Nyheter 2019/12/10

Junis byter namn – till Junis!

På Junis kongress i somras togs beslutet att organisationen från och med 1 januari 2020 enbart heter Junis. Namnet IOGT-NTOs Juniorförbund tas därmed bort.
– Naturligtvis blir kommunikationen både enklare och tydligare om alla använder ett och samma namn när vi pratar om vår organisation, säger Mona Örjes som är förbundsordförande.

Bakgrunden till kongressbeslutet var ett förslag från förbundsstyrelsen.
– En av anledningarna till att vi ville genomför namnbytet var att vi för de allra flesta av våra medlemmar och deras föräldrar sedan länge är kända som enbart Junis, berättar Mona Örjes. – Dessutom tycker många att det är långt och krångligt att säga och skriva Junis, IOGT-NTOs Juniorförbund.

Junis är en del av IOGT-NTO-rörelsen, men en egen självständig organisation. Namnet IOGT-NTOs Juniorförbund har ofta fått både media och allmänhet att tro att Junis tillhör IOGT-NTO.
– Tidningar beskriver oss ofta som IOGT-NTO:s barnverksamhet, eller IOGT:s juniorer och det blir ju fel, säger Mona. – Junis är stolta över att vara en del av IOGT-NTO-rörelsen och syftet med namnbytet är inte att signalera något annat, men självklart vill vi bli en välkänd organisation under korrekt namn. Då får det inte vara för krångligt.

Hur ska Junis behålla kopplingen till IOGT-NTO-rörelsen när organisationen byter namn?
– I sammanhang då man vill betona rörelsetillhörigheten kan man till exempel beskriva oss som ”Junis, en del av IOGT-NTO-rörelsen”. När vi enbart använder oss av namnet Junis så kommer det med tiden bli mer och mer välkänt och förknippas med både vår verksamhet och våra värderingar. Jag tror att kopplingen till vår organisationsfamilj kommer förbli välkänd och det känns bra.

Vad innebär namnbytet för Junis föreningar och medlemmar i praktiken?
– Föreningar och distrikt som har ”IOGT-NTOs Juniorförbund” i sina namn kommer behöva göra ett namnbyte. Även Junis logotyp har uppdaterats till en version utan undertexten IOGT-NTOs Juniorförbund.

Fakta och beskrivning av organisationen

Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet
till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med
och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och
utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka
beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa
upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.

Junis är en av fyra organisationer i IOGT-NTO-rörelsen. Vi har ungefär 10 000 medlemmar och 180 föreningar i hela landet. Alla barn upp till 15 år kan vara med i Junis.

Junis logotyp

Här hittar du Junis logotyp för nedladdning. Klicka på bilden för större version av logotypen i PNG-format.

Ladda hem alla logotyper i eps-format för tryck

JUNIS logotyp RGB


JUNIS logotyp svart RGB


JUNIS logotyp svart med vit fyllning


JUNIS logotyp neg RGB


JUNIS logotyp vit med svart fyllning


JUNIS logotyp vit

Skrivregler och namn

Så här skriver vi Junis:
I löpande text skriver vi alltid: Junis
(Junis med versalt J och övriga bokstäver gemena)

I sammansatta ord där Junis ingår använder vi bindestreck.
Till exempel: Junis-förening, Junis-medlem, Junis-aktivitet, Junis-ledare.

Namn:
Från och med januari 2020 heter Junis inte längre IOGT-NTOs Juniorförbund. Det namnet används därmed inte längre. Junis är en egen organisation, men en del av IOGT-NTO-rörelsen.

 

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.