Nyheter / Verksamhet 2022/02/24

Alla barn har rätt till trygghet

Nu fylls media av nyheter om Rysslands invasion av Ukraina och av många otäcka och skrämmande bilder. Vi tänker mycket på hur barn drabbas av krig och att barn i alla länder har rätt till trygghet.

Barn som vi möter i Junis verksamhet kan också vara oroliga och rädda. Många barn ser bilderna men har svårt att sortera och bedöma hur stort hotet är. Du som är ledare kan behöva finnas som trygghet för de barnen och ge en chans att prata för den som vill. Tänk på att barn kanske inte oroar sig för samma saker som du, så var lyhörd och se till att inte spä på barnens oro.

Bris och Krisinformation har tagit fram en lista med tips på hur du som vuxen kan prata med barn om omvärldsläget:

  • Var påläst. Så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
  • Titta tillsammans. Om ni läser en artikel eller kollar på tv tillsammans finns du där för att dels nyansera, dels svara på frågor.
  • Du måste inte veta allt. Det är omöjligt att ha koll på allt och det är okej att säga att du inte vet. Men säg då också att du kan ta reda på det så att barnet slipper spekulera.
  • Ta oron på allvar. Barn kan göra kopplingar som skapar riktig oro. Utgå inte från att barn är oroliga eller oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör. Ta därför signaler på oro på allvar.
  • Fråga. Ta initiativet genom att kolla om barnet undrar något. Då finns ju du där med svar.
  • Prata om att allt inte är sant. Om barnet är ute på sociala medier kan en diskussion om källkritik vara bra att ha. Utifrån barnets nivå.
  • Sverige har militärer för att det inte ska bli krig. Det kan vara bra att påminna barn och även vuxna om att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige. Det är därför vi i Sverige har militärer, inte för att starta krig.
  • Skicka med hopp. Prata gärna om att många länder och organisationer samarbetar för att det inte ska bli krig.

Här hittar du en bra sida riktad till barn, med frågor och svar om kriget

Hållplats identitet och namn

Tre organisationer – IOGT-NTO, UNF och Junis – går nu samman för att bli en gemensam kraft för nykterhetsrörelsen. En av de första och viktigaste hållpunkterna på denna resa är att skapa en gemensam identitet och ett nytt namn. Vi vill höra era tankar! Under vecka 9-12 hålls både fysiska och digitala dialogträffar. Vi vill ta del av era samtal!

Regionval 2025

Var med och bestäm vilka just du tycker ska åka som ombud på den nya organisationens första riksmöte i höst! Kanske är det en ledarkompis, en Junis-medlem eller varför inte du själv? Tidigare valdes ombud genom distriktsårsmötena, men nu har varje medlem makten att bestämma – genom ett direktdemokratiskt val. I regionvalet kan alla medlemmar nominera och rösta på de personer som ska få möjlighet att delta i riksmötet.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger under våren och hösten 2025!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2025 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.