Junis Kronoberg

Häng med i Junis Kronoberg! Junis är för alla mellan 6-15 år. I våra föreningarna kan du spela teater, se på film eller pyssla. Distriktet ordnar läger och andra roliga aktiviteter. Läs mer om vad som händer i distriktet och våra föreningar bland flikarna här nedanför.

BLI MEDLEM I JUNIS!

Det enklaste sättet att bli medlem är att klicka HÄR. Då blir du medlem i Junis Kronoberg och sedan placeras du i den närmsta föreningen, utifrån var du bor.
Du kan också välja att klicka på fliken ”bli medlem” här nedan och välja den förening du vill bli medlem i direkt. Medlemskapet kostar 50 kr/år.

Distriktsaktiviteter

Anmäl dig här

———————————————————————————————————————————————

Kommande aktiviteter

Junis Kronoberg har flera aktiviteter under året som alla barn kan delta på. Vi ordnar bland annat läger och lovaktiviteter. Här ser du de aktiviteter vi har på gång. Vi fyller på med mer information om varje aktivitet när det närmar sig.

 

 

 

 

 

 

Föreningarnas verksamhet ser du under respektive förening längre ner på sidan.

 

Aktiviteter för dig som är 12-15 år

 

 

Junis skattjakt

I Junis skattjakt ska du hitta skatterna vi gömt. Om du dessutom svarar rätt på de kluriga frågorna i skatterna så kanske det blir just du som vinner ett av de fina priserna!

Skattjakten är öppen för alla barn, men bara du som är medlem i Junis kan vara med och tävla. Skatter finns utplacerade i Växjö (Teleborg, Högstorp, Stora Pene, Kampaängen) och runt Kronobergshed. Skattkarta och tävlingsregler finns på junis.se/skattjakt.

 

Följ oss på Facebook och Instagram

Följ oss gärna i våra sociala medier!

Facebook: juniskronoberg
Instagram: juniskronoberg

 

Kontakta distriktet

Pia Bergquist Jakobsen
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
pia@junis.se

Kontoret är öppet 2 timmar/dag. Därför kan svar dröja.

Föräldraledig
Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare

 

Bli medlem

Här kan du bli medlem i någon av våra föreningar direkt.

Klicka på föreningens namn så kommer du till en registreringssida. Där får du skriva in dina uppgifter som namn, adress med mera. För några föreningar kan du också betala medlemsavgiften direkt via swish eller med betalkort.

Kungligheterna
Junis Kungligheterna finns i Växjö, men har även medlemmar från andra orter, både i Växjö kommun och utanför (t.ex. Lammhult, Tingsryd och Braås). Vi har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men ordnar några aktiviteter varje termin. Vi agerar även samlingsförening när distriktet (Kronoberg) gör aktiviteter på orter där det inte finns någon egen förening. Vi vill ju att så många barn som möjligt ska kunna vara med i Junis. Välkommen att vara med du också!

Lagans Framtid
Junis i Lagan har film och blandad verksamhet. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Linnean
Linnean är föreningen i Linneryd. Vi kollar på film, men gör även andra roliga saker. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Vislanda
Föreningen i Vislanda har ingen regelbunden verksamhet just nu, men distriktet ordnar aktiviteter några gånger varje termin.

302 Växjö Young Artists
En av föreningarna i Växjö. Vi sysslar framförallt med teater och film. Mer information om föreningens verksamhet hittar du längre ner på sidan.

Vi söker ledare!

Vi söker engagerade ledare som vill göra skillnad – på riktigt!
Som ledare i Junis blir du en trygghet och en förebild för många barn. Att leda en barnverksamhet är en utmaning, men ger mycket tillbaka. Du kommer att växa i din ledarroll och få minnen och erfarenheter för livet. Vi tar tillvara på ditt engagemang och ger dig en grundutbildning i ledarskap. Under ditt engagemang i Junis får du löpande möjlighet att vidareutbilda dig. Ledarskapet är ideellt.

Du kan bli ledare i Junis från det år du fyller 15. Som ledare lovar du att ställa dig bakom Junis grundsatser demokrati, solidaritet och nykterhet. Du är eller blir medlem i någon av IOGT-NTO-rörelsens organisationer.

