Miljö / Nyheter 2021/06/03

Junis växlar upp miljöarbetet – antar ny miljöpolicy

Ett av Junis kärnvärden är solidaritet. Vi tar hand om både varandra och vår planet och jobbar för att vår verksamhet ska vara klimat- och miljösmart. För att underlätta det arbetet har Junis nu antagit en miljöpolicy.

I miljöpolicyn finns riktlinjer för hur Junis ska bedriva sin verksamhet på ett så miljömedvetet sätt som möjligt.
– Miljöfrågan är jätteviktig för både Junis som organisation och för våra medlemmar! Därför vill vi göra vad vi kan för att agera mer hållbar så att vår verksamhet inte blir en onödig belastning för miljön, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

Policyn ska hjälpa Junis på alla nivåer att tänka smart och den ger konkreta exempel på insatser som kan ske, både i föreningarna, i distrikten och på förbundsnivå.
– För en lägerarrangör kan det till exempel handla om att man oftare väljer vegetarisk mat och mat efter säsong och att dessutom ser till att vi inte behöver kasta mat. När vi pysslar, experimenterar och bygger i föreningarna kan vi använda återbrukat material – det är roligt att klura ut hur man kan återanvända olika saker, och dessutom väldigt bra för miljön, säger Mona Örjes.

Redan idag arbetar Junis för att verksamheten ska vara hållbar, men nu vill man växla upp medvetenheten.
– Förhoppningsvis leder policyn till förändringar på många sätt: till exempel att vi vuxna väljer om vi ska ses fysiskt eller resfritt, att vi nästan alltid väljer bort flyg även för längre resor och att vi blir bättre på att kommunicera digitalt i stället för med trycksaker, säger Mona Örjes.

För att ge stöd till föreningar och distrikt, så att policyn inte stannar vid ord på ett papper, planeras flera insatser.
– Det är superviktigt att vi jobbar för att utbilda våra ledare och engagerade så att det här leder till konkreta förändringar. Vi har nyligen genomfört en digital träff om klimatsmart och vegetarisk mat som passar både barn och vuxna och vi kommer att fortsätta sprida kunskap och tips om områden där man kan tänka miljömedvetet. Förändringarna ska märkas överallt i hela Junis och både vuxna och barn behöver tänka efter hur vi kan vara klimatsmarta, säger Mona Örjes.

Läs Junis miljöpolicy här.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Kongress 2023

I år är inget vanligt år för i år är det kongressår! I sommar kommer Junis, UNF och IOGT-NTO samlas i Uppsala för att genomföra sina kongresser. Vi ser fram emot att träffas på en fysisk kongress för första gången sedan pandemin för att tillsammans stärka vårt engagemang, ta beslut om Junis framtid – och givetvis umgås och skratta massor!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.