Junis Kronoberg

Häng med i Junis Kronoberg! Junis är för alla mellan 6-15 år. I våra föreningarna kan du spela teater, se på film eller pyssla. Distriktet ordnar läger, skattjakt och andra roliga aktiviteter. Läs mer om vad som händer i distriktet och våra föreningar bland flikarna här nedanför.

Du kan bli medlem i Junis direkt på hemsidan. Klicka på fliken "bli medlem" här nedan och välj den förening du vill bli medlem i.

Distriktsaktiviteter

Mini-läger 25-26 september

Häng med på mini-läger med övernattning, lek och skapande verksamhet där fokus ligger på att skapa en egen konstutställning.

Plats: Kronobergsheds kursgård (mellan Alvesta och Moheda)
Kostnad: 100 kr/barn
För dig som är 7-15 år.

Tiderna är inte hundra bestämt än, men räkna med start ca kl. 10 på lördagen och slut ca kl. 13 på söndagen. Vi kommer dela in barnen i mindre grupper efter ålder på plats. Under helgen kommer vi ha kreativt skapande med fokus på att göra en egen konstutställning. Dessutom blir det bus, lek och övernattning. Vi sover i sängar eller på madrasser inomhus. Du tar dig själv till och från kursgården. I avgiften ingår medlemskap i Junis om du inte redan är medlem.

Anmäl dig senast 19 september här!
Vi har begränsat antal platser, så först till kvarn gäller.

Frågor? 
Kontakta Junis verksamhetsutvecklare Lina på lina.selven@junis.se eller 0738-727077.

Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande Covid-19. 

———————————————————————————————————————————————

Kommande aktiviteter

Junis Kronoberg har flera aktiviteter under året som alla barn kan delta på. Vi ordnar bland annat läger och lovaktiviteter. Här ser du de aktiviteter vi har på gång. Vi fyller på med mer information om varje aktivitet när det närmar sig.

Föreningarnas verksamhet ser du under respektive förening längre ner på sidan.

 

Junis skattjakt

I Junis skattjakt ska du hitta skatterna vi gömt. Om du dessutom svarar rätt på de kluriga frågorna i skatterna så kanske det blir just du som vinner ett av de fina priserna!

Skattjakten är öppen för alla barn, men bara du som är medlem i Junis kan vara med och tävla. Skatter finns utplacerade i Växjö (Teleborg, Högstorp, Stora Pene, Kampaängen) och runt Kronobergshed. Skattkarta och tävlingsregler finns på junis.se/skattjakt.

 

Följ oss på Facebook och Instagram

Följ oss gärna i våra sociala medier!

Facebook: juniskronoberg
Instagram: juniskronoberg

 

Kontakta distriktet

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Bli medlem

Här kan du bli medlem i någon av våra föreningar direkt.

Klicka på föreningens namn så kommer du till en registreringssida. Där får du skriva in dina uppgifter som namn, adress med mera. För några föreningar kan du också betala medlemsavgiften direkt via swish eller med betalkort.

Kungligheterna
Junis Kungligheterna finns i Växjö, men har även medlemmar från andra orter, både i Växjö kommun och utanför (t.ex. Lammhult, Tingsryd och Braås). Vi har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men ordnar några aktiviteter varje termin. Vi agerar även samlingsförening när distriktet (Kronoberg) gör aktiviteter på orter där det inte finns någon egen förening. Vi vill ju att så många barn som möjligt ska kunna vara med i Junis. Välkommen att vara med du också!

Lagans Framtid
Junis i Lagan har film och blandad verksamhet. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Linnean
Linnean är föreningen i Linneryd. Vi kollar på film, men gör även andra roliga saker. Terminsprogram och kontaktuppgifter hittar du under föreningen längre ner på sidan.

Vislanda
Föreningen i Vislanda har ingen regelbunden verksamhet just nu, men distriktet ordnar aktiviteter några gånger varje termin.

302 Växjö Young Artists
En av föreningarna i Växjö. Vi sysslar framförallt med teater och film. Mer information om föreningens verksamhet hittar du längre ner på sidan.

Vi söker ledare!

Vi söker engagerade ledare som vill göra skillnad – på riktigt!
Som ledare i Junis blir du en trygghet och en förebild för många barn. Att leda en barnverksamhet är en utmaning, men ger mycket tillbaka. Du kommer att växa i din ledarroll och få minnen och erfarenheter för livet. Vi tar tillvara på ditt engagemang och ger dig en grundutbildning i ledarskap. Under ditt engagemang i Junis får du löpande möjlighet att vidareutbilda dig. Ledarskapet är ideellt.

Du kan bli ledare i Junis från det år du fyller 15. Som ledare lovar du att ställa dig bakom Junis grundsatser demokrati, solidaritet och nykterhet. Du är eller blir medlem i någon av IOGT-NTO-rörelsens organisationer.

