Demokrati 2023/07/02

Junis har genomfört kongress

Junis har genomfört 2023 års kongress, i år hölls kongressen i Uppsala tillsammans med IOGT-NTO och UNF.

Kongressen pågick under en helg och kickade igång på fredagen med att avhandla bland annat verksamhetsberättelsen och den ekonomiska berättelsen. På lördagen stod kongressens stora fråga på agendan – ett beslut om huruvida en utredning om ny gemensam organisationsform tillsammans med de andra organisationerna i IOGT-NTO-rörelsen ska ske. IOGT-NTO och UNF hade redan bifallit förslaget. Junis var sist på tur och biföll också förslaget efter grupparbete där möjligheter och utmaningar fick diskuteras.

IOGT-NTO, UNF, NSF och Junis nuvarande uppdelning i fyra förbund har funnits i över 50 år, det är den längsta perioden som IOGT-NTO-rörelsen har sett likadan ut. Förbunden bygger på samma grundsatser och har en gemensam vision om ett nyktrare samhälle. Några möjligheter som förbundsstyrelsen presenterade som bakgrund till förslaget är att få en organisation som bättre kan möta en omvärld i förändring och de utmaningar som vår nykterhetsrörelse står inför. Att få en starkare organisation med ca 35 00 medlemmar som alla jobbar för samma sak är ett av målen.

Även Junis finaste utmärkekelse, Junis trotjänare, utsågs under dagen. Olle Häggström tog emot priset.

– Det berör mig djupt att få den här utmärkelsen från Junis. Jag tror på en framtid med en mer samlad rörelse och att alla barn får plats hos oss, säger Olle.

Under söndagen, kongressens sista dag, antogs budgeten och valet till den nya förbundsstyrelsen genomfördes. Junis förbundsordförande Mona Örjes blev omvald till posten. Nyinvald i styrelsen blev Elisabeth Myregrund från Falun. Hon har varit Junis-ledare i flera år och ordförande för Dalarnas distriktsstyrelse.

– Jag vill jobba för att det ska vara ännu roligare att vara ledare i Junis och för att det ska bli lättare att vara engagerad i Junis, säger Elisabeth.

Ordförande Mona Örjes avslutade kongressen med orden:

– Ibland har vi varit överens, ibland inte. Det är så det ska vara. Kongressen är till för att fler ska komma med sina kloka tankar för att det ska bli så bra som möjligt. Vi kan enas om att vi har barnens bästa för ögonen. Vi finns här för att skapa bra verksamhet för barn och för att barn ska få det bättre. Det är hjärtat för oss.

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.