Semidigitala förhandlingar när Junis håller kongress
När Junis tjugosjätte kongress inleddes på lördagen var det i form av en semidigital samling, där förhandlingarna sker på Zoom och i VoteIT, men ombuden sitter samlade distriktsvis.
– Överlag har det fungerat bra med tekniken. Visst är det lite tradigt att man inte får träffa alla underbara ledare, men jag tycker ändå att alla jobbat på bra för att det ska bli en fin upplevelse, säger Jenny Bolting, ombud från Skånes distrikt.
Dagens diskussioner leddes av mötesordförandena Mats Gunnarsson och Birgitta Olli, som är nöjda med förhandlingarna.
– Det har rasslat på fint och jag är imponerad av både deltagarna och tekniken. En del var nog lite osäkra i början, men det har verkligen tagit sig. Jag tror att det är oerhört bra att ombuden kan sitta i grupper istället för ensamma hemma – det blir både roligare och bättre för diskussionerna, säger Mats Gunnarsson.
Under dagen behandlades de inkomna motionerna och det togs bland annat beslut om en pandemihjälp där det ekonomiska stödet till distrikt och föreningar under 2022 ska baseras på 2019 års siffror om detta är mer fördelaktigt. Junis Göteborg och Bohuslän och Junis Skaraborg hade motionerat om en förändring av förbundets beräkningsmodeller för stöd till föreningar och distrikt, men motionerna avslogs av kongressen. Pontus Beskow Borg var en av de ombud som stod bakom förslagen:
– Det är klart att vi är besvikna över att de inte gick igenom, särskilt när det gäller beräkningsmodellen för stöd till distrikten. Det skulle ha gett en större trygghet för oss med lokalt anställd personal om man förändrat hur stödet beräknas. Kanske hade varit lättare att få större stöd för motionen om vi kunnat prata för den på en fysisk kongress, men det har varit roligt att flera har engagerat sig i diskussionerna i alla fall.
Under eftermiddagen fastställdes också arbetsplanen för år 2022-2023. Även framöver är arbetsplanen nivåneutral och baserar sig på Junis tre arenor: Junis för alla, Junis tillsammans och Junis påverkar.
– Jag hade nog förväntat mig ännu mer diskussioner om den. Men precis som när vi behandlade dagens motioner blir det tydligt hur stora skillnader det är runt om i landet – både när det gäller verksamhet och ekonomi – och det tycker jag är både viktigt, roligt och intressant att lyfta, säger Örjan Åberg, ombud från Örebro distrikt.
Junis finaste utmärkelse – Årets Trotjänare – delades under lördagen ut och gick i år till en överraskad och rörd Anna-Greta Johansson, ledare i Värmlands distrikt. I motiveringen lyftes hennes mångåriga engagemang i såväl Råda som i hela Värmland och hennes förmåga att ge stöd och trygghet till andra yngre ledare. Mona Örjes som delade ut utmärkelsen är nöjd med dagen:
– Det har varit en väldigt bra kongresskänsla under förhandlingarna, även om vi alla var lite osäkra i början över hur allt skulle fungera med tekniken. Jag ser fram mot morgondagens diskussioner om påverkansplattformen och samtalen kring hur vi kan jobba bredare i våra påverkansfrågor kring barn i utsatthet. Men just nu laddar jag för kvällen och särskilt för quizet!