Nyheter / Vit jul 2020/01/03

Dans och tomtebesök på julgransplundring i Orminge

Till tonerna av dragspel, gitarr och fiol slinker alla barn, ledare och föräldrar än hit, än dit och till slut ända ner i diket! Dansen runt granen är i full gång på julgransplundringen i Boo Folkets Hus, som är ett av IOGT-NTO-rörelsens många Vit jul-arrangemang under jullovet.

Ledaren Ylva Sandin leder dansen och visar rörelserna. Barnen hänger snabbt på och spelar fiolioliolej, basfiol och flöjt. Efter Karusellen, Små grodorna, Räven raskar över isen och åtskilliga varv kring julgranen blir det fikapaus och föräldrarna får äntligen pusta ut.
Stella Olsson, 5 år, har tagit för sig av godsakerna och slår sig ner vid ett av fikaborden med sina mammor.
– Det är första gången som jag är på julgransplundring här, säger hon. – Det bästa är att man får dansa, leka och ha kul. Alla låtar är bäst!

Malin, Melvin och Meja
Malin, Melvin och Meja tycker att chokladbollarna är bästa fikat.

Mamma Marie Olsson berättar att hon tidigare inte hade hört talas om någon av de arrangerande organisationerna tidigare.
– Men jag googlade på julgransplundringar i närområdet och då dök det här arrangemanget upp.
Vid ett annat bord sitter Meja Nordh, Melvin Lundin och Malin Fernström. De är precis klara med fikat och nu väntar de på att lekarna ska börja.
Vilket fika var godast?
– Allt var gott, men chokladbollarna var bäst! svarar alla tre samtidigt, innan de får spring i benen och försvinner iväg för att busa runt i lokalen en stund.

Ett sätt att nå de som behöver det mest

Lotta Nordh och Kalle Nilsson
Lotta Nordh och Kalle Nilsson engagerar sig för Vit jul.

Det är fjärde året som en sådan här julgransplundring ordnas i Boo Folkets Hus, i Orminge utanför Stockholm. Aktiviteten är en av ungefär 250 arrangemang som sker inom IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul. Lotta Nordh, som är en av arrangörerna, ser bara fördelar med att aktiviteten är öppen för alla och inte bara de som redan är medlemmar.
– Det blir ett sätt att nå flera såklart och bli mer välkända. Och vi vet att när alla får komma så kommer även de som verkligen behöver en sådan här verksamhet – de som kanske inte har möjlighet att göra så mycket annat roligt under jullovet. Det blir både en rolig aktivitet och en social insats.
Julgransplundringen arrangeras gemensamt av Junis, Nykterhetsrörelsens scoutförbund och IOGT-NTO.
Hur är det att samarbeta flera organisationer tillsammans?
– Det går jättebra! Vi är vana att jobba ihop, det gör vi mycket i vanliga fall också – både kring läger och andra aktiviteter. Flera av oss är engagerade i flera av organisationerna, då blir det naturligt att göra saker tillsammans.

Raketen lyfter nästan taket

När alla är klara med bullar, festis, kolakakor och chokladbollar, så är dags för lekarna.
– Knack, knack, är råttan hemma? frågar ledaren Ylva.
– Ja! ropar barnen och så börjar katt- och råttajakten runt om i hela salen.

Tomten kommer med julklappar
Plötsligt dyker Tomten upp och alla får varsin julklapp!

I vanliga fall är det fritidsgård i lokalerna och idag lånar de gratis ut stället till Vit jul-aktiviteten.
– Vi har ett jättebra samarbete med Boo Folkets Hus och de ställer upp och hjälper till med det de kan, berättar Lotta.
När alla lekt sig varma blir det fler ringdanser runt granen. Kedjan av barn och vuxna slingrar sig hit och dit, men stannar plötsligt upp och det blir knäpptyst. Tomten har smugit sig in i lokalen med en stor påse fylld av julklappar!
Alla får varsin påse fylld av godis och frukt och så avslutas slutligen julgransplundringen med handklapp, fotstamp och Raketen som nästan får taket att lyfta!

Här hittar du övriga Vit jul-aktiviteter som arrangeras runt om i landet! 

 

Om Vit jul-kampanjen

Genom Vit jul-kampanjen genomför IOGT-NTO-rörelsen spännande och härliga jullovsaktiviteter för tusentals barn och unga över hela landet. Aktiviteter som är extra viktiga för de som har det tufft hemma.

Varför behövs Vit jul?
Alla barn har rätt till en Vit jul, utan oro för vuxna som dricker. Antalet barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. Fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks, när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då är behovet av insatser extra stort. Vit jul sätter fokus på barnen och gör julen till deras högtid.

Våra aktiviteter
När andra håller julstängt öppnar IOGT-NTO-rörelsen upp för roliga och mysiga Vit jul-aktiviteter, över hela landet. Tillsammans ger vi över tusentals barn och unga möjligheten till ett jullov med värme, gemenskap och julglädje – fritt från alkohol och andra droger. Vi vet att det kan vara direkt livsavgörande för de barn som har det tufft hemma.

2018 anordnade vi 202 aktiviteter som nådde över 8 500 barn och unga. Från julpyssel och pepparkaksbak till LAN och filmkvällar. Vit jul-aktiviteterna, som arrangeras av lokala eldsjälar inom IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund, var utspridda i 84 av Sveriges kommuner.

Så här kan du stödja Vit jul

  1. Ta ställning för ett alkoholfritt julfirande. Genom att utmana normen att dricka alkohol under julhelgerna får du flera att följa ditt exempel. Här tar du ställning.
  2. Handla i Vit juls gåvoshop. Köp dina julklappar i shoppen, så stödjer du samtidigt arbetet med att arrangera Vit jul-aktiviteter och ge fler barn möjlighet till en roligare, tryggare jul.
  3. Köp ett lottpaket hos Miljonlotteriet. När du köper ditt första paket för 100 kr ger Miljonlotteriet 200 kr extra till vårt arbete med att skapa fina jullovsminnen för barn och unga.

Spring för Världens Barn

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt! Samtidigt hjälps vi åt att samla in pengar till Världens Barn. Från och med nu fram till 31 oktober kommer samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn att dubblas. Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.