Vill du bli ledare?
Kontakta verksamhetsutvecklare Pia Bergquist Jakobsen på pia@junis.se eller 0738-727077 eller lämna en intresseanmälan på junis.se/bliledare. Intresseanmälan är inte bindande.

Vi söker ledare till verksamhet på nya orter!
Vi behöver hela tiden nya ledare som vill vara en del av Junis Kronoberg, men på några orter har vi lite större behov än andra. Du väljer själv om du vill hålla i regelbunden veckoverksamhet eller om du hellre är ledare på ”sällanverksamhet” som läger, större aktiviteter etc. Att starta verksamhet på en ny ort betyder inte att vi måste starta en helt ny förening. I början kan det vara skönt att endast kunna fokusera på att få igång verksamheten.

LAGAN
En förening med fokus på filmverksamhet, men som även gör en hel del andra saker, t.ex. pyssel, discon med mera. Här vill vi stärka upp med fler engagerade ledare!

VISLANDA
En förening som haft mycket filmverksamhet förr, men där ledaren är äldre och inte orkar längre. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

ALVESTA
Här finns några ledare som är sugna på att starta verksamhet, men som vill ha fler ledare till sitt team. Goda förutsättningar att starta verksamhet som ingår i en av de föreningar vi redan har eller starta en ny förening. Vi har en hel del verksamhet på vår kursgård Kronobergshed, men det är även möjligt att starta upp verksamhet inne i Alvesta eller på någon annan ort i Alvesta kommun.

TINGSRYD
I Tingsryd hade vi regelbunden veckoverksamhet för några år sedan. Nu söker vi nya ledare som vill starta upp verksamhet igen! Verksamheten har tidigare ingått i föreningen Kungligheterna, men det bestämmer vi tillsammans hur det blir den här gången.

LJUNGBY
I Ljungby finns en vilande förening och bra lokalmöjligheter. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

VÄXJÖ
I Växjö har vi två föreningar, mycket verksamhet och många ledare. Självklart är du välkommen att bli ledare här. Är du sugen på att starta veckoverksamhet, t.ex. pyssel eller liknande tema så är det bara att höra av dig till vår verksamhetsutvecklare.

LINNERYD
En förening som har filmverksamhet, men som även gör andra roliga aktiviteter några gånger varje termin. Här finns en stabil ledarbas som gärna vill ha fler ledare till sitt team.

ORTER I UPPVIDINGE KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Uppvidinge kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I ÄLMHULTS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Älmhults kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.  I Älmhult finns även en IOGT-NTO förening som gärna samarbetar.

ORTER I LESSEBO KOMMUN
Vi vill gärna starta upp en förening på någon av orterna i Lessebo kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I MARKARYDS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Markaryds kommun. Det kan vara inne i Markaryd eller utanför, det beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

Bli ledare i Junis

 

För dig som är Junisledare

Här lägger vi upp aktiviteter och en del information för dig som är ledare i Junis.
—————————————————————————————————————————————————

 

 

Junisföreningar i Kronoberg

Kungligheterna, Växjö

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin.
—————————————————————————————————————————————————

 

 

Kontaktuppgifter Kungligheterna, Växjö

Lina Selvén
lina.selven@junis.se

Ingela Hjalmarsson
ingela.hjalmarsson@gmail.com

Lagans framtid, Lagan

Föreningen i Lagan tittar på film, pysslar, har disco och massa annat roligt. På grund av pandemin ser det annorlunda ut just nu, men vi hoppas kunna starta igång verksamhet ordentligt så snart som möjligt. 

 

Kontaktuppgifter Lagans framtid, Lagan

Monica Dahl
0735-640168

Linnean, Linneryd

Föreningen i Linneryd tittar på film och gör andra roliga saker!
—————————————————————————————————————————————————

Våren 2022

Häng med Junis i Linneryd! Det blir filmvisning 3 fredagar under våren. Dessutom blir det ett kort föreningsårsmöte med utomhusbowling och korvgrillning på sportlovet.

Plats: Bygdegården i Linneryd
Kostnad: 30 kr för alla gånger

Anmäl dig här! 

Program våren 2022
11/2     Film kl. 15-16:30 – Croodarna 2
23/2     Årsmöte, korvgrillning och utomhusbowling! Kl. 10:30-12:30
4/3       Film kl. 15-16:30 – Spirit: Vild och fri
18/3     Film kl. 15-16:30 – Ainbo: Amazonas väktare

Ansvarig ledare: Birgitta Bogren, 070-789 88 08

Vi bjuder på snacks under filmen. Eget snacks får inte tas med. Filmens längd är den som står på baksidan av filmfodralet.

