Internationellt / Nyheter 2019/10/07

Junis skramlar för Världens Barn

Junis och IOGT-NTO-rörelsen bedriver projekt runt om i världen och är en av de biståndsorganisationer som får ta del av Radiohjälpens insamling till Världens Barn. För Junis i Huddinge har det blivit en självklarhet och en årlig tradition att hjälpa till med bössinsamlingen.
– Det känns fint att träffa så många människor som bryr sig och som mer än gärna skänker lite pengar till barn som behöver det, säger Junis-medlemmen Julia Brolin.

Det blåser kyligt under oktoberlördagen då Junis-föreningen har bestämt sig för att samla in pengar, men ett litet gäng tappra är ändå på plats med insamlingsbössor och ballonger i Huddinge centrum. Kvällen innan har den stora insamlingsgalan på teve ägt rum, med bland annat ett längre inslag från IOGT-NTO-rörelsens projekt i Iringa, Tanzania.

Julia samlar pengar till Världens Barn
Junis-medlemmen Julia tycker det känns bra att engagera sig för Världens Barn.

Många Huddingebor stannar till och lägger en slant i Junis-medlemmen Julia Brolins bössa.
– Jag är med och samlar in pengar för att det känns bra att göra något bra för någon annan, säger hon.
Junis-ledaren Britta Sahlin har varit med och skramlat bössa med Junis ända sedan hon själv var Junis-barn.
– Jag är med för att fler barn ska få alla de möjligheter som jag har haft som barn. När jag ser att barn runt om i världen har det dåligt tänker jag att det lika gärna kunde ha varit jag eller min syster, berättar hon.
Det är inte bara genom bössinsamlingen som Junis Huddinge hjälper till. I år har de sålt Astrid Lindgren-boken ”Alla mina barn” där hälften av bokens pris går till Världens Barn. De har också arrangerat ett disco där de som ville fick lämna frivilliga bidrag.
– Det var jättepopulärt, det kom många barn, säger Britta.

Eddie Hörnqvist, sju år, passar på att stanna till och prata med Junis-ledaren Karin Samuelsson om deras gemensamma favoritlag Modo. Men han vet en hel del om Världens Barn också och tycker att det är viktigt att engagera sig.
– Jag vet att det är många barn i världen som inte får gå i skolan. Det är skitdåligt. Då lär man sig inget, säger han.
Han lägger femtio kronor av sina egna sparpengar i insamlingsbössan.
– Jag behöver dem inte, jag har mer pengar, förklarar han.
Innan han går får han ett gäng Världens Barn-ballonger att dela ut till sina kompisar.
– Vi ger ballonger till alla barn som vill ha. Och så påminner jag dem om att de också är Världens Barn, säger ledaren Karin.

Ett par timmar senare räknar Junis Huddinge de insamlade pengarna. Totalt har de fått ihop över 1500 kr som läggs till summan de redan fått in genom att ha disco och sälja böcker. Pengar som gör skillnad på riktigt.

View this post on Instagram

Pengarna från Världens Barn hjälper många barn världen över. Vi är stolta över att få vara med och bidra. Bland annat genom IOGT-NTO-rörelsens projekt i norra Thailand. Där arbetar många migranter från Myanmar. De saknar ofta medborgarskap och därmed rättigheter till utbildning och sjukvård. Alkoholmissbruket är utbrett bland männen som tror att alkohol kan rena kroppen från odlingarnas kemikalier. Genom projektet får barnen möjlighet till grundläggande utbildning och stärkta rättigheter, men också sjukvård och en tryggare miljö där papporna dricker mindre. För att ge ditt bidrag, se länk i bio. #världensbarn #junis #junisibilder #iogtntorörelsen

A post shared by IOGT-NTOs Juniorförbund Junis (@junisibilder) on

Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.