Junis-läger / Nyheter 2019/08/16

Vänskap och bad på JUNF-läger

Det är en av sommarens varmaste dagar, men på JUNF-lägret på Laviken utanför Bollnäs är det ändå full fart. Kanotpaddling, paintball, bakning och cirkus är bara några av de aktiviteter som lägerdeltagarna kan välja på.
- Det finns så mycket att göra här och så träffar man massor av nya kompisar, säger Ted Jonsson, 11 år.

På JUNF-lägret är alla välkomna från det år de fyller 12. Lägret är ett samarbete mellan Junis och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund och i år är ungefär 80 deltagare på plats.
– Vi har arrangerat det här lägret varje sommar i flera år nu och det är alltid lika uppskattat, berättar Mikaela Lindblom som är en av de som planerat lägret.
Lägret hålls på lägergården Laviken som ägs av Gävleborgs distrikt.
– Det är toppen att hålla till här. Det finns verkligen möjligheter till alla slags aktiviteter och man kan välja mellan att sova i tält och i stuga, säger Mikaela.

Deltagare på JUNF-lägret

Paddling och paintball

Nere vid sjön är har ett gäng deltagare samlats vid stranden. Linus Hansson och Ted Jonsson, båda 11 år, kliver ur kanoterna efter en paddeltur på det spegelblanka vattnet.
– Det är så roligt här. Man får själv välja aktivitet och det finns så mycket mer att göra här än hemma, säger Linus. Ted håller med:
– Det bästa är att vi får bada så mycket, det är så varmt att man vill bada hela tiden. Nu ska vi åka soffa bakom vattenskotern och sen vill jag spela paintball.

Deltagare på JUNF-lägret

På gräsmattan ligger Molly Zachrisson, 14 år och solar tillsammans med sina kompisar.
– Det är skönt att få komma iväg hit och göra saker. Det blir en mötesplats där man träffar både nya och gamla kompisar. Jag är med i Junis annars också och sitter i styrelsen i min förening.
– Det är skitkul här, med alla saker man kan göra och alla kompisar som man lär känna. Allt är bra här förutom matköerna som är för långa, säger Linnéa Jansgård, 13 år.

Sommarens höjdpunkt

Uppe vid huset flyger jongleringsbollar och diablos genom luften. Här håller lägerchef William Wallin i cirkusaktiviteter. Han är ledare på lägret för femte året, men var med redan som barn.
– Jag älskar läger! Det är ett sådant fint tillfälle för alla barn att hitta nya kompisar. Att få komma iväg på läger en vecka betyder mycket för alla och särskilt för de barn som har det jobbigt hemma. Det är något speciellt med att se barn komma år efter år på lägret, växa upp och sen bli ledare.

Deltagare på Laviken

Nora Hedkvist, 11 år, och Elsa Zetterlund, 12 år, kommer ut från sin stuga med godispåsar i händerna.
– Min bror är Junis-ledare och har berättat om lägret, så vi bestämde oss för att åka. Man lär sig en massa här, att ta ansvar och så, berättar Elsa.
– Det bästa med att vara här är att man träffar nya vänner, det blir liksom en gemenskap här, säger Nora.
Elsa håller med:
– Det här är det andra Junis-lägret vi är på i år. Det är sommarens höjdpunkt att åka på läger!

Text: Liza Viktorsson
Foto: Daniel Jansson

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.