Nyheter / Verksamhet 2021/05/28

Så här kan vi menssäkra Junis verksamhet

Idag är det internationella mensdagen vars syfte är att uppmärksamma och bryta tabun kring mens, både i Sverige och i övriga världen. Även i Junis behöver vi prata mer om mens!
– Alla barn ska känna sig trygga och välkomna i Junis och att vi i föreningarna avdramatiserar mensfrågan är en del i det arbetet, säger Linda Tjälldén, generalsekreterare på Junis.

För många unga kan mensen innebära en oro för att blöda igenom, att den ska komma oväntat eller att man ska sakna mensskydd. Oron kan innebära att man till och med avstår från att delta i aktiviteter.
– Det är viktigt att våra ledare vågar prata om mens i Junis-föreningen. Precis som vi berättar att vi har en låda med plåster måste vi ha en låda med mensskydd och berätta att det finns, säger Linda Tjälldén.
Även i planeringen av aktiviteter är det viktigt att komma ihåg att ”menssäkra” verksamheten – det gäller inte minst vid lägerverksamhet där man ofta håller till utomhus.
Finns det inte tillgång till vanliga toaletter är det superviktigt att komma ihåg att berätta om var man kan slänga sina mensskydd, var man kan hämta skydd om man inte har med sig själv och var man kan tvätta sig. Det handlar om att Junis ska vara en tillgänglig organisation och att alla ska känna sig trygga här, säger Linda Tjälldén. 

 

Tips för menssäkrad Junis-verksamhet:

  • Se till att det finns mensskydd – ha en färdigpackad korg med skydd som ställs in på toaletten när det är dags för Junis-träff. Berätta om det så att alla har koll, det ska vara lika naturligt att veta var mensskydden finns som var plåstren är.
  • Om ni har Junis-läger ute i naturen – se till att det finns någonstans att slänga mensskydden. Om det inte finns vanliga toaletter med papperskorg behöver ledaren berätta var man ska slänga. Se gärna till att det finns tvättservetter om ni har utedass där det inte finns möjlighet att tvätta sig.
  • Anpassa verksamheten. Kom ihåg att alla inte alltid kan vara med på allting när man har mens. Se till att det finns alternativa aktiviteter om ni till exempell planerar att bada, så att man alltid känner sig välkommen till Junis. ❤️

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp dig för Junis nyhetsbrev!

Junis nyhetsbrev skickas till alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden.