Verksamhet 2021/09/08

Skapa ett skattjaktsevent på höstlovet!

Att göra ett skattjaktsevent är ett roligt och enkelt sätt för fler barn att få prova på Junis skattjakt. Det kan också vara ett bra sätt att rekrytera nya medlemmar på och att berätta om Junis ordinarie verksamhet. På ett skattjaktsevent ökar vi antalet skatter och genomför skattjakten under en specifik dag och tid på en geografiskt avgränsad yta.

Tips för ett lyckat skattjaktsevent!

 • Ungefär 2-3 timmar inklusive tid för fika och/eller lunch är lagom.
 • Öka antalet skatter på en mindre geografisk yta (t.ex. en park eller ett mindre skogsområdet). Det kan vara lagom att ha 15 skatter gömda.
 • Kom ihåg att gömma skatterna och skicka in koordinaterna minst fyra dagar innan så att de hinner registreras och synas på vår skattkarta. Vill du inte gömma skatterna så långt i förväg så bestäm exakta platser och skicka in koordinaterna och lägg sedan ut skatterna så snart de finns på vår skattkarta.
 • Marknadsför i god tid innan eventet. Använd t.ex. lokala Facebook-grupper, Facebook-marknadsföring, affischering, information till skolor och genom befintliga Junis-medlemmar. Skattjaktslogotyp och spridbilder hittar du här.
 • Låt gärna barnen kan gå gemensamt i mindre grupper, eller med sin familj om ni ordnar ett familjeevenemang.
 • Det går att blanda skatterna med en tipsrunda som handlar om Junis. Då tar eventet längre tid och barnen lär sig också mer om Junis. Tipsrundor finns att ladda ner här. 
 • Se till att det finns ledare på plats som kan följa med de yngre barnen, om inte föräldrar/äldre syskon följer med.
 • Håll koll under eventet så att inga skatter försvinner. Det finns en risk att någon grupp inte har förstått instruktionerna och tar med sig skattjaktsrören.
 • En rolig grej kan vara att ge varje deltagande barn en goodiebag med en liten present och information om Junis och er lokala Junis-verksamhet. Påsen kan också ersätta fikat genom att ni  stoppar i en festis, ett äpple, en ask russin eller något annat enkelt och portionsförpackat.
 • Ni kan antingen ha en fast starttid och instruera alla barnen samtidigt, eller ha drop-in och skicka iväg grupperna när de ankommer. Ni kan ha en fast tid för fika/mellis eller ha det framdukat hela tiden.
 • Om ni ordnar eventet som en höstlovsaktivitet har ni möjlighet att ansöka om bidrag från Junis-förbundet. Läs mer här. 

Vit jul 2023 – ditt engagemang behövs

Vit jul gör skillnad för barn genom att sprida information, mana till reflektion och uppmana vuxna till att ta ställning för varje barns rätt att fira en trygg jul. Vit jul gör också skillnad för barn genom att anordna kostnadsfria aktiviteter under jullovet. Föreningar, distrikt, kårer och andra arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen arrangerar hundratals aktiviteter för barn, unga och familjer under lovet.

Häng med på höstens digitala ledarträffar

Bli peppad och fyll på med kunskap och inspiration i höst. Våra digitala ledarträffar har olika teman som utvecklar dig och ditt ledarskap. Träffarna hålls digitalt via Zoom och du deltar på det du vill och kan.

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2023, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.