Nyheter / Verksamhet 2021/04/29

Var med och skapa framtiden!

”Vi skapar framtiden” är en kommande konstutställning för att öka kunskapen om de Globala målen. Tillsammans med kända illustratörer och serietecknare som Henrik Jonsson som illustrerat PAX-böckerna, barnboksillustratören Matilda Ruta och serietecknaren Sara Olausson får Junis medlemmar tolka de Globala målen i konst!

Konstutställningen kommer att bestå av totalt 17 konstverk – där varje konstverk kommer få representera var och ett av de Globala målen. Anton Hjärtmyr arbetar på Våra Gårdar och är projektledare för konstutställningen. Han berättar att han delar studio med två serietecknare och han frågade de ifall de tyckte projektet lät intressant – och det tyckte de!

– Med tips från mina vänner från studion och deras kontaktnät bjöd jag in ett 20-tal illustratörer och serietecknare. Det var lite först till kvarn och alla som vi bjöd in tyckte det var ett roligt och bra initiativ så platserna gick åt snabbt, berättar Anton.

Nio av konstverken kommer vara skapade av illustratörer, konstnärer och serietecknare och resterande åtta kommer junisarna att få skapa i sin förening. När de skapat sina egna konstverk är det dags för utställning i föreningslokalerna runt om i landet. Liza Viktorsson, kommunikatör på Junis, berättar att det är extra kul att projektet är rörelsegemensamt och att organisationerna får jobba tillsammans kring utställningarna på sina orter.

– Det känns jätteroligt med ett projekt där vi både ger Junis-föreningarna ett kreativt verktyg för att jobba med de Globala målen och samtidigt sprider kunskap om ämnet och vår organisation till de som besöker utställningarna, berättar Liza.

Vill din förening delta i projektet och skapa en egen utställning om de Globala målen? Att delta är helt kostnadsfritt. Läs mer och anmäl er här!


Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.