När du deltar i vår verksamhet blir du medlem i Junis. Aktiviteten betalas i samband med anmälan.

 

Kontaktuppgifter Linnean, Linneryd

Birgitta Bogren
0470-34020 eller 070-7898808

Vislanda/Alvesta

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin. Från början hade föreningen enbart verksamhet i Vislanda, men idag görs mycket verksamhet på Kronobergsheds kursgård (mellan Alvesta och Moheda). Föreningen är numera en förening för alla barn i Alvesta kommun.
—————————————————————————————————————————————————

 

Kontaktuppgifter Vislanda/Alvesta

Cia Grill
cia.grill@junis.se

Young Artists, Växjö

Filmverksamhet

Vi visar normalt sett film på fyra skolor i Växjö; Ljungfälle, Lillestad, Furutå och Torparskolan. Tyvärr har vi inte att kunnat ha verksamhet som vanligt under pandemin. Vi hoppas att vi kan starta igång verksamheten igen succesivt när det är läge.

 

Teaterverksamhet

HÖSTEN 2021 – VÅREN 2022
Just nu har vi fyra grupper igång. Alla grupper är fulla och jobbar för fullt mot uppspelen då grupperna visar upp sina föreställningar. Datumen för föreställningarna är 23-24 april och 7-8 maj 2022.

INTRESSEANMÄLAN TILL HÖSTEN 2022 – VÅREN 2023
Nu kan du göra en intresseanmälan till teatergrupperna som börjar i höst.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

OM JUNIS TEATER 
Under två terminer skapar barnen och ledarna en teateruppsättning tillsammans. Den spelas upp inför familj, vänner och andra teatersugna på våren, i april-maj. Vi brukar även ha en övernattningshelg med extra övning och årsmöte i februari. Mer information kommer till er som går på teater.

Vi har åldersindelade grupper för barn mellan 7-15 år och de startar på hösten, i början av september. Alla ledare är ideella. Därför vet vi först i mitten eller slutet av augusti vilka teaterledare det blir och hur många grupper vi har. Alla som anmäler intresse att gå på teater hos oss kommer få mer info då.

KOSTNAD: 650 kr för två terminer
I avgiften ingår medlemskap i Junis, försäkring under träffarna, medlemstidningen Struten, teaterövernattning, två uppspel och erbjudande om att delta på andra roliga aktiviteter med Junis. Medlemskap i Junis kostar 50 kr/år. Eftersom teatern sträcker sig över två terminer och två olika år är det viktigt att alla medlemmar bekräftar sitt medlemskap i Junis igen i januari. Därför betalar ni 600 kr på hösten och 50 kr på våren. Mer information kommer när ditt barn deltar i verksamheten.

FRÅGOR?
Kontakta Junis verksamhetsutvecklare Pia på 0738-727077 eller pia@junis.se

GÄLLANDE COVID-19
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Covid-19 och anpassar verksamheten efter det. Vi tvättar händerna innan och efter varje träff,  försöker hålla avstånd och undviker kontaktlekar.

GRUPPEN 13-15 ÅR (ht2021-vt2022)
I år kommer upplägget för den äldsta gruppen att se lite annorlunda ut. Deltagarna kommer att få ta lite mer ansvar själva och prova att regissera några korta scener var (inget tvång). Det kommer finnas ledare som stöd i bakgrunden, men den kommer inte att vara ledarledd på samma sätt som tidigare. Det blir mer fokus på att komma igång med manus direkt och planen är att göra ett uppspel redan på Kulturnatten. Till våren lägger vi till en twist på det ursprungliga manuset och kör ett nytt uppspel samtidigt som övriga grupper. Det blir en spännande och rolig utveckling, både för verksamheten och deltagarna!

 

Spela roll under uppmärksamhetsveckan

Spela roll är en årlig uppmärksamhetsvecka som handlar om att sätta fokus på barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. 2023 års uppmärksamhetsvecka är den 13–19 februari. Under veckan kommer Spela rolls arrangörsgrupp att hålla i fyra digitala seminarier som lyfter hur man som vuxen kan spela roll för barn.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.