Junis Kronoberg

Häng med i Junis Kronoberg! Junis är för alla mellan 6-15 år. I våra föreningarna kan du spela teater, se på film eller pyssla. Distriktet ordnar läger, skattjakt och andra roliga aktiviteter. Läs mer om vad som händer i distriktet och våra föreningar bland flikarna här nedanför.

Du kan bli medlem i Junis direkt på hemsidan. Klicka på fliken "bli medlem" här nedan och välj den förening du vill bli medlem i.

Sommaraktiviteter!

I sommar ordnar vi flera olika aktiviteter för barn mellan 7-15 år! Vi satsar på dagläger, lådbilsbygge och filmkvällar/filmfestival utomhus. Hoppas du hittar något som passar dig! 🙂 Här nedan kan du läsa mer om aktiviteterna.

Filmkvällar/filmfestival utomhus

I sommar ordnar vi filmkvällar utomhus för dig mellan 7-15 vid MHF-stugan i Sandsbro. Sista tillfället kör vi även en film för dig som är 11-15 år.

Kostnad: 50 kr/barn för alla filmer.
Då blir du medlem i Junis. Betalning görs i samband med anmälan.

Anmälan krävs. Du anmäler dig här! Vi har ett begränsat antal platser, så först till kvarn gäller!

Du tar med dig något att sitta på (t.ex. en filt eller sittunderlag).

NBV bjuder alla barn på snacks varje tillfälle! 🙂 Allt är fritt från gluten, mjölk, nötter och ägg för att alla ska kunna äta. Obs! Eget snacks får INTE tas med!

Datum och tider som gäller:

17 juli kl. 20-22
Film: Raya och den sista draken (från 7år)

24 juli kl. 20-22
Film: Monsters University (från 7år)

7 augusti kl. 20-22
Film: Minions (från 7år)

14 augusti kl. 19:00-21:00 (Observera tiden!)
Film: Trolls 2 (från 7 år)

14 augusti kl. 21:30-23:30 (för dig som är 11-15 år)
Film: Jumanji – Welcome to the Jungle (från 11 år)

Vi har avtal med Swedish Film som gör att vi får visa film i vår verksamhet. Det blir även ett kort, men roligt, eftersnack efter varje film 🙂

Hitta hit
MHF-stugan ligger i Sandsbro, precis intill Helgasjön. Adressen är Lilla Sandsbrovägen 13 i Växjö. 

Övrig information
Vi kommer att skicka ut ett SMS inför varje tillfälle till alla anmälda, så ni vet att filmen blir av. Skulle det bli jättedåligt väder kan det bli att vi ställer in just det tillfället eller hittar en alternativ lösning.

Vid frågor kontakta Junis verksamhetsutvecklare Lina på lina.selven@junis.se eller 0738-727077.

Lina har semester v.27-31 och därför kan det dröja innan ni får svar om ni hör av er mitt i sommaren. Filmkvällarna kommer ha andra ansvariga ledare på plats. Kontaktuppgifter till ansvarig ledare kommer uppdateras här innan semestern.

 

Bygg lådbilar med oss!

10 augusti kl. 9-17
På Vattentorget i Växjö.
Kostnad: 100 kr/barn

I avgiften ingår lunch, fika och medlemskap i Junis. För dig mellan 7-15 år.

Anmäl dig här! Vi har ett begränsat antal platser, så först till kvarn gäller. Senast 8/8 behöver vi din anmälan.

Barnen delas in i grupper om 4-5 barn och håller ihop i sin grupp tillsammans med 1-2 ledare under dagen. I slutet av dagen testar vi lådbilarna i ett lådbilsrally!

Vi har samarbete med Bolist i Räppe som hjälper oss med material till aktiviteten.

Önska gärna vem eller vilka du vill vara i samma grupp som så blir det lättare för oss att dela in barnen i grupper sen.

Bekräftelse
Efter anmälan får ni en automatisk bekräftelse via mail. Ibland hamnar den i skräpposten, så kolla där först om ni inte fått något. Vi kommer även att skicka ut ett mail med lite mer info inför aktiviteten.

