Junis-läger / Reportage 2021/03/05

Premiär för Junis Sport på Hallands sportlovsaktivitet

Sportloven är i full gång runt om i landet och så också Junis lovaktiviteter. I Halland har barnen på Junis fått prova på Frisbeegolf och gått på Skattjakt!
– Det är roligt att vara på sportlovskollo! Man får göra massa roliga aktiviteter, säger Elsa Stenlund, 8 år.

Det är onsdag, snön har smält bort och det är nästan tio grader varmt ute. Tretton förväntansfulla barn träffas i parken för att testa på verksamheten Junis Sport! Dagens stora aktivitet är frisbee. Ledarna samlar alla barn för att få upp värmen genom lekar som Under hökens vingar kom, Kom alla mina små kycklingar och Dopp-frisbee. Under förmiddagen får barnen prova på att kasta frisbeen på olika sätt – rakt fram, träffa korgen och svänga.
– Jag kastar pyttelitet snett och tar i allt jag kan! Då kommer jag långt säger Nanny Kronqvist, 7 år.

Dags för frisbee!

När lunchen hamnat i magen är det dags att prova på att gå en frisbeegolf-bana och se hur många kast man behövde från start till mål. Idag blev det lite extra spännande när några frisbees flög ut över den frusna dammen. Ledarna Sabina och Boris fick anta utmaningen och hämta in dom och isen höll som tur var!

Frisbeeaktiviteten är en del av Junis nya verksamhet Junis Sport. Sabina Öhrn, som är en av ledarna på sportlovskollot, berättar att Junis Sport är bra eftersom barnen får röra på sig och testa på nya saker. Wilma Theander och Boris Suljovic som också är ledare håller med.
– De får möjlighet att komma ut och träffa vänner och testa nya aktiviteter, säger Boris.

Dagen efter frisbeegolfen provar man på en annan av Junis verksamheter – det är nämligen dags att ge sig ut på Junis Skattjakt. Nästan alla skatter blir hittade, men frågan är vilket som var bäst – skattjakten eller lunchen? Junisarna får nämligen grilla och nästan äta så många marshmallows som de orkar!

– Det är kul att vara på med på Junis sportlovaktivitet! Man hittar nya kompisar säger Sandra Torstensson, 11 år.

Spring för Världens Barn

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt! Samtidigt hjälps vi åt att samla in pengar till Världens Barn. Från och med nu fram till 31 oktober kommer samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn att dubblas. Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.