Nyheter 2021/10/07

Joakim Lundqvist är Junis nya generalsekreterare

Lagom till att Junis tar sig an en ny höst fylld av verksamhet, kampanjande och planerande, får vi även nystart i form av en ny generalsekreterare. Det nya tillskottet Joakim Lundqvist har arbetat sina första veckor på kansliet på Stora Essingen och är därmed i processen att ta över rollen i och med Linda Tjälldéns stundande flytt till Umeå.

Joakim Lundqvist bor i Gävle och har en lång bakgrund som verksam inom ideella organisationer. Bland annat så har han jobbat i Equmenia. Det är, likt Junis, en barn- och ungdomsorganisation som anordnar aktiviteter för barn och unga över hela landet. I Equmenia har Joakim suttit i allt från lokal föreningsstyrelse och distriktsstyrelse, till den nationella styrelsen, såväl som varit deras biträdande generalsekreterare.

När vi sätter oss ner och pratar om Junis kommande tid uttrycker den tillträdande generalsekreteraren både pepp inför framtiden, såväl som ett fokus på att återhämta och bygga upp organisationen ifrån den, förhoppningsvis, nu avtagande Corona-pandemin.
– Ur ett kort perspektiv handlar det om att komma ur pandemin och starta om verksamheten. Men det är bara startpunkten, vi som organisation måste fortsatt jobba för vårt existensberättigande, det vill säga att vara en relevant aktör som erbjuder barn runt om i Sverige bra verksamhet. Barnen som kommer till Junis ska få känna mening och gemenskap och uppleva de grundsatser vi har bestämt. Verksamheten ska på ett eller annat sätt alltid präglas av det – det är ju det som gör oss till just Junis, säger Joakim.

Han nämner säkrandet och rekryterandet av en trygg ledarstab som en viktig prioritering. Målet att få fler barn att känna till Junis och komma till verksamheten är också en prioritet.
– Vi måste även vara duktiga på att inkludera barnen som kommer, så de vill bli engagerade medlemmar och vara med i rörelsen.

Joakim ser en klar och betydelsefull roll som Junis fyller i samhället.
– Vi ska vara en fristad där barn kan komma ifrån elitsatsningar, att bli utsorterade och att ens deltagande ständigt är beroende av ens prestation. Vårt syfte ska inte vara att åstadkomma någonting, utan helt enkelt vara en plats där barn bara kan vara barn. Det är vår roll.

Joakim har ett par veckor till att arbeta sida vid sida med Linda innan hon slutar och han tar över fullt ut. På frågan vad han ser fram emot mest i nuläget nämns utan tvekan att träffa alla de som är engagerade runt om i landet.

Varmt välkommen till Junis, Joakim!

Fotograf: Linda Håkansson

 

 

 

 

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.