Junis-material / Nyheter 2024/05/17

Ta del av Junis nya material Klasskompisar

Agnes ska börja i en ny klass. I 6C är det fullt av hemligheter och drömmar. Absolut ingen får veta varför Oliver måste ringa hem! Vad är Vera beredd att göra för att få fler följare? Elise vill bara få vara sig själv, Shamun vet inte om han vågar känna pirret i magen. Och varför är Noah så himla arg egentligen?

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. I handledningen finns en övergripande vägledning med kunskap och tips.Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Teman i Klasskompisar

Klasskompisar tar bland annat upp teman som känslor, normer, mobbning, grupptryck, kärlek, vänskap, relationer, samtycke, sexuella övergrepp, alkohol, tobak, beroende, identitet, HBTQ+, ekonomisk utsatthet, utsatthet i hemmet, familj, hedersnormer, rasism och andra diskrimineringsgrunder, sociala medier, rättigheter och psykisk hälsa.

För vem är Klasskompisar?

Klasskompisar är skapat för 10–13-åringar i skola, föreningar eller andra sammanhang där man vill arbeta med värderingar och ge unga möjlighet att växa. Inom Junis och annan föreningsverksamhet passar det bra att arbeta med Klasskompisar på en föreningsträff eller kanske som inslag på ett läger.

Inspirationsträff för Klasskompisar

Onsdag den 29 maj kl. 19–20 bjuder Junis in alla ledare till en digital inspirationsträff för Klasskompisar. Junis förbundsordförande, och Klasskompisars projektledare, Mona Örjes introducerar materialet, ger tips på hur ni kan använda det i er Junis-verksamhet och peppar hur ni kan vara med och sprida Klasskompisar. Anmäl dig till Mona Örjes, mona@junis.se, senast 28 maj.

Här ansluter du till inspirationsträffen på Zoom.

Klasskompisar.se

På Klasskompisars egen hemsida finns materialet att ladda ner eller läsa direkt på webben. Du kan även ta del av hela handledningen och fördjupa dig i de teman Klasskompisar tar upp.

Gå till klasskompisar.se

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.