Junis i Älvsborg

Välkommen till Junis Älvsborg! Här hittar du aktiviteter som föreningar och distrikt arrangerar för barn i åldern 6-15 år!

Verksamheten kan vara filmkvällar, disco, att prova på olika sporter, pyssel, bad, läger och en massa andra aktiviteter som vi tillsammans bestämmer! Föräldrar och andra vuxna är välkomna att vara ledare på de olika evenemangen!

Få dina vänner och kollegor att få upp ögonen för Junis som organisation, förening och vilken viktig verksamhet vi bedriver för alla barn! Gilla vår facebooksida Junis Älvsborg och dela våra evenemang därifrån. Junismedlemskap är en fin investering för ditt/dina barn som varar länge…

Låt ditt barn bli medlem hos Junis Älvsborg! Länk nedan! Kostar cirka 20 kr/barn och år. Kolla med den föreningen ditt barn vill tillhöra, det kan skilja sig lite.
https://ebas.junis.se/blimedlem/alvsborg

För nya & gamla ledare –

Vi kommer köra en Ledarintroduktion i Alingsås under  hösten, vill du bli med så hör av dig till: alvsborg@junis.se 

Välkomna till sommarens VÄNERSNÄSLÄGER 2024 med Junis Älvsborg och Junis Göteborg & Bohuslän!

Årets Vänersnäslägeranmälan är nu öppen, så skynda dig att anmäla dina barn, tipsa dina vänners barn, grannens barn, dela från Vänersnäslägrets facebooksida med samma namn. så anmäl via länken här:
Deltagaranmälan till vänersnäslägret! (google.com)

Information om lägret : www.vanersnaslagret.se    

Vi har även en ny hemsida för Vänersnäslägret, gå gärna in och kika på den, tipsa till de du känner. Vi samverkar gärna med socialtjänsten och andra stödgrupper. Sprid i skolor, fritidsgårdar att lägret är vecka 30, på samma plats, på samma tid om året! På hemsidan kan man läsa mer om vad vi gör under lägret, det finns även bilder att titta på i galleriet! ps. vi söker även efter sponsorer, vet du något företag som kan tänka sig att bistå? så att fler barn och unga får fina sommarminnen!
Är du från 15 år är du välkommen att bli med på lägret också, som ledare, vi har jättekul tillsammans vi också! Varmt välkommen!

Junisar med sin familj och även IOGT-NTO-medlemmar är välkomna att åka en tre timmars åktur i Göteborgs skärgård.
Mer information på facebook Junis Älvsborg.

Familjeläger & barnläger!

Vi söker ledare!

Ps. Har du som tonåring eller vuxen möjlighet att vara Junis-ledare? Vi behöver fler ledare i områdena:
Töllsjö, Vänersborg, Trollhättan, Alingsås, Borås, Mellerud och Skene.
Kontakta oss om du vill få en ledarutbildning och erfarenhet att lägga till i ditt livs-CV. Du kan vara en viktig pusselbit i ett barns liv! Läs mer i fliken nedanför om hur det är att vara ledare!

Följ oss på sociala medier

Ni har väl inte missat att vi finns på Facebook! Följ oss där och ni missar inte den senaste informationen om vad som är på gång.

Junis Älvsborg Facebook

Bli ledare

Bli ledare!
Gör skillnad för barn! Du kommer att ge av din tid och ditt engagemang. I gengäld ger vi dig utbildning, erfarenheter och minnen för livet. Som ledare är du grunden för Junis verksamhet – och för barnen blir du en trygghet och en förebild. Intresserad?

Vi söker alltid fler ledare till våra olika verksamheter och föreningar. Är du en förälder, lärare, fritidspedagog, farmor, morfar, en pensionär, äldre tonåring, kompisgäng, och vill göra skillnad för barn och unga i vårt samhälle?
Att vara ledare i Junis innebär ett speciellt förtroende att få vara en bra trygg vuxen, en bra förebild och drogfri ledare för barn & unga.

Som ledare har du ensam eller med andra ledare regelbunden verksamhet som du/ni tillsammans med barnen kommer överens om. Det kan vara allt från filmkväll, frisbee-golf, disco, pyssel, teater, sport, sångkväll, läger, grillning, lekar, fika, baka, åka pulka, eller något annat kul. Vi är både inne som utomhus tillsammans. som ledare får du gå en ledarutbildning där du får ett certifikat att använda i ditt CV. Ledare får även chans till utvecklande digitala träffar med olika ämnen, men även andra jippon som stärker dig och andra ledare tillsammans i distriktet!

Junis värderingar genomsyrar all verksamhet och det gör den unik. Demokrati är grunden i föreningarna och barn och ledare bestämmer demokratiskt tillsammans. Som ledare tar du ställning för en nykter livsstil och för alla människors lika värde. Du kommer ge av din tid och engagemang och i gengäld ger vi dig utbildning, erfarenhet och minnen för livet.

PS. Som ledare hos oss måste man avstå från alkohol och andra droger inte bara när man är ledare utan även på sin privata tid när man inte är hos oss. Man blir medlem i vårt vuxenförbund IOGT-NTO eller ungdomsförbund UNF och deras nykterhetskrav innebär att man endast kan röka cigaretter samt dricka lättöl och cider som man köper i livsmedelsaffärer. Som nykterhetsförening är just ledarnas drogfrihet väldigt viktig då många barn som kommer till oss kan ha dåliga erfarenheter av vuxna som varit fulla eller drogat sig. Hos oss ska de kunna vara trygga med att ingen ledare dricker alkohol eller använder narkotika. Våra ledare är viktiga förebilder som visar att det finns ungdomar och vuxna som valt ett drogfritt liv och att det är det naturliga valet.

Läs mer och gör intresseanmälan här

Välkommen att höra av dig till oss!
malin.westergren@junis.se
0730-674757

Varmt välkommen att bli ledare hos oss!

Är du en möjliggörare?

Vad gör en möjliggörare?

I vår verksamhet har vi fantastiska ledare som tagit beslutet att ha en helnykter livsstil, gått vår ledarutbildning och är de som håller i alla våra aktiviteter med barnen. En möjliggörare är en roll i Junis som är otroligt viktig då det exempelvis kan innebära att du är en trygg vuxen som finns på plats under tiden vi har aktivitet, hjälper till med städ efter aktivitet, låsning av lokaler, ansvarig för fika/mat eller liknande. Denna roll söker vi ständigt till alla våra föreningar!

Kontakta Malin Westergren om detta är något för dig!
alvsborg@junis.se 0730674757

Kontakta distriktet

Postadress och besöksadress:
Junis Älvsborg
Österlånggatan.88
Verksamhetsutvecklare
Malin Westergren
0730-674757
alvsborg@junis.se

Distriktsstyrelsen
Ordförande
Lars-Ove Källström lars-ove.kallstrom@gmail.com
Kassör
Christine Bengtsson
Sekreterare
Christina Wiking
Ledamöter
Birgitta Källström
Johan Rapakko

Läger och kollon

 

Vi brukar har tre läger per år:
Här nedan kan du läsa mer om lägren.
Våren: Äventyrsläger för hela familjen.
Sommaren: Vänersnäslägret för barn och unga (föräldrar kan delta) v.30  21-26/7

Hösten: Halloweenläger/familjeläger på Höstlovet v.44 1-3/11 2024
Spökpromenad för allmänheten lördagen 2/11 kl.17-19
Ibland har vi läger även på Sävsjövik utanför Borås & Sillvik i Torslanda.
Vinter/julen: Vitjulkurs- en skidresa till alperna över jul (se facebooksidan julkursen)

Vänersnäslägret vecka 30 på Vargön vid Vänersborg
Ett tältläger där barnen själva bor i tält under fem dagar, fyllt med bad, lekar, lägersång, grillning och en massa andra roliga aktiviteter. Vill du delta som förälder så kommer du ha en uppgift under lägret att hjälpa till med.
Läs mer på www.vanersnaslagret.se

Äventyrsläger på Sävsjövik 1a (fredag-lördag) helgen i september
En helg för barn & unga på Sävsjövik, där vårt hus ligger vackert vid en sjö. Masslogi och gemensamma utrymmen, vindskydd & kanoter finns utomhus.

 

 

Julkurs i Alperna
En skidresa med kurs för familjer eller ungdomar själva. En gemensam buss till alperna över julen där vi åker skidor med skidlärare i grupp under dagarna och eftermiddagarna och kvällarna är fyllda med lekar, kurspass och massor av skratt. Anmälan ligger ute redan nu, boka snabbt! Sök på facebook efter vitjulresan 2023.

 

Senaste Nytt!

Välkomna att delta på årets roligaste sommarläger vecka.30 utanför Vänersborg!

Läs här:
https://www.junis.se/3d-flip-book/hander-i-junis-nummer-1-2024/Händer i Junis nummer 2 2024 |

 

Vill du bli medlem i Junis? Varmt välkommen att skriva in dig i vårt distrikt Älvsborg! Du ser fliken bli medlem här på vår hemsida!

 

 

 

Bli medlem

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7-15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas du vill bli med! Som medlem i Junis är du med i en förening. Många föreningar träffas varje vecka och gör roliga saker tillsammans. En del spelar teater, gör lekar, bakar, testar på olika sporter, pysslar, har disco eller ser på film. I andra föreningar träffas man mer sällan och gör utflykter, åker på läger och annat kul.

Junisföreningen du väljer att vara med i tillhör ett Junisdistrikt, vårt heter Älvsborgs distrikt. Vi har flera olika föreningar en kan gå med i, eller så kan en starta upp en ny förening om ni är många barn och ledare på den orten.
Distriktet ordnar också aktiviteter som alla blir inbjudna att vara med på som tex läger, distriktsårsmöten och andra större evenemang.

Medlemskapet är kostnadsfritt i Junis, men föreningen du vill bli med i kan ta ut en årsavgift för att täcka olika utgifter. De flesta föreningar har en årsavgift mellan 40 kr- 150 kr/år. Om du deltar på en kurs, utflykt eller läger kan det kosta en slant, men i Junis försöker vi alltid ha en så låg kostnad som möjligt för att alla ska kunna delta!

Bli medlem här! 

Nyktra Smultronställen

Runt om i landet finns det fantastiska anläggningar inom nykterhetsrörelsen. De som valts ut är de som kan erbjuda boende av exempelvis vandrarhems – eller pensionatsstandard, samt platser där det bedrivs caféer och liknande verksamheter. Idag kan ni finna härliga semestermål bland annat på västkusten.

Nyktrasmultronställen.se

Vill du starta en egen Junis-förening på din ort?

Vår vision är att det ska finnas fler Junis-föreningar i vårt stora distrikt Älvsborg. För att starta en egen förening där du bor behöver det finnas en lämplig lokal, en tydlig idé vilken inriktning föreningen ska ha samt att det finns minst 3 ledare som väljer att gå vår ledarutbildning och ha en helnykter livsstil. Verksamhetsutvecklaren hjälper till med alla steg i detta och finns till hands för feedback under hela tiden.

Som ledare får du gratis en ledarutbildning av Junis, uppföljande digitala bra utbildningar och andra roliga ledarträffar! du får även chans att delta på våra olika läger vi genomför i distriktet. Varmt välkommen att göra skillnad!

Känner du att Junis behövs på din ort?
Kontakta verksamhetsutvecklare
Malin Westergren
Tel:0730-674757
malin.westergren@junis.se

Junis på andra språk

Ladda ner en informationsfolder om Junis på svenska, arabiska, dari, somaliska eller engelska.

Junis på svenska

 

 

 

 

 


Junis på arabiska


Junis på dari

 


Junis på somaliska

 

 

 


Junis på engelska

 

 

 

 

 

För ledare i Junis Älvsborg

Kurshelg | Junis  
Passa på att gå en kurs vecka.17 Grundledarutbildning i Växjö våren 2024! Du får gå kostnadsfritt om du är aktiv ledare i Junis Älvsborg, kontakta styrelsen!

Tips att delta på utvecklingsträffar för dig som ledare- missa inte!
Häng med på höstens digitala ledarträffar! | Ledarportalen (junis.se)

Har du anmält din mail-adress så du får senaste Ledarnytt!
E-nytt september 2023 | Ledarportalen (junis.se)

Glöm inte att alltid förnya ditt ledarskap via den här länken varje år! det är dags nu! och att du är betalande medlem i något av de fyra förbunden av IOGT-NTO.

Trygga Möten
Du som ledare i Junis kan genomföra Scouternas webbkurs Trygga Möten. Webbkursen riktar sig till alla barn- och ungdomsledare (både inom Scouterna och från andra organisationer). Den är tillgänglig via dator och bygger på att du som användare lyssnar dig genom delarna. I webbkursen Trygga Möten får du lära dig hur du kan skapa en trygg miljö för barn och ungdomar, hur du kan förebygga övergrepp och hur du kan bete dig om du tror att någon far illa. Webbkursen riktar sig till alla som jobbar med barn och unga eller möter barn och unga i sitt ideella uppdrag. Du registrerar dig här.
(office.com)https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=ZVz0rnMeZUy_pJLFnCrNPSYfnZnpd1VOi31gLglNMcRURThEU1Q1WThGUUIxVlE0NTQyVjNRSTg3WCQlQCN0PWcu

Ledarbekräftelse | Ledarportalen (junis.se)

Junisföreningar i Älvsborg

Lilla stjärnan, Vänersborg

Kontaktuppgifter Lilla stjärnan, Vänersborg

Ansvarig Junis-ledare
Helena Naeimabadi
0704402192
Helena.2000se@gmail.com

Töllsjö Junis, Bollebygd

Kontaktuppgifter Töllsjö Junis, Bollebygd

Ansvarig Junis ledare
Lilly Johansson
0731532132
lilly.j@live.se

Vintersol, Mark

Välkomna till Junis Vintersol!

Kontaktuppgifter Vintersol, Mark

Ansvarig Junis-ledare
Winnie Blom Jensen
0701908461
winnie.blom-jensen@iogt.se

Junis Alingsås, Alingås

Rånnavägs Junis-klubb, Gällstad

Välkommen till Rånnavägs Junis-klubb

Rånnavägs Junis-klubb är just nu vilandes, men, du som Junis-medlem får jättegärna fortsätta vara medlem och på det sättet har du chans att delta på aktiviteter och läger i Älvsborg! Glöm inte ange en mailadress så vi kan nå dig!

Sjöstjärnan, Borås

Kontaktuppgifter Sjöstjärnan, Borås

Ansvarig Junis-ledare
Johan Rapakko
0701908454
johan.rapakko@junis.se 

Ungdomskedjan, Mellerud

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.