Junis Skaraborg

Välkommen till Junis!

Under september har du chansen att vinna presentkort hos XXL på 500 kr,
genom att leta upp en skatt i vår digital skattjakt och skicka in ditt svar.
Så ut och leta på någon av våra Moviekids-orter!
Se Fliken: "Gå på Skattjakt".

Fler skojiga tips att hitta på:
* Se våra aktivitets-filmer och få tex. tips på hur du kan leka detektiv, göra trolleritrix,
pyssla, busa med någon eller tillverka en frisbee.
Se Flikarna: "Kul aktiviteter att göra hemma:".

Vi önskar er en fin start på hösten!

Moviekids filmträffar - Ingående fakta

Moviekids är filmklubben som visar de senaste DVD-filmerna.
Här har du chansen att få se på film tillsammans med en massa nya och gamla kompisar. Man får även reda på varför man inte ska dricka alkohol eller röka cigaretter. På våren har vi årsmöte.

Vilka orter vi finns på hittar du längre ner under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Vi visar film i allt från gymnastiksalar till matsalar och riktig biograf. Det brukar komma mellan 40 och 170 barn på varje filmträff.

MEDLEMSKAP I JUNIS

Måste man bli medlem för att gå på Moviekids?
Ja. Alla barn som är med på Moviekids måste vara medlemmar i Junis även om de bara ser en film. Det är för att vi bara har rättigheter att visa film för våra medlemmar och inga andra.

Hur gör jag om jag inte kan anmäla mig via er hemsida? 
Om det är begränsat antal kontaktar du oss på: skaraborg@junis.se eller 072-3389909 och uppger: Barnets namn, personnummer och vad barnet vill delta i.

Om det inte är begränsat antal platser. Skicka med barnet pengar samt ett papper där du skrivit ner: Barnets namn, personnummer samt förälders telefonnummer och mejladress. Barnet lämnar allt till en ledare när den kommer till oss.

Vad kostar det att bli medlem?
Moviekidsavgift för Moviekids filmträffar betalar man varje termin för att man bara ska behöva betala för de terminer man kan vara med. Beloppen är olika och står under respektive förening.
Tillfälliga ”Moviekids digitala filmklubb hemma” är gratis våren 2022, men man får välja mellan den och att delta i Moviekids filmträffar.

När du betalt din terminsavgift i Moviekids filmträffar blir du medlem i Junis och du får komma på alla filmträffarna. Medlemskapet i Junis gäller innevarande kalenderår, så om du går med på vårterminen gäller ditt medlemskap hos Junis under hela innevarande år. Men för att få vara med på Moviekidsträffarna under hösten måste du betala ny terminsavgift på hösten. Väljer du att inte se filmerna på hösten har du ändå kvar ditt medlemskap i Junis.

Vad kostar det om jag bara vill se en film?
Du betalar samma terminsavgift oavsett om du bara ser en eller alla terminens filmer. Det är för att du betalar för ett medlemskap i Junis och inte betalar för en viss film som man gör på riktiga biografer. Så vi hoppas du kan komma på fler än en träff!

Vad ingår i medlemsavgiften?
Medlemstidningen ”Struten” kommer hem 6 gånger per år i din brevlåda. Det är en riktigt bra barntidning så spana in den när den kommer! När du är på Moviekids eller andra Junisaktiviteter har du försäkring hos Folksam vid olycksfall och glasögon/kläder som även gäller när du tar dig till och från våra träffar. Och självklart så ingår det en massa filmtittande!

Ska man sälja lotter eller dra in pengar på annat sätt?
Nej, det behövs inte! Tack vare alla vuxna svenskar som köper IOGT-NTO-Rörelsens miljonlotter får vi pengar till Junis Skaraborg som också din förening får del av. Det tillsammans med kommunbidrag och din terminsavgift gör att våra föreningar kan överleva utan att du ska sälja lotter åt föreningen. Junis vill inte att något barn ska få nej från sina föräldrar till att vara med hos oss bara för att föräldern inte har möjlighet att åta sig fler uppdrag där de ska bemanna kiosker mm.
Vill någon vuxen du känner stödja IOGT-NTO-Rörelsen kan dom månadsprenumerera på Miljonlotteriet. När de går med kan de dessutom kryssa i och stödja just din Junisförening, som då efter 3 månader får 1000 kr. Mer information om miljonlotteriet och månadsprenumeration får du på deras hemsida www.miljonlotteriet.se.

MEDLEMSKORT
Våren 2022 kommer vi inte använda medlemskort utan barnen bockas av mot en deltagarlista. Detta eftersom man under våren anmäler sig på vår hemsida.

ÅLDERSGRÄNSER

För vilka årskurser är Moviekids?
Moviekids är för dig som går i låg- och mellanstadiet då filmerna är lämpliga för just er. På alla orter inbjuder vi årskurs 1-6. Information om just din förening hittar du under fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”.

