Junis-läger / Reportage 2021/03/05

Premiär för Junis Sport på Hallands sportlovsaktivitet

Sportloven är i full gång runt om i landet och så också Junis lovaktiviteter. I Halland har barnen på Junis fått prova på Frisbeegolf och gått på Skattjakt!
– Det är roligt att vara på sportlovskollo! Man får göra massa roliga aktiviteter, säger Elsa Stenlund, 8 år.

Det är onsdag, snön har smält bort och det är nästan tio grader varmt ute. Tretton förväntansfulla barn träffas i parken för att testa på verksamheten Junis Sport! Dagens stora aktivitet är frisbee. Ledarna samlar alla barn för att få upp värmen genom lekar som Under hökens vingar kom, Kom alla mina små kycklingar och Dopp-frisbee. Under förmiddagen får barnen prova på att kasta frisbeen på olika sätt – rakt fram, träffa korgen och svänga.
– Jag kastar pyttelitet snett och tar i allt jag kan! Då kommer jag långt säger Nanny Kronqvist, 7 år.

Dags för frisbee!

När lunchen hamnat i magen är det dags att prova på att gå en frisbeegolf-bana och se hur många kast man behövde från start till mål. Idag blev det lite extra spännande när några frisbees flög ut över den frusna dammen. Ledarna Sabina och Boris fick anta utmaningen och hämta in dom och isen höll som tur var!

Frisbeeaktiviteten är en del av Junis nya verksamhet Junis Sport. Sabina Öhrn, som är en av ledarna på sportlovskollot, berättar att Junis Sport är bra eftersom barnen får röra på sig och testa på nya saker. Wilma Theander och Boris Suljovic som också är ledare håller med.
– De får möjlighet att komma ut och träffa vänner och testa nya aktiviteter, säger Boris.

Dagen efter frisbeegolfen provar man på en annan av Junis verksamheter – det är nämligen dags att ge sig ut på Junis Skattjakt. Nästan alla skatter blir hittade, men frågan är vilket som var bäst – skattjakten eller lunchen? Junisarna får nämligen grilla och nästan äta så många marshmallows som de orkar!

– Det är kul att vara på med på Junis sportlovaktivitet! Man hittar nya kompisar säger Sandra Torstensson, 11 år.

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.