Junis-läger / Nyheter 2019/08/16

Vänskap och bad på JUNF-läger

Det är en av sommarens varmaste dagar, men på JUNF-lägret på Laviken utanför Bollnäs är det ändå full fart. Kanotpaddling, paintball, bakning och cirkus är bara några av de aktiviteter som lägerdeltagarna kan välja på.
- Det finns så mycket att göra här och så träffar man massor av nya kompisar, säger Ted Jonsson, 11 år.

På JUNF-lägret är alla välkomna från det år de fyller 12. Lägret är ett samarbete mellan Junis och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund och i år är ungefär 80 deltagare på plats.
– Vi har arrangerat det här lägret varje sommar i flera år nu och det är alltid lika uppskattat, berättar Mikaela Lindblom som är en av de som planerat lägret.
Lägret hålls på lägergården Laviken som ägs av Gävleborgs distrikt.
– Det är toppen att hålla till här. Det finns verkligen möjligheter till alla slags aktiviteter och man kan välja mellan att sova i tält och i stuga, säger Mikaela.

Deltagare på JUNF-lägret

Paddling och paintball

Nere vid sjön är har ett gäng deltagare samlats vid stranden. Linus Hansson och Ted Jonsson, båda 11 år, kliver ur kanoterna efter en paddeltur på det spegelblanka vattnet.
– Det är så roligt här. Man får själv välja aktivitet och det finns så mycket mer att göra här än hemma, säger Linus. Ted håller med:
– Det bästa är att vi får bada så mycket, det är så varmt att man vill bada hela tiden. Nu ska vi åka soffa bakom vattenskotern och sen vill jag spela paintball.

Deltagare på JUNF-lägret

På gräsmattan ligger Molly Zachrisson, 14 år och solar tillsammans med sina kompisar.
– Det är skönt att få komma iväg hit och göra saker. Det blir en mötesplats där man träffar både nya och gamla kompisar. Jag är med i Junis annars också och sitter i styrelsen i min förening.
– Det är skitkul här, med alla saker man kan göra och alla kompisar som man lär känna. Allt är bra här förutom matköerna som är för långa, säger Linnéa Jansgård, 13 år.

Sommarens höjdpunkt

Uppe vid huset flyger jongleringsbollar och diablos genom luften. Här håller lägerchef William Wallin i cirkusaktiviteter. Han är ledare på lägret för femte året, men var med redan som barn.
– Jag älskar läger! Det är ett sådant fint tillfälle för alla barn att hitta nya kompisar. Att få komma iväg på läger en vecka betyder mycket för alla och särskilt för de barn som har det jobbigt hemma. Det är något speciellt med att se barn komma år efter år på lägret, växa upp och sen bli ledare.

Deltagare på Laviken

Nora Hedkvist, 11 år, och Elsa Zetterlund, 12 år, kommer ut från sin stuga med godispåsar i händerna.
– Min bror är Junis-ledare och har berättat om lägret, så vi bestämde oss för att åka. Man lär sig en massa här, att ta ansvar och så, berättar Elsa.
– Det bästa med att vara här är att man träffar nya vänner, det blir liksom en gemenskap här, säger Nora.
Elsa håller med:
– Det här är det andra Junis-lägret vi är på i år. Det är sommarens höjdpunkt att åka på läger!

Text: Liza Viktorsson
Foto: Daniel Jansson

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.