Junis i Älvsborg

Välkommen till Junis Älvsborg! Här hittar du aktiviteter som föreningar och distrikt arrangerar för barn i åldern 6-15 år!

Verksamheten kan vara filmkvällar, disco, sport, pyssel, bad, läger och en massa andra aktiviteter som vi tillsammans bestämmer! Föräldrar och andra vuxna är välkomna att vara ledare på de olika evenemangen!

Höstprogram (föreningarna har fler aktiviteter, se under enskilda förningsflikar)

¤ Världens Barn 27 september

Alla som vill är välkomna att gå en Världensbarn-tipspromenad och att skapa ett konstverk
Oscarsgatan.5 i Alingsås
Gärna anmälan så vi kan beräkna fikat!

 

¤ Halloweenläger/familjeläger Solgården/Vänersnäs 3-5/11 utanför Vänersborg mot Vargön/Vänersnäs.
Hela familjen kan åka på Halloweenläger tillsammans. Vi pysslar, äter god mat både inom och utomhus, spökar ut oss och har en spökrunda för allmänheten och medlemmar, och har en massa roliga aktiviteter tillsammans. Anmäl er snarast, begränsade platser! Tipsa gärna fler!
Anmälningslänk:  https://ebas.junis.se/registrations/add/531

¤ Halloweenspökrunda (för alla som vill) lördagen den 4/11 kl.17-19 Solgården Vänersnäs , mer information under fliken Senaste nytt!
4o kr/barn och 60 kr/vuxen .Fika finns att köpa efteråt .
Gärna anmälan:
så vi kan beräkna fikat. https://ebas.junis.se/registrations/add/534

 

¤ Barnteater Matilda 14 oktober på Wendelsbergs folkhögskola , Mölnlycke Anmälan: www.junis.se/alvsborg och mer information.
Begränsade antal platser. Som Junismedlem bjuds du på biljetten!
Anmälan till:https://ebas.junis.se/registrations/add/533

 

¤ Aktiviteter i våra olika föreningar finner du på här under respektive föreningsflik.
Här är en länk med information för er förening/ledare:
https://www.vitjul.se/iogtntororelsen/intern-samlingssida-aktivitet/

 

¤ Vitjul– Föräldraföreläsning med Mia Börjesson 14 december digital kl.18.30-19.30
Mia Börjesson är en uppskattad föreläsare för anhöriga/föräldrar eller för de som möter barn i sin vardag. Vi hoppas att så många som har möjlighet tar tid att delta!


Anmälan: Vit Jul 2023, Tonåringar i fokus med Mia Börjesson (eventonline.se)

 

Vi söker ledare!

Ps. Har du som tonåring eller vuxen möjlighet att vara Junis-ledare? Vi behöver fler ledare i områdena:
Töllsjö, Vänersborg, Trollhättan, Alingsås, Borås, Mellerud och Skene.
Kontakta oss om du vill få en ledarutbildning och erfarenhet att lägga till i ditt livs-CV. Du kan vara en viktig pusselbit i ett barns liv! Läs mer i fliken nedanför om hur det är att vara ledare!

¤ Föreningar och ledare kan söka aktivitetspengar för höstlovet!
Ansök om höstlovspeng | Ledarportalen (junis.se)

¤ De reviderade stadgarna
Junis stadgar reviderade 2023
Stadgar Junis reviderade 2023

Händer i Junis nummer 3

Händer i Junis nummer 3 2023 | Junis (tryck & läs mer på länken)
I det tredje numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Arvid som har sovit i tält och paddlat kanot på Junis-läger. Du får läsa om hur barns framtid förändras i det trygga huset i Kenya och tips på hur du kan samla in pengar till Världens Barn. Dessutom berättar junisen Sofie om den läskiga spökvandringen. Vi bjuder på spindelkladdis-recept, knep och knåp och klurigt korsord

I numret Händer i Junis- skickade vi även med vår nya Höstbroschyr från Junis Älvsborg, där vi berättar om lite större evenemang som är på gång!


Läs den här: Junis_bilaga_Alvsborg_3-23

 

 

Följ oss på sociala medier

Ni har väl inte missat att vi finns på Facebook! Följ oss där och ni missar inte den senaste informationen om vad som är på gång.

