Internationellt / Nyheter 2023/10/02

Det trygga huset i Kenya

Följ med till huset i Kenya där trygghet och pepp förändrar barns framtid!

Staden Kisumu i Kenya är väldigt stor och många människor har inte möjlighet att bo i riktiga hus, utan hamnar i slumområden. Det är inga bra och säkra platser för barn. Husen består av skjul, det finns inte rinnande vatten inomhus och ofta har man utedass på gården.

Det trygga huset

Men det finns också ett hus i Kisumu som bara är till för barnen. Där jobbar organisationen Blue Cross som får stöd av Junis genom insamlingen för Världens Barn. Det gör att de kan ha aktiviteter för 150 barn. I huset får barnen måla och skapa, sjunga och dansa och lära sig hur man tar hand om sig själv för att må bra. Som hur man kan tänka för att bli glad igen om man känner sig deppig, vad som är nyttigt att äta och hur man kan lösa konflikter med kompisar, syskon eller föräldrar.

Stöd från ledarna

De får också lära sig om alkohol och droger – och vad man kan göra om ens förälder dricker för mycket. Nästan alla barn har varit med om det och de får bra tips och råd av ledarna. Mary Ivy, 12 år, är ett av de barnen. Hon ritade en teckning om vad hon tycker är dåligt med alkohol och hängde den vid sin mammas säng. När hennes mamma såg den bestämde hon sig för att sluta dricka.

I huset finns också en datorsal och där är det ofta många barn. De har inga datorer hemma, men här får de chans att lära sig att programmera.

Det är det som är grejen. Barn över hela världen föds med lika mycket talang – men var man föds spelar roll för om man kan få utveckla sin talang eller inte.
– Datorläraren Charles

 

Det trygga huset i Kenya
Att vara med i Blue Cross i Kenya är lite som att vara med i Junis i Sverige.

Junis projekt i Kenya

I Kenya lever många barn i hem där det förekommer våld och missbruk av alkohol och droger. IOGT-NTO-rörelsens samarbetsorganisation erbjuder barnen en trygg plats där man genom lek och glädje, undervisning och samtal stärker barnens självkänsla.

Användning av alkohol och andra droger är vanligt förekommande i Kenya. Även barn – så unga som runt 10 till 11 år – utvecklar missbruk, något som får allvarliga konsekvenser för deras skolgång och framtidsutsikter. Ofta finns drogerna tillgängliga i hemmen och de lagar som reglerar alkoholförsäljning för barn följs inte.

Läs mer om projektet i Kenya.

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.