis fortsätter. Alla föreläsningar, workshops och samtal ges i Zoom. Utbildningstillfällena passar både dig som är ny ledare liksom dig som har några års erfarenhet av att vara Junis-ledare.

Skapa äventyr med Junis skattjakt

Nu börjar skattjakten! Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet ska kunna delta i. Med en gemensam skattkarta och fina vinster i prispotten ordnar vi tillsammans det häftigaste äventyret för alla junisar!