Nyheter 2024/05/02

Välkommen på digital lansering av Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker Junis vilket stöd kommunerna ger barn i familjer med missbruk. Årets rapport heter Bryt mönster och lanseras den 14 maj.

Du som ledare kan välja att delta på två olika lanseringstillfällen. Klockan 19.00 den 13 maj är det försläpp för medlemmar inom IOGT-NTO-rörelsen. Det är en möjlighet att vara bland de första som får ta del av den viktiga informationen och insikterna som rapporten erbjuder. Här ansluter du till försläppet.

Den 14 maj klockan 09.00 lanseras rapporten officiellt, vilket du också självklart är välkommen att delta på. Om du vill komma på det officiella släppet den 14 maj hittar du länk på junis.se/rapport. Där kan du även läsa mer om rapporten samt läsa alla tidigare rapporter.

Vad kan du göra?  

Sprid information om lanseringen till dina kontakter, sprid inlägg om rapporten i dina sociala medier, uppvakta en lokalpolitiker eller arrangera ett rapportseminarium. Önskar du hjälp? Mejla Junis politiska sekreterare Anna Carlsson Cheikh på anna@junis.se. 

Vad är Junis kommunrapport?  

I Junis kommunrapport granskas stödverksamhet för barn och unga i familjer med missbruksproblematik i Sveriges kommuner. Med hjälp av analys av enkätundersökningen som skickas till alla kommuner får vi en bild av hur verksamheterna fungerar och vilka utmaningar de möter. Utöver undersökningen lyfts kreativa och inspirerande exempel på arbete med barn som bor i en familj med missbruk, i år med temat bryt mönster. Med hjälp av att identifiera framgångsfaktorer kan vi inspirera till att förbättra stödet till barn i familjer med missbruksproblematik. Genom att sprida kunskap, erfarenheter och synpunkter från olika kommuner och verksamheter kan vi lära oss av varandra och arbeta tillsammans för att skapa en mer inkluderande och stödjande miljö för barn och unga.  

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.