Varför får barn i förskoleklass inte vara med?
Trots att vi visar barnfilmer har en del filmer ändå en åldersgräns på 7 år. Så för att det ska vara lika för alla börjar man först på hösten i årskurs 1 och då oavsett om du hunnit fylla 7 år eller inte. Förutom det ”olagliga” vid 7-årsgränsen så har vi märkt på de orter vi testat att de som är 6 år ofta har svårt att sitta still under hela filmen. När de börjar springa ut och in i lokalen blir de äldre barnen störda och irriterade vilket leder till att de klagar på att det är mycket spring. En annan nackdel när det är mycket spring är att den ansvarige ledaren då måste jaga runt efter några få och tappar då en del av kontrollen på de som sitter still och tittar.

Vilken åldersgräns och språk har filmerna?
Alla filmer är antingen barntillåtna eller från 7 år. Vi visar alltid med svenskt tal.

Får man vara med om man går i högstadiet?
Ja om du blir ledare hos Junis.
Ja om du har någon form av handikapp och dina föräldrar eller vårdare tycker det är en passande fritidsaktivitet för dig. Vårdare/förälder är välkomna att vara med under hela filmträffarna, men man kontaktar oss innan.
Undrande föräldrar och vårdare kan höra av sig till Junis-konsulenten med frågor. Av erfarenhet vet vi att detta är en uppskattad fritidsaktivitet för denna målgrupp, så varmt välkomna!

INNAN FILMEN STARTAR

Hur tidigt ska man vara där?
Ledarna öppnar lokalen senast 15-20 minuter innan filmen börjar. På första träffen för terminen brukar vi öppna redan 25 minuter innan.

Får föräldrar följa med?
Inte under våren 2022 om du inte behöver ha med en vårdare under filmen. Då ska den vuxne vara covid-vaccinerad och ta kontakt med oss i god tid innan.

Hur vet ledarna att jag kommit?
När du kliver in i lokalen sitter det ledare där som ber dig säga ditt namn.Det är viktigt att du gör det för om något skulle hända behöver ledarna veta vilka som är med just den kvällen. Skulle det tex. börja brinna måste brandkåren få en lista på alla er barn så de kan kontrollera att alla är ute ur lokalen.

UNDER FILMEN

Får man ta med sig något att mumsa på under filmen?
Ja, men tänk på att när vi är i en skolas matsal eller gymnastiksal är det förbud mot att ta med nötter och mat som innehåller ”spår av nötter” pga. allergier. Man kan ta med vad man har hemma såsom tex: Majskakor, frukt, fikabröd, macka, snacks eller godis. Ett tips är att byta ut lördagsgodis mot Moviekidsgodis de veckor vi kör. I gymnastiksalarna får man bara ha med flaskor med stäng-pip men ser gärna att ni har det även på andra ställen. Några av lokalerna som vi är i har speciella regler om man får äta vissa saker eller inte. Läs under din förenings Flik för att se om just DIN lokal har det. Om ni slänger skräpet på golvet istället för i papperskorgarna kan godisförbund införas under terminen efter att ledaren sagt till och ni inte bättrat er.

Säljer ni godis?
Vi säljer inget på Moviekids utan du tar själv med dig om du vill äta eller dricka något under filmen.
Våren 2022 har vi inte öppet kiosken på Park-Bio i Vara utan man tar med det man vill äta hemifrån.

Vad händer om jag blir sjuk under filmen?
Om du blir sjuk under filmen eller mår dåligt för något som hänt tidigare på dagen eller för att filmen påminde dig om något jobbigt, försöker ledarna få dig att tänka på något annat. Ibland lyckas de inte och då ringer de dina föräldrar.

Vad händer om jag är stökig?
För att alla ska få se och höra filmen som de kommit för att se har vi regler. Om ledaren får säga till dig flera gånger och du inte bättrar dig får du en varning. Struntar du fortfarande i att göra som ledare säger så kommer du få prata med den ansvarige ledaren och får sen med dig en lapp hem till dina föräldrar. Konsulenten ringer därefter dina föräldrar för att diskutera åtgärder för att du ska sköta dig.

Tittar vi på en TV-apparat?
Nej. Vi har en projektor som gör att vi får en stor bild på filmduken. I gymnastiksalarna finns det ibland inte filmdukar, men då spänner vi upp ett stort lakan så vi kan få en stor bild så alla kan se.

Hur sitter vi?
Överallt utom i gymnastiksalarna sitter ni på stolar. I gymnastiksalarna sitter ni istället på gymnastikmattor, bänkar och ibland vill några sitta direkt på golvet.

