Vit jul

Vit jul

Junis tycker att alla barn har rätt till en vit jul, fri från alkohol. Därför uppmanar vi vuxna att ta ställning för ett alkoholfritt julfirande. Vi arrangerar också aktiviteter, öppna för alla barn, under jullovet.

Här hittar du information om hur du och din Junis-förening kan engagera er i kampanjen.

Viktiga datum

 • 1 september – ansökan för aktivitetsbidraget öppnar
 • 30 november – sista dag att ansöka om aktivitetsbidrag
 • Senast 4 december kommer besked om eventuellt beviljat bidrag.
 • 14–22 december – Arrangörer som blivit beviljade bidrag får pengarna till kontot som föreningen har registrerat i medlemsregistret
 • 20 december – 6 januari 2021 – Vit jul-aktiviteter genomförs
 • 31 januari 2021 – sista dag att skicka in rapport för aktivitetsbidraget.

Olika sätt att engagera sig

 • Arrangera Vit jul-aktiviteter. Målet är att bjuda in barn som inte redan känner till Junis att komma på olika roliga aktiviteter. Bjud in barnen som är medlemmar men var också noga med att sprida inbjudan till aktiviteten så den når barn som ännu inte är medlemmar.
  Här kan du läsa UNFs guide till att arrangera Vit jul-aktiviteter.
  Här kan du läsa NSFs tips på Vit jul-aktiviteter.
  Här kan du läsa Junis eget nya tipshäfte för att arrangera Vit jul-aktiviteter.
 • Mellis-kompis
  Be er lokala matvarubutik om sponsring till Vit jul-aktiviteten. Om ni vill kan ni använda någon av mallarna som finns att ladda ner här och skriva ett brev som ni överlämnar till matvarubutiken. Det går såklart bra att mejla eller ringa innan men ett fysiskt besök brukar vara bäst.
 • Inbjudningar
  Mallar för inbjudningar finns i Junis bildbank som du hittar här.
  Inbjudningar kommer under september
 • Skriv insändare. Du eller din förening kan skriva insändare till lokaltidningarna.
  Insändarmallar kommer senare under hösten
 • Handla i gåvoshoppen. Handla julklappar och prylar i Vit juls gåvoshop.
 • Sälj Vit jul prylar. Föreningar kan sälja prylar och tjäna pengar. Läs mer här.

Riskanalys vid genomförande av verksamhet

IOGT-NTO-rörelsen har tagit fram en enkel riskanalys som ska användas vid arrangerande av Vit jul-aktiviteter. Den innehåller två delar, dels en sammanfattning av Folkhälsomyndighetens råd och viktiga frågor att ställa sig i planeringen av aktiviteter samt tips vid genomförande.

Ladda ner riskanalys.

Registrera aktivitet och ansök om aktivitetsbidrag

Registrera era Vit jul-aktiviteter, oavsett om ni avser söka bidrag för dem eller ej. Använd den här länken för att registrera aktiviteter och ansöka om aktivitetsbidrag: https://www.vitjul.se/medlem/registrera-aktivitet/

Inbjudan och annat grafisk material

I Junis bildbank finns affischmallar, grafiska element och omslagsbilder till sociala medier att använda. Lösenordet beställer du genom att mejla info@junis.se.

Vill du ha hjälp att kostnadsfritt skriva ut dina Vit jul-affischer? Mejla info@junis.se

Sök aktivitetsbidrag

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen kan fram till och med 30 november söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet.

Ansök här: https://www.vitjul.se/medlem/registrera-aktivitet/ 

Riktlinjer aktivitetsbidrag
Alla föreningar, kårer, kretsar och distrikt inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet. Det finns bara en pott att söka ur. I år ser riktlinjerna något annorlunda ut utifrån det rådande läget. Vi rekommenderar att inte genomföra aktiviteter för fler än 25 eller 50 personer samtidigt inklusive ledare/funktionärer.