Vill du bli ledare?
Kontakta verksamhetsutvecklare Lina Selvén på lina.selven@junis.se eller 0738-727077 eller lämna en intresseanmälan på junis.se/bliledare. Intresseanmälan är inte bindande.

Vi söker ledare till verksamhet på nya orter!
Vi behöver hela tiden nya ledare som vill vara en del av Junis Kronoberg, men på några orter har vi lite större behov än andra. Du väljer själv om du vill hålla i regelbunden veckoverksamhet eller om du hellre är ledare på ”sällanverksamhet” som läger, större aktiviteter etc. Att starta verksamhet på en ny ort betyder inte att vi måste starta en helt ny förening. I början kan det vara skönt att endast kunna fokusera på att få igång verksamheten.

LAGAN
En förening med fokus på filmverksamhet, men som även gör en hel del andra saker, t.ex. pyssel, discon med mera. Här vill vi stärka upp med fler engagerade ledare!

VISLANDA
En förening som haft mycket filmverksamhet förr, men där ledaren är äldre och inte orkar längre. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

ALVESTA
Här finns några ledare som är sugna på att starta verksamhet, men som vill ha fler ledare till sitt team. Goda förutsättningar att starta verksamhet som ingår i en av de föreningar vi redan har eller starta en ny förening. Vi har en hel del verksamhet på vår kursgård Kronobergshed, men det är även möjligt att starta upp verksamhet inne i Alvesta eller på någon annan ort i Alvesta kommun.

TINGSRYD
I Tingsryd hade vi regelbunden veckoverksamhet för några år sedan. Nu söker vi nya ledare som vill starta upp verksamhet igen! Verksamheten har tidigare ingått i föreningen Kungligheterna, men det bestämmer vi tillsammans hur det blir den här gången.

LJUNGBY
I Ljungby finns en vilande förening och bra lokalmöjligheter. Här behöver vi nya ledare som kan och vill starta igång verksamhet igen!

VÄXJÖ
I Växjö har vi två föreningar, mycket verksamhet och många ledare. Självklart är du välkommen att bli ledare här. Är du sugen på att starta veckoverksamhet, t.ex. pyssel eller liknande tema så är det bara att höra av dig till vår verksamhetsutvecklare.

LINNERYD
En förening som har filmverksamhet, men som även gör andra roliga aktiviteter några gånger varje termin. Här finns en stabil ledarbas som gärna vill ha fler ledare till sitt team.

ORTER I UPPVIDINGE KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Uppvidinge kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I ÄLMHULTS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Älmhults kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.  I Älmhult finns även en IOGT-NTO förening som gärna samarbetar.

ORTER I LESSEBO KOMMUN
Vi vill gärna starta upp en förening på någon av orterna i Lessebo kommun. Ort beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

ORTER I MARKARYDS KOMMUN
Vi vill gärna starta upp verksamhet på någon av orterna i Markaryds kommun. Det kan vara inne i Markaryd eller utanför, det beror på var du som ledare vill ha verksamheten.

 

Bli ledare i Junis

 

För dig som är Junisledare

Här lägger vi upp aktiviteter och en del information för dig som är ledare i Junis.

Höstsnack och ledarinspiration!

 

Junisföreningar i Kronoberg

Kungligheterna, Växjö

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin.

 

Kontaktuppgifter Kungligheterna, Växjö

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Lagans framtid, Lagan

Föreningen i Lagan tittar på film, pysslar, har disco och massa annat roligt. På grund av pandemin ser det annorlunda ut just nu, men vi hoppas kunna starta igång verksamhet ordentligt så snart som möjligt. 

 

Kontaktuppgifter Lagans framtid, Lagan

Monica Dahl
0735-640168

Linnean, Linneryd

Föreningen i Linneryd tittar på film och gör andra roliga saker! 

Hösten 2021 – Ny termin med Junis Linneryd startar i oktober!

Häng med Junis i Linneryd! Det blir filmvisning 3 fredagar under hösten. Söndagar blir det andra roliga aktiviteter.

Plats: Bygdegården i Linneryd
Kostnad: 30 kr för hela terminen

Anmäl dig här! 

Du anmäler dig till hela terminen med Junis, men väljer själv vilka gånger du deltar.
Fredagar är det kl. 15-16:30 (ca) som gäller.
Söndagar är det kl. 10-11:30 som gäller.

Ansvarig ledare fredagar: Birgitta Bogren, 070-789 88 08
Ansvarig ledare söndagar: Amelia Johansson, 072-333 80 03

Frågor kan också besvaras av Junis verksamhetsutvecklare på lina.selven@junis.se eller 0738-727077.

Vi bjuder på snacks under filmen. Eget snacks får inte tas med. Här nedan kan du se vilken film vi visar och hur lång den är. Filmens längd är den som står på baksidan av filmfodralet. 

