Krönika / Nyheter 2020/12/16

Tack alla Junis-ledare för ett både märkligt och fantastiskt år!

Jag är alltid stolt över det Junis gör. Hur vi möter barn och ser dem i ögonen och frågar hur de har det. Hur vi låter dem komma till Junis och bara få vara barn. Hur vi utmanar dem på ett omtänksamt sätt så att de klarar av, växer och känner sig nöjda med sig själva. Hur vi busar, skrattar, kramar och står stadigt. Alla verksamheter är olika och vi ledare är olika, men tillsammans klarar vi alla de här olika sakerna.

Och i år då? Ja, i år är jag stoltare än någonsin! Ett underligt år med helt nya utmaningar för världen och för oss. Vi hade kunnat säga: nu stänger vi allt och går hem och väntar ut pandemin – det hade också varit ett helt rimligt handlingssätt. Men i stället satte vi barnens behov i centrum. I år har barn mer än någonsin behövt rolig verksamhet och trygga ledare. Utsatta barn har blivit ännu mer utsatta, nu när de tvingats vara hemma mycket mer med sina föräldrar, föräldrar som har levt under ännu mer press än tidigare. Även i alldeles vanliga familjer har det ibland blivit tufft när oro och rädsla kombinerats med att man skavts mot varandra mycket mer. Jag bär med mig barnet som sa till sin Junis-ledare: ”Det är så skönt att få komma hit. Hemma bara bråkar dom.”

Olika verksamheter och ledare har behövt fatta olika beslut och så måste det få vara. Ingen ska känna sig tvungen att bedriva verksamhet man inte är trygg med. Storgruppsverksamhet som disco och filmvisning har ställts in. Ledare i riskgrupp har inte fått vara i verksamhet. Stora läger med dåliga möjlighet att klara hygienkraven har inte kunnat genomföras. Men i stället: massor av aktiviteter har anpassats, ofta gång på gång efter nya krav! Verksamhet har flyttat ut, familjeaktiviteter har delats in i ”slottar” som man kunnat boka i förväg, stora läger har ersatts av många små och kortare, det har genomförts massor av dagläger, olika digitala möjligheter har testats, skattjaktskonceptet har blommat ut, ledare har plockat ihop aktivitetspåsar som medlemmarna kunnat hämta… Det finns liksom ingen hejd på uppfinningsrikedomen, engagemanget och viljan att finnas där för barnen.

Under sommaren deltog 4200 barn i våra aktiviteter. Alltså, 4200 barn!!! Det är faktiskt fler än förra året.

Vi hade kunnat stänga ner, men vi gjorde inte det! Vi ställde om! Vi gjorde det eftersom vi vet att Junis är viktigt för barnen, både nu och sen någon gång efter Corona. Efter Corona ska vi finnas kvar, redo för roliga aktiviteter och redo med stora famnen och då ska vi äntligen få krama barnen så där varmt som vi längtat efter. Och fram till dess fortsätter vi att göra det som är möjligt.
När vi i år inte kan bjuda in externa deltagare till Vit jul-aktiviteter, vet jag att många ledare får ett ovanligt långt jullov. Det är ni väl värda! Och ni som fortsätter hålla verksamhet igång för era ”vanliga” junisar, för att ni vet att de behöver det: varmt tack till er! Jag önskar er alla sköna helger, med möjlighet att samla energi på det sätt som var och en behöver: vila, gott att äta, sällskapsspel, långa skidturer, evighetslånga digitala samtal med vänner, power-gympa i garaget eller vad det nu är.

God jul och gott nytt år! 

Mona Örjes
förbundsordförande Junis

Nya idéer för Junis? Skriv en motion!

Genom Junis föreningsårsmöten, distriktsårsmöte och kongress har du möjlighet att påverka organisationen. Har du en idé på något du vill förändra i din förening, i ditt distrikt eller i Junis-förbundet så är enklaste sättet att skriva en motion.

Digitala utbildningar för ledare

Succén med olika digitala utbildningar, workshops och samtal för dig som är ledare eller förtroendevald i Junis fortsätter. Alla föreläsningar, workshops och samtal ges i Zoom. Utbildningstillfällena passar både dig som är ny ledare liksom dig som har några års erfarenhet av att vara Junis-ledare.

Skapa äventyr med Junis skattjakt

Nu börjar skattjakten! Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet ska kunna delta i. Med en gemensam skattkarta och fina vinster i prispotten ordnar vi tillsammans det häftigaste äventyret för alla junisar!