Junis-förening / Reportage 2021/04/08

Påsklov med äggjakt i Borlänge

Skolorna har påsklov i Dalarna, men hos Junis är det full fart hela ledigheten. Runt om i distriktet ordnas träffar med filmvisningar, lekar och äggjakter. Och det är just äggletande det är dags för i Borlänge.
– Det är så kul på Junis och roligt att ses när det är påsk, säger Vilja Hagfalk, snart 6 år, och gör sig redo att börja jakten på de gömda äggen.

Nästan 40 barn har dykt upp i kulturhuset där Junis håller till, för att vara med på dagens äggjakt. Många är redan medlemmar i Junis och går på de veckoaktiviteter som föreningen ordnar.
– Just nu har vi två olika verksamheter här i Borlänge. Dels Junis Pepp, där barnen får prova på olika sporter och lekar för att öka rörelseglädjen och dels våra torsdagsträffar där barnen själva får vara med och bestämma vad vi ska göra, berättar Lovisa Sjöberg som jobbar som verksamhetsutvecklare i distriktet.

Junis-träffarna är populära. Sedan Junis startade på orten för ett drygt halvår sedan har medlemsantalet gått från noll till 160.
– Det känns jättebra. Junis betyder mycket för barnen och man märker att det har varit extra viktigt att vi har kunnat hålla igång under den här perioden när så mycket annat varit stängt, säger Lovisa Sjöberg.

Medan barnen väntar tålmodigt smyger påskharen in och gömmer ägg runt om i huset. Sedan ljuder en hög tutsignal och det är fritt fram att börja letandet! Barnen springer iväg för att hjälpas åt att hitta alla 40 äggen.
– Man ska leta noga bakom dörrarna. Och på scenen! tipsar Vilja Hagfalk. Hon går på Junis även i vanliga fall och tycker att det bästa är att man får nya kompisar.
– Och när vi har glasskalas, för det är kul.

Tillslut är alla äggen hittade och delas ut bland barnen. Och sen blir det fika! Framöver väntar många aktiviteter i Dalarna:
– Vi ska ha Festival-läger i sommar och dessutom fortsätter vi satsa på våra Pepp-aktiviteter. Vi ordnar en Pepp-dag där det blir allt ifrån yoga och cirkelpasss till grillning och utomhusdisco. Och i juni arrangerar vi Pepp-loppet där alla barn springer en kilometer och får medalj, berättar Lovisa Sjöberg.

Läs mer om vad som händer i Junis i Dalarna här.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Växjö, Härnösand och Trosa!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.