Verksamhet 2021/09/08

Skapa ett skattjaktsevent på höstlovet!

Att göra ett skattjaktsevent är ett roligt och enkelt sätt för fler barn att få prova på Junis skattjakt. Det kan också vara ett bra sätt att rekrytera nya medlemmar på och att berätta om Junis ordinarie verksamhet. På ett skattjaktsevent ökar vi antalet skatter och genomför skattjakten under en specifik dag och tid på en geografiskt avgränsad yta.

Tips för ett lyckat skattjaktsevent!

 • Ungefär 2-3 timmar inklusive tid för fika och/eller lunch är lagom.
 • Öka antalet skatter på en mindre geografisk yta (t.ex. en park eller ett mindre skogsområdet). Det kan vara lagom att ha 15 skatter gömda.
 • Kom ihåg att gömma skatterna och skicka in koordinaterna minst fyra dagar innan så att de hinner registreras och synas på vår skattkarta. Vill du inte gömma skatterna så långt i förväg så bestäm exakta platser och skicka in koordinaterna och lägg sedan ut skatterna så snart de finns på vår skattkarta.
 • Marknadsför i god tid innan eventet. Använd t.ex. lokala Facebook-grupper, Facebook-marknadsföring, affischering, information till skolor och genom befintliga Junis-medlemmar. Skattjaktslogotyp och spridbilder hittar du här.
 • Låt gärna barnen kan gå gemensamt i mindre grupper, eller med sin familj om ni ordnar ett familjeevenemang.
 • Det går att blanda skatterna med en tipsrunda som handlar om Junis. Då tar eventet längre tid och barnen lär sig också mer om Junis. Tipsrundor finns att ladda ner här. 
 • Se till att det finns ledare på plats som kan följa med de yngre barnen, om inte föräldrar/äldre syskon följer med.
 • Håll koll under eventet så att inga skatter försvinner. Det finns en risk att någon grupp inte har förstått instruktionerna och tar med sig skattjaktsrören.
 • En rolig grej kan vara att ge varje deltagande barn en goodiebag med en liten present och information om Junis och er lokala Junis-verksamhet. Påsen kan också ersätta fikat genom att ni  stoppar i en festis, ett äpple, en ask russin eller något annat enkelt och portionsförpackat.
 • Ni kan antingen ha en fast starttid och instruera alla barnen samtidigt, eller ha drop-in och skicka iväg grupperna när de ankommer. Ni kan ha en fast tid för fika/mellis eller ha det framdukat hela tiden.
 • Om ni ordnar eventet som en höstlovsaktivitet har ni möjlighet att ansöka om bidrag från Junis-förbundet. Läs mer här. 

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp dig för Junis nyhetsbrev!

Junis nyhetsbrev skickas till alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden.