Internationellt / Nyheter 2023/10/02

Det trygga huset i Kenya

Följ med till huset i Kenya där trygghet och pepp förändrar barns framtid!

Staden Kisumu i Kenya är väldigt stor och många människor har inte möjlighet att bo i riktiga hus, utan hamnar i slumområden. Det är inga bra och säkra platser för barn. Husen består av skjul, det finns inte rinnande vatten inomhus och ofta har man utedass på gården.

Det trygga huset

Men det finns också ett hus i Kisumu som bara är till för barnen. Där jobbar organisationen Blue Cross som får stöd av Junis genom insamlingen för Världens Barn. Det gör att de kan ha aktiviteter för 150 barn. I huset får barnen måla och skapa, sjunga och dansa och lära sig hur man tar hand om sig själv för att må bra. Som hur man kan tänka för att bli glad igen om man känner sig deppig, vad som är nyttigt att äta och hur man kan lösa konflikter med kompisar, syskon eller föräldrar.

Stöd från ledarna

De får också lära sig om alkohol och droger – och vad man kan göra om ens förälder dricker för mycket. Nästan alla barn har varit med om det och de får bra tips och råd av ledarna. Mary Ivy, 12 år, är ett av de barnen. Hon ritade en teckning om vad hon tycker är dåligt med alkohol och hängde den vid sin mammas säng. När hennes mamma såg den bestämde hon sig för att sluta dricka.

I huset finns också en datorsal och där är det ofta många barn. De har inga datorer hemma, men här får de chans att lära sig att programmera.

Det är det som är grejen. Barn över hela världen föds med lika mycket talang – men var man föds spelar roll för om man kan få utveckla sin talang eller inte.
– Datorläraren Charles

 

Det trygga huset i Kenya
Att vara med i Blue Cross i Kenya är lite som att vara med i Junis i Sverige.

Junis projekt i Kenya

I Kenya lever många barn i hem där det förekommer våld och missbruk av alkohol och droger. IOGT-NTO-rörelsens samarbetsorganisation erbjuder barnen en trygg plats där man genom lek och glädje, undervisning och samtal stärker barnens självkänsla.

Användning av alkohol och andra droger är vanligt förekommande i Kenya. Även barn – så unga som runt 10 till 11 år – utvecklar missbruk, något som får allvarliga konsekvenser för deras skolgång och framtidsutsikter. Ofta finns drogerna tillgängliga i hemmen och de lagar som reglerar alkoholförsäljning för barn följs inte.

Läs mer om projektet i Kenya.

Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.