EFTER FILMEN

När slutar Moviekidsträffen?
Den slutar den angivna tiden som det står på Moviekidsinbjudningar och här på hemsidan, se fliken ”Junis-föreningar i Skaraborg”. Filmernas längd som filmbolaget anger brukar inte alltid stämma så bra, så ibland är vi klara för tidigt. Då hittar ledaren på något annat den sista stunden så att vi ändå slutar på den angivna tiden.
Enstaka gånger kan vi råka ut för teknikstrul som gör att vi tvingas dra över några minuter. Skulle det vara något större fel försöker vi få tag i era föräldrar så att de kan hämta er lite senare.
Efter vissa filmer har vi aktiviteter såsom årsmöte. Alla dessa aktiviteter är inräknade i tiden så vi slutar den angivna tiden.

Vad händer om mina föräldrar blir sena?
Föräldrar kan ibland bli sena när dom ska hämta dig. Skulle du bli ensam kvar utanför lokalen går du tillbaka in i lokalen där ledarna städar. Ansvarig ledare kan då ta fram angivet mobilnummer på din medlemsansökan, så att hen kan ringa dina föräldrar för att kolla om de är på väg.

FILMRÄTTIGHETER

Hur är det lagligt för Moviekids att visa film?
Genom att vårt förbund har ett filmlicensavtal med Swedish Film AB. Det innebär att Junis förbund årligen betalar en licensavgift för alla våra medlemmar runt om i Sverige. På så vis kan alla våra medlemmar lagligt se på de filmer Swedish film AB har avtal med. Det är pga. dessa filmrättigheterna som vi är så noga med att ALLA barn som ser en film hos oss måste bli medlemmar innan filmen startar.
I Moviekids kan man alltså inte komma och ”prova-på” innan man blir medlem.
Som ett bevis på att alla Junismedlemmar i Skaraborg omfattar av Swedish Films licensavtal får konsulenten varje år ett nytt certifikat som intyg på rättigheterna.

Varför står inte filmtitlarna på skolinbjudningarna?
Swedish Film AB hjälper oss att följa de många regler som finns kring marknadsföring av film. Den regel som sedan några år bakåt i tiden ger er försämrad service är att vi inte får dela ut lappar i skolorna där filmtitlarna står angivna. Vi får endast hänvisa elever till var de själva kan söka upp informationen, som i det här fallet är denna hemsidan.
Alla dessa regler kring film beror främst på att man vill se till att biograferna inte får konkurrens från föreningar och andra som visar DVD-filmer. Kostnaden för att visa en film på en biograf är många gånger högre mot att visa en DVD-film och gissningsvis är man väl rädd för att biograferna ska slås ut. Därför tar det ju även några månader för en ny biofilm tills den släpps på DVD.

Moviekids digitala filmklubb hemma

 

 

 

Vårens digitala filmklubb avslutades den 29/5 och går inte längre att beställa.
Ni som har filmer kvar att se kan såklart se klart dom hos SF anytime.
Hur länge era filmkoder är giltiga står i mejlet ni fick med filmkoderna.

Vårens filmer är:
Med reservationen: Gäller så länge SF anytime erbjuder filmen för max 49kr.
Tryck på filmerna – Se filmtrailer på SF anytimes hemsida.

* Sing 2                                              (Nyaste filmen. De härliga djuren sätter upp en ny show)
* Pelle Kanin 2: På rymmen            (Otecknade charmige Pelle Kanin på nya upptåg)
* Baby-bossen 2: Familjeföretaget(Rolig film med gamla och nya karaktärer)
* Clifford den stora röda hunden    (Jättebra och kul komedi film för hela familjen)
* Encanto                              (Fantastiskt Disneyäventyr med magi, äventyr och musik)
* Croodarna 2 – En ny tid             
(Roligt, fartfyllt äventyr i högt tempo – För alla)
* Sune – Uppdrag midsommar     (Perfekta filmen vid filmmys med hela familjen)
* Paw Patrol: Filmen         (Hundarna i högform för Paw Patrol älskare i alla åldrar)
* Spirit: Vild och fri           (Suverän och stundtals spännande film för hästälskare)
* Lassie kommer hem     
(Spännande, kul, gulligt äventyr – Inte otäckt och ledsamt)
* Eva & Adam                     (För ”äldre barn” om hur verkligheten kan vara i åk. 6)
* Flummlarna                      (Kul och söt för ca. åk. 1-4. Lite lägre standard än övriga)
* En pudel i flocken           (Rolig, cool och söt ”hund”film som fångar tittarna)
* Space Jam: A new legacy   
(Action, spänning och fantasifullt med Snurre Sprätt)
* Tom & Jerry: The movie      (Kul, otecknad amerikansk komedi med Tom & Jerry)
* Ron rör om
                        (Bra, rolig, modern och fin film om vänskap)
* Familjen Addams 2          (Den ibland ”svåra” humorn gör filmen bitvis lite seg.)
* Prinsessa på rymmen      (Söt prinsessaga som i slutet får lite mer action)
* Rumble                               (Brottnings-action med en fin historia och charm)
* Jorden runt på 80 dagar   (Kul äventyr med 2 skojiga figurer – för ca. åk. 1-4)

Man väljer fritt vilka av Junis utvalda filmer man ser.

