Junis-förening / Reportage 2021/04/08

Påsklov med äggjakt i Borlänge

Skolorna har påsklov i Dalarna, men hos Junis är det full fart hela ledigheten. Runt om i distriktet ordnas träffar med filmvisningar, lekar och äggjakter. Och det är just äggletande det är dags för i Borlänge.
– Det är så kul på Junis och roligt att ses när det är påsk, säger Vilja Hagfalk, snart 6 år, och gör sig redo att börja jakten på de gömda äggen.

Nästan 40 barn har dykt upp i kulturhuset där Junis håller till, för att vara med på dagens äggjakt. Många är redan medlemmar i Junis och går på de veckoaktiviteter som föreningen ordnar.
– Just nu har vi två olika verksamheter här i Borlänge. Dels Junis Pepp, där barnen får prova på olika sporter och lekar för att öka rörelseglädjen och dels våra torsdagsträffar där barnen själva får vara med och bestämma vad vi ska göra, berättar Lovisa Sjöberg som jobbar som verksamhetsutvecklare i distriktet.

Junis-träffarna är populära. Sedan Junis startade på orten för ett drygt halvår sedan har medlemsantalet gått från noll till 160.
– Det känns jättebra. Junis betyder mycket för barnen och man märker att det har varit extra viktigt att vi har kunnat hålla igång under den här perioden när så mycket annat varit stängt, säger Lovisa Sjöberg.

Medan barnen väntar tålmodigt smyger påskharen in och gömmer ägg runt om i huset. Sedan ljuder en hög tutsignal och det är fritt fram att börja letandet! Barnen springer iväg för att hjälpas åt att hitta alla 40 äggen.
– Man ska leta noga bakom dörrarna. Och på scenen! tipsar Vilja Hagfalk. Hon går på Junis även i vanliga fall och tycker att det bästa är att man får nya kompisar.
– Och när vi har glasskalas, för det är kul.

Tillslut är alla äggen hittade och delas ut bland barnen. Och sen blir det fika! Framöver väntar många aktiviteter i Dalarna:
– Vi ska ha Festival-läger i sommar och dessutom fortsätter vi satsa på våra Pepp-aktiviteter. Vi ordnar en Pepp-dag där det blir allt ifrån yoga och cirkelpasss till grillning och utomhusdisco. Och i juni arrangerar vi Pepp-loppet där alla barn springer en kilometer och får medalj, berättar Lovisa Sjöberg.

Läs mer om vad som händer i Junis i Dalarna här.

Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja