Junis skattjakt - var med och skapa äventyret!

Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet ska kunna delta i! I Junis Skattjakt placerar Junis ledare ut skatter runt om i sitt närområde. Genom att rapportera in var skatterna är gömda skapar vi en gemensam skattkarta på Junis hemsida. Sen börjar skattjakten för junisarna i föreningarna eller distriktet, där de dels ska hitta gömmorna och dels svara på de tävlingsfrågor som skattburkarna innehåller - med chans att vinna fina priser.  

Junis skattjakt

Beställ skattjaktspaketet

Beställ ditt startpaket för att lägga ut dina skatter – helt kostnadsfritt. Du kan så klart beställa flera paket och gömma fler skatter. Paketet kan beställas av ledare för en Junis-förening eller kontaktperson för distrikt och innehåller:

 • 5 väderbeständiga behållare.
 • 5 tävlingsfrågor som barnen ska svara på.
 • Instruktioner för hur du gömmer burkarna, rapporterar in koordinaterna till Junis och underhåller din skattgömma.

Här beställer du ditt skattjaktspaket!

Göm skatterna

I paketet medföljer 5 behållare/burkar som innehåller 5 tävlingsfrågor. Dessa ”skatter” ska gömmas så att junisarna sedan kan leta efter dem. Välj gärna platser som ger barnen en upplevelse – till exempel är extra fina eller har en spännande historia. Tänk på detta när du gömmer skatterna:

 • Göm inte skatter på privata tomter.  När skatten är gömd ska det inte störa tomtägare eller bostadshus.
 • Tänk på att inte gömma på planteringar eller åkrar, om det finns risk att grödan kan ta skada.
 • Undvik att gömma i naturreservat eller andra skyddade områden.
 • Göm inte nära fornlämnigar som stenmurar, rösen eller på kyrkogårdar och begravningsplatser.
 • Man får inte gömma en skatt nedgrävd under marken.
 • Tänk på att det är barn som ska hitta skatterna, placera skatterna så att alla når och så att skatterna kan tas på ett säkert sätt.
 • Göm skatterna väl så att de inte hittas av andra som inte är med i skattjakten!

Ta ut koordinaterna

Koordinaterna består av en latitud och en longitud. De kan till exempel skrivas: ”59.3005407, 17.9802123” eller ”57.8491, 12.2915”. Så här tar du ut koordinater med din mobil:

 • Om du använder Google maps: 
  Stå på platsen där du gömt skatten. Starta Google maps. Zooma in så mycket som möjligt. Lägg in en röd kartnål på platsen där du står genom att trycka länge med fingret nära markören för din aktuella plats. Koordinaterna syns nu på två ställen: dels högst upp i sökrutan och dels under informationen för ”Placerad nål”.
 • Om du använder Kartor på iPhone: 
  Stå på platsen där du gömt skatten. Starta Kartor. Zooma in så mycket som möjligt. Lägg in en röd kartnål på platsen där du står genom att trycka länge med fingret nära markören för din aktuella plats. Under information för ”Markerad plats” ser du nu latitud och longitud.

Rapportera in var du gömt skatterna

Informationen som du rapporterar in hamnar på vår skattkarta. I formuläret går att rapportera flera skatter samtidigt. Detta behöver du rapportera in:

 • Namn på skatten. Till exempel: ”Höjdaren” 
 • Beskrivning av skatten. Till exempel: ”En favoritplats för Junis-föreningen. Här finns plats för lek, bad och korvgrillning!” 
 • Ledtråd. Till exempel: ”Gömd inuti platsens högsta”. 
 • Koordinater. Skrivs med punkter mellan de två första siffrorna och de övriga. Separera latitud och longitud med ett kommatecken. Till exempel ”62.257427, 15.528074”. 

Här rapporterar du in var du gömt dina skatter.

Underhåll och ta hand om dina skatter

Vi rekommenderar att du en gång varannan månad gömmer om dina skatter och byter fråga i burken. På så sätt kan junisarna ge sig ut på skattjakt igen och får nya chanser att vinna. Så här gör du:

 1. Beställ nya frågor. Frågor utskrivna på vattentåligt och väderbeständigt papper beställer du på Materialsidan.
 2. Avregistrera den gamla skatten. Du behöver ange skattens namn och koordinater. Använd den här länken.
 3. Registrera skatten som du gömt på nytt ställe. Använd den här länken.