Kan du som vuxen vara med någon söndag är det uppskattat! En extra vuxen blir ett extra stöd och en trygghet både för ledarna och för barnen. Du väljer själv om du bara vill finnas på plats eller om du deltar i aktiviteten tillsammans med barnen. Meddela gärna Amelia att du kan tänka dig att vara med i så fall så hon vet.

När du deltar i vår verksamhet blir du medlem i Junis. Aktiviteten betalas i samband med anmälan.

Program hösten 2021
15/10  Film: Raya och den sista draken (1h 47 min)
24/10  Poängjakt
31/10  Vi gör spökmuffins
v.44  Höstlov (mer info kommer)
14/11  Tårtbakartävling
19/11  Film: Trolls 2 (1h 30 min)
28/11  Vi gör ljuslyktor
3/12  Film: Operation Nordpolen (1 h 28 min)

 

Kontaktuppgifter Linnean, Linneryd

Birgitta Bogren
0470-34020 eller 070-7898808

Vislanda

Föreningen har i dagsläget ingen regelbunden verksamhet, men gör några aktiviteter varje termin. Från början hade föreningen enbart verksamhet i Vislanda, men idag görs mycket verksamhet på Kronobergsheds kursgård (mellan Alvesta och Moheda). Föreningen är numera en förening för alla barn i Alvesta kommun.  

 

Young Artists, Växjö

Teaterverksamhet

Nu kan du anmäla dig till teatergrupper hösten 2021 – våren 2022! 
Under två terminer skapar barnen och ledarna en teateruppsättning tillsammans. Den spelas upp inför familj, vänner och andra teatersugna på våren, i april-maj. Vi brukar även ha en övernattningshelg med extra övning och årsmöte i februari. Mer information om hur det blir kommer till er som anmäler sig till teatern.

I höst erbjuder vi fyra grupper. Start vecka 36.
Grupperna är indelade efter ålder. De två första gångerna är vi utomhus vid MHF-stugan i Sandsbro. Efter det ses alla grupper inomhus på vår teatervind på Vattentorget i Växjö. Pjäs presenteras av ledarna i början av terminen.

Måndagar, 7-9 år
kl. 17:30-19
Ledare: Asmina, Mira, Julia

Tisdagar, 11-13 år
kl. 17-18:30
Ledare: Amidala, Emelia, Märta

Onsdagar, 10-12 år
kl. 17-18:30
Ledare: Lovisa, Eira, Linnea

Torsdagar 13-15 år
kl. 17-18:30
Självgående med ledarstöd (mer info längre ner)

KOSTNAD: 650 kr för två terminer
I avgiften ingår medlemskap i Junis, försäkring under träffarna, medlemstidningen Struten, teaterövernattning, två uppspel och erbjudande om att delta på andra roliga aktiviteter med Junis. Medlemskap i Junis kostar 50 kr/år. Ni får en faktura på 650 kr under hösten och våren 2021 är det därför extra viktigt att barnen bekräftar sitt medlemskap. Mer information kommer under året.

ANMÄLAN görs senast 31 augusti!
Du anmäler dig här: https://ebas.junis.se/registrations/add/187
Vi har ett begränsat antal platser i varje grupp, så det är först till kvarn som gäller.

FRÅGOR?
Kontakta Junis verksamhetsutvecklare Lina på 0738-727077 eller lina.selven@junis.se

GÄLLANDE COVID-19
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Covid-19 och anpassar verksamheten efter det. Därför kommer vi att vara ute de två första träffarna. Träffarna sker då vid MHF-stugan i Växjö (Lilla Sandsbrovägen 13). Vi tvättar händerna innan och efter varje träff,  försöker hålla avstånd och undviker kontaktlekar.

GRUPPEN 13-15 ÅR
I år kommer upplägget för den äldsta gruppen att se lite annorlunda ut. Deltagarna kommer att få ta lite mer ansvar själva och prova att regissera några korta scener var (inget tvång). Det kommer finnas ledare som stöd i bakgrunden, men den kommer inte att vara ledarledd på samma sätt som tidigare. Det blir mer fokus på att komma igång med manus direkt och planen är att göra ett uppspel redan på Kulturnatten. Till våren lägger vi till en twist på det ursprungliga manuset och kör ett nytt uppspel samtidigt som övriga grupper. Det blir en spännande och rolig utveckling, både för verksamheten och deltagarna!

Filmverksamhet

Vi visar normalt sett film på fyra skolor i Växjö; Ljungfälle, Lillestad, Furutå och Torparskolan. Tyvärr kommer vi inte att kunna ha verksamhet som vanligt under hösten 2021 heller pga Covid-19. Vi hoppas att vi kan starta igång verksamheten igen när det är läge.

 

Kontaktuppgifter Young Artists, Växjö

Lina Selvén
Verksamhetsutvecklare
0738-727077
lina.selven@junis.se

Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja