Junis Skaraborg

Varmt välkommen till Junis i Skaraborg!

Vanligtvis har vi de populära filmklubbarna Moviekids, men i höst är de inställda pga. Coronapandemin. Istället presenterar vi aktiviteter man kan göra på egen hand eller ihop med kompisar eller familjen.

- Digital skattjakt utomhus på våra Moviekidsorter. 5 skatter är gömda på varje ort, så ut och leta och var med i tävlingen!
Men först, missa inte att se vår instruktionsfilm om Skattjakten. Du hittar den här nedanför under rubriken: "Gå på Skattjakt".

- Kortfilmer med kul aktivitetstips såsom: Pyssel, leka detektiver, snälla bustrick och trolleritrick.
Filmerna hittar du här nedanför under rubriken: "Kul aktiviteter att göra hemma".

Vi hoppas att vi snart kan ses på Moviekids igen!

 

Gå på Skattjakt

Börja med att se på Sjörövarkapten Junissas film ”Gå på Skattjakt” precis ovanför denna texten. Då får ni lära er allt om hur Junis Skattjakt går till!

För att vara med i tävlingen lämna ditt svar här senast 31 november:
Skicka in ditt tävlingssvar här!

För att gratis bli medlem gå in på fliken ”Bli medlem” här under och läs mer, eller bli medlem direkt:
Här blir du medlem i Junis under 2020

För att komma till Skattkartan:
Här finns Junis Skattkarta

För att anmäla en saknad Skattlapp: SMS:a 072-3389909 eller skicka in här: Anmäl försvunnen Skattlapp

Här kan man se om någon anmält att Skattlapp saknas vid någon skatt:
Vara: Ingen saknas
Kvänum: Ingen saknas
Skara: Ingen saknas
Ardala: Ingen saknas
Saleby: Ingen saknas
Vinninga: Ingen saknas

Skatter som vårt förbund lottar ut bland er som är medlemmar i Junis år 2020 och skickar in svar senast den 31 november:
2 Bluetooth högtalare (värde 1200 kr)
2 pannlampor (värde 700 kr)
5 presentkort i Junis shop (värde 200 kr) Man kan tex. välja en snygg T-Shirt.
5 böcker (värde 150 kr)

Extra skatter när du letar under höstlovet:
Skicka in dina svar mellan 26 oktober och 1 november:
3 biopresentkort (värde 1000 kr)
4 biopresentkort (värde 500 kr)

Om några dagar kommer även skattjakt i : Lidköping.

LYCKA TILL!

Kul aktiviteter att göra hemma

Kortfilmer med skojiga aktiviteter som man kan göra hemma. De funkar bra oavsett om du gör dom ensam eller ihop med syskon, kompisar eller vuxna.

Bli medlem

Här kan alla ni mellan 7-15 år som inte var med i Moviekids våren 2020 bli medlemmar HELT GRATIS och sedan ge er direkt ut på skattjakt!

Har du varit med tidigare år på Moviekids kan du välja att istället bara skicka ett mejl till oss på: skaraborg@junis.se där du skriver: ”Förnamn Efternamn” vill vara medlem i Junis 2020. Hälsningar ”Förälder eller barnets Namn”.
Exempel: Sune Isaksson vill vara medlem i Junis 2020. Hälsningar Sune.

För er som inte varit med tidigare kommer ni att placeras i den ort ni bor närmast av våra föreningar: Vara, Kvänum, Skara, Ardala, Lidköping, Vinninga eller Saleby. Det är gratis att vara medlem i våra föreningar och få vår medlemstidning Struten hem i brevlådan. Vill du framöver vara med i vår filmklubb Moviekids betalar du en terminsavgift den dag du börjar på Moviekids.

Jag vill bli medlem i Junis!

Är du ny medlem kan du tillsammans med en vuxen enkelt fylla i en ansökan här på ovan, men läs först det som står här nedanför.
Du kommer börja med att kryssa i 3 rutor. Här ser du vad är det du kryssar i:

* Godkänner föreningens stadgar.
Stadgar är ett fint ord för föreningars nerskrivna regler om tex. årsmöte och styrelse. Alla föreningar i Sverige måste ha stadgar.
Alla Junisföreningar i Sverige har samma stadgar då beslut om de tas på förbundets kongress vartannat år. Vi i Junis Skaraborg skickar ledare till kongressen som bevakar och framför Junis Skaraborgs intressen.

* Accepterar hanteringen av dina personuppgifter.
Alla Junisföreningar i Sverige ingår i vårt förbunds medlemsregister och de ser till att vi följer aktuella personuppgiftslagar. Mer detaljer om det får du fram när du trycker på ”Läs mer om hur dina personuppgifter hanteras”, när du registrerar dig som medlem. Som alla barn- och ungdomsföreningar i Sverige måste vi ha ett medlemsregister för att vi ska få kommunbidrag, landstingsbidrag och statligt bidrag. I Junis Skaraborg är det enbart den anställda distriktskonsulenten som har behörighet att använda samt uppdatera medlemsregistret.

*Lova vårt medlemslöfte.
Junis grundsatser är lika över hela Sverige. De är: Demokrati, Solidaritet och Nykterhet. Vi strävar efter att alla barn ska få växa upp i en demokratisk, trygg och nykter miljö där man är snäll mot varandra. Junis tillhör inget politiskt parti eller kyrka/religion.

* Verifiera medlemskapet.
För att bli medlem måste du på nästa sida slutligen verifiera att du vill bli medlem. Detta gör man antingen direkt via SMS eller inom 24 timmar via mejl. Det går bra att använda en förälders SMS eller mejl.
Det är för att man enbart kan bli medlem genom att antingen betala en medlemsavgift eller bekräfta sitt medlemskap med namnteckning eller som här digitalt via SMS/mejl. Om våra bidragsgivare vill kontrollera oss måste vi kunna visa upp verifieringarna för dom.

Har du frågor nås vi på: Mejl: skaraborg@junis.se eller SMS: 072-338 99 09.

Välkomna till Junis!

Kontakt

På Junis i Skaraborg är det Junis-konsulenten Maria som svarar när du hör av dig.

Mobil: 072-338 99 09            (Man kan både ringa och SMS:a)
Mejl: skaraborg@junis.se

Har du bråttom och Maria inte kan svara, kan du pröva att hitta svaret under någon av flikarna precis ovanför. Där hittar du det mesta om tex. Moviekids.

Ska du snart till Moviekids så kan ledarna där svara på dina frågor om Moviekids.

Våra 3 vanligaste frågor om Moviekids:

Jag ska på Moviekids och har tappat mitt medlemskort. Kommer jag in utan medlemskort?
Ja. Du uppger bara ditt namn för ledarna som bockar av alla barnen vid ankomst.

Jag ska gå på Moviekids för första gången denna terminen och har ingen medlemstalong, hur får jag det?
Man får en att fylla i när man kommer till Moviekids, eller så kan man förebereda en hemifrån genom att ta ett tomt papper och där på skriva: Namn, personnummer, adress, telefonnummer, mobilnummer och mejladress. För fler alternativ se fliken ”Saknar du medlemsansökan?”.

Jag vill betala med SWISH. Ska jag göra det hemma eller på Moviekids?
Du betalar med SWISH i samband med att du lämnar ditt barn på Moviekids.
Alla barn som kommer för första gången (oavsett vilken träff det är) ska registreras som medlemmar genom att lämna sin medlemstalong samt betala. Så medan ditt barn står i kön kan du enkelt göra din SWISH med hjälp av skyltar med QR-koder eller knappa in numret. När ditt barn sedan är framme i kön visar du upp SWISHöverföringen i din mobil för ledaren. På så vis vet vi enkelt att ditt barn har betalat. Skulle man swisha hemma kan vi inte se vilka som betalt, då det i internetbanken tar för lång tid att leta reda på vilken av alla överföringar som är just din. Har du inte möjlighet att följa ditt barn till Moviekids för att SWISHa på plats, önskar vi att du hör av dig så att vi kan hitta en lösning. Ring eller SMSa 072-3389909 och det behöver inte göras förrän samma dag som ditt barn kommer till oss.

Fakta om Moviekids

Moviekids är filmklubben som visar de senaste DVD-filmerna. Här har du chansen att få se på film tillsammans med en massa nya och gamla kompisar. Vi pratar också om varför man inte ska dricka öl, vin och sprit eller röka cigaretter. Vi har gratis lotteri varje termin och på våren har vi årsmöte.

Vilka orter vi finns på hittar du längre ner under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Vi visar film i allt från gymnastiksalar till matsalar och riktig biograf. Det brukar komma mellan 40 och 170 barn på varje filmträff.

MEDLEMSKAP I JUNIS

Måste man bli medlem för att gå på Moviekids?
Ja. Alla barn som är med på Moviekids måste vara medlemmar i Junis även om de bara ser en film. Det är för att vi bara har rättigheter att visa film för våra medlemmar och inga andra.

Hur gör jag om jag saknar medlemsansökan? 
På de Moviekidsinbjudningar vi delar ut i skolorna finns en talong att klippa av och fylla i. Är ni flera syskon men har bara en medlemsansökan kan du kopiera den så varje syskon får var sin talong att fylla i. Saknar du medlemsansökan tar du ett tomt papper och skriver ner: Barnets namn, adress, postadress, telefonnummer och personnummer.
Du kan också printa ut den på en skrivare genom att klicka på länken ”medlemsansökan” Du får då upp 4 ansökningar som får plats på ett A4-papper. Filen är i PDF och trycket är i svart/vitt.

Vart lämnar jag medlemsansökan?
Till våra ledare på din första Moviekidsträff för terminen.

Vad kostar det att bli medlem?
Moviekidsavgift betalar man varje termin för att man bara ska behöva betala för de terminer man kan vara med. Beloppen är olika beroende på hur många filmer föreningen visar. 4 filmer kostar 60 kronor och 5 filmer kostar 70 kronor. Exakt avgift hittar du i fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg” när du klickar på din ort. När du betalat din terminsavgift blir du medlem i Junis och du får komma på alla filmträffarna. Medlemskapet i Junis gäller innevarande kalenderår, så om du går med på vårterminen gäller ditt medlemskap hos Junis under hela innevarande år. Men för att få vara med på Moviekidsträffarna under hösten måste du betala ny terminsavgift på hösten. Väljer du att inte se filmerna på hösten har du ändå kvar ditt medlemskap i Junis.

Vad kostar det om jag bara vill se en film?
Du betalar samma terminsavgift oavsett om du bara ser en eller alla terminens filmer. Det är för att du betalar för ett medlemskap i Junis och inte betalar för en viss film som man gör på riktiga biografer. Så vi hoppas du kan komma på fler än en träff!

Vad ingår i medlemsavgiften?
Medlemstidningen ”Struten” kommer hem 6 gånger per år i din brevlåda. Det är en riktigt bra barntidning så spana in den när den kommer! När du är på Moviekids eller andra Junisaktiviteter har du försäkring hos Folksam vid olycksfall och glasögon/kläder som även gäller när du tar dig till och från våra träffar. Och självklart så ingår det en massa filmtittande!

Ska man sälja lotter eller dra in pengar på annat sätt?
Nej, det behövs inte! Tack vare alla vuxna svenskar som köper IOGT-NTO-Rörelsens miljonlotter får vi pengar till Junis Skaraborg som också din förening får del av. Det tillsammans med kommunbidrag och din terminsavgift gör att våra föreningar kan överleva utan att du ska sälja lotter åt föreningen. Junis vill inte att något barn ska få nej från sina föräldrar till att vara med hos oss bara för att föräldern inte har möjlighet att åta sig fler uppdrag där de ska bemanna kiosker mm.
Vill någon vuxen du känner stödja IOGT-NTO-Rörelsen kan dom månadsprenumerera på Miljonlotteriet. När de går med kan de dessutom kryssa i och stödja just din Junisförening, som då efter 3 månader får 1000 kr. Mer information om miljonlotteriet och månadsprenumeration får du på deras hemsida www.miljonlotteriet.se.

Kan jag vara med fast Moviekidsinbjudan inte delas ut på min skola?
Junis bryr sig inte om vilken skola du går på så länge du går i någon av de årskurser som föreningen vänder sig till. Oftast går det hur bra som helst, men om det skulle komma fler barn än som får plats i lokalen har de elever på de skolor där vi delat ut Moviekidsinbjudan förtur till medlemskap. Om vi redan nu vet att det finns risk för att det blir fullt står det under respektive förening i fliken ”Våra föreningar”. För att kunna förbereda dig inför din första träff tittar du under rubriken ”Hur gör jag om jag saknar medlemsansökan” här ovan. Där får du veta hur du gör en medlemsansökan att ta med tillsammans med pengarna på din första träff.

Kan jag vara med i 2 olika föreningar samma termin?
Om du tex. bor varannan vecka hos dina föräldrar och det finns Moviekids på båda orterna funkar det, men först efter att en förälder kontaktat Juniskonsulenten för att hitta en bra lösning. Ibland kan det bli lite knasigt när vi visar samma filmer fast olika veckor på olika ställen vilket kan göra att du får se samma film 2 gånger. Du kan själv titta efter hur det funkar på dina orter under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Försök hinna kontakta oss innan så du inte behöver betala mer än en medlemsavgift samma termin.

MEDLEMSKORT

Vad gör man om man tappar eller glömmer sitt medlemskort?
På kommande Moviekidsträff berättar du för ledaren vad som hänt och då alla ni medlemmar finns inskrivna på våra närvarokort kan du ändå se kommande filmer. Om kortet är borta eller förstört får du ett nytt kort. Ibland gör ledaren bedömningen att de klarar att bocka av dig utan att ge dig ett nytt kort, då de ofta lär sig att känna igen er barn. Så säg till dina föräldrar att dom inte ska vara oroliga om du kommer hem utan ett nytt kort.

Varför får man nytt medlemskort varje termin?
För dig och dina föräldrar är det ett bevis på att du betalt terminens avgift och blivit medlem. För ledarna är det ett sätt att veta att rätt barn blir avbockade på närvarokorten vid varje träff. Då ni ofta är 50 barn eller långt fler på våra träffar hinner ledarna inte lära sig alla era namn utantill.

Kan man låna ut sitt medlemskort till någon annan om man är sjuk?
Nej medlemskortet gäller bara för dig. Vi har bara rättigheter att visa film för våra medlemmar. Vår olycksfallsförsäkring gäller bara dig som är registrerad medlem. Lånar du ut ditt medlemskort till en kompis och den blir sjuk under filmen har vi inte telefonnummer för att kunna kontakta kompisens föräldrar. Om en katastrof såsom brand skulle inträffa letar brandkåren efter dig och inte din kompis.

ÅLDERSGRÄNSER

För vilka årskurser är Moviekids?
Moviekids är för dig som går i låg- och mellanstadiet då filmerna är lämpliga för just er. På alla orter inbjuder vi årskurs 1-6. Information om just din förening hittar du under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”.

Varför får barn i förskoleklass inte vara med?
Trots att vi visar barnfilmer har en del filmer ändå en åldersgräns på 7 år. Så för att det ska vara lika för alla börjar man först på hösten i årskurs 1 och då oavsett om du hunnit fylla 7 år eller inte. Förutom det ”olagliga” vid 7-årsgränsen så har vi märkt på de orter vi testat att de som är 6 år ofta har svårt att sitta still under hela filmen. När de börjar springa ut och in i lokalen blir de äldre barnen störda och irriterade vilket leder till att de klagar på att det är mycket spring. En annan nackdel när det är mycket spring är att den ansvarige ledaren då måste jaga runt efter några få och tappar då en del av kontrollen på de som sitter still och tittar.

Vilken åldersgräns och språk har filmerna?
Alla filmer är antingen barntillåtna eller från 7 år. Vi visar alltid med svenskt tal.

Får man vara med om man går i högstadiet?
Ja om du blir ledare hos Junis.
Ja om du har någon form av handikapp och dina föräldrar eller vårdare tycker det är en passande fritidsaktivitet för dig. Vårdare/förälder är välkomna att vara med under hela filmträffarna. Undrande föräldrar och vårdare kan höra av sig till Junis-konsulenten med frågor. Av erfarenhet vet vi att detta är en uppskattad fritidsaktivitet för denna målgrupp, så varmt välkomna!

INNAN FILMEN STARTAR

Hur tidigt ska man vara där?
Ledarna öppnar lokalen senast 15-20 minuter innan filmen börjar. På första träffen för terminen brukar vi öppna redan 30 minuter innan så ni hinner betala och lämna lappar.

Får föräldrar följa med?
Självklart kan dina föräldrar följa med dig in i lokalen och hjälpa dig till rätta. Är de filmsugna kan de även sitta med dig under filmen.

Hur vet ledarna att jag kommit?
När du kliver in i lokalen sitter det ledare där som ber dig visa ditt medlemskort som du fick på första träffen. Det är viktigt att du gör det för om något skulle hända behöver ledarna veta vilka som är med just den kvällen. Skulle det tex. börja brinna måste brandkåren få en lista på alla er barn så de kan kontrollera att alla är ute ur lokalen.

UNDER FILMEN

Får man ta med sig något att mumsa på under filmen?
Ja, men tänk på att när vi är i en skolas matsal eller gymnastiksal är det förbud mot att ta med nötter och mat som innehåller ”spår av nötter” pga. allergier. Man kan ta med vad man har hemma såsom tex: Majskakor, frukt, fikabröd, macka eller godis. Ett tips är att byta ut lördagsgodis mot Moviekidsgodis de veckor vi kör. I gymnastiksalarna får man bara ha med flaskor med stäng-pip men ser gärna att ni har det även på andra ställen. Några av lokalerna som vi är i har speciella regler om man får äta vissa saker eller inte. Läs under fliken ”Junis-föreningar” för att se om just DIN lokal har det. Om ni slänger skräpet på golvet istället för i papperskorgarna kan godisförbund införas under terminen efter att ledaren sagt till och ni inte bättrat er.

Säljer ni godis?
Vi säljer inget på Moviekids utan du tar själv med dig om du vill äta eller dricka något under filmen. Undantaget är i Vara där vi är i vår egen biograf och därför säljer delar av godissortimentet, popcorn, chips och dricka. Men självklart kan du även ta med eget godis mm. till Vara.

Vad händer om jag blir sjuk under filmen?
Om du blir sjuk under filmen eller mår dåligt för något som hänt tidigare på dagen eller för att filmen påminde dig om något jobbigt, försöker ledarna få dig att tänka på något annat. Ibland lyckas de inte och då ringer de dina föräldrar. Ju fler telefonnummer vi har till dina föräldrar/anhöriga ju större chans är det att vi får tag i någon. Be gärna dina föräldrar att lämna extra telefonnummer på din medlemsansökan.

Vad händer om jag är stökig?
För att alla ska få se och höra filmen som de kommit för att se har vi regler. Om ledaren får säga till dig flera gånger och du inte bättrar dig får du en varning. Struntar du fortfarande i att göra som ledare säger så kommer du få prata med den ansvarige ledaren och får sen med dig en lapp hem till dina föräldrar. Konsulenten ringer därefter dina föräldrar för att diskutera åtgärder för att du ska sköta dig.

Tittar vi på en TV-apparat?
Nej. Vi har en projektor som gör att vi får en stor bild på filmduken. I gymnastiksalarna finns det ibland inte filmdukar, men då spänner vi upp ett stort lakan så vi kan få en stor bild så alla kan se.

Hur sitter vi?
Överallt utom i gymnastiksalarna sitter ni på stolar. I gymnastiksalarna sitter ni istället på gymnastikmattor, bänkar och ibland vill några sitta direkt på golvet. Ofta är vi väldigt många och då blir det både roligare och trängre när vi ser på filmen.

Får min förälder sitta med mig under filmen?
Ja. Alla föräldrar, morföräldrar, vårdare osv. är välkomna att sitta med under filmen.

EFTER FILMEN

När slutar Moviekidsträffen?

Den slutar den angivna tiden som det står på Moviekidsinbjudningar och här på hemsidan, se fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Filmernas längd som filmbolaget anger brukar inte alltid stämma så bra, så ibland är vi klara för tidigt. Då hittar ledaren på något annat den sista stunden så att vi ändå slutar på den angivna tiden.
Enstaka gånger kan vi råka ut för teknikstrul som gör att vi tvingas dra över några minuter. Skulle det vara något större fel försöker vi få tag i era föräldrar så att de kan hämta er lite senare.
Efter vissa filmer har vi aktiviteter såsom lotteri och årsmöte. Alla dessa aktiviteter är inräknade i tiden så vi slutar den angivna tiden.

Vad händer om mina föräldrar blir sena?
Föräldrar kan ibland bli sena när dom ska hämta dig. Skulle du bli ensam kvar utanför lokalen går du tillbaka in i lokalen där ledarna städar. Ansvarig ledare kan då ta fram angivet mobilnummer på din medlemsansökan, så att hen kan ringa dina föräldrar för att kolla om de är på väg. Det är viktigt att föräldrar anger mobilnummer på din medlemsansökan.

FILMRÄTTIGHETER

Hur är det lagligt för Moviekids att visa film?

Genom att vårt förbund har ett filmlicensavtal med Swedish Film AB. Det innebär att Junis förbund årligen betalar en licensavgift för alla våra medlemmar runt om i Sverige. På så vis kan alla våra medlemmar lagligt se på de filmer Swedish film AB har avtal med. Det är pga. dessa filmrättigheterna som vi är så noga med att ALLA barn som ser en film hos oss måste bli medlemmar innan filmen startar.
I Moviekids kan man alltså inte komma och ”prova-på” innan man blir medlem.
Som ett bevis på att alla Junismedlemmar i Skaraborg omfattar av Swedish Films licensavtal får konsulenten varje år ett nytt certifikat som intyg på rättigheterna.

Varför står inte filmtitlarna på skolinbjudningarna?
Swedish Film AB hjälper oss att följa de många regler som finns kring marknadsföring av film. Den regel som sedan några år bakåt i tiden ger er försämrad service är att vi inte får dela ut lappar i skolorna där filmtitlarna står angivna. Vi får endast hänvisa elever till var de själva kan söka upp informationen, som i det här fallet är denna hemsidan. Dela ut lappar med filmtitlar på får vi endast göra på våra träffar och via brev till medlemmar.
Alla dessa regler kring film beror främst på att man vill se till att biograferna inte får konkurrens från föreningar och andra som visar DVD-filmer. Kostnaden för att visa en film på en biograf är många gånger högre mot att visa en DVD-film och gissningsvis är man väl rädd för att biograferna ska slås ut. Därför tar det ju även ca. 3 månader för en ny biofilm tills den släpps på DVD.

Fakta om filmerna på Moviekids

Alla filmer vi visar har svenskt tal och är barntillåtna eller från 7 år.

För att alltid kunna visa de nyaste DVD-filmerna väntar vi in i det sista med att presentera föreningarnas filmer. Några dagar innan start kan du se vilka filmer som visas i just din förening genom att klicka på din orts förening under fliken ”Junisföreningar i Skaraborg”. Här nedan kan man läsa mer om filmerna. Alla nedanstående texter är från Swedish Film AB, som vi köper filmlicens ifrån.

Sök gärna efter filmernas namn på internet för att hitta trailers på filmerna.
Då kan du se ett litet smakprov på filmerna!

Våren 2021:
Filmerna presenteras strax innan vi drar igång terminen.

Saknar du medlemsansökan till Moviekids?

Ska du på din första Moviekidsträff den här terminen är det bra om du är beredd med en medlemsansökan. Den sitter längst ner på inbjudningarna vi delar ut på skolan. Om du inte har den eller inte har tillräckligt många finns här några olika alternativ på hur du kan göra:

Printa ut medlemsansökan på en skrivare:
Klicka på länken ”medlemstalong” och du får upp 4 ansökningar som får plats på ett A4-papper. Filen är i PDF och trycket är i svart/vitt.

Kopiera en inbjudan du har:
Har du en inbjudan men behöver 2 eller fler kan du lägga medlemstalongen i en kopiator och kopiera.

Skriv på ett vanligt papper:
Ta ett valfritt tomt papper och skriv ner alla uppgifter som finns på medlemsansökan: Namn, personnummer, adress, postadress, hemtelefon, mobilnummer och mejladress.

Fyll i en medlemsansökan på Moviekids:
Föräldrar kan fylla i en medlemsansökan när de följer med barnet till Moviekids på första träffen. Det är bara att be om en medlemsansökan och fylla i.

Vi söker ledare

Som ledare får man göra något väldigt betydelsefullt, nämligen att finnas till för en grupp med barn. Känner du som vi att det är viktigt att barnen har bra, rolig och trygg fritidssysselsättning där alla enkelt och billigt kan vara med? Då ska du kontakta oss för att bli en del av vårt härliga ledargäng!

Just nu söker vi ledare till våra filmklubbar ”Moviekids” som är igång mellan slutet av september till början av april med avbrott för skollov. Vi har grupper på mellan 40-170 barn i: Skara, Ardala, Vara, Kvänum, Lidköping, Vinninga och Saleby. Varje grupp har 4 (Vara 5) filmträffar per termin. Ibland finns möjlighet att vara ledare i fler än en grupp per termin om man själv önskar. Som ledare i Moviekids är man aldrig ensam utan ingår i ett ledarteam.

Det kan låta enkelt att vara ledare för en grupp barn som tittar på film, men oftast är det händelserika kvällar. Det är just kombinationen av förutsägbarhet och oförutsägbarhet som gör att det är lika spännande inför varje filmkväll. Vad man ska göra är solklart men sen ser alla härliga barn till att man får nya utmaningar. Det ger mycket glädje när man tex. kan få ett ”hemlängtansbarn” att vilja stanna kvar eller ett busfrö att sitta still och titta på filmen. Alla underbara barn gör att det är värt att avsätta några timmar under 4 kvällar på ett halvår!

Förutom filmträffar kan man delta som ledare på höstens ”Junisdag” (då vi gör olika skojiga saker under en hel lördag) och vårens ”Junisläger”. Varje termin har vi ledarutbildningar i Vara, där vi lär oss mer om Junis, Moviekids och ledarskap. På sikt finns även möjlighet att få åka på ledarutbildningar anordnade av vårt förbund. Allt arbete sker helt ideellt dvs. utan lön men förutom din medlemsavgift är det mesta helt gratis att delta i som ledare. Detta då vi tycker att det är viktigt att alla våra ledare ska kunna delta oavsett privat ekonomi.

Hur blir man ledare i Junis? 
Man hör av sig till vår Junis-konsulent via mejl: skaraborg@junis.se eller telefon: 072-3389909. Därefter blir man kontaktad för att få veta mer om hur ledarskapet fungerar för att kunna avgöra om man vill bli ledare. När man sen bestämt sig för att bli ledare (och är minst 15 år) följer ett personligt möte och grundutbildning innan det är dags att skriva under på vår ledaretik och få börja som ledare i en grupp. Det kan låta krångligt men det är det inte då konsulenten guidar dig genom de olika stegen. Tack vare våra arbetsgång vet vi att barnen får bra och kunniga ledare med Junis värderingar och att du som ny ledare är redo för utmaningen!

Ps. Som ledare hos oss måste man avstå från alkohol och andra droger inte bara när man är ledare utan även på sin privata tid när man inte är hos oss. Man blir medlem i vårt vuxenförbund IOGT-NTO eller ungdomsförbund UNF och deras nykterhetskrav innebär att man endast kan röka cigaretter samt dricka lättöl och cider som man köper i livsmedelsaffärer. Som nykterhetsförening är just ledarnas drogfrihet väldigt viktig då många barn som kommer till oss kan ha dåliga erfarenheter av vuxna som varit fulla eller drogat sig. Hos oss ska de kunna vara trygga med att ingen ledare dricker alkohol eller använder narkotika. Våra ledare är viktiga förebilder som visar att det finns ungdomar och vuxna som valt ett drogfritt liv och att det är det naturliga valet.

Välkommen att höra av dig till oss!

Mobilnr: 072-338 99 09, Mejl: skaraborg@junis.se

Ledarutbildning

Kommande ledarutbildningar 2020 på Park-Bio i Vara:

7/11 Ledarutbildning – ÄR INSTÄLLD pga. Coronapandemin.
När de nya hårdare riktlinjerna är borta planerar vi in ett ny dag eller helg.

Start: Lördag kl. 10.10
Slut: Lördag kl. 16.15 eller Söndag kl. 12.00 OM det går pga. Corona.
Medtag: Sovsäck, kudde, toalettväska, pyamas och klädombyte. Luftmadrass finns att låna.
Vad gör vi? Vi börjar lördagen med ledarskapsutbildning så du blir en ännu bättre ledare på Moviekids. Vi blandar lärande med roliga aktiviteter.
Om Coronapandemin inte ökar har styrelsen efter ledarnas önskemål lagt in ett filmmaraton med film nästan hela natten. Blir det av slutar vi vid söndag lunch.
Kostnad: Gratis för alla som är ledare och hjälpledare på Moviekids eller hade bestämt med konsulenten i våras att ni skulle bli det denna höst.
Anmälan: Absolut senast Söndag 1/11 till SMS: 072-338 99 09 eller mejl: skaraborg@junis.se.
Frågor? Ring eller SMSa 072-338 99 09
Resor:
Lidköping: Tåg lördag kl. 09.04. Åter i Lidköping lördag 17.02 eller Söndag 13.07.
Skara: Buss 158 lördag kl. 09.10. Åter i Skara lördag 15.25 eller söndag med hämtande förälder.
Kvänum: Buss 159 lördag kl. 09.32. Åter i Kvänum lördag 14.59 eller söndag 13.20.
Skara och Kvänum: Om vi bara kör lördag finns möjlighet för en förälder att hämta alla deltagare från Skara eller Kvänum mot reseersättning 18,50 kr/mil.

Varje termin har vi grundledarutbildning för alla Junis-ledare och hjälpledare så att ni kan utvecklas i er ledarroll och göra ett ännu bättre arbete för våra medlemmar.

Innehållet är olika så att ni ledare ska kunna komma tillbaks termin efter termin och ändå lära er nya grejer. Exempel på innehåll: Ledarskap, IOGT-NTO-Rörelsen, administration, prata inför folk, Moviekids samt våra kärnämnen: Demokrati, Nykterhet och Solidaritet. Vi lär också känna varandra bättre genom att göra olika roliga saker tillsammans.

Maten lagar några av våra ledare åt er. Säg till om ni har ev. matallergier.

Ledarutbildningen är 1 dag under hösten och 2 dagar under våren. Vid 2 dagar övernattar vi i masslogi på luftmadrasser.

Vid övernattning, TA MED: Sovsäck, kudde, toalettväska, pyamas och klädombyte.

Våra utbildningar är gratis för er ledare som är aktiva ledare i någon av våra föreningar. Reseersättning vid samåkning i bil eller för resa med tåg/buss utgår för er som inte tillhör Vara förening. Alla resor bokas av Junis-konsulenten.

Anmäler sig gör man till Junis-konsulenten på 072-338 99 09 senast en vecka innan utbildningen.

Junisläger April 2021

Datumet är i dagsläget inte fastställt men vårt årliga Junisläger i april bjuder som vanligt på en massa roliga aktiviteter, lekar och filmtittande!

Pga. Coronapandemin så vet vi inte säkert om vi kommer kunna genomföra lägret men vi hoppas kunna genomföra ett Corona-anpassat läger där vi är mestadels utomhus. Pågår fortfarande smittspridning kommer vi ta bort övernattningen och istället köra 2 dagläger där man kan vara med en eller båda dagarna, men sova hemma. Då slutar vi isåfall senare under söndagen.

Aktiviteterna är inte klara, men som alla år blir det alltid en massa busiga lekar och filmtittande i vår riktiga biograf. Här följer några exempel på vad vi gjort mer under tidigare år: Lekt detektiver, experimenterat, deltagit i teatersaga, pysslat, gått på skattjakt och kört poängjakt.

Fakta:

PLATS:
Park-Bio i Vara
Adress: Parkgatan 8, vid Badhusparken i centrala Vara.

Ett stort gult tegelhus i hörnet av Parkgatan och Teatergatan.
På Torggatan (genomfartsgatan mitt inne i Vara) mellan Café Nordpolen och Hanssons kiosk svänger man in på Teatergatan som ligger på motsatta sidan. Gatan är bara ett kvarter lång så i slutet av gatan ligger Park-bio och rakt fram ligger badhusparken.

TIDER: 
Start Lördag ?/4 kl. 10.00 
Slut Söndag ?/4 kl. 13.00

SPECIALMAT:
All mat inhandlas innan lägret så det är viktigt att ni anmäler ev. matallergier.
Till mat serveras: Pannkakor, tacos samt korv med bröd.

KLÄDSEL: 
Varma oömma kläder, jacka och typ tennisskor för dagar mestadels utomhus med mycket lek. Vid regn är vi inomhus.

Ta INTE med mobiltelefon och andra stöldbegärliga saker som kan försvinna eller gå paj! Vår försäkring täcker inga medtagna prylar.

SJUKDOM:
Görs via samtal eller SMS till 072-338 99 09.

Har du någon allergi/sjukdom/handikapp?
Ifall det kan påverka barnet under helgen är det viktigt att vi vet om det, så att vi kan ta hand om ditt barn på bästa sätt.

KOSTNAD:
200 kr. From syskon nr 2: 150 kr. Alltså 2 syskon = 350 kr.
I priset ingår all mat samt aktiviteter.
Resa ingår INTE utan man tar sig dit och hem på egen hand.
Betalning sker kontant eller via swish vid ankomst till lägret.

FÖRSÄKRING:
Alla barn är olycksfallsförsäkrade genom Folksam under lägret.

ANMÄLAN:
Ring/SMS:a: 072-3389909 eller mejla: skaraborg@junis.se
Du får alltid ett svar när du SMSar eller mejlar.

FRÅGOR:      
Ring/SMSa: 072-338 99 09 eller mejla: skaraborg@junis.se

Luddedagen: För barn om vuxna som blir sjuka av alkohol

Hej vuxna!

Att prata med barn om vuxna som blivit sjuka av alkohol kan vara svårt då det ofta är ett tabubelagt ämne. Vi som nykterhetsorganisation är jätteglada över Junis nya material som möjliggör att vi på ett enkelt sätt kan ta upp och prata om vad som händer här en vuxen blir sjuk av alkohol. Materialet gör att vi kan komma ut till en ort och träffa en mindre barngrupp för att under några timmar både gå igenom materialet, leka och äta. Tveka inte att höra av dig till oss om du vet något eller några barn som skulle vara intresserade av att delta! Utifrån inkomna anmälningar bokar vi in datum och ort.

Materialet utgår från berättelsen om hunden Ludde, som precis som vilken hund som helst tycker om att vara ute och leka med sin husse. Men Ludde har det också jobbigt hemma eftersom husse dricker för mycket alkohol och inte alltid orkar med att ta hand om honom.

Att materialet utgår från en saga om en hund och inte ett barn gör det lättare för barnen att ta till sig vad boken handlar om. Man vågar beröra ämnet på ett sätt som man kanske inte hade gjort om berättelsen handlat om ett barn.

Dagen genomförs helt i Junis regi och med Junis-ledare. Det är våra ordinarie Moviekidsledare i framförallt ungdomsålder som kom hålla i sagan och övningarna. De har varit på vårt förbunds handledarkurs i Ludde-materialet och flera har även deltagit i ”barn till missbrukar” pass på våra ledarutbildningar. Vi vill poängtera att detta inte är en stödgrupp med anställd och utbildad personal som vissa kommuner erbjuder. Den här dagen genomförs helt och håller av Junis utan inblandning av andra aktörer.

Vi tänker oss att dagen kan vara ett bra första steg för barn  att få börja prata om det med andra barn utifrån hundens perspektiv. Genom att kommat till Junis som redan är känt för barnet tror vi att det blir enkelt och odramatiskt och hoppas att många nappar på erbjudandet. Bara att få träffa andra barn som upplever ungefär samma sak är ju viktigt. Barn kan ofta annars tro att det inte är någon annan som har det likadant som dom. Det beror ju på att sjukdomen alkoholism ofta är ett tabubelagt område som få vuxna vill prata om. Därmed får heller inte barnen chans att prata om det. En annan sak som barnen behöver lära sig är att det aldrig är barnets fel när en vuxen dricker.

Dagen innehåller såklart även skojiga lekar och något att äta.

Mer information om materialet hittar du på vårt förbunds hemsida: Ludde.

FÖR VEM?
Barn i årskurs 1-6 som umgås med en vuxen (kan vara förälder/bonusförälder, mor- eller farförälder, annan släkting, kompis förälder eller granne etc) som dricker mycket alkohol eller barn som bara vill lära sig mer. Man är lika välkommen oavsett och det är inget man anger vid anmälan eller något vi kommer be barnen berätta under dagen.

KOSTNAD:
Helt gratis för Junis medlemmar.
Är man inte medlem i Junis blir man det gratis när man kommer till oss.
Resa ingår INTE utan man tar sig dit och hem på egen hand.

KLÄDSEL:
Ingen särskild klädsel utan nått man tex. brukar ha på sig i skolan blir bra.

ANMÄLAN: 
Alla som är intresserade hör av sig till oss på:
Telefon: 072-338 99 09
SMS: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se
Du får alltid ett svar när du SMSar eller mejlar, så skulle du inte höra ifrån oss har det inte funkat. Var snäll och pröva igen.

FRÅGOR:
Hör gärna av dig med frågor!
Ring/SMSa 072-338 99 09 eller mejla: skaraborg@junis.se

Läromedel för skolor

Klicka på följande länk för att få upp ovanstående informationsfolder i PDF-format: Informationsfolder om Ludde

Information till dig som jobbar inom skola och förskola:

Junis har ett alldeles nytt läromedel som handlar om beroende. För att inga barn ska känna sig utpekade handlar materialet om hunden Ludde och hans husse. I början av boken har hunden en husse som tar hand om honom jättebra, men sen händer det att husse gång på gång glömmer av att ta hand om honom. Hunden tror det är hans fel att husse är elak mot honom. Men tack vare sin hundkompis får han reda på att det istället beror på att hans husse dricker alkohol.

Boken tar upp Luddes känslor och tankar, vilket hjälper utsatta barn att förstå sin egen situation. Till boken hör en lärarhandledning (utifrån läroplanen) med både tips och övningar att genomföra med barnen. Läs mer i informationsfoldern.

Materialet är perfekt att använda i skolor för åldrarna 5-9 år för att på ett enkelt skola där vi bjuder vi in era elever till Moviekids så betalar Junis-föreningen klassrumspaketen med läromedlet.

Du hittar mycket mer information på förbundets hemsida: Ludde.

Kontakta Skaraborgs Junis-konsulent på 072-338 99 09 eller skaraborg@junis.se för ytterligare mer info samt för att kunna titta på materialet.

Junisföreningar i Skaraborg

Ardala Junis

Välkomna till Moviekids i Ardala!

Pga. av Coronapandemin kommer vi inte att kunna köra Moviekids under hösten 2020. Vi hoppas kunna vara tillbaka som vanligt under våren 2021. Gör Coronan att det inte går att starta i mars försöker vi senarelägga träffarna.

Missa inte vår digitala Skattjakt i Ardala tom. 30 november. Tryck på rubriken:
”Gå på Skattjakt” här ovan.

Preliminärt VÅRTERMINEN 2021:

 • VECKODAG:    DATUM:      TID:                        FILM:
 • Torsdag           4/3             17.30 – 19.10       ?
 • Torsdag           11/3           17.30 – 19.10       ?
 • Torsdag           18/3           17.30 – 19.10       ?
 • Torsdag           25/3           17.30 – 19.10       ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Ardalaskolans matsal. Man får ta med något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Ardalaskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Ardala Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Kvänum Junis

Välkomna till Moviekids i Kvänum!

Pga. av Coronapandemin kommer vi inte att kunna köra Moviekids under hösten 2020. Vi hoppas kunna vara tillbaka som vanligt under våren 2021. Gör Coronan att det inte går att starta i mars försöker vi senarelägga träffarna.

Missa inte vår digitala Skattjakt i Kvänum tom. 30 november. Tryck på rubriken:
”Gå på Skattjakt” här ovan.

Preliminärt VÅRTERMINEN 2021:

 • VECKODAG:    DATUM:      TID:                        FILM:
 • Onsdag            3/3             18.00 – 19.40       ?
 • Onsdag            10/3           18.00 – 19.40       ?
 • Onsdag            17/3           18.00 – 19.40       ?
 • Onsdag            24/3           18.00 – 19.40       ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Nästegårdsskolans matsal. Man får ta med något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Nästegårdsskolan och Jungs friskola några dagar innan start. Därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Kvänum Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Lidköping Junis

Välkomna till Moviekids i Lidköping!

Pga. av Coronapandemin kommer vi inte att kunna köra Moviekids under hösten 2020. Vi hoppas kunna vara tillbaka som vanligt under våren 2021. Gör Coronan att det inte går att starta i mars försöker vi senarelägga träffarna.

Under vecka 44 kommer vi presentera Skattjakt i Lidköping, i områdena kring Månesköldskolan.

Preliminärt VÅRTERMINEN 2021:

 • VECKODAG:    DATUM:      TID:                          FILM:
 • Tisdag             2/3              18.00 – 19.40         ?
 • Tisdag             9/3              18.00 – 19.40         ?
 • Tisdag             16/3            18.00 – 19.40         ?
 • Tisdag             23/3            18.00 – 19.40         ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om hur Moviekids funkar under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i IOGT-NTOs lokal på Norra Torngatan 1 i centrala Lidköping.
IOGT-NTOs lokal ligger vid en lite större parkering mellan köpcentrumet Kopparporten och Rörstrand center. Huset är grått med blå dörr.

Man får gärna ta med något att mumsa på och dricka under filmen, men ta inget som innehåller nötter eller spår av nötter ifall någon är allergisk.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Lidköping Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Saleby Junis

Välkomna till Moviekids i Saleby!

Pga. av Coronapandemin kommer vi inte att kunna köra Moviekids under hösten 2020. Vi hoppas kunna vara tillbaka som vanligt under våren 2021. Gör Coronan att det inte går att starta i januari försöker vi senarelägga träffarna.

Missa inte vår digitala Skattjakt i Saleby tom. 30 november. Tryck på rubriken:
”Gå på Skattjakt” här ovan.

Preliminärt VÅRTERMINEN 2021:

 • VECKODAG:    DATUM:     TID:                          FILM:
 • Tisdag             26/1           18.00 – 19.40        ?
 • Tisdag             2/2             18.00 – 19.40        ?
 • Tisdag             9/2             18.00 – 19.40        ?
 • SPORTLOV – INGEN FILM
 • Tisdag             23/2           18.00 – 19.40        ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs: Förskoleklass – årskurs 6.

Vi är i Salebyskolans matsal.Man får ta med sig något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Salebyskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Saleby Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Skara, Gällkvist Junis

Välkomna till Moviekids i Skara!

Pga. av Coronapandemin kommer vi inte att kunna köra Moviekids under hösten 2020. Vi hoppas kunna vara tillbaka som vanligt under våren 2021. Gör Coronan att det inte går att starta i januari försöker vi senarelägga träffarna.

Missa inte vår digitala Skattjakt i Skara tom. 30 november. Tryck på rubriken:
”Gå på Skattjakt” här ovan.

VÅRTERMINEN 2021:

 • VECKODAG:  DATUM:      TID:                         FILM:
 • Onsdag          27/1           18.00 – 19.40        ?
 • Onsdag          3/2             18.00 – 19.40        ?
 • Onsdag          10/2           18.00 – 19.40        ?
 • SPORTLOV – INGEN FILM
 • Onsdag          24/2           18.00 – 19.40        ?


Vi ber er att bara ta med sportflaskor med ”stäng-pip” på – INGA PETflaskor eller drickaburkar.
Detta då det är lätt hänt att flaskor och burkar välter då barnen sitter nära varandra på madrasser och bänkar.

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Gällkvistskolans gymnastiksal. Man får ta med något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter. Inte heller mandel eller sesam.

Moviekidsinbjudan delas ut på Gällkvistskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Skara, Gällkvist Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Vara Junis

Välkomna till Moviekids i Vara!

Pga. av Coronapandemin kommer vi inte att kunna köra Moviekids under hösten 2020. Vi hoppas kunna vara tillbaka som vanligt under våren 2021. Gör Coronan att det inte går att starta i januari försöker vi senarelägga träffarna.

Missa inte vår digitala Skattjakt i Vara tom. 30 november. Tryck på rubriken:
”Gå på Skattjakt” här ovan.

VÅRTERMINEN 2021:

 • VECKODAG:  DATUM:      TID:                           FILM:
 • Måndag         1/2               18.00 – 19.40        ?
 • Måndag         8/2               18.00 – 19.40        ?
 • SPORTLOV – INGEN FILM
 • Måndag         22/2             18.00 – 19.40        ?
 • Måndag         1/3               18.00 – 19.40        ?
 • Måndag         8/3               18.00 – 19.40        ?

När filmen startat får föräldrar slå sig ner i ev. lediga biografstolar. Det är inte alla terminer det finns lediga platser till föräldrar men våren brukar funka bra medans biostolarna på hösten kan bli fullsatta av barn. Är det fullsatt kan man alltid vänta utanför i foajén. Förälder eller annan medföljare till ett barn i särskoleklass får alltid vara i biografen under filmen, även om den skulle bli fullsatt av barnen. Dock är det viktigt att du tar kontakt med vår vuxne ledare inne i biografsalongen så vi vet om att du är medföljare till barn i särskoleklass. Undantag kan även göras för barn med särskilda behov som går i vanlig klass. Ring då Junis under dagtid, innan er första träff.

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6 eller årskurs 1-9 om du går i särskoleklass.

Vi är i vår egna biograf Park-Bio i Vara.
Vi säljer delar av biografens godissortiment, popcorn samt dricka innan filmen börjar men man bör vara ute i god tid då det lätt blir kö. Man kan givetvis ta med sig saker hemifrån att mumsa på.

Moviekidsinbjudan delas ut på Torsgårdsskolan, Parkskolan och Önum friskola, några dagar innan start. Därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 70 kronor per termin.
Föreningen träffas 5 gånger på våren och 5 gånger på hösten.

From hösten 2019 har vi ett nytt system när vi släpper in barnen i biosalongen, detta var nödvändigt då alla barn annars inte fick en stol att sitta på. Vi ledare kommer fortsätta att lotsa er runt när ni kommer men för er som vill veta vad som väntar er kan ni läsa här nedanför.

Så här går det till när man kommer till Moviekids:
Vi öppnar vid kl. 17.30.
1. Gång 1: Vid ytterdörren betalar man sin medlemsavgift och blir därefter hänvisad till ett bord för att få sitt medlemskort.
From gång 2: När man kommit in genom dörren ställer sig tjejer i en kö till vänster och killarna i en kö rakt fram. När de kommer fram till bordet visar de sitt  medlemskort eller säger sitt namn (om de inte har med medlemskortet).
Är man där för första gången under terminen går man åt vänster och närmast biografens biljettkassa för att betala och lämna medlemsansökan (eller fylla i en på plats).
2. Nu finns möjlighet att gå på toaletten och handla i kiosken.
3. Man letar upp ev. kompis/kompisar som man vill sitta ihop med under filmen.
4. Barnen går in genom biosalongens dörr (har man inte med sin kompis är här sista stället att vänta in den på). Har man med sig sin kompis/kompisar går man åt höger fram tills ledare tar emot och visar in i den lediga stolsraden. Raderna fylls på framifrån och bak så ju tidigare man är där ju längre fram får man sitta.
5. När barnen satt sig ner tittar de på ”Tom & Jerry” filmen som visas fram till ordinarie film börjar vid 18.00.

Anledningen till att vi ändrat rutinen vid insläppet i biografsalongen är:
* Vi ska kunna använda alla stolar och slippa tomma ströplatser som ingen vill ha.
* Barnen ska slippa leta efter lediga platser.
* Underlätta för kompisar som vill sitta tillsammans.
* Alla barnen ska hunnit få en plats när vi startar kl. 18.00.
* Vi undviker att barn får sitta längst fram på golvet i onödan.
* Vi ska slippa neka barn medlemskap pga. att det är fullt.

Skillnaden mellan Moviekids och Park-Bios biografverksamhet:
Då vi på våra övriga orter har inga eller som mest 2 föräldrar som sitter med under filmen vill vi även klargöra skillnaden mellan Junis filmklubb Moviekids och vår vuxenförening IOGT-NTO:s vanliga biografverksamhet på Park-Bio. Vi tror att föräldrar lätt kan blanda ihop det då vi är i samma lokal.

Junis är en förening för barn i årskurs 1-6 som vill titta på film ihop med kompisar. När man löser medlemskap i Junis ingår vår verksamhet Moviekids.
Som i alla föreningar för barn har Junis ledare som tar hand om barnen under sin verksamhet. Våra ledare hjälper barnen med deras olika behov som kan uppstå under en film. Tex. visa var toaletten är, svara på hur långt det är kvar på filmen, hjälper till att öppna förpackningar, pratar med barn som ledsnat på filmen och ringer föräldrar om barnet blir sjukt mm. Det är Junis som har ansvar för era barn från det att dom gått in i vår lokal tills kl. 19.40 när de gått ut ur lokalen.

När en förälder går med sitt barn på den vanliga biografverksamheten möts man av biografens personal. De ger kunderna mycket service men tar inte hand om  barnen under filmen. Det är istället medföljande förälder som hjälper barnet till toaletten, öppnar dess förpackningar, pratar med det om det ledsnat och tar med det hem om det blir sjukt etc.
På Junis kan en förälder inte bara ta sitt barn och gå hem mitt under filmen utan att först meddela våra ledare. Detta då vi har ansvaret för alla barn som bockat av sig vid ankomst till biografen. En förälder kan tex. heller inte SMS:a sitt barn att gå hem mitt under filmen, då barn aldrig får lämna biografens lokal utan att vi Junisledare fått tag i er föräldrar och ni godkänt detta. Det är för barnens säkerhet.
Så alltså, det är stor skillnad mellan Junis ledarleda filmklubb Moviekids som kräver medlemskap samt att man går i årskurs 1-6 och vanlig biografverksamhet dit alla åldrar är välkomna att köpa biljetter till en specifik filmföreställning och man inte ingår ett medlemskap.

Kontaktuppgifter Vara Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Vinninga Junis

Välkomna till Moviekids i Vinninga!

Pga. av Coronapandemin kommer vi inte att kunna köra Moviekids under hösten 2020. Vi hoppas kunna vara tillbaka som vanligt under våren 2021. Gör Coronan att det inte går att starta i januari försöker vi senarelägga träffarna.

Missa inte vår digitala Skattjakt i Vinninga tom. 30 november. Tryck på rubriken:
”Gå på Skattjakt” här ovan.

VÅRTERMINEN 2021:

 • VECKODAG:   DATUM:     TID:                          FILM:
 • Torsdag          28/1          17.30 – 19.10          ?
 • Torsdag          4/2            17.30 – 19.10          ?
 • Torsdag          11/2          17.30 – 19.10          ?
 • SPORTLOV – INGEN FILM
 • Torsdag          25/2         17.30 – 19.10          ?


Vi ber er att bara ta med SPORTFLASKOR med ”Stäng-pip” – Inga PET-flaskor eller drickaburkar
, då det varit mycket spill från just PET-flaskor och burkar mm. Efter bytet till sportflaskor är det få olyckor och vi har därmed hunnit städa klart tills nästa hyresgäst ska in i lokalen samma kväll.

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Vinningaskolans gymnastiksal. Man får ta med sig något att mumsa på men inte popcorn och nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Vinningaskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Vinninga Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Alla barn har rätt till en Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. Junis är med i kampanjen Vit jul, som lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Skattjakt i jul!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner en snowracer eller något annat fint pris. Mellan 1 december och 10 januari är Junis skattjakt öppen för alla barn som vill vara med!

Bli medlem i Junis

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7 och 15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas att du vill hänga med!

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
  Vill du bli medlem i Junis?
  Ja