Nyheter 2023/06/07

Förbundsledningarna uppmanade till delaktighet i processen

Den 30 maj presenterade förslaget om utredning av IOGT-NTO rörelsens organisationsform av de fyra förbundens representanter.

Du kan se sändningen i efterhand här. Under sändningen konstaterades att alla fyra förbund står inför samma utmaningar och att lösningen förmodligen står att finna tillsammans. Hur blir vi en bättre nykterhetsrörelse?

Några röster om varför organisationen ska ses över:

  • ”Åldersmässiga och geografiska glapp sätter ibland käppar i hjulen för verksamheten och behöver täppas till. Tänk att kunna samverka kring rekrytering, utbildning, styrelseansvar, ledarutveckling!”
  • ”Vi behövs mer än någonsin med vårt arbete för demokrati, solidaritet och nykterhet, men vi behöver bli starkare och inte tävla om medlemmar och deras uppmärksamhet.”
  • ”Vi behöver samla oss kring våra viktigaste frågor istället för att fokusera på organisationstillhörighet.”

Och så några röster om hur översynen ska gå till:

  • “Det behövs nyfikenhet och lyhördhet i den fortsatta processen. Vi måste vara beredda att lyssna.”
  • “Processen måste präglas av prestigelöshet. Det viktigaste är att det blir bra – inte att det blir som någon har tänkt.”
  • “Hör av er till oss med tankar och idéer! Vi behöver dualiteten nu!”

Under sändningen fångade vi också upp en del frågor från tittarna, såsom “Varför är tiden så knapp?” och “Kan man verkligen genomföra detta på ett enda extra insatt förbundsmöte/kongress?” – Lyssna på sändningen så får du ta del av svaren och resonemangen från de fyra förbunden.

Vit jul 2023 – ditt engagemang behövs

Vit jul gör skillnad för barn genom att sprida information, mana till reflektion och uppmana vuxna till att ta ställning för varje barns rätt att fira en trygg jul. Vit jul gör också skillnad för barn genom att anordna kostnadsfria aktiviteter under jullovet. Föreningar, distrikt, kårer och andra arrangörsgrupper inom IOGT-NTO-rörelsen arrangerar hundratals aktiviteter för barn, unga och familjer under lovet.

Häng med på höstens digitala ledarträffar

Bli peppad och fyll på med kunskap och inspiration i höst. Våra digitala ledarträffar har olika teman som utvecklar dig och ditt ledarskap. Träffarna hålls digitalt via Zoom och du deltar på det du vill och kan.

15-25 år? Bekräfta ditt ledarskap!

Alla ledare som är mellan 15 och 25 år behöver bekräfta sitt ledarskap i Junis varje år. Vi behöver veta om du, under år 2023, har varit eller är aktiv i Junis.

Är du ledare och gillar att sporta och röra på dig?

Nu letar vi efter dig som vill leda en Junis-förening eller grupp som testar vår nya sportverksamhet. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är - som alltid i Junis - att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Signa upp för Junis nyhetsbrev!

Junis E-nytt är ett nyhetsbrev för alla ledare i Junis. Här får du aktuell information om vad som händer i Junis och tips på material och utbildningar som du har nytta av i ditt ledarskap. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och du kan sluta prenumerera när du vill.