Jobbigt hemma

Jobbigt hemma - när en förälder dricker för mycket

Du som är barn har rätt att må bra. Du har också rätt att ha någon vuxen som tar hand om dig, men ibland klarar inte föräldrar av det ansvaret. Det kan bland annat bero på att föräldern dricker för mycket alkohol eller använder andra droger. Om det är så har både du och den vuxne rätt att få stöd.

Att leva med en person som dricker för mycket alkohol påverkar vardagslivet och känslorna. Det kan var stökigt och bråkigt hemma. Kanske är det många saker som den vuxne lovar, men som sedan inte blir av. En del barn får ta mycket ansvar hemma. Det är vanligt att känna sig orolig för den som dricker, även när man är i skolan eller med kompisar. Många som har en förälder som dricker för mycket tycker att de känner på ett sätt inuti (exempelvis rädd, ledsen, arg) men visar något annat utåt (glad, tuff, duktig).

Du är inte ensam

Den som är barn i en familj där en vuxen dricker för mycket känner sig ofta väldigt ensam. Det är lätt att tänka att ingen annan har det likadant, eller skulle kunna förstå hur det är. Men det är tvärtom väldigt många som vet hur det är att leva med vuxen som missbrukar. Man brukar säga att ungefär tre-fyra elever i varje klass har en förälder som dricker alkohol på ett sätt som gör att det ofta blir jobbigt för barnen.

Du har rätt att få stöd

Många som har en förälder som dricker för mycket vill inte att någon annan ska veta hur det är hemma. Det kan kännas pinsamt och kanske har till och med föräldrarna sagt att ingen får veta något. Men det är viktigt att kunna berätta hur det är, och hur man mår. Ingen ska behöva skämmas för en förälder som dricker för mycket. Den som känner sig ledsen och ensam har rätt att få prata om det, och få stöd.

Det här behöver alla veta:
Du är inte ensam.
Du har rätt att må bra.
Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.
Du har rätt att få stöd och hjälp.
Dina föräldrar kan få stöd och hjälp.

Tips till dig som har en kompis som mår dåligt

Lyssna!

Finns där och lyssna på vad kompisen säger. Visa att du vill prata om det.

Gör saker tillsammans!

När det är jobbigt hemma kan det vara skönt att bara få ha roligt eller mysigt en stund. Särskilt viktigt kan det vara på lov eller helger, när det inte finns så mycket annat att göra.

Bry dig om din kompis!

Den som känner sig ledsen och ensam behöver veta att det finns någon som bryr sig om en. Att bry sig om någon kan vara att säga något snällt. Om hen inte kommer till skolan en dag kan du kanske ringa eller smsa och fråga hur det är.

Tipsa kompisen!

Berätta för din kompis om de tips som vi ger på den här sidan, eller om olika sajter där man kan få stöd. Kolla på länkarna i listan till höger.

Be om hjälp tillsammans!

Du som är barn har inte ansvar för att lösa alla problem åt din kompis och hens familj. Det finns många vuxna som är bra på att hjälpa barn som har det jobbigt hemma. Men du kan vara ett stöd åt din kompis och kanske följa med första gången hen går till skolans kurator eller pratar med någon annan vuxen. Ni kan också tillsammans besöka en hemsida för att hitta hjälp.

Tips till dig som har en förälder som dricker för mycket

Prata med någon

Att ha någon att prata med är viktigt. Det kan vara en kompis eller någon vuxen, exempelvis en lärare, granne, fritidsledare, Junis-ledare, släkting, kompisens föräldrar, skolans kurator eller skolsköterska. Det viktiga är att det är någon som känns bra för just dig att prata med.

Ring en jourtelefon eller chatta

Ibland är det lättare att berätta för någon som man inte känner. Det finns flera jourtelefoner och chattar. Det finns också fakta och annan bra information på olika sajter:

Elevhälsan

Skolans elevhälsa är till för dig som går i skolan. Skolsköterska, kurator eller psykolog kan vara ett bra stöd om du behöver prata med någon eller vill få hjälp med att ta kontakt med exempelvis socialtjänsten.

Gå i stödgrupp

I de flesta kommuner i Sverige finns det speciella grupper för barn och ungdomar som alla vet hur det är när en vuxen missbrukar. Gruppen leds av vuxna. I stödgruppen pratar man om hur man mår, hur det är hemma och man får lära sig mer om hur missbruk påverkar en familj och sådant kan göra att man mår bättre igen. Skolans kurator eller skolsköterska kan hjälpa till att ta kontakt med en stödgrupp.

Drugsmart finns det en karta över stödgrupper i landet och hur man får kontakt med dem.

När man behöver mer hjälp

Ibland behöver både barn och föräldrar mer hjälp för att det ska bli bättre. Kanske behöver den vuxne få hjälp på ett behandlingshem för personer med missbruk eller ha en kontakt med socialtjänsten. Socialtjänsten ska också se till att du som är barn får stöd med det som är viktigt för just dig.

På sajten Koll på soc finns svar på många frågor om vilken hjälp som barn och familjer kan få från socialtjänsten och vad som händer när man kontaktar dem.

Alla barn har rätt till en Vit jul

Junis är en del av kampanjen Vit jul, vars syfte är att ge alla barn rätt till en trygg och rolig jul. Vi ordnar jullovsaktiviteter runt om i hela landet och uppmanar vuxna som firar jul tillsammans med barn att skippa alkoholen. Var med du också och gör julen till barnens högtid.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja