Junis-ledare / Nyheter 2021/03/17

Junis satsar på digitala ledaraktiviteter

Alla ledare i Junis får ta del av Junis ledaraktiviteter. Genom utbildningar, workshops och seminarier ges möjlighet att utvecklas och höja sin kompetens - allt för att ledarna ska vara för att vara de trygga förebilder de behöver vara. Det utmanande året har inte inneburit färre ledararrangemang - tvärtom kan man erbjuda större utbud än någonsin. Och naturligtvis sker det digitalt!

Vårens digitala utbildningstillfällen bjuder på en stor blandning av inspirerande föreläsningar, aktuell information och möjlighet till erfarenhetsutbyte. Junis ledare får bland annat ta del av att träffa Hanna från ”Portionen under tian” och inspireras till att laga mer billig och vegetarisk mat som passar både vuxna och barn. Man bjuds också in till samtal om tankar, idéer och exempel på hur ledare kan genomföra en öppen och medlemsrekryterande verksamhet där alla känner sig välkomna!

Förbundsordförande, Mona Örjes berättar varför det är viktigt med utbildningarna och varför Junis satsar på dessa.

Mona Örjes, förbundsordförande
Mona Örjes, förbundsordförande

– I vanliga fall ses ledare i sina föreningar, på distriktsarrangemang och på den årliga Multikursen. Då får de ny kunskap, energi och pepp. Nu när det inte är möjligt vill vi hitta nya sätt för ledare att få påfyllnad och få känna gemenskap. Särskilt för ledare som inte har kunnat vara i barnverksamhet är det viktigt att få känna att man är en del av Junis.

Mona fortsätter att berätta att det både smidigt och miljövänligt att kunna delta i utbildningarna enkelt var man än bor och att det är smart att även kunna få välja vad man själv är intresserad av.

Innan nya Junis-ledare startar en Junis-verksamhet får man gå en ledarutbildning. Under pandemin har Junis utvecklat och ställt om till en digital sådan. Det fanns ett behov att fortsätta utbilda ledare på ett säkert sätt och pandemin gjorde det omöjligt att samla deltagare från olika distrikt. Anders Paulsen och Johan Rapakko, som båda arbetar som verksamhetsutvecklare, berättar att det finns många fördelar med att utbildningen nu finns digitalt.

Anders Paulsen och Johan Rapakko

– En av de största fördelarna är att vi kan utbilda ledare från olika delar av landet samtidigt. En ny ledare får då redan från första kurstillfället känslan av att vara med i ett större sammanhang. För många kan det vara svårt rent tidsmässigt att vara hemifrån en hel helg eller flera kvällar i veckan. Det kan då fungera med en digital utbildning där tid för resor till kurslokalen går bort. En annan stor fördel är att utbildarna kan bo utspritt i landet och ändå samarbeta kring utbildningen.

 

Mona Örjes ser att satsningen på digitala ledararrangemang kommer fortsätta även efter pandemins slut:
– Ledarna är grunden för vår verksamhet och vi vill att ledarna ska inspireras och utvecklas både för barnens skull och för sin egen, därför är de naturligt för oss att fortsätta satsa på ledaraktiviteter. Om pandemin fört med sig något bra så är det att vi upptäckt fördelarna med digitala aktiviteter och i framtiden tror jag att de i högre utsträckning kommer komplettera de fysiska samlingarna, säger Mona.

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.