Bli volontär och engagera dig för barn i familjer med missbruk

Blivande förskollärare, lärare, socionomer och många andra yrkesgrupper får ingen eller alldeles för liten kunskap om barn i familjer med missbruk. Det vill vi ändra på och påbörjar nu ett koncentrerat arbete för att få in denna kunskap i relevanta högskole- och universitetsutbildningar. Tycker du också att det är viktigt och vill vara med och driva på i den frågan? Bli då volontär - ingå i vår task force!

En nyckel till att barn som far illa ska upptäckas är att vuxna som möter barn har kunskap om problemet. Nu startar Junis arbete med att öka den kunskapen –  men vi behöver din hjälp.

Är du en person som gillar något eller flera av följande saker?

 • Driva påverkansarbete.
 • Skriva debattartiklar och inlägg på sociala medier.
 • Tycker om att ta kontakt med beslutsfattare, både politiker och personer på universitetet för att driva på för en förändring.
 • Samarbeta med andra volontärer.
 • Lära dig nya saker, bland annat om barn som växer upp i en familj med missbruk.

Då ska du bli volontär i vår task force!

Vi söker personer som är intresserade av olika uppdrag. Allt från att söka fram mejladresser till beslutsfattare till att komma på kreativa kampanjslogans och skriva debattartiklar.

Inga förkunskaper krävs

Du behöver inte någon särskild utbildning för detta uppdrag. Det viktigaste är att du brinner för att göra skillnad för utsatta barn. Du kommer få en ordentlig introduktion, både om barn som far illa och påverkansarbete, samt få stöd i volontärarbetet av ideella och anställda på Junis. Oavsett var du bor kan du engagera dig. Arbetet drivs främst lokalt, i vissa fall nationellt, och eventuella möten sker oftast digitalt.

Du väljer själv hur många timmar i veckan du vill lägga på detta uppdrag. Vi ser gärna att du har tid för minst fem timmar i månaden. Delar av din tid kommer behöva samordnas med övriga volontärer, bland annat genom digitala avstämningsmöten med projektgruppens samordnare.

Alla är välkomna att engagera sig som volontärer i vår task force. För detta uppdrag krävs inget medlemskap eller övrigt engagemang i Junis eller IOGT-NTO-rörelsen.

Ansök nu

Anmäl ditt intresse i formuläret nedanför. Efter att vi fått din anmälan tar vi kontakt med dig för att berätta mer. Under våren kommer vi att genomföra flera informations- och uppstartsträffar. Nästa uppstartsträff är 3 juni, kl 20-21 (digitalt). 

  Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

  För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

  Händer i Junis

  Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

  Vuxna som vet

  Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

  Junis gåvoshop

  I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

  Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

  Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

  Junis 150 föreningar

  Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

  Hitta din Junis-förening

  Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.