Junis sport - med rörelseglädje i fokus

Junis sport handlar om rörelseglädje. Om teamwork, gemenskap och att ge barnen trygghet att våga prova även sånt de inte tror att de kan. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

 

Starta Junis sport-verksamhet

Du som ledare behöver inte vara något sportproffs för att leda Junis sport. Det viktigaste är att du vill bidra till rörelseglädje hos barnen och ge dem en trygg och rolig fritid. Genom filmer och material får du lära dig allt du behöver för att leda verksamheten och som grund har du naturligtvis Junis ledarutbildning.

Här under hittar du exempel på träffar inom några utvalda sporter. Junis sport-materialet kan du dock använda på vilken sport du än vill ha. Ladda ner hela materialet under ”Junis sport – Materialet” och använd riktlinjerna

Junis sport – Materialet

Junis sport ledarmaterial utgår från ”Junis-ramen” där du får ett färdigt koncept med förslag på uppvärmningar, huvudaktivitet och avslutning till varje träff. I materialet hittar du träffar med flera olika inriktningar, till exempel fotboll, pingis och streethockey, men du kan även lätt använda materialet som en grund för just den sport du själv vill lära ut.

Ladda ner Junis sport ledarmaterial

Junis sport – Grafik och mallar

Om Junis och Generation Pep

Sedan 2020 är Junis en del av nätverket Generation Pep. Syftet är att stärka Junis arbete med att ge barn en trygg, rolig och aktiv fritid. Många barn trivs hos Junis eftersom det är en verksamhet som inte bygger på tävling och uttagning. Nu vill vi växla upp den fysiska rörelsen inom Junis och skapa en aktiv miljö där alla kan delta på sina egna villor.

Läs mer om Generation Pep här

 

 

Junis-loppet

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt.

Generation Peps årliga rapport visar att endast 2 av 10 barn rör sig tillräckligt. Vi anordnar roliga evenemang som Junis-lopp för att uppmuntra rörelseglädje, självklart utifrån barnens egna förutsättningar. Under hösten anordnas Junis-lopp tillsammans med insamlingar till förmån för Världens Barn. Junis är, som en del av IOGT-NTO-rörelsen en av organisationerna som står bakom Världens Barn-kampanjen.

Vi har tagit fram material som en hjälp för att anordna Junis-lopp. I manualen finns det enkla tips och viktiga saker att tänka på som arrangör av ett Junis-lopp. Det finns även en speciell logotyp för Junis-loppet och mallar för affischer.

Junis-loppet – Materialet

Manual

Ladda ner manual för att arrangera Junis-loppet

Logotyp

Klicka på logotypen för större version att spara ner.

Junis-loppet färgglad

Junis-loppet vitJunis-loppet svart

 

Junis-loppet vit med färgbild    Junis-loppet Röd

 

 

 

 

 

Affischer

Ladda ner affischmallar för Junis-loppet här

 

Mer information

Kontakta Junis via Ola Söderqvist ola@junis.se om du vill veta mer om Junis sport och Junis-loppet eller starta din egen Junis sport-verksamhet.

Registrera ditt distrikts eller din förenings sommaraktiviteter

Har ni börjat planera sommarens alla äventyr än? Nu är det dags att börja registrera era sommarläger och andra aktiviteter på Junis sommarkarta. När ni registrerar er aktivitet har ni också chansen att ansöka om sommarlovspeng till stöd för era aktiviteter.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är ledare, en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Nya nykterhetsrörelsen

På Nya Nykterhetsrörelsens hemsida kan du följa processen mot en ny gemensam organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen. Sidan uppdateras löpande med nyheter, beslut och framsteg.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Beställ medlemskort

Att ge er förenings junisar ett medlemskort varje år är perfekt för att enkelt hålla koll på vilka som är medlemmar. Korten för 2024 finns nu att beställa eller ladda ner själv!

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2024, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.