Demokrati / Nyheter 2021/07/04

Både gemenskap och diskussion på Junis kongress

Söndagen var kongressens andra och därmed sista dag. Beslut om påverkansplattform, stadgar och inte minst val till förbundsstyrelsen stod på programmet innan kongressen avslutades vid lunch.
– Med tanke på förutsättningarna så genomfördes kongressen exemplariskt, med både rum för social gemenskap och diskussion. Jag är jätteglad över att ha varit på min första Junis-kongress, säger Elin Morén, ombud från Jämtlands distrikt.

Förhandlingarna genomfördes, precis som under lördagen, digitalt i Zoom och VoteIT och kongressens mötesordförande Birgitta Olli är nöjd med hur dagen har flutit på:
– Det har gått förvånansvärt bra med det digitala, även om det har varit många skärmar att hålla reda på. Om man skulle ha gjort något annorlunda så skulle man kanske ha haft lite mer genomgång och kanske någon slags ombudsskola. Formen var ju ny för många.

Även Kerstin LindgrenOlsson, ombud från Östergötlands distrikt, är positiv till hur kongressen genomförts:
– Det är klart att jag önskar att vi hade kunnat träffats fysiskt, men jag är positivt överraskad över att vi sluppit teknikstrul och att allt förflutit lugnt och sansat. Visst har det gått snabbt, men man har alltid kunnat bromsa om man inte har hunnit med. Besluten har inte rört så kontroversiella saker, men jag saknade lite debatt kring arbetsplanen. Den rör ju oss på lokalplan mer än påverkansplattformen som det blev mycket mer diskussion om.

Under dagen togs också beslut om ändringar i Junis stadgar, innan det var dags för valen. Valberedningens förslag röstades igenom i sin helhet och inte mindre än sex av de tio valda ledamöterna är nu nya i styrelsen. En av dem är Anneli Bylund som valdes till ny vice ordförande.
– Egentligen var det lite av en impuls att jag kandiderade, men jag tyckte det lät spännande att få axla ett nytt uppdrag. Ledarskap och att stärka engagemang är två saker jag tycker väldigt mycket om. Jag ser fram emot att jobba för att stärka Junis som organisation, för att det ska bli roligare och lättare för så väl ledare som barn att engagera sig, säger hon.

Förbundsstyrelsens ordförande Mona Örjes omvaldes och ser nu fram mot att fortsätta arbetet med att utveckla organisationen för att kunna göra ännu mer och ännu bättre verksamhet för fler barn.
– Jag är så tacksam över förtroendet att få fortsätta leda världens bästa barnorganisation och väldigt stolt över allt som Junis åstadkommer! Vi har haft en fantastisk kongress, med bra diskussioner och kloka beslut, en härlig stämning och god gemenskap. Jag vill verkligen tacka alla ombud såg till att Junis fattade de bästa besluten för att fortsätta göra positiv skillnad för barn! säger Mona Örjes.

Spring för Världens Barn

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt! Samtidigt hjälps vi åt att samla in pengar till Världens Barn. Från och med nu fram till 31 oktober kommer samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn att dubblas. Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.