Frågor?
Vid frågor kontakta Junis verksamhetsutvecklare Lina på lina.selven@junis.se eller 0738-727077. Lina har semester v.27-31 och därför kan det dröja innan ni får svar om ni hör av er mitt i sommaren.

 

Kolla på film hemma!

Våren 2021 erbjuder vi verksamheten ”Kolla på film hemma”.
Konceptet är enkelt. Du som anmäler dig till verksamheten får värdekoder från SF Anytime av oss och kollar på film hemma. Kostnad 50 kr/barn och då blir du medlem i Junis.

Du anmäler dig här.

När du anmält dig kommer vi att skicka ut värdekoderna via e-post. De gäller som betalning när du hyr filmen.


Välj filmer

Du får 3 värdekoder. Det finns åtta filmer att välja mellan.  Du väljer alltså 3 av dessa filmer i samband med anmälan:

 • Rymdresan
 • Djuragenterna
 • Som hund och katt 3
 • Scoob
 • LasseMajas detektivbyrå (tågrånarens hemlighet)
 • Nelly Rapp (från 11 år)
 • Familjen Bigfoot
 • Trubbel

Vi försöker skicka ut filmkoderna så snart som möjligt efter att du anmält dig, men endast måndag-torsdag då vår verksamhetsutvecklare är ledig på fredagar just nu. Observera att vi skickar ut filmkoder så långt de räcker. Vi beställer koderna från vår förbundsorganisation.


Du hyr filmen själv från SF Anytime

En vuxen person över 18 år behöver skapa ett konto på SF Anytime för att du ska kunna titta på filmerna. Sedan går du in på www.sfanytime.com, söker efter den film du vill se och betalar med en av dina värdekoder. Instruktioner för hur du gör finns här.

Varje filmkod är bara giltig för en film och kan bara användas av en person. När koden är använd kan du se filmen så många gånger du vill inom 48 timmar.

Digital träff på Zoom

Måndag 7 juni kl. 18:00-19:00 kör vi en rolig quiz-kväll om filmerna. Vi ses på Zoom. Du sitter hemma och deltar via en dator. Mer info kommer när det närmar sig. Träffen är valfri att delta på.


Medlemskap i Junis

När du deltar i ”Kolla på film – hemma hos dig” blir du medlem i Junis. Medlemsavgiften är 50 kr/år. Som medlem i Junis får du inbjudningar till andra aktiviteter, vår medlemstidning Struten och är även med och bidrar till att fler barn får möjlighet till roliga fritidsaktiviteter runt om i Sverige.

Du som var medlem förra året anmäler dig också till verksamheten via anmälningslänken. Att betala medlemsavgiften på 50 kr (kostanden för film hemma) innebär att vi kan bekräfta dig som medlem även för 2021.


Frågor?

Kontakta Junis verksamhetsutvecklare på lina.selven@junis.se eller 0738-72 70 77

 

Junis skattjakt

I Junis skattjakt ska du hitta skatterna vi gömt. Om du dessutom svarar rätt på de kluriga frågorna i skatterna så kanske det blir just du som vinner ett av de fina priserna!

Skattjakten är öppen för alla barn, men bara du som är medlem i Junis kan vara med och tävla. Skatter finns utplacerade i Växjö (Teleborg, Högstorp, Stora Pene, Kampaängen) och runt Kronobergshed. Skattkarta och tävlingsregler finns på junis.se/skattjakt.

Vinnare Junis skattjakt i Kronoberg

Under vecka 19 satsade vi extra på Junis skattjakt och hade lokala priser bara för medlemmar i Junis Kronoberg.

Vinnare i skattjakten 10-16 maj 2021: 

Presentkort Lekia (värde 300 kr)
Alva Sund, Växjö

Presentkort Hemmakväll (värde 150 kr)
Mattis Sund, Växjö

Presentkort på Café Fontaine (värde 50 kr)
Nicco Robertsson, Växjö

Filmkod från SF Anytime
Vincent Åkesson, Vislanda
Elton Strömberg, Växjö

 

Distriktsaktiviteter

 

Information om sommarens aktiviteter finns högst upp i den här menyn under ”Sommaraktiviteter”. Just nu erbjuder vi även Junis skattjakt och Film hemma. Du hittar mer info om dessa aktiviteter ovanför (i menyn).