Junis Älvsborg Facebook

Bli ledare

Bli ledare!
Gör skillnad för barn! Du kommer att ge av din tid och ditt engagemang. I gengäld ger vi dig utbildning, erfarenheter och minnen för livet. Som ledare är du grunden för Junis verksamhet – och för barnen blir du en trygghet och en förebild. Intresserad?

Vi söker alltid fler ledare till våra olika verksamheter och föreningar. Är du en förälder, lärare, fritidspedagog, farmor, morfar, en pensionär, äldre tonåring, kompisgäng, och vill göra skillnad för barn och unga i vårt samhälle?
Att vara ledare i Junis innebär ett speciellt förtroende att få vara en bra trygg vuxen, en bra förebild och drogfri ledare för barn & unga.

Som ledare har du ensam eller med andra ledare regelbunden verksamhet som du/ni tillsammans med barnen kommer överens om. Det kan vara allt från filmkväll, frisbee-golf, disco, pyssel, teater, sport, sångkväll, läger, grillning, lekar, fika, baka, åka pulka, eller något annat kul. Vi är både inne som utomhus tillsammans. som ledare får du gå en ledarutbildning där du får ett certifikat att använda i ditt CV. Ledare får även chans till utvecklande digitala träffar med olika ämnen, men även andra jippon som stärker dig och andra ledare tillsammans i distriktet!

Junis värderingar genomsyrar all verksamhet och det gör den unik. Demokrati är grunden i föreningarna och barn och ledare bestämmer demokratiskt tillsammans. Som ledare tar du ställning för en nykter livsstil och för alla människors lika värde. Du kommer ge av din tid och engagemang och i gengäld ger vi dig utbildning, erfarenhet och minnen för livet.

PS. Som ledare hos oss måste man avstå från alkohol och andra droger inte bara när man är ledare utan även på sin privata tid när man inte är hos oss. Man blir medlem i vårt vuxenförbund IOGT-NTO eller ungdomsförbund UNF och deras nykterhetskrav innebär att man endast kan röka cigaretter samt dricka lättöl och cider som man köper i livsmedelsaffärer. Som nykterhetsförening är just ledarnas drogfrihet väldigt viktig då många barn som kommer till oss kan ha dåliga erfarenheter av vuxna som varit fulla eller drogat sig. Hos oss ska de kunna vara trygga med att ingen ledare dricker alkohol eller använder narkotika. Våra ledare är viktiga förebilder som visar att det finns ungdomar och vuxna som valt ett drogfritt liv och att det är det naturliga valet.

Läs mer och gör intresseanmälan här

Välkommen att höra av dig till oss!
malin.westergren@junis.se
0730-674757

Varmt välkommen att bli ledare hos oss!

Är du en möjliggörare?

Vad gör en möjliggörare?

I vår verksamhet har vi fantastiska ledare som tagit beslutet att ha en helnykter livsstil, gått vår ledarutbildning och är de som håller i alla våra aktiviteter med barnen. En möjliggörare är en roll i Junis som är otroligt viktig då det exempelvis kan innebära att du är en trygg vuxen som finns på plats under tiden vi har aktivitet, hjälper till med städ efter aktivitet, låsning av lokaler, ansvarig för fika/mat eller liknande. Denna roll söker vi ständigt till alla våra föreningar!

Kontakta Malin Westergren om detta är något för dig!
malin.westergren@junis.se 0730674757

Kontakta distriktet

Postadress och besöksadress:
Junis
Kasernvägen 6
504 31 Borås

Verksamhetsutvecklare
Malin Westergren
0730-674757
malin.westergren@junis.se

Distriktsstyrelsen
Ordförande
Maria Svensson, tel 0707263434, mail ljungtorp@gmail.com
Kassör
Christine Bengtsson
Sekreterare
Christina Wiking
Ledamöter
Birgitta Källström
Ulf Dalevik

Läger och kollon

Vi brukar har tre läger per år:
Här nedan kan du läsa mer om lägren.
Våren: Äventyrsläger för hela familjen
Sommaren: Vänersnäslägret för barn och unga (föräldrar kan delta)
Hösten: Halloweenläger/familjeläger på Solviken Vänersnäs
Ibland har vi läger även på Sävsjövik utanför Borås & Sillvik i Torslanda.
Vinter/julen: Vitjulkurs- en skidresa till alperna

Vänersnäslägret vecka 30 på Vargön vid Vänersborg
Ett tältläger där barnen själva bor i tält under fem dagar, fyllt med bad, lekar, lägersång, grillning och en massa andra roliga aktiviteter. Vill du delta som förälder så kommer du ha en uppgift under lägret att hjälpa till med.
Läs mer på www.vanersnaslagret.se

Äventyrsläger på Sävsjövik septemberhelg
En helg för barn & unga på Sävsjövik, där vårt hus ligger vackert vid en sjö. Masslogi och gemensamma utrymmen, vindskydd & kanoter finns utomhus.

