Nyheter / Struten 2019/12/05

Strutens reportrar hjälpte författaren Lisa Broberg

Intervjun är även publicerad i Struten nummer 6 2019


Ofta tror barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket alkohol att de är ensamma om att ha det jobbigt hemma och vågar inte prata om det.
– Det är så dumt att det ska vara pinsamt att prata om sånt här. Jag vill inte att barn ska tro att de är ensamma om de här upplevelserna, säger författaren Lisa Broberg som skrev en barnbok om ämnet.

Boken Allt mod jag har handlar om Rakel som är i tioårsåldern. Hon har något som gnager inom henne, men håller det hemligt för alla: hennes mamma missbrukar alkohol. Strutens juniorreporter Agnes Nordsvahn träffade bokens författare Lisa Broberg.

Lisa Broberg
När Lisa var liten hade hon också en förälder som drack för mycket. Hon tycket det är galet att vi inte pratar mer om föräldrar som dricker för mycket alkohol.

Varför ville du skriva om det här ämnet?
– Jag kände att det behövdes. Det är sjukt att man inte pratar mer om föräldrar som dricker för mycket alkohol, när det är så vanligt!

När du nästan var färdig med boken så bad du juniorreportrarna på Junis medlemstidning Struten att läsa boken. Varför det?
– Jag hade koll på Struten och tänkte att ni reportrar kan ämnet. Det kändes viktigt att barn skulle läsa boken eftersom den är skriven för 9-12-åringar.

Ändrade du något efter juniorreportrarnas kommentarer?
– De hade mest gott att säga om boken, så då fick jag mod att skicka den till förlaget.

Har du fått några reaktioner?
– Ja, de flesta säger att de tycker att boken är ärlig och trovärdig.

Text: Agnes Nordsvahn, juniorreporter Struten
Foto: Torkel EdenborgTävla och vinn boken ”Allt mod jag har”

Under jullovet, när skolan har stängt och fritidsaktiviteterna uppehåll, är det extra tufft för de barn som har det jobbigt hemma. Att få komma iväg hemifrån en stund, få med sig fina minnen och ha något roligt att berätta om när man kommer tillbaka till skolan är viktigt. Därför ordnar Junis och övriga IOGT-NTO-rörelsen aktiviteter öppna för alla barn under julhelgerna.

Vad heter kampanjen som aktiviteterna är en del av?

Allt mod jag har

Bland de som skickat in rätt svar lottar vi ut tre exemplar av Lisa Brobergs bok ”Allt mod jag har”. Vi behöver ditt svar senast 5 januari 2020. 

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

 

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.