Opinion / Vit jul 2021/12/15

Byggföretagen och Junis säger nej till alkohol som gåva

Vit jul-kampanjen vill att alla barn ska få se fram emot och uppleva en trygg och mysig jul, fri från alkohol och andra droger. Ett huvudtema för 2021 är "Ge inte bort alkohol i gåva" - ett tema som Junis nu publicerar en debattartikel om tillsammans med Byggföretagen.

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige hållbart. Tillsammans med  Junis tar de nu ställning för att arbetsgivare inte ska ge bort alkohol i gåva till sina medarbetare – både för just medarbetarnas skull, men även för att visa omsorg om deras anhöriga, inklusive barn.

– Alla barn borde få känna lugn och glädje under julen, men då gäller det att arbetsgivare inte skickar med alkohol hem till medarbetarna! Det känns otroligt bra att Byggföretagen vill arbeta med Vit jul för att fler organisationer och företag ska ta sitt ansvar, säger Mona Örjes, Junis förbundsordförande.

Hela debattartikeln finns att läsa hos nättidningen Altinget.

Kika in på våra sociala medier för att kommentera vad du tycker om debattartikeln.

Spela roll under uppmärksamhetsveckan

Spela roll är en årlig uppmärksamhetsvecka som handlar om att sätta fokus på barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. 2023 års uppmärksamhetsvecka är den 13–19 februari. Under veckan kommer Spela rolls arrangörsgrupp att hålla i fyra digitala seminarier som lyfter hur man som vuxen kan spela roll för barn.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.