Nyheter / Vit jul 2019/12/04

Rekordmånga Vit jul-aktiviteter runt om i landet

Junis tycker att alla barn har rätt till en rolig och trygg jul, fri från alkohol. Därför är vi en del av IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul. I år är engagemanget för att ordna trygga, nyktra aktiviteter under julhelgerna rekordstort hos organisationernas medlemmar. 

När skolan är slut för terminen, fritidsgården stänger och fritidsaktiviteterna gör uppehåll blir barn i familjer med missbruk eller psykisk ohälsa än mer utsatta än vanligt. Att erbjuda en möjlighet att komma hemifrån, få vara med på en trygg aktivitet och ha något roligt att berätta om när man kommer tillbaka till skolan blir extra viktigt. Därför satsar Junis och övriga IOGT-NTO-rörelsen på att arrangera öppna aktiviteter under jullovet, där alla – även de som inte är medlemmar – är välkomna.
– I år arrangeras nära 250 aktiviteter runt om i hela landet och det är rekordmånga, berättar Junis förbundsordförande Mona Örjes. – Det är så många barn och ungdomar som kommer att få härliga jullovsupplevelser tack vare att det är så många eldsjälar som engagerar sig.

Abdulrahman
Abdu har öppet hus i Junis-lokalen.

En av de engagerade är Abdulrahman ”Abdu” Alsagher som är Junis-ledare i Ljusnarsberg. I flera år har han och de andra ledarna i Kopparberg arrangerat Vit jul-aktiviteter.
– Jag engagerar mig i Vit jul för att jag vill göra skillnad. Det ger mig så mycket att se alla barnen så glada, då blir jag också glad, säger Abdu.
I år planerar de att ha öppet hus i föreningslokalen under två dagar på jullovet. Där kommer alla barn som vill få vara med och baka pepparkakor och pizza. Dessutom blir det pyssel och filmvisning.

Ingela Thorstensson
Ingela fyller barnens jullov med aktiviteter.

En annan av Vit juls alla eldsjälar är Ingela Thorstensson i Våxtorp. Hon har varit Junis-ledare i över tio år och har gjort Vit jul-aktiviteterna i föreningen till en tradition.
– Vi fyller jullovet med massor av aktiviteter, som chips och cola-provning, spel- och filmkvällar och annat skoj. Tillsammans får barnen laga mat, duka fint och sedan äta tillsammans. Ibland tar vi bussen någonstans, vart som helst utanför kommunen, som ett äventyr för att se något annat.
När Vit jul-traditionen startade i föreningen var det med dans kring granen i mellandagarna, men tiderna har förändrats:
– Nu är det LAN som gäller, det är när man sitter i grupp och spelar olika dataspel tillsammans. Redan första dagen på lovet brukar barnen vara här och spela och ibland lanar vi med övernattning också, berättar Ingela.

Mona Örjes
Ordförande Mona har en Vit jul-insamling.

Även förbundsordförande Mona har Vit jul-aktiviteter inplanerade.
– Jag kommer att ha en egen insamling och genomföra utmaningar kopplat till det och så har jag dragit med mina ordförandekollegor på ett luciatåg som vi auktionerar ut. Alla pengar går så klart till Vit jul-kampanjen. Hemma i Enköping kommer jag att hjälpa till på två aktiviteter: dels på juldagen då vi har hyrt badhuset och dels 27 december då vi håller öppet på en ungdomsgård. Det ser jag fram emot!
Vad vill du hälsa till alla eldsjälar som engagerar sig i Vit jul-kampanjen?
– Jag vill hälsa ett VARMT tack till alla som gör en stor eller liten insats. Allt engagemang betyder mycket och gör skillnad, inte minst för de barn som har det tufft hemma. Och att arrangera så här många lovaktiviteter vore ju inte möjligt utan er!

Om Vit jul-kampanjen

Genom Vit jul-kampanjen genomför IOGT-NTO-rörelsen spännande och härliga jullovsaktiviteter för tusentals barn och unga över hela landet. Aktiviteter som är extra viktiga för de som har det tufft hemma.

Varför behövs Vit jul?
Alla barn har rätt till en Vit jul, utan oro för vuxna som dricker. Antalet barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. Fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks, när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då är behovet av insatser extra stort. Vit jul sätter fokus på barnen och gör julen till deras högtid.

Våra aktiviteter
När andra håller julstängt öppnar IOGT-NTO-rörelsen upp för roliga och mysiga Vit jul-aktiviteter, över hela landet. Tillsammans ger vi över tusentals barn och unga möjligheten till ett jullov med värme, gemenskap och julglädje – fritt från alkohol och andra droger. Vi vet att det kan vara direkt livsavgörande för de barn som har det tufft hemma.

2018 anordnade vi 202 aktiviteter som nådde över 8 500 barn och unga. Från julpyssel och pepparkaksbak till LAN och filmkvällar. Vit jul-aktiviteterna, som arrangeras av lokala eldsjälar inom IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund, var utspridda i 84 av Sveriges kommuner.

Så här kan du stödja Vit jul

  1. Ta ställning för ett alkoholfritt julfirande. Genom att utmana normen att dricka alkohol under julhelgerna får du flera att följa ditt exempel. Här tar du ställning.
  2. Handla i Vit juls gåvoshop. Köp dina julklappar i shoppen, så stödjer du samtidigt arbetet med att arrangera Vit jul-aktiviteter och ge fler barn möjlighet till en roligare, tryggare jul.
  3. Köp ett lottpaket hos Miljonlotteriet. När du köper ditt första paket för 100 kr ger Miljonlotteriet 200 kr extra till vårt arbete med att skapa fina jullovsminnen för barn och unga.

 

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.