Junis-läger / Nyheter 2020/07/22

Lådbilsbygge och nya kompisar på Junis-läger i Norrahammar

Under sommaren arrangerar Junis sommarläger på olika platser och med olika teman. I småländska Norrahammar blandas bad och lek med lådbilsbyggande.

I en stor röd lada bygger barn och vuxna lådbilar tillsammans. Det skruvas, målas och fixas och i ett hörn av ladan står kusinerna Aaron och Eino Maununen och hjälps åt att bygga.

Aaron och Eino bygger lådbild
Kusinerna Aaron och Eino Maununen bygger lådbil på Junis-lägret i Norrahammar.

– Vi är snart färdiga, vi har bara motorhuven och framvingen kvar att skruva fast, säger de och böjer sig över ett häfte med bygginstruktioner. I häftet kan de steg för steg följa hur alla delarna ska sättas ihop.
– Det är jätteroligt men också lite svårt ibland. Utan instruktion hade säkert vår bil gått paj så det är bra att ha den, säger Eino.
– Jag har byggt lådbil hemma en gång förut men då hade vi bara plankor och hjul som vi satte ihop. Det här blir en bättre bil, säger Aaron.
Förutom att bygga lådbil har de också hunnit bada och leka under veckan.
– Det är ett roligt sommarlov att få vara på läger. Här kan man träffa nya kompisar, bada och äta lite annan mat än den man får hemma. Det är kul och lite spännande! säger Eino.

Lisa-Maria Ek är ledare på Junis lådbilsbyggarläger.

Lådbilsbyggarlägret är ett dagläger så barnen sover inte över utan kommer några timmar om dagen och bygger och leker. En av Junis-ledarna är Lisa-Maria Ek som gillar att vara med och ordna läger.
– Jag tycker om att se hur barnen växer och utvecklas. Det är mycket jobb innan lådbilarna är färdiga och det är roligt att se hur de lär sig att samarbeta och hjälpas åt under veckans gång, säger hon.
I en annan del av ladan står ledaren Magnus Magnusson med skruvdragaren i högsta hugg och hjälper till med att fästa framhjulen på en lådbil.
– Det mest givande med att vara ledare är att få ge något till andra. Jag blir glad av att se glädjen i barnens ögon över att någon vuxen lyssnar och hjälper. Och så får man leka mycket också! säger han.

Snart färdiga lådbilar
Snart redo att provköras! Julia, Linnéa, Alva, Aaron och Eino visar upp lådbilarna som de själva har byggt på Junis-lägret.

Text: Sara Brunskog
Foto: Lina Alriksson

Alla barn har rätt till en Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. Junis är med i kampanjen Vit jul, som lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Skattjakt i jul!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner en snowracer eller något annat fint pris. Mellan 1 december och 10 januari är Junis skattjakt öppen för alla barn som vill vara med!

Bli medlem i Junis

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7 och 15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas att du vill hänga med!

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja