Nyheter 2021/11/10

Junis har arrangerat kunskapsdagar

Den 25-28 oktober arrangerades Junis kunskapsdagar där man kunde ta del av flera spännande föreläsningar.

På måndagen presenterade vår egen förbundsordförande Mona Örjes resultatet av Junis kommunrapport, “Med makt kommer ansvar”. På tisdagen fick vi lyssna till representanter från Region Kronoberg som lyckats omvandla arbetet med barns rättigheter till konkreta rutiner så att barn uppmärksammas och får stöd. Onsdagen bjöd på att Peter Larm berättade om forskningsstudien Futura01 som bland annat försöker förstå vad det är som gör att en del barn i som växer upp i missbruksmiljöer utvecklar resiliens och klarar sig väldigt bra. På torsdagen avslutade vi med att höra stödgruppsverksamheterna Grinden i Gävle och Eleonoragruppen i Linköping berätta om tiden med pandemin och vad den har betytt för framtiden.

“Det var värdefullt att få bredda min kunskap kring hur man bäst stöttar barn i familjer med missbruk, jag kommer ha användning av det både på jobbet och som medmänniska”, säger en av åhörarna. “Jag hänger gärna med nästa år också, om ni arrangerar kunskapsdagar då!”

Vi vill rikta ett stort tack till våra fantastiska gästföreläsare som har delat med sig av sin kunskap, och till alla som har deltagit och lyssnat! Kunde du inte delta? Ingen fara, det går att se samtliga inslag i efterhand här.

​​Kunskapsdagarna arrangerades tillsammans med NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.