Junis-förening / Reportage 2021/04/08

Påsklov med äggjakt i Borlänge

Skolorna har påsklov i Dalarna, men hos Junis är det full fart hela ledigheten. Runt om i distriktet ordnas träffar med filmvisningar, lekar och äggjakter. Och det är just äggletande det är dags för i Borlänge.
– Det är så kul på Junis och roligt att ses när det är påsk, säger Vilja Hagfalk, snart 6 år, och gör sig redo att börja jakten på de gömda äggen.

Nästan 40 barn har dykt upp i kulturhuset där Junis håller till, för att vara med på dagens äggjakt. Många är redan medlemmar i Junis och går på de veckoaktiviteter som föreningen ordnar.
– Just nu har vi två olika verksamheter här i Borlänge. Dels Junis Pepp, där barnen får prova på olika sporter och lekar för att öka rörelseglädjen och dels våra torsdagsträffar där barnen själva får vara med och bestämma vad vi ska göra, berättar Lovisa Sjöberg som jobbar som verksamhetsutvecklare i distriktet.

Junis-träffarna är populära. Sedan Junis startade på orten för ett drygt halvår sedan har medlemsantalet gått från noll till 160.
– Det känns jättebra. Junis betyder mycket för barnen och man märker att det har varit extra viktigt att vi har kunnat hålla igång under den här perioden när så mycket annat varit stängt, säger Lovisa Sjöberg.

Medan barnen väntar tålmodigt smyger påskharen in och gömmer ägg runt om i huset. Sedan ljuder en hög tutsignal och det är fritt fram att börja letandet! Barnen springer iväg för att hjälpas åt att hitta alla 40 äggen.
– Man ska leta noga bakom dörrarna. Och på scenen! tipsar Vilja Hagfalk. Hon går på Junis även i vanliga fall och tycker att det bästa är att man får nya kompisar.
– Och när vi har glasskalas, för det är kul.

Tillslut är alla äggen hittade och delas ut bland barnen. Och sen blir det fika! Framöver väntar många aktiviteter i Dalarna:
– Vi ska ha Festival-läger i sommar och dessutom fortsätter vi satsa på våra Pepp-aktiviteter. Vi ordnar en Pepp-dag där det blir allt ifrån yoga och cirkelpasss till grillning och utomhusdisco. Och i juni arrangerar vi Pepp-loppet där alla barn springer en kilometer och får medalj, berättar Lovisa Sjöberg.

Läs mer om vad som händer i Junis i Dalarna här.

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.