Se på filmerna:
Filmerna ses hos SF anytime, på deras hemsida: www.sfanytime.com.
För att kunna se filmerna gratis behöver man filmkoderna ni fått av oss. De anges som ”värdekod” istället för betalning.
Filmkoderna är giltiga under hela juni eller längre. Exakt slutdatum fick ni i mejlet med era filmkoder.
När man betalt en film med våra filmkoder har man 48 timmar på sig att se filmen, så man hinner se den mer än en gång.

Hur man ser på filmerna hos SF anytime hittar du under Fliken:
”Moviekids – Hur du ser på film hos SF anytime”.

Moviekids - Hur du ser på film hos SF anytime

Här finns fakta om hur du ser på film hos SF anytime!

Trots all info är det busenkelt, det gäller bara att ta reda på hur man kan se filmen.
Enklast är det att hyra filmen på www.sfanytime.com och sen antingen:
* Se den på en dator/surfplatta
* Se den på App i en Smart-TV
* Streama filmen från sin mobil till Chromecast eller Apple-TV

Sist i texten finns 3 filmer som du kan se istället för att läsa texterna!


Hyr film hos SF anytime:

Gå in på hemsidan: www.sfanytime.com
Tryck på ”SÖK-fältet” och skriv in filmens namn.
Filmen kommer upp – Tryck på filmen och du kan läsa fakta samt se trailer.
Tryck på den orange lilla rutan som anger filmens pris: tex. ”FRÅN 49 KR”.

Är du medlem på SF anytime så loggar du in med mejladress och lösenord.
Är du inte medlem så trycker du längst ner på ”BLI MEDLEM”:
Skriv in din mejladress och hitta på ett lösenord. Kryssa i att du är minst 18 år.
Tryck på ”Skapa konto” och ditt gratis medlemskap utan abonnemang är klart.

Tryck på ”Använd en värdekod”.
Skriv/kopiera in en filmkod du fått från Junis och tryck på ”TILLÄMPA”.

Filmen är hyrd och du har 48 timmar på dig att se filmen.
Man kan se filmen så många gånger man vill under de 48 timmarna.
Filmen finns under rubriken ”Mina filmer” när du loggar in i en App eller på hemsidan.

Tekniska problem?
Lugn, SF anytime har en underbar ”support” som hjälper dig fredag-lördag kl. 17.00 – 23.00 och söndagar 17.00 – 21.00. De har både Chatt och mejl.
Du kan se om du hittar svaret i SF anytimes ”hjälp och felsökning”.

 

Junis beskrivningar om olika visningssätt:

Understrukna ord kan du trycka på för att komma till SFanytimes hemsida med info.

SmartTV från LG och Samsung:
Om man har en Smart-TV från LG eller Samsung så har man antingen en App med SF anytime som är förinstallerad när man köper TVn eller så kan man ladda ner den i LG:s eller Samsungs egna app-butiker.

Smart-TV / ”Android TV” från: Philips, Sony och Panasonic:
Om man har en SmartTV från Philips, Sony eller Panasonic med Android OperativSystem kan man själv ladda ner SF anytimes App i Google Play store. Appen byttes ut mot en ny i januari 2021 så se till att du laddar ner den appen då den gamla försvunnit.

Apple-TV:
Om man har en Apple TV från generation 4 och uppåt kan sedan augusti 2021 själv ladda ner SF anytimes App i Tv:ns App store. Dock kan man inte hyra filmen direkt i Appen utan får först hyra den via tex. sin dator eller safari i iphone och sen hittar man filmen i SF anytimes App på TV:n under ”Mina filmer”.

Airplay från mobil till Appel-TVdosa:
Genom Airplay kan man skicka signalen direkt från iphone/ipad till Appel-TVdosan. Bäst är då att se filmen direkt från SF anytimes app (laddas ner i App store) i sin iphone/ipad, men man kan även se från safari om man har i laddsladden på iphonen/ipaden under hela filmen.
Filmen kan inte hyras i iphonens/ipadens App, men i dess safari. Sen hittar man filmen i SF anytimes App i iphonen/ipaden under ”Mina filmer”.
Det går inte att skärmspegla en Iphone/ipad till en Apple-TV.

