kurshelg

Kurshelger 2024

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis grundutbildning

Junis grundutbildning är för dig som vill bli ledare i Junis. Även för dig som varit ledare länge och vill fräscha upp dina kunskaper. Som Junis-ledare blir du en förebild och trygghet för många barn. Du får kunskap om vad Junis är, hur en förening fungerar och vilken verksamhet vi erbjuder. Kursen handlar om Junis ledaretik och vad som förväntas av dig som ledare. För att få gå kursen ska du ha fyllt 15 år eller bli det i år.
12-13 okt Härnösand 
19-20 okt Trosa 

Junis sport

Ledarutbildningen Junis sport är för dig som är intresserad att leda en förening eller grupp i Junis nya verksamhetsmetod. Du som ledare behöver inte vara något sportproffs utan det viktigaste är att du vill bidra till rörelseglädje hos barnen och ge dem en trygg och rolig fritid. Här får du lära dig allt du behöver för att leda verksamheten och även prova på praktiskt.
12-13 okt Härnösand 
19-20 okt Trosa 

Tillsammans – om NPF

Gör verksamheten mer tillgänglig. Få ökad förståelse för de särskilda behov som olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan innebära och vägledning i hur kommunikationen och samspelet med alla barn, oavsett funktionsvariation, kan underlättas. Utbildningen arrangeras i samarbete med Nykterhetsrörelsens Scoutförbund.
19-20 okt Trosa 

Stödjande ledarskap

En ledarutbildning som ger kunskap och redskap för att möta och stötta barn även i svåra situationer. På denna utbildning får du testa Junis nya material för 10–13-åringar, Klasskompisar. Du får kunskap om hur du som ledare kan samtala med barn om teman som mobbning, vänskap, sociala medier, funderingar kring sexuell identitet, att inte ha råd, utsatthet i familjen mm.
12-13 okt Härnösand 
19-20 okt Trosa

Driva förening

I utbildningen Driva förening får ledare och andra förtroendevalda koll på en förenings alla delar. Hur ledare rekryteras, mår bra och stannar kvar, hur verksamheten utvecklas och blir kul och hur ni får en stabil ekonomi. Kursen som gör det roligt att driva en Junis-förening (eller ett distrikt), oavsett om du är eller vill bli en del av styrelsen eller om du är barnledare.
12-13 okt Härnösand 
19-20 okt Trosa

Marknadsföring

Bra marknadsföring lyfter dina arrangemang och ditt ledarskap. Genom färg, form, bild och text skapar vi tydliga inbjudningar, snygga affischer och inlägg i sociala medier som sticker ut. Kursen ger dig tips och trix för att få fler barn att upptäcka Junis verksamhet.
12-13 okt Härnösand 
19-20 okt Trosa 

Cirkusledarutbildning

Cirkusutbildningen ger en grund i hur du kan jobba med cirkus som verksamhet för barn. Vi går igenom och testar bollar, sjalar, käglor, diabloo och flowerstick, och även lite akrobatik.
19-20 okt Trosa

Priser för kurshelgerna

Kurshelgerna kostar 450 kronor (en sänkning pga externa bidrag). Då ingår kurs och kursmaterial, måltider och enklare logi. Kolla med din förening och/eller distrikt om de kan stå för hela eller delar av kurskostnaden. Ta också reda på vem som ska betala fakturan, det anger du vid anmälan. Prata med din styrelse eller hjälps åt i föreningen att söka till exempel kommunala och regionala ledarutbildningsbidrag eller andra bidrag.
Resa samt måltider under resa bekostas av dig själv. Kolla gärna även där med din förening eller ditt distrikt om de kan bidra. Samåk gärna, eller boka resor tillsammans. Var ute i god tid!

Måltider som ingår: kvällssmörgås fredag, frukost lördag och söndag, lunch lördag och söndag, middag lördag samt fika/frukt.

Logi-trappa

Grundlogi varierar och beror på vad kursgården erbjuder. Det finns tre alternativ i logi-trappan:

 1. Boka den grund-logi som ingår.
 2. Boka högre logi-nivå till extra kostnad.
 3. Ordna egen valfri logi

Boende under kurshelgerna

12-13 okt Härnösand

Välkommen till Härnösands Folkhögskola som ligger i en lugn stadsdel nära centrum med utsikt mot havet. Kreativa kurslokaler, idrottshall och boende i enkel-, dubbel- och flerbäddsum. Vid behov kan masslogi ordnas på annan plats. Anläggningen är alkohol- och rökfri.

Alternativ 1, grundlogi som ingår i kursavgiften

 • Folkhögskolans B&B med rum med egen toalett och dusch. Du bor i dubbel- eller flerbäddsrum och tar med eget sänglinne. Vid många deltagare kommer det att kompletteras med golvlogi i närheten.

Alternativ 2, högre loginivå som du betalar extra för

 • Vill du ha ett enkelrum kostar det 300 kr extra per person och natt.

Alternativ 3, du ordnar och betalar ditt eget boende

 • I Härnösand finns hotell och vandrarhem, eller bo hos en kompis. Kursanläggningen ligger relativt centralt så det går att promenera. Du bokar och betalar ditt eget boende. Du betalar ordinarie kursavgift och äter alla måltider (även frukost) på folkhögskolan.

19-20 okt Trosa

Välkommen till Stensunds Folkhögskola vid havet utanför Trosa. På Frisksportrörelsens alkoholfria anläggning finns slottet med restaurang, kurslokaler, idrottshall och enkel golv-, stug- och flerrumslogi. Boende med högre standard finns på närliggande anläggningar eller i centrala Trosa.

Alternativ 1, grundlogi som ingår i kursavgiften

 • Golvlogi – ta med sovsäck och liggunderlag/luftmadrass och bo på golv i klassrum. Det finns många duschar och toaletter i anslutning.
 • Tallstugan – mysigt hus vid havet bredvid sjöbastun och bryggorna med mindre, enklare sovkojer med 2 eller 4 bäddar i varje. Inget rinnande vatten och utedass, men det finns duschar och toaletter dygnet runt i skolan och slottet. Det krävs en promenad längs broarna vid havet för att ta sig till huset.
 • Paviljongen och Östergård har tvåbäddsrum med duschar och toaletter i korridoren. Vandrarhemsstandard där du tar med eget sänglinne. Dubbelrum och fyrbäddsrum ingår i kursavgiften.

Alternativ 2, högre loginivå som du betalar extra för

 • Enkelrum i Paviljongen och Östergård (se ovan) kostar 300 kr extra per person och natt.
 • Åda hotell ligger några minuter med bil från Stensund, men på samma landsväg. Här finns hotellrum med dubbelrum för 700 kr extra per person och natt och enkelrum för 900 kr extra per person och natt. Vi samåker i bil dit!

Alternativ 3, du ordnar och betalar ditt eget boende

 • I Trosa finns många hotell, vandrarhem och privata uthyrare. Eller du kanske vill bo hos en vän. Tänk på att du måste ta dig med bil till Stensund som ligger en bit utanför staden. Du bokar och betalar ditt eget boende. Du betalar ordinarie kursavgift och äter alla måltider (även frukost) på Stensund.

Det är först till kvarn för alla boendealternativ. Undantag kan göras för den som har särskilda skäl.

Tider och annat praktiskt

 • Kurserna startar på lördagen kl 09.00. Frukost serveras kl 08-09.
 • Kurserna pågår under lördag (inkl. kvällen) och till söndag kl 14.00.
 • Det går bra att komma på fredag kväll. Det serveras kvällssmörgås, men det är inga övriga ordnade eller obligatoriska aktiviteter på fredagen.
 • Var och en tar sig till kursplatsen på egen hand. Samåk gärna med andra kursdeltagare och andra distrikt! Till kurslokalen Stensund (utanför Trosa) tar man sig med bil, men det går tåg/buss till Vagnhärad resp. buss till Trosa.  Kurslokalen i Härnösand ligger på gångavstånd från tågstationen, och det går även lokalbuss. Meddela i anmälningsformuläret eller i god tid till info@junis.se om du behöver bli hämtad i bil vid t. ex tågstation.

Mer information

Har du frågor eller vill du ha mer information om respektive kurs eller anläggning är du varmt välkommen att mejla huvudledare Pontus Landström på pontus@junis.se.

Välkommen också med önskemål om kursinnehåll och nivå eller om du har tankar kring boende, transport eller annat. Vår ambition är att göra så många som möjligt nöjda!

Junis kurshelg har höga krav på kvalitet, bredd och djup på utbildningarna. Fokus är också på att träffa andra Junis-ledare och utvecklas, skratta och ha roligt tillsammans. Junis kurshelg sker på olika kursgårdar i nykter miljö. Vi kommer ofta vara själva på stället vilket möjliggör en vi-känsla. Junis kurshelger innehåller utbildningar som ger förening, distrikt och förbund kunnigare och bättre ledare där hela kurshelgen har obligatoriska moment med fokus på ledarskapet.

Junis ledarutbildning är subventionerad från förbundet som tillhandahåller själva kurserna, kurs-ledning, material, kursintyg, mat och enkel logi för en fast kostnad på 450 kr. Det ställs höga krav på enskilda ledare, föreningar och distrikt att själva administrera och finansiera ledares utbildningar. Dels genom egna medel, dels genom att söka ledarutbildningsbidrag från olika instanser. Respektive ledare, förening eller distrikt står för bokning av och kostnad för resor till och från kursorten, måltider i samband med resa samt för högre logi-standard om så önskas.

Anmälan till kurshelgerna

Anmäl dig till kurshelgen i Härnösand 12-13 okt 

Anmäl dig till kurshelgen i Trosa 19-20 okt

Anmälan är bindande. Avanmälan ska göras senast 7 kalenderdagar innan kursstart för att slippa betalning. Senare avbokning kan medföra att du får betala halva kurskostnaden, så hör av dig direkt till info@junis.se om du skulle få förhinder. Om ingen avanmälan görs debiteras hela kurs- och ev. logikostnaden.

Det är begränsat antal platser på samtliga kurser, anmälningsformuläret är öppet så länge det finns plats kvar. När en kurs är full kan du blir erbjuden plats enligt ditt reservval. Logival är endast önskemål och kan inte garanteras, även här är det först till kvarn som gäller. Kursledningens ambition är att alla ska bli nöjda!

 

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.