Junisar skapar framtiden – de Globala målen blir konst

När Junis i Huddinge har träff är full fart med lek, spring i benen och popcornfika. Men det är också diskussioner om hur barn i andra länder har det, skapande av konst om de Globala målen och planering av den stora konstutställningen där de ska samla in pengar till Världens Barn.

I föreningslokalen i Huddinge söder om Stockholm sitter junisarna samlade vid ett runt bord belamrat med vattenfärger, kritor och tuschpennor. Det är andra måndagen i rad som de skapar konst tillsammans. Deras skapande är en del av konstprojektet Vi Skapar Framtiden och när de har målat klart är det dags för en interaktiv konstutställning där alla 17 Globala mål, framtagna av FN:s medlemsländer, finns representerade med ett konstverk. Nio av målen finns redan illustrerade av etablerade konstnärer och tecknare – de resterande åtta skapas av barnen i Junis-föreningen. Junis i Huddinge är inte den enda föreningen som är med i projektet – totalt arbetar över 50 föreningar i hela IOGT-NTO-rörelsen, NBV och Våra gårdar med att skapa konst på samma tema som de sedan ska ställa ut. Utställningarna har som syfte att skapa engagemang kring de Globala målen, såväl som att ge möjlighet för insamling till Världens Barn.

Junis-ledaren Karin Samuelsson berättar om föreningens engagemang för Världens Barn:
– Det känns­ viktigt att barnen här i Sverige får kunskap om hur barn har det i andra länder. De har alltid varit positiva till det. Vi har skramlat med bössor och stått i Huddinge centrum och samlat in ganska mycket pengar under årens lopp.
Hon fortsätter att berätta om vad de ska göra i år:
– I år ska vi ha en utställning! Och sälja saker, samtidigt som vi visar konstverken. Så det blir en liten mini-loppis, lotteri och servering.

När junisarna får berätta om vad de målar märks det att de har diskuterat frågor kring de Globala målen tidigare. Ämnen som krig och fred, fattigdom, jämlikhet och miljöproblem tas upp. Junis-ledaren Corinne Wallnerström för diskussionerna framåt genom att ställa tankeväckande frågor. 9-åriga Angelina Vivar har fullt fokus på papperet framför henne och berättar om vad hon har valt att måla:
– Jag ritar fred på jorden, för att det är krig i många länder.
Hon fortsätter att berätta varför hon tycker det är viktigt att samla in pengar till Världens Barn:
– Så att de får pengar att bo någonstans. Och mat.
Junisen Viktor Nilsson håller med:
– Jag tycker att man ska skänka pengar till Världens Barn så att de som får pengarna kan få mat och bo någonstans.

Barn målar

Junis Huddinge kommer att ha sin konstutställning lördagen den 2 oktober kl. 11-15 i aulan på Huddinge gymnasium.

Vi skapar framtiden

Konstutställningen ”Vi skapar framtiden” består av sjutton konstverk – ett konstverk för var och ett av de Globala målen. Nio av konstverken är redan målade av kända konstnärer och serietecknare – de övriga åtta skapas av junisar i föreningar runt om i landet.

Projektet kommer att mynna ut i interaktiva konstutställningar där besökarna får se alla konstverk och samtidigt lära sig mer om vad de Globala målen innebär. De kommer även att få kunskap om på vilka sätt alkohol är ett utvecklingshinder för att nå de Globala målen.

Utställningarna kommer främst att ske under Världens Barns kampanjveckor i månadsskiftet september/oktober.

Läs mer om konstprojektet Vi skapar framtiden här.

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.