Chromecast från mobil till TV:
Men en liten Chromecast inkopplad via sladd i TV:n kan man streama filmen från
sin mobil, surfplatta eller dator, oavsett om det är en Android eller Apple produkt.
Det kan vara problem om Chromecasten är äldre än 2015.
OBS! Har man en inbyggd Chromecast i sin TV så kan man inte casta till den. Det går alltså bara med en extern Chromecast dosa.
Smidigast är det att visa filmen via SF anytimes App som finns både i Google Play butiken och i App-store. Använder du dator fungerar Google Chrome webbläsare bäst.
Man kan inte skärmspegla mobilen/surfplattan genom att koppla en HDMI-sladd till TV:n.

Från Dator till TV:
Om man har en flyttbar dator/laptop kan man titta på filmen direkt från SF anytimes hemsida. Koppa en HDMI-sladd mellan datorn och TV:n.
Ställ in rätt HDMI-ingång på TV:n.
Kontrollera att du har internet och att strömmen räcker eller sätt i en strömsladd, sen är det bara att starta filmen i datorn.
För att filmen ska fungera så bra som möjligt rekommenderas att man använder Google Chrome som webbläsare. Du kan ladda ner den gratis på Google hemsida.

Dator:
Gå in på hemsidan www.sfanytime.com (gärna via google chrome) och hyr filmen.
Du ges möjlighet att ladda ner filmen direkt efter att du hyrt den.

Ipad och Iphone: 
Gå först in i Safari på www.sfanytime.com och hyr filmen.
Sen går du till App-store och laddar ner SF anytimes App.
När du har loggat in i Appen hittar du filmen under ”mina filmer”, där du ges möjlighet att ladda ner filmen.

Android Mobil och Surfplatta: 
Gå in i mobilens/surfplattans Google play butik och ladda ner SF anytimes App.
Sen hyr du samt ser filmen direkt i Appen.
Du ges möjlighet att ladda ner filmen direkt efter att du hyrt den.

TV-box med SF anytime:
Om du har en TV-box som erbjuder SF anytime, så ska du inte använda den!
Där betalar man filmen till Tex. Telia och där fungerar inte filmkoderna från Junis. Så använd INTE TV-boxen till Moviekids!

 

Se våra instruktionsfilmer:

Genom våra filmer som vi gjorde inför våren 2021 kan man se:
* Hur man hyr film hos SF anytime
* Olika sätt som man kan se på filmen hos SF anytime
* Lära sig hur SF anytimes hemsida funkar och få smarta tips

 

Kul aktiviteter hemma: Pyssla, Experimentera och Baka.

Kortfilmer med skojiga aktiviteter som man kan göra hemma. De funkar bra oavsett om du gör dom ensam eller ihop med syskon, kompis eller vuxna.

Tryck här för recept på: Junis chokladbollar

Kul aktiviteter hemma: Sjung, lek Detektiv, Trolla och Busa.

Kortfilmer med skojiga aktiviteter som man kan göra hemma. De funkar bra oavsett om du gör dom ensam eller ihop med syskon, kompis eller vuxna.

 

Gå på Skattjakt

Börja med att se på Sjörövarkapten Junissas film ”Gå på Skattjakt” precis ovanför denna texten. Då får ni lära er allt om hur Junis Skattjakt går till!
OBS! Sedan filmen gjordes har man gjort det enklare att skicka in sina svar – se text lite längre ner.

Samtliga skatters frågor är nya from. 2022-06-30.
Vill familjen ge sig ut på ett större äventyr tipsar vi om att ta med sig fika och göra skattjakten på någon av våra andra orter: Skara, Ardala, Lidköping, Vinninga, Saleby, Vara eller Kvänum. Då får man upptäcka en ny plats och skattjakten blir lite mer utmanande när man inte känner till orten.

OBS! Sedan filmen gjordes har det blivit enklare att skicka in sina svar.
Du kan skicka in svar för 1-5 skatter samtidigt och man anger inte skattens namn utan bara skattens svar.
På så vis slipper man skriva sitt namn och adress så många gånger.
Extra smart om man vill skicka in svaren när man är klar och kommit hem!
Glöm då inte att skriva upp svaren eller fota av skatt-lapparna med mobilen.

Det är bara medlemmar som kan vinna de fina vinsterna. Har man inte deltagit i Moviekids hemma, Moviekidsträffar, Juniskids eller Junis dagläger under våren behöver man förnya sitt medlemskap vilket görs helt GRATIS på denna länken: BLI MEDLEM 2022. Sen är det bara ut och leta skatter!

Råkar du ut för att inte hitta skatt-lappen mejlar du: skaraborg@junis.se och anger skattens nummer. Då skickar vi tillbaks frågan så att du i efterhand kan skicka in ditt svar.

För att komma till Skattkartan:
Här finns Junis Skattkarta

För att vara med i tävlingen lämna ditt svar här senast 31 augusti 2022 (kommer därefter ut en ny tävlingsperiod och vinstplan så det är bara att skicka in även om datumet är passerat):
Skicka in ditt tävlingssvar här!

För att anmäla en saknad Skattlapp: Mejla skaraborg@junis.se

Vinster som vårt förbund lottar ut bland er som skickar in svar under perioden:
1 – 30 September
4 st. Presentkort hos XXL (värde 500 kr)
4 st. Hörlurar (värde 200 kr/st)
5 st. Presentkort i Junis-shop (värde 200 kr/st)

Dom nyaste Skatt-frågorna har ljusgrått papper och se ut så här (fast med andra frågor):

 

 

 

 

 

LYCKA TILL!

Junisdagen 19/11 2022

Lördagen den 19/11 kl. 10.00 – 16.00 kommer vi ha en skojig dag i Vara på Park-Bio med en massa roliga aktiviteter.

Mer information kommer att presenteras här under oktober.

Vi söker ledare

Vi söker nya Junisledare i alla åldrar, från årskurs 5 – pensionärer!

Som ledare får man göra något väldigt betydelsefullt, nämligen att finnas till för en grupp med barn. Känner du som vi att det är viktigt att barnen har bra, rolig och trygg fritidssysselsättning där alla enkelt och billigt kan vara med? Då ska du kontakta oss för att bli en del av vårt härliga ledargäng!

Just nu söker vi ledare till våra filmklubbar ”Moviekids” som är igång mellan slutet av september till början av april med avbrott för skollov. Vi har grupper på mellan 40-170 barn i: Skara, Ardala, Vara, Kvänum, Lidköping, Vinninga och Saleby. Varje grupp har 4 (Vara 5) filmträffar per termin. Ibland finns möjlighet att vara ledare i fler än en grupp per termin om man själv önskar. Som ledare i Moviekids är man aldrig ensam utan ingår i ett ledarteam.

Det kan låta enkelt att vara ledare för en grupp barn som tittar på film, men oftast är det händelserika kvällar. Det är just kombinationen av förutsägbarhet och oförutsägbarhet som gör att det är lika spännande inför varje filmkväll. Vad man ska göra är solklart men sen ser alla härliga barn till att man får nya utmaningar. Det ger mycket glädje när man tex. kan få ett ”hemlängtansbarn” att vilja stanna kvar eller ett busfrö att sitta still och titta på filmen. Alla underbara barn gör att det är värt att avsätta några timmar under 4 kvällar på ett halvår!

Förutom filmträffar kan man delta som ledare på höstens ”Junisdag” (då vi gör olika skojiga saker under en hel lördag) och vårens ”Junisläger”. Varje termin har vi ledarutbildningar i Vara, där vi lär oss mer om Junis, Moviekids och ledarskap. På sikt finns även möjlighet att få åka på ledarutbildningar anordnade av vårt förbund. Allt arbete sker helt ideellt dvs. utan lön men förutom din medlemsavgift är det mesta helt gratis att delta i som ledare. Detta då vi tycker att det är viktigt att alla våra ledare ska kunna delta oavsett privat ekonomi.

Hur blir man ledare i Junis?
Man hör av sig till vår Junis-konsulent via mejl: skaraborg@junis.se eller telefon: 072-3389909. Därefter blir man kontaktad för att få veta mer om hur ledarskapet fungerar för att kunna avgöra om man vill bli ledare. När man sen bestämt sig för att bli ledare (och är minst 15 år) följer ett personligt möte och grundutbildning innan det är dags att skriva under på vår ledaretik och få börja som ledare i en grupp. Det kan låta krångligt men det är det inte då konsulenten guidar dig genom de olika stegen. Tack vare våra arbetsgång vet vi att barnen får bra och kunniga ledare med Junis värderingar och att du som ny ledare är redo för utmaningen!

Ps. Som ledare hos oss måste man avstå från alkohol och andra droger inte bara när man är ledare utan även på sin privata tid när man inte är hos oss. Man blir medlem i vårt vuxenförbund IOGT-NTO eller ungdomsförbund UNF och deras nykterhetskrav innebär att man endast kan röka cigaretter samt dricka lättöl och cider som man köper i livsmedelsaffärer. Som nykterhetsförening är just ledarnas drogfrihet väldigt viktig då många barn som kommer till oss kan ha dåliga erfarenheter av vuxna som varit fulla eller drogat sig. Hos oss ska de kunna vara trygga med att ingen ledare dricker alkohol eller använder narkotika. Våra ledare är viktiga förebilder som visar att det finns ungdomar och vuxna som valt ett drogfritt liv och att det är det naturliga valet.

Välkommen att höra av dig till oss!

