Nyheter / Verksamhet 2021/05/28

Så här kan vi menssäkra Junis verksamhet

Idag är det internationella mensdagen vars syfte är att uppmärksamma och bryta tabun kring mens, både i Sverige och i övriga världen. Även i Junis behöver vi prata mer om mens!
– Alla barn ska känna sig trygga och välkomna i Junis och att vi i föreningarna avdramatiserar mensfrågan är en del i det arbetet, säger Linda Tjälldén, generalsekreterare på Junis.

För många unga kan mensen innebära en oro för att blöda igenom, att den ska komma oväntat eller att man ska sakna mensskydd. Oron kan innebära att man till och med avstår från att delta i aktiviteter.
– Det är viktigt att våra ledare vågar prata om mens i Junis-föreningen. Precis som vi berättar att vi har en låda med plåster måste vi ha en låda med mensskydd och berätta att det finns, säger Linda Tjälldén.
Även i planeringen av aktiviteter är det viktigt att komma ihåg att ”menssäkra” verksamheten – det gäller inte minst vid lägerverksamhet där man ofta håller till utomhus.
Finns det inte tillgång till vanliga toaletter är det superviktigt att komma ihåg att berätta om var man kan slänga sina mensskydd, var man kan hämta skydd om man inte har med sig själv och var man kan tvätta sig. Det handlar om att Junis ska vara en tillgänglig organisation och att alla ska känna sig trygga här, säger Linda Tjälldén. 

 

Tips för menssäkrad Junis-verksamhet:

  • Se till att det finns mensskydd – ha en färdigpackad korg med skydd som ställs in på toaletten när det är dags för Junis-träff. Berätta om det så att alla har koll, det ska vara lika naturligt att veta var mensskydden finns som var plåstren är.
  • Om ni har Junis-läger ute i naturen – se till att det finns någonstans att slänga mensskydden. Om det inte finns vanliga toaletter med papperskorg behöver ledaren berätta var man ska slänga. Se gärna till att det finns tvättservetter om ni har utedass där det inte finns möjlighet att tvätta sig.
  • Anpassa verksamheten. Kom ihåg att alla inte alltid kan vara med på allting när man har mens. Se till att det finns alternativa aktiviteter om ni till exempell planerar att bada, så att man alltid känner sig välkommen till Junis. ❤️

Vit jul 2023 – ditt engagemang behövs

Vit jul gör skillnad för barn genom att sprida information, mana till reflektion och uppmana vuxna till att ta ställning för varje barns rätt att fira en trygg jul. Vit jul gör också skillnad för barn genom att anordna kostnadsfria aktiviteter under jullovet. Föreningar, distrikt, kårer och andra arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen arrangerar hundratals aktiviteter för barn, unga och familjer under lovet.

Häng med på höstens digitala ledarträffar

Bli peppad och fyll på med kunskap och inspiration i höst. Våra digitala ledarträffar har olika teman som utvecklar dig och ditt ledarskap. Träffarna hålls digitalt via Zoom och du deltar på det du vill och kan.

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2023, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.