Junis Kronoberg

Häng med i Junis Kronoberg! Junis är för alla mellan 6-15 år. I våra föreningarna kan du spela teater, se på film eller pyssla. Distriktet ordnar läger, skattjakt och andra roliga aktiviteter. Läs mer om vad som händer i distriktet och våra föreningar bland flikarna här nedanför.

Du kan bli medlem i Junis direkt på hemsidan. Klicka på fliken "bli medlem" här nedan och välj den förening du vill bli medlem i.

Kolla på film – hemma hos dig!

Våren 2021 erbjuder vi verksamheten ”Kolla på film – hemma hos dig”.
Konceptet är enkelt. Du som anmäler dig till verksamheten får filmkoder från SF Anytime av oss och kollar på film hemma. Kostnad 50 kr/barn och då ingår medlemskap i Junis för 2021. (Gäller även dig som var medlem förra året, då du måste bekräfta ditt medlemskap för i år om du vill fortsätta vara med i Junis).

Du anmäler dig här.

När du anmält dig kommer vi att skicka ut filmkoderna via e-post.


Välj filmer

Du får 3 filmkoder från en valfri filmomgång. Varje omgång innehåller 5 filmer som du kan välja mellan. Du väljer vilken omgång du vill ha koder från i samband med anmälan.

Syskon som blir medlemmar kan välja att få 3 filmkoder var från olika filmomgångar, så långt koderna räcker.

Vi försöker skicka ut filmkoderna så snart som möjligt efter att du anmält dig, men endast måndag-torsdag då vår verksamhetsutvecklare är ledig på fredagar just nu. Observera att vi skickar ut filmkoder från de olika omgångarna så långt koderna räcker. Skulle koderna vara slut i en omgång hör vi av oss och då får du koder till en annan omgång. 

Filmerna som finns att välja på i omgång 1 är:

 • Rymdresan
 • Djuragenterna
 • Som hund och katt 3
 • Scoob
 • LasseMajas detektivbyrå (tågrånarens hemlighet)

Filmerna som finns att välja på i omgång 2 är:

 • Nelly Rapp (från 11 år)
 • Familjen Bigfoot
 • Trubbel
 • Djuragenterna
 • Rymdresan


Du hyr filmen själv från SF Anytime

En vuxen person över 18 år behöver skapa ett konto på SF Anytime för att du ska kunna titta på filmerna. Sedan går du in på www.sfanytime.com, söker efter den film du vill se och betalar med en av dina värdekoder. Instruktioner för hur du gör finns här.

Varje filmkod är bara giltig för en film och kan bara användas av en person. När koden är använd kan du se filmen så många gånger du vill inom 48 timmar.


Digital träff på Zoom

Vi ordnar en digital träff på Zoom i maj med rolig tävling, snack om filmerna och utvärdering. Mer information om detta skickas ut när det närmar sig till alla som deltagit i ”Kolla på film – hemma hos dig”. Träffen är valfri att delta på.


Medlemskap i Junis

När du deltar i ”Kolla på film – hemma hos dig” blir du medlem i Junis för 2021. Medlemsavgiften är 50 kr/år. Som medlem i Junis får du inbjudningar till andra aktiviteter, vår medlemstidning Struten och är även med och bidrar till att fler barn får möjlighet till roliga fritidsaktiviteter runt om i Sverige.

Du som var medlem förra året anmäler dig också till verksamheten via anmälningslänken. Att delta och betala medlemsavgiften på 50 kr (kostanden för film hemma) innebär att vi kan bekräfta dig som medlem även för 2021.


Frågor?

Kontakta Junis verksamhetsutvecklare på lina.selven@junis.se eller 0738-72 70 77

 

Distriktsaktiviteter

Junis skattjakt

I Junis skattjakt ska du hitta skatterna vi gömt. Om du dessutom svarar rätt på de kluriga frågorna i skatterna så kanske det blir just du som vinner ett av de fina priserna!

