Junis-läger / Nyheter / Reportage 2023/04/28

Läger hos Junis i Söderhamn

Det är miniläger och i Junis-huset är golven fyllda av luftmadrasser, sovsäckar och massvis av godispåsar.

– Det roligaste med läger är att man får sova över. Och att man får vara med kompisar, säger Jenna Sved, 10 år, som har varit på läger förut. Minilägret i Söderhamn är från fredag till söndag. Många, många aktiviteter hinns med under en helg! Efter en dag har junisarna redan varit på badhuset, spelat bingo, gått tipspromenad, haft filmkväll med chipsprovning och förstås lekt massor. Dessutom har det busats och ätits mängder med lördagsgodis. Kompisarna Mohammad Mohammadi, 13 år, och Alfred Hedlund, 12 år, går i samma skola och är med i Junis tillsammans. Nu hänger de bland sovsäckarna medan de inväntar tacomiddagen och lördagkvällens mys.
– Det var kul att gå tipspromenad idag. Jag tror vi kommer ha alla rätt, säger Mohammad.

Det roligaste med läger är att man får sova över. Och att man får vara med kompisar

Jenna, 10 år

En som gillar att träffa nya vänner är Elza Otter, 14 år.
– Man träffar många gamla vänner också, folk som man har lärt känna på andra läger och hållit kontakt med. Det är kul att få se varandra och hänga igen. Elza är äldst på lägret och har varit med i Junis ända sen hon var sju år, en riktig Junis-veteran! I år ska hon utbilda sig till ledare.
–Jag fyller femton i år. Jag vill bli ledare för att jag har varit med i Junis så länge, jag känner andra ledare och det känns jättekul att arbeta med barnen. Och så får man ju hänga kvar i Junis och vara med på aktiviteter.

Kompisgänget på läger hänger bland sovsäckarna.

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.