Junis-läger / Nyheter 2020/07/22

Lådbilsbygge och nya kompisar på Junis-läger i Norrahammar

Under sommaren arrangerar Junis sommarläger på olika platser och med olika teman. I småländska Norrahammar blandas bad och lek med lådbilsbyggande.

I en stor röd lada bygger barn och vuxna lådbilar tillsammans. Det skruvas, målas och fixas och i ett hörn av ladan står kusinerna Aaron och Eino Maununen och hjälps åt att bygga.

Aaron och Eino bygger lådbild
Kusinerna Aaron och Eino Maununen bygger lådbil på Junis-lägret i Norrahammar.

– Vi är snart färdiga, vi har bara motorhuven och framvingen kvar att skruva fast, säger de och böjer sig över ett häfte med bygginstruktioner. I häftet kan de steg för steg följa hur alla delarna ska sättas ihop.
– Det är jätteroligt men också lite svårt ibland. Utan instruktion hade säkert vår bil gått paj så det är bra att ha den, säger Eino.
– Jag har byggt lådbil hemma en gång förut men då hade vi bara plankor och hjul som vi satte ihop. Det här blir en bättre bil, säger Aaron.
Förutom att bygga lådbil har de också hunnit bada och leka under veckan.
– Det är ett roligt sommarlov att få vara på läger. Här kan man träffa nya kompisar, bada och äta lite annan mat än den man får hemma. Det är kul och lite spännande! säger Eino.

Lisa-Maria Ek är ledare på Junis lådbilsbyggarläger.

Lådbilsbyggarlägret är ett dagläger så barnen sover inte över utan kommer några timmar om dagen och bygger och leker. En av Junis-ledarna är Lisa-Maria Ek som gillar att vara med och ordna läger.
– Jag tycker om att se hur barnen växer och utvecklas. Det är mycket jobb innan lådbilarna är färdiga och det är roligt att se hur de lär sig att samarbeta och hjälpas åt under veckans gång, säger hon.
I en annan del av ladan står ledaren Magnus Magnusson med skruvdragaren i högsta hugg och hjälper till med att fästa framhjulen på en lådbil.
– Det mest givande med att vara ledare är att få ge något till andra. Jag blir glad av att se glädjen i barnens ögon över att någon vuxen lyssnar och hjälper. Och så får man leka mycket också! säger han.

Snart färdiga lådbilar
Snart redo att provköras! Julia, Linnéa, Alva, Aaron och Eino visar upp lådbilarna som de själva har byggt på Junis-lägret.

Text: Sara Brunskog
Foto: Lina Alriksson

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.