Nyheter 2019/12/10

Junis byter namn – till Junis!

På Junis kongress i somras togs beslutet att organisationen från och med 1 januari 2020 enbart heter Junis. Namnet IOGT-NTOs Juniorförbund tas därmed bort.
– Naturligtvis blir kommunikationen både enklare och tydligare om alla använder ett och samma namn när vi pratar om vår organisation, säger Mona Örjes som är förbundsordförande.

Bakgrunden till kongressbeslutet var ett förslag från förbundsstyrelsen.
– En av anledningarna till att vi ville genomför namnbytet var att vi för de allra flesta av våra medlemmar och deras föräldrar sedan länge är kända som enbart Junis, berättar Mona Örjes. – Dessutom tycker många att det är långt och krångligt att säga och skriva Junis, IOGT-NTOs Juniorförbund.

Junis är en del av IOGT-NTO-rörelsen, men en egen självständig organisation. Namnet IOGT-NTOs Juniorförbund har ofta fått både media och allmänhet att tro att Junis tillhör IOGT-NTO.
– Tidningar beskriver oss ofta som IOGT-NTO:s barnverksamhet, eller IOGT:s juniorer och det blir ju fel, säger Mona. – Junis är stolta över att vara en del av IOGT-NTO-rörelsen och syftet med namnbytet är inte att signalera något annat, men självklart vill vi bli en välkänd organisation under korrekt namn. Då får det inte vara för krångligt.

Hur ska Junis behålla kopplingen till IOGT-NTO-rörelsen när organisationen byter namn?
– I sammanhang då man vill betona rörelsetillhörigheten kan man till exempel beskriva oss som ”Junis, en del av IOGT-NTO-rörelsen”. När vi enbart använder oss av namnet Junis så kommer det med tiden bli mer och mer välkänt och förknippas med både vår verksamhet och våra värderingar. Jag tror att kopplingen till vår organisationsfamilj kommer förbli välkänd och det känns bra.

Vad innebär namnbytet för Junis föreningar och medlemmar i praktiken?
– Föreningar och distrikt som har ”IOGT-NTOs Juniorförbund” i sina namn kommer behöva göra ett namnbyte. Även Junis logotyp har uppdaterats till en version utan undertexten IOGT-NTOs Juniorförbund.

Fakta och beskrivning av organisationen

Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet
till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med
och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och
utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka
beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa
upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.

Junis är en av fyra organisationer i IOGT-NTO-rörelsen. Vi har ungefär 10 000 medlemmar och 180 föreningar i hela landet. Alla barn upp till 15 år kan vara med i Junis.

Junis logotyp

Här hittar du Junis logotyp för nedladdning. Klicka på bilden för större version av logotypen i PNG-format.

Ladda hem alla logotyper i eps-format för tryck

JUNIS logotyp RGB


JUNIS logotyp svart RGB


JUNIS logotyp svart med vit fyllning


JUNIS logotyp neg RGB


JUNIS logotyp vit med svart fyllning


JUNIS logotyp vit

Skrivregler och namn

Så här skriver vi Junis:
I löpande text skriver vi alltid: Junis
(Junis med versalt J och övriga bokstäver gemena)

I sammansatta ord där Junis ingår använder vi bindestreck.
Till exempel: Junis-förening, Junis-medlem, Junis-aktivitet, Junis-ledare.

Namn:
Från och med januari 2020 heter Junis inte längre IOGT-NTOs Juniorförbund. Det namnet används därmed inte längre. Junis är en egen organisation, men en del av IOGT-NTO-rörelsen.

 

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.