Internationellt / Nyheter 2022/10/25

Junis har samlat in pengar till Världens barn

Efter en höst med ett fantastiskt engagemang från Junis föreningar- och distrikt har årets Världens barn-kampanj nått sin kulmen.

Världens barn är, i samarbete med SVT, Sveriges Radio P4 och 14 civilsamhälleorganisationer, en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer. Junis är, som en del av IOGT-NTO-rörelsen, en av de 14 organisationerna. Vi är stolta över att kunna bidra till projekt som arbetar för barns rätt till hälsa, skola och trygghet runt om i världen.

Junis-medlemmar, ledare och andra engagerade har levt ut Junis grundvärde solidaritet och samlat in tusentals kronor till Världens barn på alla möjliga kreativa sätt. Det har anordnats allt från konstutställningar och springlopp till tipspromenader och discon. Självklart har det också skramlats och swishats ute på gator och torg. På frågan varför det är viktigt att samla in pengar till Världens barn svarar Junis-medlemmen Isaiah Cho:

Vi har så mycket att vi kan dela med oss till andra barn som har det svårare än oss.

Isaiah Cho, Junis Nässjö

IOGT-NTO-rörelsen driver flertalet projekt runt om i världen. Profilprojektet för 2022 bedrivs i norra Serbien. Så här beskrivs projektet på Världens barn hemsida:

I norra Serbien lever många unga och barn i stort utanförskap och fattigdom. Hit når inte samhällets skyddsnät då många barn till och med saknar identitetshandlingar. Utan rätt stöd är risken stor att dessa barn hoppas av skolan i förtid och faller in i en ond cirkel av arbetslöshet och missbruk av alkohol eller droger.

Därför stödjer IOGT-NTO-rörelsen genom Världens Barn ett projekt som ger hopp och stöd för barnen att orka med och klara sin skolgång. Varje vecka besöker projektets unga frivilliga barnen i tre olika byar för att på plats skapa en fristad som stärker både barnen och deras familjer. Tillsammans spelar de fotboll, sjunger, lär sig dataprogram – och diskuterar vad som är viktigt för att må bra, kunna lösa konflikter och hjälpa inte bara sig själv utan också andra i samhället. Varje barn behöver trygga vuxna för att kunna växa och utveckla sin fulla potential. Och som de här barnen växer!

I IOGT-NTO-rörelsens profilprojekt för 2022 arbetar man mot barn och ungas utanförskap i norra Serbien.

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.