Opinion / Vit jul 2021/12/15

Byggföretagen och Junis säger nej till alkohol som gåva

Vit jul-kampanjen vill att alla barn ska få se fram emot och uppleva en trygg och mysig jul, fri från alkohol och andra droger. Ett huvudtema för 2021 är "Ge inte bort alkohol i gåva" - ett tema som Junis nu publicerar en debattartikel om tillsammans med Byggföretagen.

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige hållbart. Tillsammans med  Junis tar de nu ställning för att arbetsgivare inte ska ge bort alkohol i gåva till sina medarbetare – både för just medarbetarnas skull, men även för att visa omsorg om deras anhöriga, inklusive barn.

– Alla barn borde få känna lugn och glädje under julen, men då gäller det att arbetsgivare inte skickar med alkohol hem till medarbetarna! Det känns otroligt bra att Byggföretagen vill arbeta med Vit jul för att fler organisationer och företag ska ta sitt ansvar, säger Mona Örjes, Junis förbundsordförande.

Hela debattartikeln finns att läsa hos nättidningen Altinget.

Kika in på våra sociala medier för att kommentera vad du tycker om debattartikeln.

Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.