Nyheter 2021/11/10

Junis har arrangerat kunskapsdagar

Den 25-28 oktober arrangerades Junis kunskapsdagar där man kunde ta del av flera spännande föreläsningar.

På måndagen presenterade vår egen förbundsordförande Mona Örjes resultatet av Junis kommunrapport, “Med makt kommer ansvar”. På tisdagen fick vi lyssna till representanter från Region Kronoberg som lyckats omvandla arbetet med barns rättigheter till konkreta rutiner så att barn uppmärksammas och får stöd. Onsdagen bjöd på att Peter Larm berättade om forskningsstudien Futura01 som bland annat försöker förstå vad det är som gör att en del barn i som växer upp i missbruksmiljöer utvecklar resiliens och klarar sig väldigt bra. På torsdagen avslutade vi med att höra stödgruppsverksamheterna Grinden i Gävle och Eleonoragruppen i Linköping berätta om tiden med pandemin och vad den har betytt för framtiden.

“Det var värdefullt att få bredda min kunskap kring hur man bäst stöttar barn i familjer med missbruk, jag kommer ha användning av det både på jobbet och som medmänniska”, säger en av åhörarna. “Jag hänger gärna med nästa år också, om ni arrangerar kunskapsdagar då!”

Vi vill rikta ett stort tack till våra fantastiska gästföreläsare som har delat med sig av sin kunskap, och till alla som har deltagit och lyssnat! Kunde du inte delta? Ingen fara, det går att se samtliga inslag i efterhand här.

​​Kunskapsdagarna arrangerades tillsammans med NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.