Junis-material 2023/08/29

Res till Kenya i fantasin

Vad lyssnar man på för musik i Kisumu? Vad leker man för lekar? Och hur ser det ut med alkohol och andra droger? Ordna en Junis-träff där ni reser i fantasin till Kenya och möter några av barnen i Junis systerorganisation.

IOGT-NTO-rörelsens profilprojekt för årets Världens Barn-kampanj är i Kisumu i Kenya. Där driver vår systerorganisation ett center där cirka 150 barn får kunskap, pepp och vägledning av utbildad, trygg personal. Genom lek, dans och utmaningar växer de som personer. Det finns många likheter med Junis verksamhet i Sverige med andra ord.

Projektet hjälper också deras familjer att ta sig ur missbruk – och att höja deras kunskap och motståndskraft mot alkohol och andra droger som riskerar att hålla dem fast i fattigdom och sjukdom.

Vi har tagit fram en färdigplanerad träff där ni genom lekar, diskussionsfrågor och bildspel reser till Kenya och får ta del av hur barnen i Kisumu lever. Träffen följer Junis-ramen och är ett bra tillfälle att prata om solidaritet. Avsluta träffen med att göra en insamling för Världens Barn, så att verksamheten i Kisumu kan fortsätta!

Till träffen behövs både materialet och bildspelet, ladda ner det här.

Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens projekt i Kenya

Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete

Vit jul 2023 – ditt engagemang behövs

Vit jul gör skillnad för barn genom att sprida information, mana till reflektion och uppmana vuxna till att ta ställning för varje barns rätt att fira en trygg jul. Vit jul gör också skillnad för barn genom att anordna kostnadsfria aktiviteter under jullovet. Föreningar, distrikt, kårer och andra arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen arrangerar hundratals aktiviteter för barn, unga och familjer under lovet.

Häng med på höstens digitala ledarträffar

Bli peppad och fyll på med kunskap och inspiration i höst. Våra digitala ledarträffar har olika teman som utvecklar dig och ditt ledarskap. Träffarna hålls digitalt via Zoom och du deltar på det du vill och kan.

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2023, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.