Skattjakten är för dig som är medlem i Junis. Skatter finns utplacerade i Växjö (Teleborg och Högstorp) och runt Kronobergshed. Skattkarta och tävlingsregler finns på junis.se/skattjakt.

———————————————————————————————————————————————

Kommande aktiviteter

Junis Kronoberg har flera aktiviteter under året som alla barn kan delta på. Vi ordnar bland annat läger och lovaktiviteter. Här ser du de aktiviteter vi har på gång. Vi fyller på med mer information om varje aktivitet när det närmar sig.

I och med pandemin har vi inte så mycket på gång för tillfället, men vi hoppas att vi kan fylla på med aktiviteter efter årsskiftet. Så titta in med jämna mellanrum och håll dig uppdaterad.

 

Tyck till om vad Junis ska göra under 2021

DU får vara med och bestämma i Junis!

En viktig grej för Junis är att alla barn ska få vara med och bestämma. Därför vill vi veta vad just du tycker att vi ska göra under året! Din åsikt är viktig för att vi ska kunna göra bra och roliga aktiviteter som ni barn vill delta på.

Vi har tagit fram den här enkäten för att du som är medlem i Junis ska kunna vara med och tycka till om vilka aktiviteter vi ska göra under 2021. Det går bra att rösta på de färdiga förslag som vi tagit fram eller skriva helt egna förslag. Sedan tar styrelsen med sig dina tankar och idéer till distriktsårsmötet som är den 20 mars. På distriktsårsmötet går ledarna igenom vad vi ska göra under året. Det är inte säkert att vi kan genomföra allt vi vill, men vi gör vårt bästa för att anpassa verksamheten efter vad som är möjligt.

Gå gärna in och skriv förslag eller rösta! 

 

Kontakta distriktet

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Följ oss på Facebook och Instagram

Följ oss gärna i våra sociala medier!

Facebook: juniskronoberg
Instagram: juniskronoberg

 

Bli medlem

Här kan du bli medlem i någon av våra föreningar direkt.

Klicka på föreningens namn så kommer du till en registreringssida. Där får du skriva in dina uppgifter som namn, adress med mera. För några föreningar kan du också betala medlemsavgiften direkt via swish eller med betalkort.

Kungligheterna
Junis Kungligheterna finns i Växjö, men har även medlemmar från andra orter, både i Växjö kommun och utanför (t.ex. Lammhult, Tingsryd och Braås). Vi har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men ordnar några aktiviteter varje termin. Vi agerar även samlingsförening när distriktet (Kronoberg) gör aktiviteter på orter där det inte finns någon egen förening. Vi vill ju att så många barn som möjligt ska kunna vara med i Junis. Välkommen att vara med du också!

Lagans Framtid
Junis i Lagan har film och blandad verksamhet. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Linnean
Linnean är föreningen i Linneryd. Vi kollar på film, men gör även andra roliga saker. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Vislanda
Föreningen i Vislanda har ingen regelbunden verksamhet just nu, men distriktet ordnar aktiviteter några gånger varje termin.

302 Växjö Young Artists
En av föreningarna i Växjö. Vi sysslar framförallt med teater och film. Mer information om föreningens verksamhet hittar du längre ner på sidan.

Vi söker ledare!

Vi söker engagerade ledare som vill göra skillnad – på riktigt!
Som ledare i Junis blir du en trygghet och en förebild för många barn. Att leda en barnverksamhet är en utmaning, men ger mycket tillbaka. Du kommer att växa i din ledarroll och få minnen och erfarenheter för livet. Vi tar tillvara på ditt engagemang och ger dig en grundutbildning i ledarskap. Under ditt engagemang i Junis får du löpande möjlighet att vidareutbilda dig. Ledarskapet är ideellt.

Du kan bli ledare i Junis från det år du fyller 15. Som ledare lovar du att ställa dig bakom Junis grundsatser demokrati, solidaritet och nykterhet. Du är eller blir medlem i någon av IOGT-NTO-rörelsens organisationer.

Vill du bli ledare?
Kontakta verksamhetsutvecklare Lina Selvén på lina.selven@junis.se eller 0738-727077 eller lämna en intresseanmälan på junis.se/bliledare. Intresseanmälan är inte bindande.

Vi söker ledare till verksamhet på nya orter!
Vi behöver hela tiden nya ledare som vill vara en del av Junis Kronoberg, men på några orter har vi lite större behov än andra. Du väljer själv om du vill hålla i regelbunden veckoverksamhet eller om du hellre är ledare på ”sällanverksamhet” som läger, större aktiviteter etc. Att starta verksamhet på en ny ort betyder inte att vi måste starta en helt ny förening. I början kan det vara skönt att endast kunna fokusera på att få igång verksamheten.

LAGAN
En förening med fokus på filmverksamhet, men som även gör en hel del andra saker, t.ex. pyssel, discon med mera. Här vill vi stärka upp med fler engagerade ledare!

VISLANDA
En förening som haft mycket filmverksamhet förr, men där ledaren är äldre och inte orkar längre. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

ALVESTA
Här finns några ledare som är sugna på att starta verksamhet, men som vill ha fler ledare till sitt team. Goda förutsättningar att starta verksamhet som ingår i en av de föreningar vi redan har eller starta en ny förening. Vi har en hel del verksamhet på vår kursgård Kronobergshed, men det är även möjligt att starta upp verksamhet inne i Alvesta eller på någon annan ort i Alvesta kommun.

TINGSRYD
I Tingsryd hade vi regelbunden veckoverksamhet för några år sedan. Nu söker vi nya ledare som vill starta upp verksamhet igen! Verksamheten har tidigare ingått i föreningen Kungligheterna, men det bestämmer vi tillsammans hur det blir den här gången.

LJUNGBY
I Ljungby finns en vilande förening och bra lokalmöjligheter. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

VÄXJÖ
I Växjö har vi två föreningar, mycket verksamhet och många ledare. Självklart är du välkommen att bli ledare här. Är du sugen på att starta veckoverksamhet, t.ex. pyssel eller liknande tema så är det bara att höra av dig till vår verksamhetsutvecklare.

LINNERYD
En förening som har filmverksamhet, men som även gör andra roliga aktiviteter några gånger varje termin. Här finns en stabil ledarbas som gärna vill ha fler ledare till sitt team.

ORTER I UPPVIDINGE KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Uppvidinge kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I ÄLMHULTS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Älmhults kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.  I Älmhult finns även en IOGT-NTO förening som gärna samarbetar.

ORTER I LESSEBO KOMMUN
Vi vill gärna starta upp en förening på någon av orterna i Lessebo kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I MARKARYDS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Markaryds kommun. Det kan vara inne i Markaryd eller utanför, det beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

 

Bli ledare i Junis

 

För dig som är Junisledare

Här lägger vi upp aktiviteter och en del information för dig som är ledare i Junis.

Välkommen på distriktsårsmöte

Lördag 20 mars kl. 10-13, digitalt på Zoom.

Alla ledare är välkomna att delta och har yttrande och förslagsrätt på årsmötet.
Är du mellan 15-26 år är du automatiskt ombud. Övriga ombud väljs av föreningarna på deras årsmöten. Handlingar, länk till Zoom och mer information om hur du kopplar upp dig kommer skickas ut till alla som anmäler sig.

Du anmäler dig här senast 12 mars: https://ebas.junis.se/registrations/add/95

 

Junisföreningar i Kronoberg

Kungligheterna, Växjö

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin.

Skattjakt och föreningsårsmöte!

Söndag 28/2 kl. 10:30 kör vi Junis skattjakt, gör krabbelurer och har ett kort årsmöte där DU får vara med och bestämma vad föreningen ska göra under året.
Vi ses vid Stora Pene i Växjö.

Du anmäler dig här.

 

Kontaktuppgifter Kungligheterna, Växjö

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Lagans framtid, Lagan

Föreningen i Lagan tittar på film, pysslar, har disco och massa annat roligt. På grund av pandemin ser det annorlunda ut just nu, men vi hoppas kunna starta igång verksamhet ordentligt så snart som möjligt. 

Uppdragsjakt med grillning och föreningsårsmöte!

Häng med Junis i Lagan på sportlovet! Det blir uppdragsjakt och ett kort junismöte där du får vara med och tycka till om vad vi ska göra i föreningen. Sedan grillar vi något gott! Vi kommer att vara utomhus.

Söndag 28/2 kl. 11:00.
Samling vid Brofästet i Lagan. 

Du anmäler dig här senast 24/2.
Ta gärna med en kompis!

I samband med anmälan till aktiviteten bekräftar du ditt medlemskap i Junis för 2021. Medlemsavgiften är 50 kr/år och betalas när du anmäler dig till aktiviteten.

 

 

Kontaktuppgifter Lagans framtid, Lagan

Monica Dahl
0735-640168

Linnean, Linneryd

Föreningen i Linneryd tittar på film. På grund av pandemin får vi se hur det blir våren 2021.

Utomhusaktivitet och pulkaåkning på Sportlovet!

 

Kontaktuppgifter Linnean, Linneryd

Birgitta Bogren
0470-34020 eller 070-7898808

Vislanda

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin.

Häng med Junis i Vislanda på sportlovet!

På sportlovet bjuder Junis in till utomhusaktiviteter och föreningsårsmöte i Vislanda. Tisdag 23 februari kl. 13 är det som gäller.

Du anmäler dig här om du vill vara med.
När du anmäler dig till aktiviteten bekräftar du även ditt medlemskap i Junis för 2021. Medlemsavgiften är 50 kr/år.


 

Young Artists, Växjö

Filmverksamhet hösten 2020

Vi visar normalt sett film på fyra skolor i Växjö; Ljungfälle, Lillestad, Furutå och Torparskolan. Tyvärr kommer vi inte att kunna ha verksamhet som vanligt under våren 2021 heller pga Covid-19. Vi hoppas att vi kan starta igång verksamheten igen när det är läge.

Våren 2021 erbjuder vi ”Kolla på film hemma” istället. Se mer information längre upp. 

Teaterverksamhet

Hösten 2020 – våren 2021
Vi har tre teatergrupper indelade efter ålder. Under två terminer skapar barnen och ledarna tillsammans en teateruppsättning som spelas upp inför familj, vänner och andra teatersugna vid två tillfällen på våren. Vi har även ha en teaterövernattning i februari. Mer information kommer när grupperna kommit igång. Att vara med på Junis teater kostar 650 kr för två terminer och du blir medlem både 2020 och 2021. 

Alla grupper träffas på Vattentorget 1 i Växjö. Vi håller till på vår teatervind, högst upp i huset. Vilken teater vi ska spela får ni veta någon av de första träffarna.

Måndagar: 13-15 år
Tisdagar: 7-9 år
Torsdagar: 10-12 år

Nu är grupperna fulla för den här terminen!

 

Vill du spela teater med Junis? Vi startar nya grupper hösten 2021.
Lämna gärna en intresseanmälan till verksamhetsutvecklare Lina Selvén på lina.selven@junis.se 

 

Kontaktuppgifter Young Artists, Växjö

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Ludde – en hjälp att prata med barn om alkohol

Vart femte barn växer upp med missbruk i familjen, men de flesta fångas inte upp av skola eller socialtjänst. Därför erbjuder Junis dig som möter barn professionellt eller ideellt att gå utbildning i materialet Ludde. Ludde hjälper vuxna att prata med barn om alkohol, utan att det blir utpekande eller svårt.

Bli medlem i Junis

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7 och 15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas att du vill hänga med!

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
  Vill du bli medlem i Junis?
  Ja