Junis skattjakt - var med och skapa äventyret!

Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet ska kunna delta i! I Junis Skattjakt placerar Junis ledare ut skatter runt om i sitt närområde. Genom att rapportera in var skatterna är gömda skapar vi en gemensam skattkarta på Junis hemsida. Sen börjar skattjakten för junisarna i föreningarna eller distriktet, där de dels ska hitta gömmorna och dels svara på de tävlingsfrågor som skattburkarna innehåller - med chans att vinna fina priser.  

Junis skattjakt

Beställ skattjaktspaketet

Beställ ditt startpaket för att lägga ut dina skatter – helt kostnadsfritt. Paketet kan beställas av ledare för en Junis-förening eller kontaktperson för distrikt och innehåller:

 • 5 väderbeständiga behållare.
 • 5 tävlingsfrågor som barnen ska svara på.
 • Instruktioner för hur du gömmer burkarna, rapporterar in koordinaterna till Junis och underhåller din skattgömma.

Här beställer du ditt skattjaktspaket!
Paketen skickas ut från och med början av juni.

Göm skatterna

I paketet medföljer 5 behållare/burkar som innehåller 5 tävlingsfrågor. Dessa ”skatter” ska gömmas så att junisarna sedan kan leta efter dem. Välj gärna platser som ger barnen en upplevelse – till exempel är extra fina eller har en spännande historia. Tänk på detta när du gömmer skatterna:

 • Göm inte skatter på privata tomter.  När skatten är gömd ska det inte störa tomtägare eller bostadshus.
 • Tänk på att inte gömma på planteringar eller åkrar, om det finns risk att grödan kan ta skada.
 • Undvik att gömma i naturreservat eller andra skyddade områden.
 • Göm inte nära fornlämnigar som stenmurar, rösen eller på kyrkogårdar och begravningsplatser.
 • Man får inte gömma en skatt nedgrävd under marken.
 • Tänk på att det är barn som ska hitta skatterna, placera skatterna så att alla når och så att skatterna kan tas på ett säkert sätt.
 • Göm skatterna väl så att de inte hittas av andra som inte är med i skattjakten!

Ta ut koordinaterna

Koordinaterna består av en latitud och en longitud. De kan till exempel skrivas: ”59.3005407, 17.9802123” eller ”57.8491, 12.2915”. Så här tar du ut koordinater med din mobil:

 • Om du använder Google maps: 
  Stå på platsen där du gömt skatten. Starta Google maps. Zooma in så mycket som möjligt. Lägg in en röd kartnål på platsen där du står genom att trycka länge med fingret nära markören för din aktuella plats. Koordinaterna syns nu på två ställen: dels högst upp i sökrutan och dels under informationen för ”Placerad nål”.
 • Om du använder Kartor på iPhone: 
  Stå på platsen där du gömt skatten. Starta Kartor. Zooma in så mycket som möjligt. Lägg in en röd kartnål på platsen där du står genom att trycka länge med fingret nära markören för din aktuella plats. Under information för ”Markerad plats” ser du nu latitud och longitud.

Rapportera in var du gömt skatterna

Informationen som du rapporterar in hamnar på vår skattkarta. Detta behöver du rapportera in:

 • Namn på skatten. Till exempel: ”Höjdaren” 
 • Beskrivning av skatten. Till exempel: ”En favoritplats för Junis-föreningen. Här finns plats för lek, bad och korvgrillning!” 
 • Ledtråd. Till exempel: ”Gömd inuti platsens högsta”. 
 • Koordinater. Skrivs med punkter mellan de två första siffrorna och de övriga. Separera latitud och longitud med ett kommatecken. Till exempel ”62.257427, 15.528074”. 

Här rapporterar du in var du gömt dina skatter.