Mobilnr: 072-338 99 09, Mejl: skaraborg@junis.se

Ledarinfo

Ledaraktiviteter hösten 2022:
27 – 28/10 Ledarutbildning på Park-Bio i Vara för ledare och hjälpledare.
18/11 Ledarutbildning på Park-Bio i Vara för ledare som deltar på Junisdagen 19/11.
2 – 3/12 Julig ledarträff på Park-Bio i Vara.

Kontakt

På Junis i Skaraborg är det Junis-konsulenten Maria som svarar när du hör av dig.

Mobil: 072-338 99 09            (Man kan både ringa och SMS:a)
Mejl: skaraborg@junis.se

Har du bråttom och Maria inte kan svara, kan du pröva att hitta svaret under någon av flikarna precis ovanför.

Junisföreningar i Skaraborg

Ardala Junis

Välkomna till Ardala Junis!

När höstens träffar är inbokade kommer de att presenteras här.

Under hösten kan du gå på vår digitala skattjakt i Ardala eller varför inte i Skara?
Skicka in dina svar och delta i utlottning av fina vinster.
För att kunna vinna behöver du vara medlem i Junis.
Om du inte varit med hos oss i vår kan du här bli medlem helt gratis:
BLI MEDLEM 2022
Vid syskon: Anmäl 1 barn i taget.
Ni som varit med tidigare år måste också förnya ert medlemskap på länken ovan.
När ni fixat medlemskapet är det bara att ge sig ut på skattjakt och tävla om fina priser.
All information om vår skattjakt hittar ni under Fliken: ”Gå på skattjakt” här ovanför.

Lust att hitta på något kul?
Vad sägs om att leka detektiv, lära dig coola trolleritrick, busa med någon, baka smarriga chokladbollar, göra tjusiga skuggfigurer, tillverka en frisbee eller pyssla en hund?
Det och mer tipsar vår digitala ledare Junissa er om i sina filmer som ni hittar under
Flikarna som börjar med: ”Kul aktiviteter hemma:”.

Kontaktuppgifter Ardala Junis

Mobil: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se

Kvänum Junis

Välkomna till Kvänum Junis!

Under hösten kan du gå på vår digitala skattjakt i Kvänum eller varför inte i Vara?
Skicka in dina svar och delta i utlottning av fina vinster.
För att kunna vinna behöver du vara medlem i Junis.
Om du inte varit med hos oss i vår kan du här bli medlem helt gratis:
BLI MEDLEM 2022
Vid syskon: Anmäl 1 barn i taget.
Ni som varit med tidigare år måste också förnya ert medlemskap på länken ovan.
När ni fixat medlemskapet är det bara att ge sig ut på skattjakt och tävla om fina priser.
All information om vår skattjakt hittar ni under Fliken: ”Gå på skattjakt” här ovanför.

Lust att hitta på något kul?
Vad sägs om att leka detektiv, lära dig coola trolleritrick, busa med någon, baka smarriga chokladbollar, göra tjusiga skuggfigurer, tillverka en frisbee eller pyssla en hund?
Det och mer tipsar vår digitala ledare Junissa er om i sina filmer som ni hittar under
Flikarna som börjar med: ”Kul aktiviteter hemma:”.

Kontaktuppgifter Kvänum Junis

Mobil: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se

Lidköping Junis

Välkomna till Lidköping Junis!

Under hösten kan du gå på vår digitala skattjakt i Lidköping eller varför inte i
Vinninga eller Saleby?

Skicka in dina svar och delta i utlottning av fina vinster.
För att kunna vinna behöver du vara medlem i Junis.
Om du inte varit med hos oss i vår kan du här bli medlem helt gratis:
BLI MEDLEM 2022
Vid syskon: Anmäl 1 barn i taget.
Ni som varit med tidigare år måste också förnya ert medlemskap på länken ovan.
När ni fixat medlemskapet är det bara att ge sig ut på skattjakt och tävla om fina priser.
All information om vår skattjakt hittar ni under Fliken: ”Gå på skattjakt” här ovanför.

Lust att hitta på något kul?
Vad sägs om att leka detektiv, lära dig coola trolleritrick, busa med någon, baka smarriga chokladbollar, göra tjusiga skuggfigurer, tillverka en frisbee eller pyssla en hund?
Det och mer tipsar vår digitala ledare Junissa er om i sina filmer som ni hittar under
Flikarna som börjar med: ”Kul aktiviteter hemma:”.

Kontaktuppgifter Lidköping Junis

Mobil: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se

Saleby Junis

Välkomna till Saleby Junis!

Under hösten kan du gå på vår digitala skattjakt i Lidköping eller varför inte i
Vinninga eller Saleby?