Det finns två nivåer på bidrag:

Max 2 500 kr om aktiviteten beräknas nå 25 personer inklusive ledare/funktionärer

Max 5 000 kr om aktiviteten beräknas nå 50 personer inklusive ledare/funktionärer

Max 5 000 kr om aktiviteten genomförs julafton, juldagen eller annandag jul (aktiviteten får ej ha fler än 50 deltagare inklusive ledare/funktionärer)

Observera att vid många ansökningar kan den beviljade summan bli lägre. Vi arbetar efter principen att ge så många aktiviteter som möjligt ett bidrag. Sök gärna sponsring eller bidrag från andra ställen för att täcka ytterligare kostnader i samband med aktiviteterna.

Följande ska vara uppfyllt:
Aktiviteten genomförs mellan 20 december 2020 och 6 januari 2021.

Pengar beviljar bara till aktiviteter som har målgrupp barn och/eller unga. Vid familjeaktiviteter så kan ni söka för kostnader kopplat till barn och unga, beskriv detta tydligt i er ansökan.

Aktiviteten är öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen samt marknadsförs externt, genom skola och/eller socialtjänst.

Aktiviteten är kostnadsfri för deltagarna.

Aktiviteten registreras i samband med ansökan.

Material för marknadsföring

Mallar

Klicka på bilden för att öppna en stor PNG-bild. Spara ner den och infoga den i ett Word- eller Powerpointdokument. Genom att lägga egna textrutor ovanpå bilden kan du anpassa affischen eller inbjudan till ditt eget arrangemang. Du kan också ladda ner som PDF genom länken.

Inbjudan Vit Jul 1
Ladda ner PDF
Inbjudan Vit Jul 2
Ladda ner PDF
Ladda ner PDF

 


Vit jul-affischmall
Ladda ner PDF
Vit jul affischmall
Ladda ner PDF

Mönster och grafik

Klicka på bilderna för att öppna en större PNG-bilder som du kan spara ner.

Mönster Vit jul
Mönster Vit jul
Negativt mönster Vit jul
Mönster Vit jul negativtLogotyper


 

 

Tips för marknadsföring av Vit jul

Marknadsföringstips

 • Samarbeta med den lokala fritidsgården och be att få komma dit och berätta om era Vit jul-aktiviteter.
 • Använd er av Facebook där många barn och ungas föräldrar får information om aktiviteter. Till exempel lokala ”Vad händer i…” grupper kan vara bra för att sprida aktiviteter.
 • Kolla om er kommun har en evenemangskalender på sin hemsida, och fråga i så fall om ni kan få lägga in era aktiviteter där.
 • Tipsa kuratorer, lärare, socialtjänsten och gärna fältassistenterna på orten om era aktiviteter, och  berätta att de gärna får tipsa barn och unga som de tror kan behöva något extra roligt att göra under jullovet.
 • Ni kan använda er av affischerna som finns och fylla i vad aktiviteten går ut på, när den går av stapeln och hur besökarna hittar dit och sätta upp på skolan, på mataffärens anslagstavla och fråga i receptionen hos Socialtjänsten om ni får ha en affisch där. Fråga gärna er lokala tidning om ni kan få lite sponsring med en tidningsannons.
 • Fråga rektorerna på skolorna om ni får komma och berätta om era Vit jul-aktiviteter eller om ni får affischera i skolorna.

 

Bekräfta ditt ledarskap!

Varje år vill vi att du som är mellan 15 och 25 år och inskriven som ledare i Junis ska bekräfta ditt ledarskap och att du genom ledarskapet är medlem i Junis. Detta är viktigt för att Junis ska få de bidrag som organisationen har rätt till och få chans att ordna mer verksamhet och göra skillnad för fler barn.

Digitala utbildningar för ledare

Succén med olika digitala utbildningar, workshops och samtal för dig som är ledare eller förtroendevald i Junis fortsätter. Alla föreläsningar, workshops och samtal ges i Zoom. Utbildningstillfällena passar både dig som är ny ledare liksom dig som har några års erfarenhet av att vara Junis-ledare.

Skapa äventyr med Junis skattjakt

Nu börjar skattjakten! Var med och skapa en av Junis coolaste aktiviteter som barn i hela landet ska kunna delta i. Med en gemensam skattkarta och fina vinster i prispotten ordnar vi tillsammans det häftigaste äventyret för alla junisar!