Demokrati 2023/07/02

Junis har genomfört kongress

Junis har genomfört 2023 års kongress, i år hölls kongressen i Uppsala tillsammans med IOGT-NTO och UNF.

Kongressen pågick under en helg och kickade igång på fredagen med att avhandla bland annat verksamhetsberättelsen och den ekonomiska berättelsen. På lördagen stod kongressens stora fråga på agendan – ett beslut om huruvida en utredning om ny gemensam organisationsform tillsammans med de andra organisationerna i IOGT-NTO-rörelsen ska ske. IOGT-NTO och UNF hade redan bifallit förslaget. Junis var sist på tur och biföll också förslaget efter grupparbete där möjligheter och utmaningar fick diskuteras.

IOGT-NTO, UNF, NSF och Junis nuvarande uppdelning i fyra förbund har funnits i över 50 år, det är den längsta perioden som IOGT-NTO-rörelsen har sett likadan ut. Förbunden bygger på samma grundsatser och har en gemensam vision om ett nyktrare samhälle. Några möjligheter som förbundsstyrelsen presenterade som bakgrund till förslaget är att få en organisation som bättre kan möta en omvärld i förändring och de utmaningar som vår nykterhetsrörelse står inför. Att få en starkare organisation med ca 35 00 medlemmar som alla jobbar för samma sak är ett av målen.

Även Junis finaste utmärkekelse, Junis trotjänare, utsågs under dagen. Olle Häggström tog emot priset.

– Det berör mig djupt att få den här utmärkelsen från Junis. Jag tror på en framtid med en mer samlad rörelse och att alla barn får plats hos oss, säger Olle.

Under söndagen, kongressens sista dag, antogs budgeten och valet till den nya förbundsstyrelsen genomfördes. Junis förbundsordförande Mona Örjes blev omvald till posten. Nyinvald i styrelsen blev Elisabeth Myregrund från Falun. Hon har varit Junis-ledare i flera år och ordförande för Dalarnas distriktsstyrelse.

– Jag vill jobba för att det ska vara ännu roligare att vara ledare i Junis och för att det ska bli lättare att vara engagerad i Junis, säger Elisabeth.

Ordförande Mona Örjes avslutade kongressen med orden:

– Ibland har vi varit överens, ibland inte. Det är så det ska vara. Kongressen är till för att fler ska komma med sina kloka tankar för att det ska bli så bra som möjligt. Vi kan enas om att vi har barnens bästa för ögonen. Vi finns här för att skapa bra verksamhet för barn och för att barn ska få det bättre. Det är hjärtat för oss.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.