Miljö / Nyheter 2021/06/03

Junis växlar upp miljöarbetet – antar ny miljöpolicy

Ett av Junis kärnvärden är solidaritet. Vi tar hand om både varandra och vår planet och jobbar för att vår verksamhet ska vara klimat- och miljösmart. För att underlätta det arbetet har Junis nu antagit en miljöpolicy.

I miljöpolicyn finns riktlinjer för hur Junis ska bedriva sin verksamhet på ett så miljömedvetet sätt som möjligt.
– Miljöfrågan är jätteviktig för både Junis som organisation och för våra medlemmar! Därför vill vi göra vad vi kan för att agera mer hållbar så att vår verksamhet inte blir en onödig belastning för miljön, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

Policyn ska hjälpa Junis på alla nivåer att tänka smart och den ger konkreta exempel på insatser som kan ske, både i föreningarna, i distrikten och på förbundsnivå.
– För en lägerarrangör kan det till exempel handla om att man oftare väljer vegetarisk mat och mat efter säsong och att dessutom ser till att vi inte behöver kasta mat. När vi pysslar, experimenterar och bygger i föreningarna kan vi använda återbrukat material – det är roligt att klura ut hur man kan återanvända olika saker, och dessutom väldigt bra för miljön, säger Mona Örjes.

Redan idag arbetar Junis för att verksamheten ska vara hållbar, men nu vill man växla upp medvetenheten.
– Förhoppningsvis leder policyn till förändringar på många sätt: till exempel att vi vuxna väljer om vi ska ses fysiskt eller resfritt, att vi nästan alltid väljer bort flyg även för längre resor och att vi blir bättre på att kommunicera digitalt i stället för med trycksaker, säger Mona Örjes.

För att ge stöd till föreningar och distrikt, så att policyn inte stannar vid ord på ett papper, planeras flera insatser.
– Det är superviktigt att vi jobbar för att utbilda våra ledare och engagerade så att det här leder till konkreta förändringar. Vi har nyligen genomfört en digital träff om klimatsmart och vegetarisk mat som passar både barn och vuxna och vi kommer att fortsätta sprida kunskap och tips om områden där man kan tänka miljömedvetet. Förändringarna ska märkas överallt i hela Junis och både vuxna och barn behöver tänka efter hur vi kan vara klimatsmarta, säger Mona Örjes.

Läs Junis miljöpolicy här.

Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja