Junis-material 2023/08/29

Res till Kenya i fantasin

Vad lyssnar man på för musik i Kisumu? Vad leker man för lekar? Och hur ser det ut med alkohol och andra droger? Ordna en Junis-träff där ni reser i fantasin till Kenya och möter några av barnen i Junis systerorganisation.

IOGT-NTO-rörelsens profilprojekt för årets Världens Barn-kampanj är i Kisumu i Kenya. Där driver vår systerorganisation ett center där cirka 150 barn får kunskap, pepp och vägledning av utbildad, trygg personal. Genom lek, dans och utmaningar växer de som personer. Det finns många likheter med Junis verksamhet i Sverige med andra ord.

Projektet hjälper också deras familjer att ta sig ur missbruk – och att höja deras kunskap och motståndskraft mot alkohol och andra droger som riskerar att hålla dem fast i fattigdom och sjukdom.

Vi har tagit fram en färdigplanerad träff där ni genom lekar, diskussionsfrågor och bildspel reser till Kenya och får ta del av hur barnen i Kisumu lever. Träffen följer Junis-ramen och är ett bra tillfälle att prata om solidaritet. Avsluta träffen med att göra en insamling för Världens Barn, så att verksamheten i Kisumu kan fortsätta!

Till träffen behövs både materialet och bildspelet, ladda ner det här.

Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens projekt i Kenya

Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.