Junis-läger / Nyheter / Reportage 2023/04/28

Läger hos Junis i Söderhamn

Det är miniläger och i Junis-huset är golven fyllda av luftmadrasser, sovsäckar och massvis av godispåsar.

– Det roligaste med läger är att man får sova över. Och att man får vara med kompisar, säger Jenna Sved, 10 år, som har varit på läger förut. Minilägret i Söderhamn är från fredag till söndag. Många, många aktiviteter hinns med under en helg! Efter en dag har junisarna redan varit på badhuset, spelat bingo, gått tipspromenad, haft filmkväll med chipsprovning och förstås lekt massor. Dessutom har det busats och ätits mängder med lördagsgodis. Kompisarna Mohammad Mohammadi, 13 år, och Alfred Hedlund, 12 år, går i samma skola och är med i Junis tillsammans. Nu hänger de bland sovsäckarna medan de inväntar tacomiddagen och lördagkvällens mys.
– Det var kul att gå tipspromenad idag. Jag tror vi kommer ha alla rätt, säger Mohammad.

Det roligaste med läger är att man får sova över. Och att man får vara med kompisar

Jenna, 10 år

En som gillar att träffa nya vänner är Elza Otter, 14 år.
– Man träffar många gamla vänner också, folk som man har lärt känna på andra läger och hållit kontakt med. Det är kul att få se varandra och hänga igen. Elza är äldst på lägret och har varit med i Junis ända sen hon var sju år, en riktig Junis-veteran! I år ska hon utbilda sig till ledare.
–Jag fyller femton i år. Jag vill bli ledare för att jag har varit med i Junis så länge, jag känner andra ledare och det känns jättekul att arbeta med barnen. Och så får man ju hänga kvar i Junis och vara med på aktiviteter.

Kompisgänget på läger hänger bland sovsäckarna.

Spring för Världens Barn

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt! Samtidigt hjälps vi åt att samla in pengar till Världens Barn. Från och med nu fram till 31 oktober kommer samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn att dubblas. Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.