———————————————————————————————————————————————

Kommande aktiviteter

Junis Kronoberg har flera aktiviteter under året som alla barn kan delta på. Vi ordnar bland annat läger och lovaktiviteter. Här ser du de aktiviteter vi har på gång. Vi fyller på med mer information om varje aktivitet när det närmar sig.

 

Följ oss på Facebook och Instagram

Följ oss gärna i våra sociala medier!

Facebook: juniskronoberg
Instagram: juniskronoberg

 

Kontakta distriktet

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Bli medlem

Här kan du bli medlem i någon av våra föreningar direkt.

Klicka på föreningens namn så kommer du till en registreringssida. Där får du skriva in dina uppgifter som namn, adress med mera. För några föreningar kan du också betala medlemsavgiften direkt via swish eller med betalkort.

Kungligheterna
Junis Kungligheterna finns i Växjö, men har även medlemmar från andra orter, både i Växjö kommun och utanför (t.ex. Lammhult, Tingsryd och Braås). Vi har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men ordnar några aktiviteter varje termin. Vi agerar även samlingsförening när distriktet (Kronoberg) gör aktiviteter på orter där det inte finns någon egen förening. Vi vill ju att så många barn som möjligt ska kunna vara med i Junis. Välkommen att vara med du också!

Lagans Framtid
Junis i Lagan har film och blandad verksamhet. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Linnean
Linnean är föreningen i Linneryd. Vi kollar på film, men gör även andra roliga saker. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Vislanda
Föreningen i Vislanda har ingen regelbunden verksamhet just nu, men distriktet ordnar aktiviteter några gånger varje termin.

302 Växjö Young Artists
En av föreningarna i Växjö. Vi sysslar framförallt med teater och film. Mer information om föreningens verksamhet hittar du längre ner på sidan.

Vi söker ledare!

Vi söker engagerade ledare som vill göra skillnad – på riktigt!
Som ledare i Junis blir du en trygghet och en förebild för många barn. Att leda en barnverksamhet är en utmaning, men ger mycket tillbaka. Du kommer att växa i din ledarroll och få minnen och erfarenheter för livet. Vi tar tillvara på ditt engagemang och ger dig en grundutbildning i ledarskap. Under ditt engagemang i Junis får du löpande möjlighet att vidareutbilda dig. Ledarskapet är ideellt.

Du kan bli ledare i Junis från det år du fyller 15. Som ledare lovar du att ställa dig bakom Junis grundsatser demokrati, solidaritet och nykterhet. Du är eller blir medlem i någon av IOGT-NTO-rörelsens organisationer.

Vill du bli ledare?
Kontakta verksamhetsutvecklare Lina Selvén på lina.selven@junis.se eller 0738-727077 eller lämna en intresseanmälan på junis.se/bliledare. Intresseanmälan är inte bindande.

Vi söker ledare till verksamhet på nya orter!
Vi behöver hela tiden nya ledare som vill vara en del av Junis Kronoberg, men på några orter har vi lite större behov än andra. Du väljer själv om du vill hålla i regelbunden veckoverksamhet eller om du hellre är ledare på ”sällanverksamhet” som läger, större aktiviteter etc. Att starta verksamhet på en ny ort betyder inte att vi måste starta en helt ny förening. I början kan det vara skönt att endast kunna fokusera på att få igång verksamheten.

LAGAN
En förening med fokus på filmverksamhet, men som även gör en hel del andra saker, t.ex. pyssel, discon med mera. Här vill vi stärka upp med fler engagerade ledare!

VISLANDA
En förening som haft mycket filmverksamhet förr, men där ledaren är äldre och inte orkar längre. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

ALVESTA
Här finns några ledare som är sugna på att starta verksamhet, men som vill ha fler ledare till sitt team. Goda förutsättningar att starta verksamhet som ingår i en av de föreningar vi redan har eller starta en ny förening. Vi har en hel del verksamhet på vår kursgård Kronobergshed, men det är även möjligt att starta upp verksamhet inne i Alvesta eller på någon annan ort i Alvesta kommun.

TINGSRYD
I Tingsryd hade vi regelbunden veckoverksamhet för några år sedan. Nu söker vi nya ledare som vill starta upp verksamhet igen! Verksamheten har tidigare ingått i föreningen Kungligheterna, men det bestämmer vi tillsammans hur det blir den här gången.

LJUNGBY
I Ljungby finns en vilande förening och bra lokalmöjligheter. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

VÄXJÖ
I Växjö har vi två föreningar, mycket verksamhet och många ledare. Självklart är du välkommen att bli ledare här. Är du sugen på att starta veckoverksamhet, t.ex. pyssel eller liknande tema så är det bara att höra av dig till vår verksamhetsutvecklare.

LINNERYD
En förening som har filmverksamhet, men som även gör andra roliga aktiviteter några gånger varje termin. Här finns en stabil ledarbas som gärna vill ha fler ledare till sitt team.

ORTER I UPPVIDINGE KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Uppvidinge kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I ÄLMHULTS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Älmhults kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.  I Älmhult finns även en IOGT-NTO förening som gärna samarbetar.

ORTER I LESSEBO KOMMUN
Vi vill gärna starta upp en förening på någon av orterna i Lessebo kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I MARKARYDS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Markaryds kommun. Det kan vara inne i Markaryd eller utanför, det beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

 

Bli ledare i Junis

 

För dig som är Junisledare

Här lägger vi upp aktiviteter och en del information för dig som är ledare i Junis.

 

 

Junisföreningar i Kronoberg

Kungligheterna, Växjö

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin.

 

Kontaktuppgifter Kungligheterna, Växjö

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Lagans framtid, Lagan

Föreningen i Lagan tittar på film, pysslar, har disco och massa annat roligt. På grund av pandemin ser det annorlunda ut just nu, men vi hoppas kunna starta igång verksamhet ordentligt så snart som möjligt. 

 

Kontaktuppgifter Lagans framtid, Lagan

Monica Dahl
0735-640168

Linnean, Linneryd

Föreningen i Linneryd tittar på film. På grund av pandemin får vi se hur det blir under våren 2021.

 

Kontaktuppgifter Linnean, Linneryd

Birgitta Bogren
0470-34020 eller 070-7898808

Vislanda

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin. Från början hade föreningen enbart verksamhet i Vislanda, men idag görs mycket verksamhet på Kronobergsheds kursgård (mellan Alvesta och Moheda). Föreningen är numera en förening för alla barn i Alvesta kommun.  

 

Young Artists, Växjö

Filmverksamhet hösten 2020

Vi visar normalt sett film på fyra skolor i Växjö; Ljungfälle, Lillestad, Furutå och Torparskolan. Tyvärr kommer vi inte att kunna ha verksamhet som vanligt under våren 2021 heller pga Covid-19. Vi hoppas att vi kan starta igång verksamheten igen när det är läge.

Våren 2021 erbjuder vi ”Kolla på film hemma” istället. Se mer information längre upp. 

 

Teaterverksamhet

Hösten 2021 – våren 2022
Till hösten kör vi igång nya teatergrupper igen! Under två terminer skapar barnen och ledarna tillsammans en teateruppsättning som spelas upp inför familj, vänner och andra teatersugna vid två tillfällen på våren. Vi brukar även ha en teaterövernattning i februari där grupperna har chans att öva lite extra.

Att vara med på Junis teater kostar 650 kr för två terminer och du blir medlem i Junis. Alla grupper träffas på Vattentorget 1 i Växjö. Vi håller till på vår teatervind, högst upp i huset.

Vi har åldersindelade grupper för barn mellan 7-15 år. Vi hoppas kunna få ihop 4 grupper till hösten 2021.

Vill du spela teater med Junis? Nu kan du göra en intresseanmälan om att spela teater i höst! Mer information kommer skickas ut i augusti när vi vet vilka grupper, ledare, dagar och tider det blir.

Gör din intresseanmälan till verksamhetsutvecklare Lina Selvén på lina.selven@junis.se. Ange namn, ålder, mailadress och telefonnummer. 

 

Kontaktuppgifter Young Artists, Växjö

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis sommarkarta

Junis tar inte semester! I sommar arrangeras massor av aktiviteter, kollon och läger runt om i hela landet. På vår sommarkarta ser du vad som händer i Junis nära dig!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
  Vill du bli medlem i Junis?
  Ja