Nyheter / Opinion 2023/01/02

Var med och spela roll under uppmärksamhetsveckan 2023

Spela roll är en årlig uppmärksamhetsvecka som handlar om att sätta fokus på barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Spela roll äger alltid rum samma vecka som alla hjärtans dag. 2023 års uppmärksamhetsvecka är den 13–19 februari.

Under alla hjärtans dag–veckan uppmärksammar många länder barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka. I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.

Spela roll-veckan arrangeras bland annat av Junis, Trygga Barnen, CAN och Blå Bandet. Under veckan kommer Spela rolls arrangörsgrupp att hålla i fyra digitala seminarier som lyfter bland annat hur man som vuxen kan spela roll för barn, forskning på fältet, arbete med stödgrupper och att samtala med barn och unga. Seminarierna är kostnadsfria och öppna för alla.

Läs mer och anmäl dig på: duspelarroll.se

Vill du själv engagera dig och uppmärksamma frågan? Här finns det kampanjmaterial att hämta fritt: duspelarroll.se/kampanjmaterial

Seminarier under veckan

Alla seminarier hålls kl. 14.30–15.30 via Zoom. Anmäl dig här!

Barnets perspektiv med Sophie Jahn från “Nattryttarna” 

Måndag, 13 februari
Sophie Jahn är författare till boken Pappas flicka på hästgården. Hösten 2022 var det premiär för tv-serien Nattryttarna, som är baserad på hennes uppväxt. Boken och serien skildrar hennes uppväxt bakom idyllen på hästgården. Sophie Jahn är ambassadör för Stiftelsen Trygga Barnen som stöttar barn och unga vuxna som växer upp i hem med missbruk.  Under seminariet delar Sophie med sig av sin uppväxt och hur du som vuxen kan spela roll för barn i din omgivning – för att historier likt hennes inte ska upprepas. Under seminariet delar också Blå Bandet och Stiftelsen Trygga Barnen med sig av tips för hur du som vuxen kan agera när du misstänker eller vet att ett barn far illa. 

Värdar för seminariet är Blå Bandet och Stiftelsen Trygga Barnen i samarbete med Studieförbundet NBV.

Forskning om unga med föräldrar som dricker för mycket

Tisdag, 14 februari
Det står klart att det är många barn och unga som upplever problem av deras föräldrars drickande. Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) berättar närmare om en ny svensk studie där man även har tittat på om och hur mycket detta påverkar ungas hälsa och sociala relationer. Vad finns det för kunskap att hämta och använda vidare?

Värd för seminariet är CAN i samarbete med Studieförbundet NBV.

Stödgrupper som gör skillnad!

Onsdag, 15 februari
Många barn och unga som växer upp i hem där någon dricker för mycket har berättat att deras liv blir bättre när de fått delta i en stödgrupp. Hur kan man arbeta framgångsrikt med stödgruppsverksamhet? Och hur når man dem som har behov? Vi kommer att få många exempel från landet. Under seminariet deltar representanter från Kungälv, där kommunen och Svenska kyrkan samarbetar kring stödverksamheten.

Värdar för seminariet är Junis och Hela Människan i samarbete med Studieförbundet NBV.

Samtal med barn och ungdomar

Torsdag, 16 februari
Vad i samtal är det egentligen som skapar förändring och motivation? Under detta seminarium kommer psykoterapeuten och socialpedagogen Petter Ivarsson att prata om att samtala med barn och unga. Hur kan vi utveckla vår förmåga till samtal och bemötande? Vad säger forskningen?

Petter Iwarsson är legitimerad psykoterapeut och socialpedagog med vidareutbildning inom handledning och familjebehandling. Efter många år som sakkunnig på Bris arbetar Petter nu med psykoterapi, föreläsning och utbildning i egen regi samt som skolkurator. Petter är författare till böckerna Samtal med barn och ungdomarSamtal i skolan – en möjlighet till utveckling och Du behövs som vuxen.

Värd för seminariet är Nätverket de Glömda Barnen Västra Götaland i samarbete med Studieförbundet NBV.

Spela roll på Facebook: www.facebook.com/duspelarroll.se
Spela roll på Instagram: spela_roll
Spela rolls hashtag: #spelaroll2023

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.