Nyheter 2024/04/26

Junis presenterar nytt material på Barnrättsdagarna

Junis har varit på Barnrättsdagarna och presenterat Klasskompisar, vårt nya material för värdegrundsarbete. Det vänder sig till 10-13-åringar i skola, föreningar och andra sammanhang där man vill arbeta med värderingar och ge unga möjlighet att växa. Genom noveller och övningar kan grupper och klasser lära känna sig själva och klass 6C på Albackaskolan lite mer.

Agnes ska börja i en ny klass. I 6C är det fullt av hemligheter och drömmar. Absolut ingen får veta varför Oliver måste ringa hem! Vad är Vera beredd att göra för att få fler följare? Elise vill bara få vara sig själv, Shamun vet inte om han vågar känna pirret i magen. Och varför är Noah så himla arg egentligen?

Klasskompisar består av tretton noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i vilken ordning man vill, och en eller flera. I varje berättelse står olika klasskompisar i fokus. Novellerna är skrivna av författaren Katarina von Bredow, som har gett ut ett 30-tal böcker för barn och unga. Camilla Frantzell har skapat illustrationerna.

– Jag är otroligt stolt över det här materialet, säger Mona Örjes, förbundsordförande för Junis och också projektledare för Klasskompisar. Berättelserna är spännande och tar barn på allvar, de får vara verkliga och komplexa, precis som alla människor är.

Som stöd för ledaren eller läraren finns en handledning med kunskap och tips, till exempel vad man ska tänka på vid samtal med barn, hur man leder värderingsövningar och vad man kan göra om man känner oro för ett barn. Till varje novell finns dessutom en introduktion om det aktuella temat samt en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion. Exempel på teman Klasskompisar tar upp är vänskap, kärlek, grupptryck, psykisk hälsa, normer, sociala medier, utsatthet i hemmet och mycket mer.

– Materialet är förebyggande, säger Mona Örjes. Målet är att barn ska få möjlighet att reflektera och stärkas i att våga uttrycka vad de tycker, att stå upp för sina åsikter.  De ska också få strategier för hur de kan hantera olika svårigheter, till exempel mobbning, sexuella övergrepp eller att ha en förälder med beroende.

Klasskompisar är framtaget med medel från Stiftelsen Ansvar för Framtiden, samt Socialstyrelsen, och projektet är finansierat till och med 2025. Det gör att det finnas möjlighet att sprida materialet och göra det känt för lärare, ledare inom ideella organisationer, kyrkor och andra verksamheter där man möter 10-13-åringar och vill stärka både individen och gruppen genom att prata om viktiga saker. 

Allt material finns tillgängligt helt gratis på klasskompisar.se. Där kan man också beställa den fysiska boken.  

 

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.