Sommaraktivitet / Verksamhet 2021/06/17

Bjud in media till aktiviteterna i sommar

Under sommaren är det normalt så kallad nyhetstorka och alltså ganska lätt att få in material i media. Lokaltidningar skriver gärna om kul saker som händer inom deras upptagningsområde. Det är alltså ett utmärkt tillfälle att få mediauppmärksamhet kring sitt Junis-läger eller sin sommaraktivitet! Här är några tips!

Genom att se till att vår verksamhet syns i media blir Junis mer känt. Det hjälper både er lokalt och Junis i övriga landet. Mediauppmärksamhet kan leda till att fler blir nyfikna på Junis verksamhet och vill delta, men också att press och annan media tänker på Junis och kontaktar oss när det gäller barnrättsfrågor som vi gärna uttalar oss kring.

Kartlägg

Börja med att kartlägga vilken lokalmedia som finns i ert område. Ta reda på vilka lokala tidningar, radiokanaler och tevekanaler det finns. Undersök också om det finns några större nättidningar. Radio P4 brukar gärna komma ut och göra reportage på plats där saker händer och regional/lokal-TV brukar också vilja fylla sina nyhetssändningar med positiva nyheter.

Kontakta

Det går förstås att skicka in eget material men det bästa är att bjuda in media att besöka lägret/aktiviteten. Man kan välja att först mejla och sen följa upp med ett telefonsamtal. Mejlet bör innehålla:

 • Vad är det för aktivitet?
 • Exempel på vad ni kommer att göra
 • Hur många barn deltar?
 • Vilka åldrar?
 • Var håller ni till?
 • Vilken/vilka dagar?
 • Kontaktperson och kontaktuppgift
 • Skicka gärna med bilder/filmer från tidigare aktiviteter så att mottagaren får en positiv känsla
 • En kort beskrivning av Junis, till exempel den här:
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.
  Om ni vill kan ni lägga till lokal fakta, till exempel vad ni har för ordinarie verksamhet, eller hur många barn ni är på orten eller i distriktet.

Om den/de utvalda media inte har hört av sig på några dagar så kan man följa upp med ett telefonsamtal. Vissa har en särskild tipstelefon man kan ringa till. Har man inte bjudit in media innan aktiviteten så går det givetvis att höra av sig när man väl är igång. Då är telefon att föredra.

Mer hjälp?

Hör av dig till Junis politiska sekreterare Anna Carlsson Cheikh på anna@junis.se eller 0733-72 62 78 om du önskar hjälp med detta.

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp dig för Junis nyhetsbrev!

Junis nyhetsbrev skickas till alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden.