Junis Skaraborg

Varmt välkommen till våra populära filmklubbar som vi kallar för "Moviekids"! Över 1000 aktiva medlemmar varje år kan ju inte ha fel, så vad vänta du på? Kom och var med!

Längre ner på sidan under rubriken "Junisföreningar i Skaraborg" kan du enkelt leta upp din orts förening tex. "Lidköping Junis", för att se datum för höstens filmträffar.

Ska du börja i Moviekids för första gången och är nyfiken på hur det funkar, hittar du en massa information här nedanför under rubriken "Fakta om Moviekids".

Har du ingen medlemsansökan kan du under rubriken "Saknar du medlemsansökan?" se hur du gör en egen.

Förutom filmklubbar har vi ett kul Junisläger med övernattning 5-6/9 samt Junisdagen 21/11. Då är alla som önskar välkomna till vår lokal i Vara för en massa roliga aktivteter. Mer info. finns här nedanför under rubrikerna "Junisläger 5-6/9" och "Junisdagen 21/11".

Är du vuxen eller ungdom och vill göra något kul och betydelsefullt på din fritid? Då har du möjligheten att bli ledare. Läs mer under rubriken "Vi söker ledare".

Varmt välkomna till Junis i Skaraborg!

Fakta om Moviekids

Moviekids är filmklubben som visar de senaste DVD-filmerna. Här har du chansen att få se på film tillsammans med en massa nya och gamla kompisar. Vi pratar också om varför man inte ska dricka öl, vin och sprit eller röka cigaretter. Vi har gratis lotteri varje termin och på våren har vi årsmöte.

Vilka orter vi finns på hittar du längre ner under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Vi visar film i allt från gymnastiksalar till matsalar och riktig biograf. Det brukar komma mellan 40 och 170 barn på varje filmträff.

MEDLEMSKAP I JUNIS

Måste man bli medlem för att gå på Moviekids?
Ja. Alla barn som är med på Moviekids måste vara medlemmar i Junis även om de bara ser en film. Det är för att vi bara har rättigheter att visa film för våra medlemmar och inga andra.

Hur gör jag om jag saknar medlemsansökan? 
På de Moviekidsinbjudningar vi delar ut i skolorna finns en talong att klippa av och fylla i. Är ni flera syskon men har bara en medlemsansökan kan du kopiera den så varje syskon får var sin talong att fylla i. Saknar du medlemsansökan tar du ett tomt papper och skriver ner: Barnets namn, adress, postadress, telefonnummer och personnummer.
Du kan också printa ut den på en skrivare genom att klicka på länken ”medlemsansökan”. Du får då upp 4 ansökningar som får plats på ett A4-papper. Filen är i PDF och trycket är i svart/vitt.

Vart lämnar jag medlemsansökan?
Till våra ledare på din första Moviekidsträff för terminen.

Vad kostar det att bli medlem?
Moviekidsavgift betalar man varje termin för att man bara ska behöva betala för de terminer man kan vara med. Beloppen är olika beroende på hur många filmer föreningen visar. 4 filmer kostar 60 kronor och 5 filmer kostar 70 kronor. Exakt avgift hittar du i fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg” när du klickar på din ort. När du betalat din terminsavgift blir du medlem i Junis och du får komma på alla filmträffarna. Medlemskapet i Junis gäller innevarande kalenderår, så om du går med på vårterminen gäller ditt medlemskap hos Junis under hela innevarande år. Men för att få vara med på Moviekidsträffarna under hösten måste du betala ny terminsavgift på hösten. Väljer du att inte se filmerna på hösten har du ändå kvar ditt medlemskap i Junis.

Vad kostar det om jag bara vill se en film?
Du betalar samma terminsavgift oavsett om du bara ser en eller alla terminens filmer. Det är för att du betalar för ett medlemskap i Junis och inte betalar för en viss film som man gör på riktiga biografer. Så vi hoppas du kan komma på fler än en träff!

Vad ingår i medlemsavgiften?
Medlemstidningen ”Struten” kommer hem 6 gånger per år i din brevlåda. Det är en riktigt bra barntidning så spana in den när den kommer! När du är på Moviekids eller andra Junisaktiviteter har du försäkring hos Folksam vid olycksfall och glasögon/kläder som även gäller när du tar dig till och från våra träffar. Och självklart så ingår det en massa filmtittande!

Ska man sälja lotter eller dra in pengar på annat sätt?
Nej, det behövs inte! Tack vare alla vuxna svenskar som köper IOGT-NTO-Rörelsens miljonlotter får vi pengar till Junis Skaraborg som också din förening får del av. Det tillsammans med kommunbidrag och din terminsavgift gör att våra föreningar kan överleva utan att du ska sälja lotter åt föreningen. Junis vill inte att något barn ska få nej från sina föräldrar till att vara med hos oss bara för att föräldern inte har möjlighet att åta sig fler uppdrag där de ska bemanna kiosker mm.
Vill någon vuxen du känner stödja IOGT-NTO-Rörelsen kan dom månadsprenumerera på Miljonlotteriet. När de går med kan de dessutom kryssa i och stödja just din Junisförening, som då efter 3 månader får 1000 kr. Mer information om miljonlotteriet och månadsprenumeration får du på deras hemsida www.miljonlotteriet.se.

Kan jag vara med fast Moviekidsinbjudan inte delas ut på min skola?
Junis bryr sig inte om vilken skola du går på så länge du går i någon av de årskurser som föreningen vänder sig till. Oftast går det hur bra som helst, men om det skulle komma fler barn än som får plats i lokalen har de elever på de skolor där vi delat ut Moviekidsinbjudan förtur till medlemskap. Om vi redan nu vet att det finns risk för att det blir fullt står det under respektive förening i fliken ”Våra föreningar”. För att kunna förbereda dig inför din första träff tittar du under rubriken ”Hur gör jag om jag saknar medlemsansökan” här ovan. Där får du veta hur du gör en medlemsansökan att ta med tillsammans med pengarna på din första träff.

Kan jag vara med i 2 olika föreningar samma termin?
Om du tex. bor varannan vecka hos dina föräldrar och det finns Moviekids på båda orterna funkar det, men först efter att en förälder kontaktat Juniskonsulenten för att hitta en bra lösning. Ibland kan det bli lite knasigt när vi visar samma filmer fast olika veckor på olika ställen vilket kan göra att du får se samma film 2 gånger. Du kan själv titta efter hur det funkar på dina orter under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Försök hinna kontakta oss innan så du inte behöver betala mer än en medlemsavgift samma termin.

MEDLEMSKORT

Vad gör man om man tappar eller glömmer sitt medlemskort?
På kommande Moviekidsträff berättar du för ledaren vad som hänt och då alla ni medlemmar finns inskrivna på våra närvarokort kan du ändå se kommande filmer. Om kortet är borta eller förstört får du ett nytt kort. Ibland gör ledaren bedömningen att de klarar att bocka av dig utan att ge dig ett nytt kort, då de ofta lär sig att känna igen er barn. Så säg till dina föräldrar att dom inte ska vara oroliga om du kommer hem utan ett nytt kort.

Varför får man nytt medlemskort varje termin?
För dig och dina föräldrar är det ett bevis på att du betalt terminens avgift och blivit medlem. För ledarna är det ett sätt att veta att rätt barn blir avbockade på närvarokorten vid varje träff. Då ni ofta är 50 barn eller långt fler på våra träffar hinner ledarna inte lära sig alla era namn utantill.

Kan man låna ut sitt medlemskort till någon annan om man är sjuk?
Nej medlemskortet gäller bara för dig. Vi har bara rättigheter att visa film för våra medlemmar. Vår olycksfallsförsäkring gäller bara dig som är registrerad medlem. Lånar du ut ditt medlemskort till en kompis och den blir sjuk under filmen har vi inte telefonnummer för att kunna kontakta kompisens föräldrar. Om en katastrof såsom brand skulle inträffa letar brandkåren efter dig och inte din kompis.

ÅLDERSGRÄNSER

För vilka årskurser är Moviekids?
Moviekids är för dig som går i låg- och mellanstadiet då filmerna är lämpliga för just er. På alla orter inbjuder vi årskurs 1-6. Information om just din förening hittar du under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”.

Varför får barn i förskoleklass inte vara med?
Trots att vi visar barnfilmer har en del filmer ändå en åldersgräns på 7 år. Så för att det ska vara lika för alla börjar man först på hösten i årskurs 1 och då oavsett om du hunnit fylla 7 år eller inte. Förutom det ”olagliga” vid 7-årsgränsen så har vi märkt på de orter vi testat att de som är 6 år ofta har svårt att sitta still under hela filmen. När de börjar springa ut och in i lokalen blir de äldre barnen störda och irriterade vilket leder till att de klagar på att det är mycket spring. En annan nackdel när det är mycket spring är att den ansvarige ledaren då måste jaga runt efter några få och tappar då en del av kontrollen på de som sitter still och tittar.

Vilken åldersgräns har filmerna?
Alla filmer är antingen barntillåtna eller från 7 år.

Får man vara med om man går i högstadiet?
Ja om du blir ledare hos Junis.
Ja om du har någon form av handikapp och dina föräldrar eller vårdare tycker det är en passande fritidsaktivitet för dig. Vårdare/förälder är välkomna att vara med under hela filmträffarna. Undrande föräldrar och vårdare kan höra av sig till Junis-konsulenten med frågor. Av erfarenhet vet vi att detta är en uppskattad fritidsaktivitet för denna målgrupp, så varmt välkomna!

INNAN FILMEN STARTAR

Hur tidigt ska man vara där?
Ledarna öppnar lokalen senast 15-20 minuter innan filmen börjar. På första träffen för terminen brukar vi öppna redan 30 minuter innan så ni hinner betala och lämna lappar.

Får föräldrar följa med?
Självklart kan dina föräldrar följa med dig in i lokalen och hjälpa dig till rätta. Är de filmsugna kan de även sitta med dig under filmen.

Hur vet ledarna att jag kommit?
När du kliver in i lokalen sitter det ledare där som ber dig visa ditt medlemskort som du fick på första träffen. Det är viktigt att du gör det för om något skulle hända behöver ledarna veta vilka som är med just den kvällen. Skulle det tex. börja brinna måste brandkåren få en lista på alla er barn så de kan kontrollera att alla är ute ur lokalen.

UNDER FILMEN

Får man ta med sig något att mumsa på under filmen?
Ja, men tänk på att när vi är i en skolas matsal eller gymnastiksal är det förbud mot att ta med nötter och mat som innehåller ”spår av nötter” pga. allergier. Man kan ta med vad man har hemma såsom tex: Majskakor, frukt, fikabröd, macka eller godis. Ett tips är att byta ut lördagsgodis mot Moviekidsgodis de veckor vi kör. I gymnastiksalarna får man bara ha med flaskor med stäng-pip men ser gärna att ni har det även på andra ställen. Några av lokalerna som vi är i har speciella regler om man får äta vissa saker eller inte. Läs under fliken ”Junis-föreningar” för att se om just DIN lokal har det. Om ni slänger skräpet på golvet istället för i papperskorgarna kan godisförbund införas under terminen efter att ledaren sagt till och ni inte bättrat er.

Säljer ni godis?
Vi säljer inget på Moviekids utan du tar själv med dig om du vill äta eller dricka något under filmen. Undantaget är i Vara där vi är i vår egen biograf och därför säljer delar av godissortimentet, popcorn, chips och dricka. Men självklart kan du även ta med eget godis mm. till Vara.

Vad händer om jag blir sjuk under filmen?
Om du blir sjuk under filmen eller mår dåligt för något som hänt tidigare på dagen eller för att filmen påminde dig om något jobbigt, försöker ledarna få dig att tänka på något annat. Ibland lyckas de inte och då ringer de dina föräldrar. Ju fler telefonnummer vi har till dina föräldrar/anhöriga ju större chans är det att vi får tag i någon. Be gärna dina föräldrar att lämna extra telefonnummer på din medlemsansökan.

Vad händer om jag är stökig?
För att alla ska få se och höra filmen som de kommit för att se har vi regler. Om ledaren får säga till dig flera gånger och du inte bättrar dig får du en varning. Struntar du fortfarande i att göra som ledare säger så kommer du få prata med den ansvarige ledaren och får sen med dig en lapp hem till dina föräldrar. Konsulenten ringer därefter dina föräldrar för att diskutera åtgärder för att du ska sköta dig.

Tittar vi på en TV-apparat?
Nej. Vi har en projektor som gör att vi får en stor bild på filmduken. I gymnastiksalarna finns det ibland inte filmdukar, men då spänner vi upp ett stort lakan så vi kan få en stor bild så alla kan se.

Hur sitter vi?
Överallt utom i gymnastiksalarna sitter ni på stolar. I gymnastiksalarna sitter ni istället på gymnastikmattor, bänkar och ibland vill några sitta direkt på golvet. Ofta är vi väldigt många och då blir det både roligare och trängre när vi ser på filmen.

Får min förälder sitta med mig under filmen?
Ja. Alla föräldrar, morföräldrar, vårdare osv. är välkomna att sitta med under filmen.

EFTER FILMEN

När slutar Moviekidsträffen?
Den slutar den angivna tiden som det står på Moviekidsinbjudningar och här på hemsidan, se fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Filmernas längd som filmbolaget anger brukar inte alltid stämma så bra, så ibland är vi klara för tidigt. Då hittar ledaren på något annat den sista stunden så att vi ändå slutar på den angivna tiden.
Enstaka gånger kan vi råka ut för teknikstrul som gör att vi tvingas dra över några minuter. Skulle det vara något större fel försöker vi få tag i era föräldrar så att de kan hämta er lite senare.
Efter vissa filmer har vi aktiviteter såsom lotteri och årsmöte. Alla dessa aktiviteter är inräknade i tiden så vi slutar den angivna tiden.

Vad händer om mina föräldrar blir sena?
Föräldrar kan ibland bli sena när dom ska hämta dig. Skulle du bli ensam kvar utanför lokalen går du tillbaka in i lokalen där ledarna städar. Ansvarig ledare kan då ta fram angivet mobilnummer på din medlemsansökan, så att hen kan ringa dina föräldrar för att kolla om de är på väg. Det är viktigt att föräldrar anger mobilnummer på din medlemsansökan.

FILMRÄTTIGHETER

Hur är det lagligt för Moviekids att visa film?
Genom att vårt förbund har ett filmlicensavtal med Swedish Film AB. Det innebär att Junis förbund årligen betalar en licensavgift för alla våra medlemmar runt om i Sverige. På så vis kan alla våra medlemmar lagligt se på de filmer Swedish film AB har avtal med. Det är pga. dessa filmrättigheterna som vi är så noga med att ALLA barn som ser en film hos oss måste bli medlemmar innan filmen startar.
I Moviekids kan man alltså inte komma och ”prova-på” innan man blir medlem.
Som ett bevis på att alla Junismedlemmar i Skaraborg omfattar av Swedish Films licensavtal får konsulenten varje år ett nytt certifikat som intyg på rättigheterna.

Varför står inte filmtitlarna på skolinbjudningarna?
Swedish Film AB hjälper oss att följa de många regler som finns kring marknadsföring av film. Den regel som sedan några år bakåt i tiden ger er försämrad service är att vi inte får dela ut lappar i skolorna där filmtitlarna står angivna. Vi får endast hänvisa elever till var de själva kan söka upp informationen, som i det här fallet är denna hemsidan. Dela ut lappar med filmtitlar på får vi endast göra på våra träffar och via brev till medlemmar.
Alla dessa regler kring film beror främst på att man vill se till att biograferna inte får konkurrens från föreningar och andra som visar DVD-filmer. Kostnaden för att visa en film på en biograf är många gånger högre mot att visa en DVD-film och gissningsvis är man väl rädd för att biograferna ska slås ut. Därför tar det ju även ca. 3 månader för en ny biofilm tills den släpps på DVD.

Fakta om filmerna på Moviekids

Alla filmer vi visar har svenskt tal och är barntillåtna eller från 7 år.

För att alltid kunna visa de nyaste DVD-filmerna väntar vi in i det sista med att presentera föreningarnas filmer. Några dagar innan start kan du se vilka filmer som visas i just din förening genom att klicka på din orts förening under fliken ”Junisföreningar i Skaraborg”. Här nedan kan man läsa mer om filmerna. Alla nedanstående texter är från Swedish Film AB, som vi köper filmlicens ifrån.

Sök gärna efter filmernas namn på internet för att hitta trailers på filmerna.
Då kan du se ett litet smakprov på filmerna!

Hösten 2020:
Filmerna presenteras strax innan vi drar igång hösten i slutet av september.

Saknar du medlemsansökan?

Ska du på din första Moviekidsträff den här terminen är det bra om du är beredd med en medlemsansökan. Den sitter längst ner på inbjudningarna vi delar ut på skolan. Om du inte har den eller inte har tillräckligt många finns här några olika alternativ på hur du kan göra:

Printa ut medlemsansökan på en skrivare: 
Klicka på länken ”medlemstalong” och du får upp 4 ansökningar som får plats på ett A4-papper. Filen är i PDF och trycket är i svart/vitt.

Kopiera en inbjudan du har:
Har du en inbjudan men behöver 2 eller fler kan du lägga medlemstalongen i en kopiator och kopiera.

Skriv på ett vanligt papper:
Ta ett valfritt tomt papper och skriv ner alla uppgifter som finns på medlemsansökan: Namn, personnummer, adress, postadress, hemtelefon, mobilnummer och mejladress.

Fyll i en medlemsansökan på Moviekids:
Föräldrar kan fylla i en medlemsanökan när de följer med barnet till Moviekids på första träffen. Det är bara att be om en medlemsansökan och fylla i.

Vi söker ledare

Som ledare får man göra något väldigt betydelsefullt, nämligen att finnas till för en grupp med barn. Känner du som vi att det är viktigt att barnen har bra, rolig och trygg fritidssysselsättning där alla enkelt och billigt kan vara med? Då ska du kontakta oss för att bli en del av vårt härliga ledargäng!

Just nu söker vi ledare till våra filmklubbar ”Moviekids” som är igång mellan slutet av september till början av april med avbrott för skollov. Vi har grupper på mellan 40-170 barn i: Skara, Ardala, Vara, Kvänum, Lidköping, Vinninga och Saleby. Varje grupp har 4 (Vara 5) filmträffar per termin. Ibland finns möjlighet att vara ledare i fler än en grupp per termin om man själv önskar. Som ledare i Moviekids är man aldrig ensam utan ingår i ett ledarteam.

Det kan låta enkelt att vara ledare för en grupp barn som tittar på film, men oftast är det händelserika kvällar. Det är just kombinationen av förutsägbarhet och oförutsägbarhet som gör att det är lika spännande inför varje filmkväll. Vad man ska göra är solklart men sen ser alla härliga barn till att man får nya utmaningar. Det ger mycket glädje när man tex. kan få ett ”hemlängtansbarn” att vilja stanna kvar eller ett busfrö att sitta still och titta på filmen. Alla underbara barn gör att det är värt att avsätta några timmar under 4 kvällar på ett halvår!

Förutom filmträffar kan man delta som ledare på höstens ”Junisdag” (då vi gör olika skojiga saker under en hel lördag) och vårens ”Junisläger”. Varje termin har vi ledarutbildningar i Vara, där vi lär oss mer om Junis, Moviekids och ledarskap. På sikt finns även möjlighet att få åka på ledarutbildningar anordnade av vårt förbund. Allt arbete sker helt ideellt dvs. utan lön men förutom din medlemsavgift är det mesta helt gratis att delta i som ledare. Detta då vi tycker att det är viktigt att alla våra ledare ska kunna delta oavsett privat ekonomi.

Hur blir man ledare i Junis? 
Man hör av sig till vår Junis-konsulent via mejl: skaraborg@junis.se eller telefon: 072-3389909. Därefter blir man kontaktad för att få veta mer om hur ledarskapet fungerar för att kunna avgöra om man vill bli ledare. När man sen bestämt sig för att bli ledare (och är minst 15 år) följer ett personligt möte och grundutbildning innan det är dags att skriva under på vår ledaretik och få börja som ledare i en grupp. Det kan låta krångligt men det är det inte då konsulenten guidar dig genom de olika stegen. Tack vare våra arbetsgång vet vi att barnen får bra och kunniga ledare med Junis värderingar och att du som ny ledare är redo för utmaningen!

Ps. Som ledare hos oss måste man avstå från alkohol och andra droger inte bara när man är ledare utan även på sin privata tid när man inte är hos oss. Man blir medlem i vårt vuxenförbund IOGT-NTO eller ungdomsförbund UNF och deras nykterhetskrav innebär att man endast kan röka cigaretter samt dricka lättöl och cider som man köper i livsmedelsaffärer. Som nykterhetsförening är just ledarnas drogfrihet väldigt viktig då många barn som kommer till oss kan ha dåliga erfarenheter av vuxna som varit fulla eller drogat sig. Hos oss ska de kunna vara trygga med att ingen ledare dricker alkohol eller använder narkotika. Våra ledare är viktiga förebilder som visar att det finns ungdomar och vuxna som valt ett drogfritt liv och att det är det naturliga valet.

Välkommen att höra av dig till oss!

Mobilnr: 072-338 99 09, Mejl: skaraborg@junis.se

Ledarutbildning

Kommande ledarutbildningar 2020 på Park-Bio i Vara:
4/9 Lägerledarutbildning för de som är ledare på Junislägret 5-6/9. 
6-7/11 Lägerledarutbildning för alla ledare och hjälpledare.


Varje termin har vi grundledarutbildning för alla Junis-ledare och hjälpledare så att ni kan utvecklas i er ledarroll och göra ett ännu bättre arbete för våra medlemmar.

Innehållet är olika så att ni ledare ska kunna komma tillbaks termin efter termin och ändå lära er nya grejer. Exempel på innehåll: Ledarskap, IOGT-NTO-Rörelsen, administration, prata inför folk, Moviekids samt våra kärnämnen: Demokrati, Nykterhet och Solidaritet. Vi lär också känna varandra bättre genom att göra olika roliga saker tillsammans.

Maten lagar några av våra ledare åt er. Säg till om ni har ev. matallergier.

Ledarutbildningen är 1 dag under hösten och 2 dagar under våren. Vid 2 dagar övernattar vi i masslogi på luftmadrasser.

Vid övernattning, TA MED: Sovsäck, kudde, toalettväska, pyamas och klädombyte.

Våra utbildningar är gratis för er ledare som är aktiva ledare i någon av våra föreningar. Reseersättning vid samåkning i bil eller för resa med tåg/buss utgår för er som inte tillhör Vara förening. Alla resor bokas av Junis-konsulenten.

Anmäler sig gör man till Junis-konsulenten på 072-338 99 09 senast en vecka innan utbildningen.

 

Kontakt

På Junis i Skaraborg är det Junis-konsulenten Maria som svarar när du hör av dig.

Mobil: 072-338 99 09            (Man kan både ringa och SMS:a)
Mejl: skaraborg@junis.se

Har du bråttom och Maria inte kan svara, kan du pröva att hitta svaret under någon av flikarna precis ovanför. Där hittar du det mesta om tex. Moviekids.

Ska du snart till Moviekids så kan ledarna där svara på dina frågor om Moviekids.

Våra 3 vanligaste frågor om Moviekids:

Jag ska på Moviekids och har tappat mitt medlemskort. Kommer jag in utan medlemskort?
Ja. Du uppger bara ditt namn för ledarna som bockar av alla barnen vid ankomst.

Jag ska gå på Moviekids för första gången denna terminen och har ingen medlemstalong, hur får jag det?
Man får en att fylla i när man kommer till Moviekids, eller så kan man förebereda en hemifrån genom att ta ett tomt papper och där på skriva: Namn, personnummer, adress, telefonnummer, mobilnummer och mejladress. För fler alternativ se fliken ”Saknar du medlemsansökan?”.

Jag vill betala med SWISH. Ska jag göra det hemma eller på Moviekids?
Du betalar med SWISH i samband med att du lämnar ditt barn på Moviekids.
Alla barn som kommer för första gången (oavsett vilken träff det är) ska registreras som medlemmar genom att lämna sin medlemstalong samt betala. Så medan ditt barn står i kön kan du enkelt göra din SWISH med hjälp av skyltar med QR-koder eller knappa in numret. När ditt barn sedan är framme i kön visar du upp SWISHöverföringen i din mobil för ledaren. På så vis vet vi enkelt att ditt barn har betalat. Skulle man swisha hemma kan vi inte se vilka som betalt, då det i internetbanken tar för lång tid att leta reda på vilken av alla överföringar som är just din. Har du inte möjlighet att följa ditt barn till Moviekids för att SWISHa på plats, önskar vi att du hör av dig så att vi kan hitta en lösning. Ring eller SMSa 072-3389909 och det behöver inte göras förrän samma dag som ditt barn kommer till oss.

Bli medlem

Du blir automatiskt medlem när du kommer din första gång till Moviekids. Därför är det viktigt att du har med en ifylld medlemsansökan så dina uppgifter blir riktiga.

Varje år förnyas ditt medlemskap när du kommer på Moviekids. Om du inte deltar i Moviekids under varken våren eller hösten räknas du inte längre som medlem utan blir det först om du börjar gå på Moviekids igen.

Man kan inte bli medlem i Junis Skaraborg via hemsidan, då vi har så många medlemmar att det inte är praktiskt genomförbart att hålla reda på vilka som betalt innan de kommer sin första gång på Moviekids. Man skulle även vara tvungen att betala för 2 terminer och vi vill inte att ni ska betala för mer än de terminer ni deltar i Moviekids.

Självklart kan du vara medlem utan att delta i Moviekids. Då får du vår medlemstidning ”Struten” hem 6 ggr. per år, samt har möjlighet att delta i Junislägret eller Junisdagen. Kontakta oss på: 072-338 99 09 eller skaraborg@junis.se

Läromedel om hunden Ludde

Läromedlet Ludde

Klicka på följande länk för att få upp ovanstående informationsfolder i PDF-format: Informationsfolder om Ludde

Information till dig som jobbar inom skola och förskola:

Junis har ett alldeles nytt läromedel som handlar om beroende. För att inga barn ska känna sig utpekade handlar materialet om hunden Ludde och hans husse. I början av boken har hunden en husse som tar hand om honom jättebra, men sen händer det att husse gång på gång glömmer av att ta hand om honom. Hunden tror det är hans fel att husse är elak mot honom. Men tack vare sin hundkompis får han reda på att det istället beror på att hans husse dricker alkohol.

Boken tar upp Luddes känslor och tankar, vilket hjälper utsatta barn att förstå sin egen situation. Till boken hör en lärarhandledning (utifrån läroplanen) med både tips och övningar att genomföra med barnen. Läs mer i informationsfoldern.

Materialet är perfekt att använda i skolor för åldrarna 5-9 år för att på ett enkelt sätt kunna prata om beroende. Det är kort och lätt att använda. Jobbar du på en skola där vi bjuder vi in era elever till Moviekids så betalar Junis-föreningen klassrumspaketen med läromedlet.

Kontakta Skaraborgs Junis-konsulent på 072-338 99 09 eller skaraborg@junis.se för ytterligare mer info samt för att kunna titta på materialet.

Junisdagen 21/11

Lördagen den 21/11 kl. 10.00-16.00 har vi Junisdag i Vara på Park-Bio.

Det är en skojig dag då man får lära känna nya kompisar från andra orter samtidigt som man gör en massa roliga saker. Vilka aktiviteter det blir bestäms i september 2020 och läggs därefter ut här på hemsidan. Vi delar även ut lappar på våra Moviekidsträffar under hösten så de barn som önskar kan ta med hem. Exempel på tidigare aktiviteter är: Leka detektiver, experimentera, göra teaterlekar, trolleri, disco, julpyssel och lekar.

I samma vecka som Junisdagen är får ni en påminnelse samt deltagarlista. Med hjälp av deltagarlistan kan man ringa varandra om man vill samåka.

Tid och Plats:
Lördag 21/11, 2020
Samling kl. 09.50-10.00 på Park-Bio i Vara.
Adress: Parkgatan 8, vid Badhusparken i centrala Vara.
Hämtning kl. 16.00 på samma ställe som ovan.

Klädsel:  
Ha på dig kläder för rörlig lek.
Ha med dig varm jacka, mössa och vantar för kortare rastlek utomhus i parken.

Kostnad:   
80 kronor.
Då ingår: Lunch (korv och bröd), eftermiddagsfika samt alla aktiviteter.
Betalning sker på Junisdagen med swish eller kontanter.
Resan till och från Junisdagen står vi inte för. utan det gör ni själva upp om vid ev. samåkning.

ANMÄLAN SENAST FREDAG 13/11.
Du kan anmäla vi mejl eller mobil, men vi har tyvärr ingen möjlighet att ta emot samtal när vi har Moviekids så vill du ringa går det bra under dagtid.
Mejl och SMS funkar hela dygnet. Vi besvarar alltid Mejl och SMS så skulle du inte få ett svar har tekniken inte funkat och vi ber dig isåfall att höra av dig igen.

Mejl: skaraborg@junis.se
Mobil/SMS: 072-338 99 09 (samtal endast under dagtid)
Vid anmälan anger du:
* Ditt barns för- och efternamn.
* Vilken ort ditt barn går på Moviekids i.
* Ev. matallergier eller annat vi kan behöva veta för att ta hand om ditt barn på bästa sätt.

Vi har ett maxantal på 50 barn. Blir man förhindrad är det viktigt att man avanmäler sig så vi inte handlar mat till ditt barn, samt att något annat barn kan få plats om det är fullbokat.

Ta INTE med dig:
Lämna värdefulla saker såsom mobil och pengar hemma. Vår medlemsförsäkring täcker inte värdesaker och pengar.

Vägbeskrivning:
Kör till Nordpolens konditori som ligger på Torggatan (den stora genomfartsgatan som går genom hela centrum). Mellan Nordpolen och Hanssons kiosk svänger man in på Teatergatan som ligger på motsatta sidan. Gatan är bara ett kvarter långt och det är sista huset på vänster sida som är Park-Bio (gul tegelbyggnad), rakt fram ligger badhusparken. Ingång på baksidan av huset. Ej genom biografentrén.

Frågor:
Mejla: skaraborg@junis.se
SMS:a eller Ring på dagtid: 072-338 99 09

Junisläger 5-6/9

Ett jättekul helgläger med en massa roliga aktiviteter, lekar, disco och filmtittande!

OBS! NYTT DATUM: 5-6 SEPTEMBER

Pga. Coronaviruset flyttar vi fram Junislägret från april till den 5 – 6 september och så håller vi tummarna för att Coronaviruset inte stoppar oss då!
Ni som redan anmält er till Junislägret i april har en garanterad plats på Junislägret den 5 – 6 september, men självklart kan du lätt avboka den om du inte har möjlighet att komma på det nya datumet.

ANMÄL DIG GENOM ATT TRYCKA PÅ LÄNKEN HÄR: ” Anmäl dig till Junislägret”

I år har vi valt att ha FILM som tema på lägret, så ni kommer få göra aktiviteter inspirerade av olika karaktärer från filmer ni sett på Moviekids. Det kommer även att dyka upp några av karaktärerna under helgen……. Kan du redan nu lista ut vilka filmer det handlar om när du läser här nedanför om vad vi ska göra?

 • Under lägret kommer vi att:
 • Lösa en busig kanins kluriga äggjakt med många olika sorters uppdrag.
 • Hjälpa en kille och tjej att lösa mysterier för att ta fast rätt bovar.
 • Vara med i en gammal fin klassisk teaterpjäs som här även innehåller en massa roliga inslag.
 • Testa snälla bus inspirerade av en busig och ”bråkig” lillebror.
 • Leka en massa tokiga och skojiga lekar.
 • Titta på 2 DVD-filmer i vår egna biograf. Filmerna är inte klara i dagsläget men då lägret ligger i närheten av höstens Moviekids kommer vi undvika att visa de filmer ni kommer få se då. Kan bli så att vi även visar några filmer från vårens Moviekids där inte alla såg samma då det kom flera nyheter i mars. Blir det filmer från våren delar vi upp oss så man kan välja mellan 2 olika filmer. Då visar vi en i biografen samtidigt som vi visar en i vår källarlokal.
 • Ha disco till en massa bra filmmusik ni hört på Moviekids. Det blir även dansutmaning inspirerad från en film fylld med olika monster.

Lägret hålls i vår egna lokal inne i centrala Vara. Det är ett stort hus med rum på flera våningar samt biografen Park-Bio. Precis utanför ligger Badhusparken där vi går ut på raster och även för en del aktiviteter när vädret tillåter. Man ska inte ha med regnkläder utan bara en jacka och skor som är bra att springa i.

Barnen kommer delas in i mindre grupper där dom har ledare som är med dom under hela lägret. Vi delar in barnen efter deras ålder och försöker få till en mix mellan pojkar och flickor samt orter de kommer ifrån, så långt det är möjligt. Aktiviteterna gör man gruppvis förutom rastlek, filmtittandet i biografen och discot som är gemensamt för alla.

All mat inhandlas innan lägret så det är viktigt att ni anmäler ev. matallergier. Maten som serveras under lägret är: Pannkakor, tacos och korv med bröd. Frukosten är mackor och yoghurt. Utöver det får de eftermiddags- och kvällsfika under lördagen.

Har man svårt att sova borta kan man såklart åka hem efter discot på lördagen och komma tillbaks på söndagens morgon.

Man ska inte ta med några värdesaker eller pengar som kan försvinna under lägret, då vår försäkring inte täcker det. Mobiler är inte tillåtna att ha med eller använda under lägret då vi vill att alla barnen är närvarande och delaktiga hela tiden. Vi ledare hör av oss till er om det är något vi behöver fråga er föräldrar om under lägret. Ni kan även kontakta oss vid behov.

Vi tar tacksamt emot all sorts information som kan vara bra att veta om ditt barn för att den ska få en så bra lägerupplevelse som möjligt.

Fakta:

TID: 
Start lördag 5/9 kl. 10.30 – Slut söndag 6/9 kl. 13.00
Samling kl. 10.15-10.30 på Park-Bio i Vara. ingång på husets baksida.

PLATS:
Park-Bio i Vara
Adress: Parkgatan 8, vid Badhusparken i centrala Vara.

KOSTNAD:
200 kronor. From. syskon nr. 2: 150 kronor/barn.
I priset ingår all mat samt aktiviteter.
Resa ingår INTE utan man tar sig dit och hem på egen hand.
Deltagarlistor skickas ut innan för ev. samåkning.

MEDTAG: 
Sovsäck, liggunderlag, kudde, toalettsaker, pyamas, klädombyte, jacka                      och ev. inneskor.

ANMÄLAN: 
Sista anmälningsdag är måndag 24/8.
Vi har bara möjlighet att ta emot 40 barn vilket tidigare år precis räckt till. Ju fortare du bokar desto större är chansen att du får en av platserna.

Anmäler dig gör du högst upp på denna sidan.
Blir du osäker på om du gjort rätt eller vill att vi lägger in din                                      anmälan digitalt kontaktar du junis på:
SMS/TELEFON: 072-3389909 eller MEJL: skaraborg@junis.se
Du får alltid ett svar när du SMSar eller mejlar

När anmälningstiden gått ut den 24/8 skickar vi ut brev till alla                                  anmälda med mer info.

FRÅGOR:      
Ring/SMSa på dagtid 072-338 99 09 eller mejla: skaraborg@junis.se

Luddedagen

Pga. Coronaviruset blir det ingen Luddedag den 9 maj.
Vi vill ändå väldigt gärna att ni hör av er om ni har barn som vill delta. Då kan vi utifrån anmälda barn planera in en Luddedag eller Luddekväll när Coronaviruset passerat. Vi har då även möjlighet att välja ort utifrån var de flesta bor.

Hej föräldrar!

Som nykterhetsorganisation är vi mycket glada över att kunna bjuda in barn till en dag där vi pratar om vad som händer när en vuxen blir sjuk av alkohol. Då det ofta är ett tabubelagt ämne i vårt samhälle känns det viktigt att vi som nykterhetsorganisation kan hjälpa till att få barnen att prata om denna vanliga sjukdom som dessvärre drabbar många.

Till vår hjälp under dagen har vi ett material som vårt förbund tagit fram. Materialet utgår från berättelsen om hunden Ludde, som precis som vilken hund som helst tycker om att vara ute och leka med sin husse. Men Ludde har det också jobbigt hemma eftersom husse dricker för mycket alkohol och inte alltid orkar med att ta hand om honom.

Att materialet utgår från en saga om en hund och inte ett barn gör det lättare för barnen att ta till sig vad boken handlar om. Man vågar beröra ämnet på ett sätt som man kanske inte hade gjort om berättelsen handlat om ett barn.

Dagen genomförs helt i Junis regi och med Junis-ledare. Det är våra ordinarie Moviekidsledare i framförallt ungdomsålder som kom hålla i sagan och övningarna. De har varit på vårt förbunds handledarkurs i Ludde-materialet och flera har även deltagit i ”barn till missbrukar” pass på våra ledarutbildningar. Vi vill poängtera att detta inte är en stödgrupp med anställd och utbildad personal som vissa kommuner erbjuder. Den här dagen genomförs helt och håller av Junis utan inblandning av andra aktörer.

Vi tänker oss att dagen kan vara ett bra första steg för barn  att få börja prata om det med andra barn utifrån hundens perspektiv. Genom att kommat till Junis som redan är känt för barnet tror vi att det blir enkelt och odramatiskt och hoppas att många nappar på erbjudandet. Bara att få träffa andra barn som upplever ungefär samma sak är ju viktigt. Barn kan ofta annars tro att det inte är någon annan som har det likadant som dom. Det beror ju på att sjukdomen alkoholism ofta är ett tabubelagt område som få vuxna vill prata om. Därmed får heller inte barnen chans att prata om det. En annan sak som barnen behöver lära sig är att det aldrig är barnets fel när en vuxen dricker.

Dagen innehåller såklart även skojiga lekar, lunch samt fika innan hemresan.

Fakta:

TID: 
Start lördag 9/5 kl. 10.10 – Slut kl. 14.00

PLATS:
Park-Bio i Vara, ingång på husets baksida.
Adress: Parkgatan 8, vid Badhusparken i centrala Vara.

FÖR VEM?
Barn i årskurs 1-6 som umgås med en vuxen som dricker mycket alkohol. Behöver inte vara en förälder/bonusförälder utan kan tex. vara en mor- eller farförälder, annan släkting, kompis förälder eller granne man träffar ibland. Man är lika välkommen oavsett och det är inget man anger vid anmälan eller något vi kommer be barnen berätta under dagen.

MAT:
Vi bjuder på lunch samt eftermiddagsfika.
Meddela ev. matallergier senast 2 dagar innan.

KOSTNAD:
Gratis mat, fika och kurs för Junis medlemmar.
Är man inte medlem i Junis blir man det gratis när man kommer till oss.
Resa ingår INTE utan man tar sig dit och hem på egen hand eller samåker gratis med ledare från vissa orter, se nedanför under rubriken ”transport”.

TRANSPORT:
Vi erbjuder gratis transport ihop med våra ledare från följande orter:
Lidköping: Tåg kl. 9.04 från Lidköping tågstation – åter i Lidköping kl. 14.48.
Kvänum: Västtrafik-buss kl. 9.32 från Kvänum busstation – åter i Kvänum kl. 14.59.
Skara och Ardala: 4 platser i bil. Blir det fler barn försöker vi fixa buss.

KLÄDSEL:
Ingen särskild klädsel utan nått man tex. brukar ha på sig i skolan blir bra.

ANMÄLAN: 
Sista anmälningsdag är tisdag 4 maj.
Säg till om du vill samåka med ledare (läs mer under ”transport” här ovanför)

Man kan anmäla sig på något av följande sätt:
Telefon: 072-338 99 09
SMS: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se
Du får alltid ett svar när du SMSar eller mejlar, så skulle du inte höra ifrån oss har det inte funkat. Var snäll och pröva igen.

FRÅGOR:
Hör gärna av dig med frågor!
Ring/SMSa på dagtid 072-338 99 09 eller mejla: skaraborg@junis.se

Junisföreningar i Skaraborg

Ardala Junis

Nu finns Junis egna Skattjakt i Ardala!

Tävlingen är för er som är medlemmar och för dig mellan 7-15 år som gratis vill bli medlem. När du skickar in dina svar har du chansen att vinna fina priser såsom skateboard och sparkcykel. Alla andra är också välkomna att leta efter skatterna men då utan att delta i själva tävlingen. Du har på dig ända till 31 juli att hitta skatterna och behöver inte göra alla, men ju fler du gör ju större vinstchans har du. Om det är många som deltar och skatterna inte förstörs kommer en ny skattjakt i augusti men ny vinstchans.

För att gå på skattjakt och leta upp våra 5 skatter i Ardala behöver man en mobiltelefon med surf/internet och gärna en App för ”QR koder”.
Man får gärna ta med sig tex. förälder, storasyskon eller äldre kompis.

Börja skattjakten med att i mobilen öppna hemsidan: www.junis.se/skattjakt
Under kartan finns information om hur du letar efter skatten och regler så du inte blir skadad när du letar. När du är redo för start zoomar du in Ardala på kartan. Använd plus- och minusknappen för att zooma in skatterna. Tryck på skatten för att få information om den. Därefter trycker du uppe i högra hörnet på den lilla triangeln med en pil i. Då kommer du till en GPS karta och får en vägbeskrivning från där du är och fram till skatten. Antingen kan man följa den eller så vet ni vart ni ska och behöver inte använda kartan. Kartan kan ju inte alla stigar och genvägar som ni kan så det är inte alltid att den föreslår den väg ni skulle tagit.

Då det är lätt hänt att löst liggande plastburkar innehållandes lappar försvinner, har vi i Ardala valt att strunta i burkarna och istället plastat in lapparna och fäst dom vid skattställena. Snälla, låt dom sitta kvar så andra kan hitta dom!
Skatterna du ska leta efter i Ardala ser ut så här:

På ”Skatt-lappens” baksida finns en fråga och en kod att scanna för att lämna sitt svar. För att göra det behöver du en App som läser QR koder. Det kan man hitta gratis där du laddar ner Appar genom att söka på ”QR”. Vill man inte ladda ner en App kan man istället ta med sig penna och papper på skattjakten för att skriva ner: Frågan och skattens namn. När man sen kommer hem skickar man in ett svar för varje fråga/skatt på länken: Lämna skattjaktens svar här. Går även att skicka in på samma hemsida som kartan finns: www.junis.se/skattjakt. 

Har barnet ingen mobil eller surf och inte kan gå ihop med någon som har det, kan man ändå göra skattjakten. Man förbereder sig istället hemma genom att gå in på www.junis.se/skattjakt och letar upp Ardalas 5 skatter på kartan och trycker på dom. Skriv ner på ett papper var de 5 platserna är (vilket ni troligen kan gissa utifrån punkten på kartan och skattens ”beskrivning av skatt”). Skriv till skatternas namn och ledtråd. Sen tar barnen med sig pappret på skattjakten. Då kan de både hitta skatten och skriva ner frågan vid varje skatts namn, så att de kan skicka in sina tävlingssvar när de kommer hem.

För att kunna svara på frågorna och delta i vårt förbunds utlottning av skateboard, och sparkcykel mm. måste du vara medlem i Junis år 2020. Är du inte det kan du snabbt registrera dig på vår hemsida och direkt efteråt ge dig ut på skattjakt! Vilket passar in på dig?:

 • Jag var med på Moviekids under våren 2020. Du är redan medlem i Junis och kan därför ge dig direkt ut och leta efter skatterna.
 • Jag har varit med på Moviekids men INTE våren 2020. Du är inte längre medlem men kan GRATIS förnya ditt medlemskap för 2020 på länken:
  Bli medlem i Ardala Junis! 
  P.S. Var du med på Moviekids 2019 kan du istället välja att mejla: skaraborg@junis.se. Du skriver då Barnets för- och efternamn samt att det vill vara medlem i Ardala Junis 2020.
  Oavsett vilket du gör kan du direkt efteråt ge dig ut och leta.
 • Jag har aldrig varit med på Moviekids men är mellan 7-15 år och bor i eller runt Ardala eller i Skaraborg. Du kan GRATIS bli medlem i Junis under 2020 på länken: Bli medlem i Ardala Junis!
 • Jag bor inte i Skaraborg, är mellan 7-15 år och är inte medlem i Junis 2020. Då kan du bli medlem i det distrikt du bor, men det är inte säkert att det är gratis då vissa distrikt/föreningar tar ut en avgift. Förbundet kommer placera dig i den förening som ligger närmast där du bor. Du gör dig till medlem på länken: Bli medlem i Junis någonstans i Sverige!

Som medlem i Ardala Junis får man vår skojiga medlemstidning Struten som vårt Förbund skickar ut. Vill man i höst delta i vår filmklubb Moviekids betalar man 60 kronor när man kommer till Moviekids. Att bara vara medlem under 2020, få vår medlemstidning och delta i skattjakten är helt gratis.

LYCKA TILL MED SKATTLETANDET!

Har du frågor är du välkommen att i första hand mejla oss på: skaraborg@junis.se.  SMS: 072-3389909 funkar sämre under sommaren.

———————

Välkomna till Moviekids i Ardala!

Vårterminen är slut och vi hälsar er välkomna tillbaks i höst!
Höstterminen brukar vara V.43-47.

Preliminärt HÖSTTERMINEN 2020:

 • VECKODAG:    DATUM:      TID:                        FILM:
 • Torsdag           22/10           17.30 – 19.10       ?
 • HÖSTLOV – INGEN FILM
 • Torsdag           5/11             17.30 – 19.10       ?
 • Torsdag           12/11           17.30 – 19.10       ?
 • Torsdag           19/11           17.30 – 19.10       ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Ardalaskolans matsal.Man får ta med något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Ardalaskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Ardala Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Kvänum Junis

Välkomna till Moviekids i Kvänum!

Vårterminen är slut och vi hälsar er välkomna tillbaks i höst!
Höstterminen brukar vara V.43-47.

Preliminärt HÖSTTERMINEN 2020:

 • VECKODAG:    DATUM:      TID:                        FILM:
 • Onsdag            21/10        18.00 – 19.40       ?
 • HÖSTLOV – INGEN FILM
 • Onsdag            4/11           18.00 – 19.40       ?
 • Onsdag            11/11         18.00 – 19.40       ?
 • Onsdag            18/11         18.00 – 19.40       ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Nästegårdsskolans matsal. Man får ta med något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Nästegårdsskolan och Jungs friskola några dagar innan start. Därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Kvänum Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Lidköping Junis

Välkomna till Moviekids i Lidköping!

Vårterminen är slut och vi hälsar er välkomna tillbaks i höst!
Höstterminen brukar vara V.43-47.

Preliminärt HÖSTTERMINEN 2020:

 • VECKODAG:    DATUM:      TID:                          FILM:
 • Tisdag             20/10          18.00 – 19.40         ?
 • HÖSTLOV – INGEN FILM
 • Tisdag             3/11            18.00 – 19.40         ?
 • Tisdag             10/11          18.00 – 19.40         ?
 • Tisdag             17/11          18.00 – 19.40         ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om hur Moviekids funkar under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i IOGT-NTOs lokal på Norra Torngatan 1 i centrala Lidköping.
IOGT-NTOs lokal ligger vid en lite större parkering mellan köpcentrumet Kopparporten och Rörstrand center. Huset är grått med blå dörr.

Man får gärna ta med något att mumsa på och dricka under filmen, men ta inget som innehåller nötter eller spår av nötter ifall någon är allergisk.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Lidköping Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Saleby Junis

Välkomna till Moviekids i Saleby!

Vårterminen är slut och vi hälsar er välkomna tillbaks i höst!
Höstterminen brukar vara V.39-42.

Preliminärt HÖSTTERMINEN 2020:

 • VECKODAG:    DATUM:     TID:                          FILM:
 • Tisdag             22/9           18.00 – 19.40        ?
 • Tisdag             29/9           18.00 – 19.40        ?
 • Tisdag             6/10           18.00 – 19.40        ?
 • Tisdag             13/10         18.00 – 19.40        ?

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs: Förskoleklass – årskurs 6.

Vi är i Salebyskolans matsal.Man får ta med sig något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Salebyskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Saleby Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Skara, Gällkvist Junis

Välkomna till Moviekids i Skara!

Vårterminen är slut och vi hälsar er välkomna tillbaks i höst!
Höstterminen brukar vara V.39-42.

Preliminärt HÖSTTERMINEN 2020:

 • VECKODAG:  DATUM:      TID:                         FILM:
 • Onsdag          23/9           18.00 – 19.40        ?
 • Onsdag          30/9           18.00 – 19.40        ?
 • Onsdag          7/10           18.00 – 19.40        ?
 • Onsdag          14/10         18.00 – 19.40        ?

Vi ber er att bara ta med sportflaskor med ”stäng-pip” på – INGA PETflaskor eller drickaburkar. Detta då det är lätt hänt att flaskor och burkar välter då barnen sitter nära varandra på madrasser och bänkar.

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Gällkvistskolans gymnastiksal. Man får ta med något att mumsa på men inget som innehåller nötter eller spår av nötter. Inte heller mandel eller sesam.

Moviekidsinbjudan delas ut på Gällkvistskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Skara, Gällkvist Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Vara Junis

Välkomna till Moviekids i Vara!

Vårterminen är slut och vi hälsar er välkomna tillbaks i höst!
Höstterminen brukar vara V.39-43.

Preliminärt HÖSTTERMINEN 2020:

 • VECKODAG:  DATUM:      TID:                           FILM:
 • Måndag         21/9             18.00 – 19.40        ?
 • Måndag         28/9             18.00 – 19.40        ?
 • Måndag         5/10             18.00 – 19.40        ?
 • Måndag         12/10           18.00 – 19.40        ?
 • Måndag         19/10           18.00 – 19.40        ?

När filmen startat får föräldrar slå sig ner i ev. lediga biografstolar. Det är inte alla terminer det finns lediga platser till föräldrar men våren brukar funka bra medans biostolarna på hösten kan bli fullsatta av barn. Är det fullsatt kan man alltid vänta utanför i foajén. Förälder eller annan medföljare till ett barn i särskoleklass får alltid vara i biografen under filmen, även om den skulle bli fullsatt av barnen. Dock är det viktigt att du tar kontakt med vår vuxne ledare inne i biografsalongen så vi vet om att du är medföljare till barn i särskoleklass. Undantag kan även göras för barn med särskilda behov som går i vanlig klass. Ring då Junis under dagtid, innan er första träff.

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6 eller årskurs 1-9 om du går i särskoleklass.

Vi är i vår egna biograf Park-Bio i Vara.
Vi säljer delar av biografens godissortiment, popcorn samt dricka innan filmen börjar men man bör vara ute i god tid då det lätt blir kö. Man kan givetvis ta med sig saker hemifrån att mumsa på.

Moviekidsinbjudan delas ut på Torsgårdsskolan, Parkskolan och Önum friskola, några dagar innan start. Därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 70 kronor per termin.
Föreningen träffas 5 gånger på våren och 5 gånger på hösten.

From hösten 2019 har vi ett nytt system när vi släpper in barnen i biosalongen, detta var nödvändigt då alla barn annars inte fick en stol att sitta på. Vi ledare kommer fortsätta att lotsa er runt när ni kommer men för er som vill veta vad som väntar er kan ni läsa här nedanför.

Så här går det till när man kommer till Moviekids:
Vi öppnar vid kl. 17.30.
1. Gång 1: Vid ytterdörren betalar man sin medlemsavgift och blir därefter hänvisad till ett bord för att få sitt medlemskort.
From gång 2: När man kommit in genom dörren ställer sig tjejer i en kö till vänster och killarna i en kö rakt fram. När de kommer fram till bordet visar de sitt  medlemskort eller säger sitt namn (om de inte har med medlemskortet).
Är man där för första gången under terminen går man åt vänster och närmast biografens biljettkassa för att betala och lämna medlemsansökan (eller fylla i en på plats).
2. Nu finns möjlighet att gå på toaletten och handla i kiosken.
3. Man letar upp ev. kompis/kompisar som man vill sitta ihop med under filmen.
4. Barnen går in genom biosalongens dörr (har man inte med sin kompis är här sista stället att vänta in den på). Har man med sig sin kompis/kompisar går man åt höger fram tills ledare tar emot och visar in i den lediga stolsraden. Raderna fylls på framifrån och bak så ju tidigare man är där ju längre fram får man sitta.
5. När barnen satt sig ner tittar de på ”Tom & Jerry” filmen som visas fram till ordinarie film börjar vid 18.00.

Anledningen till att vi ändrat rutinen vid insläppet i biografsalongen är:
* Vi ska kunna använda alla stolar och slippa tomma ströplatser som ingen vill ha.
* Barnen ska slippa leta efter lediga platser.
* Underlätta för kompisar som vill sitta tillsammans.
* Alla barnen ska hunnit få en plats när vi startar kl. 18.00.
* Vi undviker att barn får sitta längst fram på golvet i onödan.
* Vi ska slippa neka barn medlemskap pga. att det är fullt.

Skillnaden mellan Moviekids och Park-Bios biografverksamhet:
Då vi på våra övriga orter har inga eller som mest 2 föräldrar som sitter med under filmen vill vi även klargöra skillnaden mellan Junis filmklubb Moviekids och vår vuxenförening IOGT-NTO:s vanliga biografverksamhet på Park-Bio. Vi tror att föräldrar lätt kan blanda ihop det då vi är i samma lokal.

Junis är en förening för barn i årskurs 1-6 som vill titta på film ihop med kompisar. När man löser medlemskap i Junis ingår vår verksamhet Moviekids.
Som i alla föreningar för barn har Junis ledare som tar hand om barnen under sin verksamhet. Våra ledare hjälper barnen med deras olika behov som kan uppstå under en film. Tex. visa var toaletten är, svara på hur långt det är kvar på filmen, hjälper till att öppna förpackningar, pratar med barn som ledsnat på filmen och ringer föräldrar om barnet blir sjukt mm. Det är Junis som har ansvar för era barn från det att dom gått in i vår lokal tills kl. 19.40 när de gått ut ur lokalen.

När en förälder går med sitt barn på den vanliga biografverksamheten möts man av biografens personal. De ger kunderna mycket service men tar inte hand om  barnen under filmen. Det är istället medföljande förälder som hjälper barnet till toaletten, öppnar dess förpackningar, pratar med det om det ledsnat och tar med det hem om det blir sjukt etc.
På Junis kan en förälder inte bara ta sitt barn och gå hem mitt under filmen utan att först meddela våra ledare. Detta då vi har ansvaret för alla barn som bockat av sig vid ankomst till biografen. En förälder kan tex. heller inte SMS:a sitt barn att gå hem mitt under filmen, då barn aldrig får lämna biografens lokal utan att vi Junisledare fått tag i er föräldrar och ni godkänt detta. Det är för barnens säkerhet.
Så alltså, det är stor skillnad mellan Junis ledarleda filmklubb Moviekids som kräver medlemskap samt att man går i årskurs 1-6 och vanlig biografverksamhet dit alla åldrar är välkomna att köpa biljetter till en specifik filmföreställning och man inte ingår ett medlemskap.

Kontaktuppgifter Vara Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Vinninga Junis

Välkomna till Moviekids i Vinninga!

Vårterminen är slut och vi hälsar er välkomna tillbaks i höst!
Höstterminen brukar vara V.39-42.

Preliminärt HÖSTTERMINEN 2020:

 • VECKODAG:   DATUM:     TID:                          FILM:
 • Torsdag          24/9          17.30 – 19.10          ?
 • Torsdag          1/10          17.30 – 19.10          ?
 • Torsdag          8/10          17.30 – 19.10          ?
 • Torsdag          15/10        17.30 – 19.10          ?

Vi ber er att bara ta med SPORTFLASKOR med ”Stäng-pip” – Inga PET-flaskor eller drickaburkar, då det varit mycket spill från just PET-flaskor och burkar mm. Efter bytet till sportflaskor är det få olyckor och vi har därmed hunnit städa klart tills nästa hyresgäst ska in i lokalen samma kväll.

För Junis är det viktigt att alla barn kan vara med på Moviekids oavsett hur familjens ekonomi ser ut. Ingen förälder ska behöva säga till sitt barn att de inte har råd med Moviekids. Oavsett om orsaken är arbetslöshet, sjukdom, ensamstående etc. så hjälper vi gärna till när det behövs.
Kontakta oss under dagtid på 072-3389909, innan ni kommer till Moviekids.

Information om filmerna finns under fliken: ”Fakta om filmerna”.
Läs mer om Moviekids under fliken ”Fakta om Moviekids”.
Filmklubben är för dig i årskurs 1-6.

Vi är i Vinningaskolans gymnastiksal. Man får ta med sig något att mumsa på men inte popcorn och nötter.

Moviekidsinbjudan delas ut på Vinningaskolan några dagar innan start och därefter namnges filmerna här ovan. Lagar gör att vi inte får skriva ut filmtitlarna på Moviekidsinbjudningarna.

Medlemsavgiften är 60 kronor per termin.
Föreningen träffas 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten.

Kontaktuppgifter Vinninga Junis

072-338 99 09
skaraborg@junis.se

Bli medlem i Junis

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7 och 15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas att du vill hänga med!

Häng med på Junis skattjakt!

Nu startar Junis skattjakt! Runt om i hela landet ligger våra skatter gömda och din uppgift är att hitta dem. Om du svarar rätt på de kluriga frågorna i skatterna så kanske det blir just du som vinner en sparkcykel, en skateboard eller något annat coolt pris! Äventyret börjar här!

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
  Vill du BLI MEDLEM eller stödja vårt arbete för barn & ungdomar?
  Ja