Junis-läger / Reportage 2020/10/28

Skattjakt på Junis höstlovskollo i Vessigebro

Det är lov och ute är det lite höstruskigt, men det stoppar inte barnen på Junis höstlovskollo i Vessigebro.
–  Det är så roligt att vara här på kollo! Jag har träffat så många nya vänner, säger Havanna Christiansson, 11 år.

Ledaren Sabina serverar nygrillad korv

Kollot pågår under två dagar på höstlovet och inleds med Junis Skattjakt. Ledarna har gömt tio skatter runt om i Vessigebro och barnen ger sig av i grupper tillsammans med sina ledare för att leta reda på dem. De är riktigt klurigt gömda så man får leta riktigt noga! När några av skatterna är hittade blir det lunchpaus vid ett vindskydd intill Ätran och korvgrillning över öppen eld. Det är både spännande och gott tycker junisarna.

Boris Suljovic, som är en av ledarna som är med på kollot, berättar om hur viktigt det är med aktiviteter för barnen under lovet.
–  Jag tror att det här betyder jättemycket för dem – att ha något att göra, träffa nya kompisar och ha det roligt tillsammans. Det är därför jag väljer att engagera mig som ledare, för att det ger så mycket att få se barnen ha roligt under våra aktiviteter.
Sabina Öhrn, som också är ledare, håller med Boris.
– Barnen är så glada när de är här, det märks verkligen att de har det kul här. Och då blir man själv glad – det skapar liksom ett glatt pirr i magen att se barnen ha så roligt!

Efter lunchen finns tid för bus.

När korvarna är uppätna blir det bus med ledarna. Junisarna röjer runt bland höstlöven.
– Förutom skattjakten är det här det roligaste på kollot – att man får busa så mycket och att kasta löv på ledarna, säger Ylva Arnell, 10 år.
Hon berättar att det var hennes kompis som talade om för henne att kollot skulle vara och frågade om hon ville följa med. Och det ville hon!
När pausen är slut och ledarna har skakat av sig löven fortsätter skattjakten för barnen.
– Jag tycker att det här är det roligaste. Att leta efter skatter och att träffa nya vänner, säger Havanna Christiansson.

Ett par timmar senare är alla skatterna funna av barnen och det är dags att avsluta den första kollodagen. Dagen därpå väntar filmvisning av Det regnar köttbullar och Dumma mig och naturligtvis både saft och popcorn till det. Men det roliga tar inte slut där. Planeringen för resten av höstens aktiviteter är i full gång, och precis som det brukar vara i Junis så har barnen fått vara med och bestämt vad som ska hända på träffarna!

Havanna och Ylva är två av deltagarna på Junis höstlovskollo.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.