Junis-ledare / Nyheter 2021/03/17

Junis satsar på digitala ledaraktiviteter

Alla ledare i Junis får ta del av Junis ledaraktiviteter. Genom utbildningar, workshops och seminarier ges möjlighet att utvecklas och höja sin kompetens - allt för att ledarna ska vara för att vara de trygga förebilder de behöver vara. Det utmanande året har inte inneburit färre ledararrangemang - tvärtom kan man erbjuda större utbud än någonsin. Och naturligtvis sker det digitalt!

Vårens digitala utbildningstillfällen bjuder på en stor blandning av inspirerande föreläsningar, aktuell information och möjlighet till erfarenhetsutbyte. Junis ledare får bland annat ta del av att träffa Hanna från ”Portionen under tian” och inspireras till att laga mer billig och vegetarisk mat som passar både vuxna och barn. Man bjuds också in till samtal om tankar, idéer och exempel på hur ledare kan genomföra en öppen och medlemsrekryterande verksamhet där alla känner sig välkomna!

Förbundsordförande, Mona Örjes berättar varför det är viktigt med utbildningarna och varför Junis satsar på dessa.

Mona Örjes, förbundsordförande
Mona Örjes, förbundsordförande

– I vanliga fall ses ledare i sina föreningar, på distriktsarrangemang och på den årliga Multikursen. Då får de ny kunskap, energi och pepp. Nu när det inte är möjligt vill vi hitta nya sätt för ledare att få påfyllnad och få känna gemenskap. Särskilt för ledare som inte har kunnat vara i barnverksamhet är det viktigt att få känna att man är en del av Junis.

Mona fortsätter att berätta att det både smidigt och miljövänligt att kunna delta i utbildningarna enkelt var man än bor och att det är smart att även kunna få välja vad man själv är intresserad av.

Innan nya Junis-ledare startar en Junis-verksamhet får man gå en ledarutbildning. Under pandemin har Junis utvecklat och ställt om till en digital sådan. Det fanns ett behov att fortsätta utbilda ledare på ett säkert sätt och pandemin gjorde det omöjligt att samla deltagare från olika distrikt. Anders Paulsen och Johan Rapakko, som båda arbetar som verksamhetsutvecklare, berättar att det finns många fördelar med att utbildningen nu finns digitalt.

Anders Paulsen och Johan Rapakko

– En av de största fördelarna är att vi kan utbilda ledare från olika delar av landet samtidigt. En ny ledare får då redan från första kurstillfället känslan av att vara med i ett större sammanhang. För många kan det vara svårt rent tidsmässigt att vara hemifrån en hel helg eller flera kvällar i veckan. Det kan då fungera med en digital utbildning där tid för resor till kurslokalen går bort. En annan stor fördel är att utbildarna kan bo utspritt i landet och ändå samarbeta kring utbildningen.

 

Mona Örjes ser att satsningen på digitala ledararrangemang kommer fortsätta även efter pandemins slut:
– Ledarna är grunden för vår verksamhet och vi vill att ledarna ska inspireras och utvecklas både för barnens skull och för sin egen, därför är de naturligt för oss att fortsätta satsa på ledaraktiviteter. Om pandemin fört med sig något bra så är det att vi upptäckt fördelarna med digitala aktiviteter och i framtiden tror jag att de i högre utsträckning kommer komplettera de fysiska samlingarna, säger Mona.

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.