Halloweenläger på höstlovet (familjeläger)


Ett läger där vi gemensamt gör aktiviteter, spökrunda, lekar och mat tillsammans. Anhöriga/föräldrar hjälper till med olika uppdrag under lägret.
På Solgården, Vänersnäs den 3-5/11

Julkurs i Alperna
En skidresa med kurs för familjer eller ungdomar själva. En gemensam buss till alperna över julen där vi åker skidor med skidlärare i grupp under dagarna och eftermiddagarna och kvällarna är fyllda med lekar, kurspass och massor av skratt. Anmälan ligger ute redan nu, boka snabbt! Sök på facebook efter vitjulresan 2023.

Senaste Nytt!

Här är vår broschyr för Junis Älvsborg!
Läs här: Junis_bilaga_Alvsborg_3-23

Läs den nya medlemstidningen för Junis här!
Vill du bli medlem i Junis? Varmt välkommen att skriva in dig i vårt distrikt Älvsborg! Du ser fliken bli medlem här på vår hemsida!
Läs Det händer i Junis:
Händer i Junis nummer 3 2023 | Junis
Händer i Junis nummer 3

Varmt välkomna på Junis Spökrunda/promenad som genomförs på Solgården, Vänersnäs som ligger utanför Vänersborg mot Vargön. Kör försiktigt in på den smala grusvägen in mot Solgården (finns en skylt) och kör över fartguppen försiktigt, det kommer vara många barn, unga och vuxna runtomkring området. Var beredd på att det blir ont om parkeringsplatser, välj då att parkera innan ni kör in till Solgården och gå in gemensamt. Vid Solgården finns det en stor parkering och där utgår promenaden efter betalning: Vuxen 60 kr Barn: 40 kr om ditt barn blir medlem i Junis Älvsborg så är entrén gratis Skriv in ditt barn i Junis Älvsborg på vår hemsida www.junis.se/alvsborg  Swishmöjligheter finns på plats.

Rundan är i skogsterräng och det är svårt att ta sig runt med något på hjul tyvärr.  Spökrundan är för alla åldrar och vuxna, och det brukar vara en väldigt uppskattad spöktur. NI får gärna ha med er ficklampor (går att låna också mot pant) men ta inte med för stark ficklampa då det förstör upplevelsen för både dig och andra som vill gå turen. Vi hoppas att ni alla kommer trivas i skogen tillsammans med de levande väsen som bor där.. Efteråt finns det fika att köpa! Läs gärna mer om vad Junis är för en barnorganisation på www.junis.se/alvsborg eller junis.se  Ps. vi rekommenderar att inte ta med sig hund under turen, då det kan vara skrämmande för både hunden och besökare men även de som formar spökrundan. Hjälp oss att sprida eventet! Välkomna!

Bli medlem

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7-15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas du vill bli med! Som medlem i Junis är du med i en förening. Många föreningar träffas varje vecka och gör roliga saker tillsammans. En del spelar teater, gör lekar, bakar, testar på olika sporter, pysslar, har disco eller ser på film. I andra föreningar träffas man mer sällan och gör utflykter, åker på läger och annat kul.

Junisföreningen du väljer att vara med i tillhör ett Junisdistrikt, vårt heter Älvsborgs distrikt. Vi har flera olika föreningar en kan gå med i, eller så kan en starta upp en ny förening om ni är många barn och ledare på den orten.
Distriktet ordnar också aktiviteter som alla blir inbjudna att vara med på som tex läger, distriktsårsmöten och andra större evenemang.

