Nyheter / Struten 2019/12/05

Strutens reportrar hjälpte författaren Lisa Broberg

Intervjun är även publicerad i Struten nummer 6 2019


Ofta tror barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket alkohol att de är ensamma om att ha det jobbigt hemma och vågar inte prata om det.
– Det är så dumt att det ska vara pinsamt att prata om sånt här. Jag vill inte att barn ska tro att de är ensamma om de här upplevelserna, säger författaren Lisa Broberg som skrev en barnbok om ämnet.

Boken Allt mod jag har handlar om Rakel som är i tioårsåldern. Hon har något som gnager inom henne, men håller det hemligt för alla: hennes mamma missbrukar alkohol. Strutens juniorreporter Agnes Nordsvahn träffade bokens författare Lisa Broberg.

Lisa Broberg
När Lisa var liten hade hon också en förälder som drack för mycket. Hon tycket det är galet att vi inte pratar mer om föräldrar som dricker för mycket alkohol.

Varför ville du skriva om det här ämnet?
– Jag kände att det behövdes. Det är sjukt att man inte pratar mer om föräldrar som dricker för mycket alkohol, när det är så vanligt!

När du nästan var färdig med boken så bad du juniorreportrarna på Junis medlemstidning Struten att läsa boken. Varför det?
– Jag hade koll på Struten och tänkte att ni reportrar kan ämnet. Det kändes viktigt att barn skulle läsa boken eftersom den är skriven för 9-12-åringar.

Ändrade du något efter juniorreportrarnas kommentarer?
– De hade mest gott att säga om boken, så då fick jag mod att skicka den till förlaget.

Har du fått några reaktioner?
– Ja, de flesta säger att de tycker att boken är ärlig och trovärdig.

Text: Agnes Nordsvahn, juniorreporter Struten
Foto: Torkel EdenborgTävla och vinn boken ”Allt mod jag har”

Under jullovet, när skolan har stängt och fritidsaktiviteterna uppehåll, är det extra tufft för de barn som har det jobbigt hemma. Att få komma iväg hemifrån en stund, få med sig fina minnen och ha något roligt att berätta om när man kommer tillbaka till skolan är viktigt. Därför ordnar Junis och övriga IOGT-NTO-rörelsen aktiviteter öppna för alla barn under julhelgerna.

Vad heter kampanjen som aktiviteterna är en del av?

Allt mod jag har

Bland de som skickat in rätt svar lottar vi ut tre exemplar av Lisa Brobergs bok ”Allt mod jag har”. Vi behöver ditt svar senast 5 januari 2020. 

[contact-form-7 404 "Hittades inte"]

 

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.