Du behöver också då och då titta till dina skatter så att de fortfarande ligger kvar och är i bra skick. Om en burk försvinner finns möjlighet att kostnadsfritt beställa ny, kontakta då Junis kansli: info@junis.se. Viktigt är att du rapporterar vilken tävlingsfråga som hör till burken som försvunnit. För skattletarna finns det i anslutning till skattkartan möjlighet att rapportera att en burk är försvunnen eller trasig.

Marknadsför aktiviteten till junisarna

Junis skattjakt är till för Junis alla medlemmar. Det kan genomföras som föreningsaktivitet eller enskilt av medlemmarna (och deras familjer). För att delta i skattjakten behöver någon i skattletarsällskapet ha tillgång till mobiltelefon eller GPS. Den gemensamma skattkartan kommer publiceras på www.junis.se/skattjakt i samband med att de första skatterna rapporteras in.

Använd i första hand utskicksmodulerna i eBas för att bjuda in junisarna och deras familjer till skattjakten.

Marknadsföringsmaterial Junis Skattjakt

Skattjakt flyer


Enkel flyer i A5-format
Ladda ner som JPG-bild
Ladda ner som PDF

Logotyp skattjakt


Logotyp för Junis skattjakt. För användning i ex. Word, Powerpoint och på webben. Positiv version, används på vit eller ljus bakgrund.


Logotyp för Junis skattjakt. För användning i ex. Word, Powerpoint och på webben. Negativ version, används på mörk bakgrund.


Skattjakt spridbild


Spridbild att använda på sociala medier. Gör gärna lokala versioner av texten till bilden och berätta kring vilken ort skatterna är gömda.

Skattjakt spridbild


Spridbild för sociala medier.


Skattjaktsaffisch


Affisch i A4-storlek för marknadsföring av skattjakten finns att beställa på Materialsidan.

Det här kan junisarna vinna

I varje skatt ligger en tävlingsfråga. Junisarna tävlar genom att fylla i ett formulär på sidan www.junis.se/skattjakt. För att vara med och tävla behöver man vara bekräftad medlem i Junis – detta har man möjlighet att bli i samband med att man skickar in tävlingssvaret. Vinnarna kommer presenteras på Junis hemsida och i Struten.

Bland alla rätta svar som kommit delar vi ut priser. Varje hittad skatt ger en vinstchans – ju fler hittade skatter desto större chans att vinna! Aktuella priser ser du på www.junis.se/skattjakt.

Aktuella tävlingsperioder är:
1 april-31 maj
1 juni-31 augusti
Se till att byta ut frågorna och flytta skatterna så att junisarna har möjlighet att delta i varje tävlingsperiod!

Engagera dig i Vit jul-kampanjen!

Junis är huvudman för kampanjen VIt jul som har som syfte att ge alla barn en trygg och rolig jul, fri från alkohol. Du som Junis-ledare behövs i arbetet! Läs mer om hur du och din förening kan arrangera en Vit jul-aktivitet och hur du kan hjälpa till att sprida den viktiga frågan.

Välkommen på Junis Multikurs 2022

Junis Multikurs är en kurshelg för dig som är Junis-ledare. Välj mellan flera olika kursspår och häng med på en helg fylld av erfarenhetsutbyten, inspiration och nya idéer, kvällsunderhållning och mycket annat! Junis Multikurs genomförs 11-13 februari 2022, i Sollentuna.

Junis rapport – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Resultatet presenteras i skriften Junis rapport som i år har namnet Med makt kommer ansvar. Här får du som är Junis-ledare tips på hur du kan hjälpa till i opinionsarbetet.

Var med i Junis skattjakt!

Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet kan delta i! I Junis Skattjakt placerar Junis ledare ut skatter runt om i sitt närområde - skatter som junisarna sen med hjälp av vår skattkarta kan leta reda på! Här beställer du ditt skattjaktspaket!