Medlemskapet är kostnadsfritt i Junis, men föreningen du vill bli med i kan ta ut en årsavgift för att täcka olika utgifter. De flesta föreningar har en årsavgift mellan 40 kr- 150 kr/år. Om du deltar på en kurs, utflykt eller läger kan det kosta en slant, men i Junis försöker vi alltid ha en så låg kostnad som möjligt för att alla ska kunna delta!

Bli medlem här! 

Nyktra Smultronställen

Runt om i landet finns det fantastiska anläggningar inom nykterhetsrörelsen. De som valts ut är de som kan erbjuda boende av exempelvis vandrarhems – eller pensionatsstandard, samt platser där det bedrivs caféer och liknande verksamheter. Idag kan ni finna härliga semestermål bland annat på västkusten.

Nyktrasmultronställen.se

Vill du starta en egen Junis-förening på din ort?

Vår vision är att det ska finnas fler Junis-föreningar i vårt stora distrikt Älvsborg. För att starta en egen förening där du bor behöver det finnas en lämplig lokal, en tydlig idé vilken inriktning föreningen ska ha samt att det finns minst 3 ledare som väljer att gå vår ledarutbildning och ha en helnykter livsstil. Verksamhetsutvecklaren hjälper till med alla steg i detta och finns till hands för feedback under hela tiden.

Som ledare får du gratis en ledarutbildning av Junis, uppföljande digitala bra utbildningar och andra roliga ledarträffar! du får även chans att delta på våra olika läger vi genomför i distriktet. Varmt välkommen att göra skillnad!

Känner du att Junis behövs på din ort?
Kontakta verksamhetsutvecklare
Malin Westergren
Tel:0730-674757
malin.westergren@junis.se

Junis på andra språk

Ladda ner en informationsfolder om Junis på svenska, arabiska, dari, somaliska eller engelska.

Junis på svenska

 

 

 

 

 


Junis på arabiska


Junis på dari

 


Junis på somaliska

 

 

 


Junis på engelska

 

 

 

 

 

För ledare i Junis Älvsborg

Kurshelg | Junis
Passa på att gå en kurs i november i Växjö! Du får gå kostnadsfritt om du är aktiv ledare i Junis Älvsborg, kontakta styrelsen!

Tips att delta på utvecklingsträffar för dig som ledare- missa inte!
Häng med på höstens digitala ledarträffar! | Ledarportalen (junis.se)

Glöm inte!
Rapportera sommaraktiviteter | Ledarportalen (junis.se)

Har du anmält din mail-adress så du får senaste Ledarnytt!
E-nytt september 2023 | Ledarportalen (junis.se)

Föreningar kan söka höstlovsbidrag!
Ansök om höstlovspeng | Ledarportalen (junis.se)

Glöm inte att alltid förnya ditt ledarskap via den här länken varje år!
Ledarbekräftelse | Ledarportalen (junis.se)

Junisföreningar i Älvsborg

Lilla stjärnan, Vänersborg

Kontaktuppgifter Lilla stjärnan, Vänersborg

Ansvarig Junis-ledare
Helena Naeimabadi
0704402192
Helena.2000se@gmail.com

Töllsjö Junis, Bollebygd

Kontaktuppgifter Töllsjö Junis, Bollebygd

Ansvarig Junis ledare
Lilly Johansson
0731532132
lilly.j@live.se

Vintersol, Mark

Välkomna till Junis Vintersol!

Kontaktuppgifter Vintersol, Mark

Ansvarig Junis-ledare
Winnie Blom Jensen
0701908461
winnie.blom-jensen@iogt.se

Junis Alingsås, Alingås

Rånnavägs Junis-klubb, Gällstad

Välkommen till Rånnavägs Junis-klubb

Rånnavägs Junis-klubb är just nu vilandes, men, du som Junis-medlem får jättegärna fortsätta vara medlem och på det sättet har du chans att delta på aktiviteter och läger i Älvsborg! Glöm inte ange en mailadress så vi kan nå dig!

Sjöstjärnan, Borås

Kontaktuppgifter Sjöstjärnan, Borås

Ansvarig Junis-ledare
Johan Rapakko
0701908454
johan.rapakko@junis.se 

Ungdomskedjan, Mellerud

Mer information om aktiviteter kommer i höst.

Spring för Världens Barn

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt! Samtidigt hjälps vi åt att samla in pengar till Världens Barn. Från och med nu fram till 31 oktober kommer samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn att dubblas. Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.