FAQ
Vanliga
frågor & svar

Vad gör man på Junis?

Junis har nästan 200 föreningar i hela landet. Varje förening bestämmer själv vilken verksamhet de vill ha. En del bakar, pysslar och leker, andra spelar spel, spelar teater eller håller på med dans. Vissa spelar innebandy, en del klättrar klättervägg, andra gör utflykter, programmerar egna dataspel eller paddlar kanot.

Demokrati är viktigt i Junis och på föreningarnas årsmöten bestämmer barn och ledare tillsammans vad de ska göra under det kommande året.

På sommaren arrangerar Junis massor av sommarläger som tusentals barn deltar på och dessutom ordnar många distrikt utflykter, kollon och övernattningar under året.

Läs mer om vilken verksamhet Junis-föreningarna nära dig har. 

 

Vad gör Junis för barn som växer upp i familjer med missbruk?

Junis står på barnens sida och tycker att alla barn har rätt till en trygg uppväxt, fri från alkohol och andra droger. Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger till barn som växer upp i familjer med missbruk och driver opinion för att barnen ska få den hjälp de har rätt till. Vi sprider kunskap om frågan till både barn och vuxna och jobbar för att alla som arbetar med barn ska känna till hur de ska agera för att stödja barnen. Läs mer här. 

Hur hittar jag min närmaste Junis-verksamhet?

Här hittar du Junis alla distrikt och kan söka efter en förening på din ort.

Vem kan bli ledare i Junis?

Du som är över 15 år kan bli ledare i Junis. Du ska vara eller bli medlem i någon av IOGT-NTO-rörelsens organisationer och ställa dig bakom Junis grundsatser: demokrati, solidaritet och nykterhet. Det innebär att du väljer en personlig helnykterhet och tar ställning för alla människors lika värde.

Är jag försäkrad på Junis aktiviteter?

Ja, Junis har en medlems- och ledarförmån i sin centrala försäkring hos försäkringsbolaget IF. Försäkringen gäller alla våra medlemmar och ledare, men även andra barn och vuxna som deltar i vår verksamhet.

Observera att den tidigare glasögon- och klädförsäkringen ej gäller samt att föreningar och distrikt själva måste försäkra sitt lösöre, samt eventuell egen lokal.

Den här texten är inte avtalsbindande utan endast en sammanfattning av försäkringen.  De fullständiga villkoren finns att beställa från Junis kansli. Har du frågor eller vill komma i kontakt med försäkringsbolaget kontaktar du Junis kansli.

Telefonnummer: 08-672 60 70
E-post: info@junis.se

Får jag betalt som Junis-ledare?

Nej, ledarskapet är ideellt. Däremot får du ersättning för utlägg du har och kan få reseersättning om du måste resa i ditt ledaruppdrag. Som ledare i Junis får du också regelbundet åka på utbildningar och andra roliga ledaraktiviteter.

Hur blir jag ledare i Junis?

Du gör en intresseanmälan om att bli ledare i Junis och blir då kontaktad och får mer information. Innan du börjar ditt ledarskap i barngruppen får du gå en ledarutbildning.

Vad kostar det att vara medlem i Junis?

Medlemskapet i Junis är kostnadsfritt, men föreningen du är medlem i kan ta ut en års- eller terminsavgift för att täcka material- och lokalkostnader. De flesta föreningar har en avgift på mellan 40 och 150 kr/år.

Om du deltar på ett läger eller en utflykt tar föreningen eller distriktet ofta ut en avgift för aktiviteten. I Junis försöker vi alltid ha en så låg kostnad som möjligt för att alla ska kunna delta.

Hur gammal får man vara om man vill vara medlem i Junis?

Du får vara medlem i Junis tills du är 15 år. Oftast vänder sig föreningarnas och distriktens verksamhet till dig som är över 6 år. Från det året du fyller 15 år kan du bli ledare i Junis.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Kongress 2023

I år är inget vanligt år för i år är det kongressår! I sommar kommer Junis, UNF och IOGT-NTO samlas i Uppsala för att genomföra sina kongresser. Vi ser fram emot att träffas på en fysisk kongress för första gången sedan pandemin för att tillsammans stärka vårt engagemang, ta beslut om Junis framtid – och givetvis umgås och skratta massor!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.