Underhåll och ta hand om dina skatter

Junis skattjakt är planerad att pågå under sommaren och höstterminen 2020. En gång varje månad gömmer du om dina skatter och byter fråga i burken. På så sätt kan junisarna ge sig ut på skattjakt igen och får nya chanser att vinna. Så här gör du:

 1. Avregistrera den gamla skatten. Du behöver ange skattens namn och koordinater. Använd den här länken.
 2. Registrera skatten som du gömt på nytt ställe. Använd den här länken.

Du behöver också då och då titta till dina skatter så att de fortfarande ligger kvar och är i bra skick. Om en burk försvinner finns möjlighet att kostnadsfritt beställa ny, kontakta då Junis kansli: info@junis.se. Viktigt är att du rapporterar vilken tävlingsfråga som hör till burken som försvunnit. För skattletarna finns det i anslutning till skattkartan möjlighet att rapportera att en burk är försvunnen eller trasig.

Marknadsför aktiviteten till junisarna

Junis skattjakt är till för Junis alla medlemmar. Det kan genomföras som föreningsaktivitet eller enskilt av medlemmarna (och deras familjer). För att delta i skattjakten behöver någon i skattletarsällskapet ha tillgång till mobiltelefon eller GPS. Den gemensamma skattkartan kommer publiceras på www.junis.se/skattjakt i samband med att de första skatterna rapporteras in.

Använd i första hand utskicksmodulerna i eBas för att bjuda in junisarna och deras familjer till skattjakten.

Marknadsföringsmaterial Junis Skattjakt

Skattjakt flyer


Enkel flyer i A5-format
Ladda ner som JPG-bild
Ladda ner som PDF

Logotyp skattjakt


Logotyp för Junis skattjakt. För användning i ex. Word, Powerpoint och på webben. Positiv version, används på vit eller ljus bakgrund.


Logotyp för Junis skattjakt. För användning i ex. Word, Powerpoint och på webben. Negativ version, används på mörk bakgrund.


Skattjakt spridbild


Spridbild att använda på sociala medier. Gör gärna lokala versioner av texten till bilden och berätta kring vilken ort skatterna är gömda.

Skattjakt spridbild


Spridbild för sociala medier.

Det här kan junisarna vinna

I varje skatt ligger en tävlingsfråga. Junisarna tävlar genom att fylla i ett formulär på sidan www.junis.se/skattjakt. För att vara med och tävla behöver man vara bekräftad medlem i Junis – detta har man möjlighet att bli i samband med att man skickar in tävlingssvaret. Vinnarna kommer presenteras på Junis hemsida

Bland alla rätta svar som kommit delar vi ut priser. Varje hittad skatt ger en vinstchans – ju fler hittade skatter desto större chans att vinna! I varje vinstomgång tävlar junisarna om:

 • 1 sparkcykel (värde 1000 kr)
 • 1 skateboard (värde 1000 kr)
 • 2 badmintonset (värde 300 kr)
 • 10 presentkort i Junis shop (värde 200 kr)
 • 10 barnböcker

Priserna delas ut i tre omgångar: för svar som kommit in under juni-juli, för svar som inkommit under augusti-september och för svar som inkommit under oktober-december.

 

 

Bekräfta ditt ledarskap!

Varje år vill vi att du som är mellan 15 och 25 år och inskriven som ledare i Junis ska bekräfta ditt ledarskap och att du genom ledarskapet är medlem i Junis. Detta är viktigt för att Junis ska få de bidrag som organisationen har rätt till och få chans att ordna mer verksamhet och göra skillnad för fler barn.

Junis stödjer Världens barn

Insamlingen till Världens Barn är viktigare än någonsin. När pandemin sprids till de mest utsatta samhällena blir konsekvenserna stora för barn i utsatthet. Årets insamling kommer att bli annorlunda men är fortfarande väldigt viktig för många barn i hela världen. Du och din Junis-förening kan hjälpa till.

Skapa äventyr med Junis skattjakt

Nu börjar skattjakten! Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet ska kunna delta i. Med en gemensam skattkarta och fina vinster i prispotten ordnar vi tillsammans det häftigaste äventyret för alla junisar!