Skicka in dina svar och delta i utlottning av fina vinster.
För att kunna vinna behöver du vara medlem i Junis.
Om du inte varit med hos oss i vår kan du här bli medlem helt gratis:
Bli medlem 2022
Vid syskon: Anmäl 1 barn i taget.
Ni som varit med tidigare år måste också förnya ert medlemskap på länken ovan.
När ni fixat medlemskapet är det bara att ge sig ut på skattjakt och tävla om fina priser.
All information om vår skattjakt hittar ni under Fliken: ”Gå på skattjakt” här ovanför.

Lust att hitta på något kul?
Vad sägs om att leka detektiv, lära dig coola trolleritrick, busa med någon, baka smarriga chokladbollar, göra tjusiga skuggfigurer, tillverka en frisbee eller pyssla en hund?
Det och mer tipsar vår digitala ledare Junissa er om i sina filmer som ni hittar under
Flikarna som börjar med: ”Kul aktiviteter hemma:”.

Kontaktuppgifter Saleby Junis

Mobil: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se

Skara Junis

Välkomna till Skara Junis!

Under hösten kan du gå på vår digitala skattjakt i Skara eller varför inte i Ardala?
Skicka in dina svar och delta i utlottning av fina vinster.
För att kunna vinna behöver du vara medlem i Junis.
Om du inte varit med hos oss i vår kan du här bli medlem helt gratis:
BLI MEDLEM 2022
Vid syskon: anmäl 1 barn i taget.
Ni som varit med tidigare år måste också förnya ert medlemskap på länken ovan.
När ni fixat medlemskapet är det bara att ge sig ut på skattjakt och tävla om fina priser.
All information om vår skattjakt hittar ni under Fliken: ”Gå på skattjakt” här ovanför.

Lust att hitta på något kul?
Vad sägs om att leka detektiv, lära dig coola trolleritrick, busa med någon, baka smarriga chokladbollar, göra tjusiga skuggfigurer, tillverka en frisbee eller pyssla en hund?
Det och mer tipsar vår digitala ledare Junissa er om i sina filmer som ni hittar under
Flikarna som börjar med: ”Kul aktiviteter hemma:”.

Kontaktuppgifter Skara Junis

Mobil: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se

Vara Junis

Välkomna till Vara Junis!

När höstens träffar är inbokade kommer de att presenteras här.

Under hösten kan du gå på vår digitala skattjakt i Vara eller varför inte i Kvänum?
Skicka in dina svar och delta i utlottning av fina vinster.
För att kunna vinna behöver du vara medlem i Junis.
Om du inte varit med hos oss i vår kan du här bli medlem helt gratis:
BLI MEDLEM 2022
Vid syskon: Anmäl 1 barn i taget.
Ni som varit med tidigare år måste också förnya ert medlemskap på länken ovan.
När ni fixat medlemskapet är det bara att ge sig ut på skattjakt och tävla om fina priser.
All information om vår skattjakt hittar ni under Fliken: ”Gå på skattjakt” här ovanför.

Lust att hitta på något kul?
Vad sägs om att leka detektiv, lära dig coola trolleritrick, busa med någon, baka smarriga chokladbollar, göra tjusiga skuggfigurer, tillverka en frisbee eller pyssla en hund?
Det och mer tipsar vår digitala ledare Junissa er om i sina filmer som ni hittar under
Flikarna som börjar med: ”Kul aktiviteter hemma:”.

Kontaktuppgifter Vara Junis

Mobil: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se

Vinninga Junis

Välkomna till Vinninga Junis!

När höstens träffar är inbokade kommer de att presenteras här.

Under hösten kan du gå på vår digitala skattjakt i Vinninga eller varför inte i
Lidköping eller Saleby?

Skicka in dina svar och delta i utlottning av fina vinster.
För att kunna vinna behöver du vara medlem i Junis.
Om du inte varit med hos oss i vår kan du här bli medlem helt gratis:
Bli medlem 2022
Vid syskon: Anmäl 1 barn i taget.
Ni som varit med tidigare år måste också förnya ert medlemskap på länken ovan.
När ni fixat medlemskapet är det bara att ge sig ut på skattjakt och tävla om fina priser.
All information om vår skattjakt hittar ni under Fliken: ”Gå på skattjakt” här ovanför.

Lust att hitta på något kul?
Vad sägs om att leka detektiv, lära dig coola trolleritrick, busa med någon, baka smarriga chokladbollar, göra tjusiga skuggfigurer, tillverka en frisbee eller pyssla en hund?
Det och mer tipsar vår digitala ledare Junissa er om i sina filmer som ni hittar under
Flikarna som börjar med: ”Kul aktiviteter hemma:”.

Kontaktuppgifter Vinninga Junis

Mobil: 072-338 99 09
Mejl: skaraborg@junis.se

Junis kunskapsdagar

Junis kunskapsdagar handlar om att bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk. Under kunskapsdagarna får du ta del av föreläsningar som höjer din kompetens inom ämnet. I år kommer de att hållas 24-28 oktober.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.